Catalin Tolontan

TOLO.RO: Planul de