Topul firmelor de turism abonate la contractele cu statul

Trei firme de turism au incheiat de la inceputul anului contracte de peste 5,3 milioane de euro cu institutii ale statului roman pentru achizitionarea de bilete de avion pentru calatorii in tara si strainatate. Potrivit unei monitorizari a site-lui oficial de licitati publice, societatile SC Danco Pro Communication, Perfect Tour si Olimpic International, au reusit sa castige mai toate licitatiile pentru asigurarea transportului cu avionul pentru demnitarii si functionarii de la cele mai importante institutii. Sistemul, negocierea directa. Motivul, extrema urgenta.

In doar opt luni de zile, SC Danco Pro Communication a incheiat intelegeri cu statul in valoare de peste 2,4 milioane de euro, SC Perfect Tour- 2 milioane de euro, iar SC Olimpic International – aproape 900 000 de euro.

Interesant este faptul ca aceste firme s-au prezentat la mai toate licitatiile cu o oferta comuna, constituindu-se intr-un fel de cartel al societatilor de turism care castiga aproape toate contractele cu statul. Astfel, s-a ajuns ca deputatii, senatorii, diplomatii, militarii, politistii, serviciile secrete, magistratii, demnitarii si functionarii de la ministerul Educatiei, de la Dezvoltare si Turism, de la Finante, dar si aviatorii de la ROMATSA sau Autoritatea Aeronautica, sa cumpere bilete de avion de la aceleasi firme. Si nu o singura data, ci permanent.

Danco Pro Communication – o relatie speciala cu serviciile secrete

Cea mai profitabila firma din contractele cu statul, SC Danco Pro Communication are semnate, de la inceputul anului, contracte cu mai toate institutiile statului pentru asigurarea transportului cu avionul. O relatie speciala o are cu SRI, unde, nu-i asa, situatiile de extrema urgenta care tin de securitatea nationala sint la ordinea zilei., ceea ce impune negocierea directa, fara licitatie.

Dupa ce semneaza la inceputul anului un acord cadru de 100 000 de euro in urma unei licitatii, firma ofera bilete de calatorie ofiterilor de informatii, prin negociere directa in lunile martie, mai si iunie. Datorita unor situatii de “extrema urgenta”, SC Danco Pro Communicationa a “taiat” bilete de avion SRI-ului, pe 19 si 26 martie, 6, 28 mai, pentru sume mici precum 355 sau 4380 de euro, 8 271 sau 2647 lei. Insa, pe 4 mai, aceeasi firma mai semneaza un contract cu SRI, fara licitatie pentru o suma mai mare: 10 562 de lei. Motivul: tot extrema urgenta. Potrivit legii licitatiilor publice, orice autoritate contractata are dreptul sa negocieze , fara licitatie, contractarea unor servicii pe motiv de “extrema urgenta”. Pe 26 mai, Danco Pro Communication mai castiga un contract cu SRI, de aceasta data prin licitatie si in asociere cu alta firma de turism, ING Development, in valoare de 200 000 de euro.

Marea lovitura o da insa Danco Pro, in asociere cu Olimpic International, prin semnarea unui contract cu Ministerul Apararii, in luna septembrie, in valoare 1.370.167 euro. Cele doua firme asigura biletele pentru militarii romani care calatoresc spre 97 de destinatii externe. Bani frumosi castiga Danco Pro, in asociere cu Olimpic International si din vanzarea de bilete de avion functionarilor din Ministerul Justitiei. Cele doua societati incheie pe 11 martie un contract cu functionarii din Justitie in urma unei licitatii publice in valoare de 2.465.520 de lei pentru “transport pasageri intern si extern”. Aceeasi firma mai semneaza, un contract pe 3 mai cu politistii de la IGPR, in suma de 400 000 de lei, prin negociere directa “pentru situatii de extrema urgenta survenite in urma unor evenimente care nu puteau fi prevazute de autoritatea contractanta”.

Perfect Tour – perfecta afacere cu statul

Perfect Tour si-a rotunjit veniturile anul acesta mai ales in urma contractelor banoase incheiate cu senatorii si deputatii, dar si cu magistratii de la Inalta Curte de Justitie si Casatie , functionarii de la ministerul condus de Elena Udrea si cei de la Finante.

• Pe 24 mai, aceasta firma, impreuna cu Danco Pro Communication semneaza o intelegere cu deputatii pentru oferirea de bilete de transport avion pentru destinatii interne si externe in valoare de 2 125 159 lei.

• Pe 27 mai Perfect Tour, impreuna cu aceeasi Danco Pro, semneaza si cu senatorii pentru a le asigura bilete spre destinatii din tara si afara, in cuatum de 1 848 739 lei. In asociere cu alte doua firme.

• In luna iulie pentru a oferi “transport aerian ocazional” magistratilor de la Inalta curte, firma cistiga un contract valoreaza 482 463 lei.

* Cu drept de exclusivitate, Perfect Tour ii este oferit contractul cu Ministerul Dezvoltarii si Turismului, pentru asigurarea transportului in vederea “organizarii de vizite ocazionale si de informare in Romania pentru reprezentatii mass-media, reprezentantilor societatilor comerciale cu activitati in turism din tara si strainatate, reprezentantilot ONG-urilor din turism, ai administratiei locale si centrale”. Pentru acest proiect al ministerului lui Udrea, Perfect Tour, incaseaza din banul public european, 150 000 de euro.

* Impreuna cu Danco Pro, Perfect Tour incheie pe 16 iulie o intelegere cu ministerul Finantelor pentru “ servicii de transport aerian intern si international”, in valoare de 5.035.905 lei. Pe acesti bani se plimba functionarii din minister, de la ANAF, de la Vama, de la Garda Financiara si Comisia Nationala de Prognoza.

* Controlorii de trafic ( Romatsa) aerian cumpere si ei bilete de avion de la Perfect Tour, in asociere cu Tarom, in cuantum de 1285000 de euro. Contractul a fost incheiat pe 23 aprilie. Interesant este ca Perfect Tour s-a asociat cu Tarom pentru a castiga acest contract, desi era normal ca Romatsa sa cumpere bilete direct de la compania publica de transport aerian.

*Chiar si SPP i-a oferit lui Perfect Tour, asociata cu Danco Pro un contract pentru transport aerian, in valoare de 1.216.410 lei.

* De asemenea, Perfect Tour a mai primit contracte pentru vanzarea bilete de transport aerian cu Consiliul Concurentei, cu Autoritatea Rutiera Romana, cu TVR, cu Universitatea Babes-Bolyai si chiar si cu Federatia Romana de Polo.

SC Olimpic International ii plimba pe diplomati

SC Olimpic International a obtinut la inceputul lunii ianuarie un contract de servicii de transport aerian international cu diplomatii din MAE in valoare de 800 000 de euro. Acesti bani ii imparte cu Perfect Tour si Danco Pro Communication. De asemenea, aceasta firma a castigat, in aprilie o licitatie pentru asigurarea de bilete conducerii Nuclearelectrica, pentru calatorii in valoare de 700 000 de euro. De asemenea, politistii de la IGPR au acordat doua contracte, unul in luna mai, altul in iunie, firmei SC Olimpic International, in tandem cu Perfect Tour in valoare de 633 963 lei si 500 000 lei.

Curat “murdare”

SC Danco Pro Communication este controlata, potrivit presei, de Daniel Rodea, care si-a inceput afacerile banoase pe vremea guvernarii PSD ( 2001-2004), cand ar fi fost propulsat in afacerile cu statul de fostul deputat social-democrat Ristea Priboi, un apropiat a lui Adrian Nastase, fost colonel de Securitate, care a fugit din tara in 2008, dupa ce DNA l-a pus sub acuzare in dosarul Tamara a fostului premier PSD. Un personaj importanta care a trecut pe la Danco Pro, in calitate de director de proiect, dar care a pastrat relatii foarte bune cu aceasta societate este Peter Bogdan Tanase. Acesta ocupa in acest moment functia de director al Administratiei Cimitirelor si Crematorilor Umane din cadrul Primari
ei Bucuresti, care a ocupa functiile de director adjunct al aeroportului Baneasa, expert la Senat dar si director in Primaria sectorului 6.

Ziarele au scris ca firma Perfect Tour apartine familiei consilierul de stat din ministerul Dezvoltarii si Turismului, Marius Crivtonescu, consilierul al fostului secretar de stat, Ioan Andreica. Actionari sunt Corina Pacuraru si Damian Crivtonescu, sora si tatal consilierul din ministerul condus de Elena Udrea. Situatia financiara a SC Perfect Tour s-a imbunatatit cosniderabil la inceputul anului acesta, dupa ce a semnat contractele cu Camera Deputatilor si Senatului, mai scrie presa. Societatea se afla in stare de insolventa dupa ce firma “Bob Development SRL” a cerut executarea silita a Perfect Tour, la Tribunalul Bucuresti, pe 20 aprilie a.c., pentru o datorie neachitata de 387 746 lei.

Sc Olimpic International este controlata de familia Nicolescu, una dintre cele mai puternice firme de turism, abonata la contracte cu statul. George Sorin Nicolescu, actionarul principal este vicepresedinte al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), care lucreaza direct cu Ministerul Dezvoltarii si Turismului.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *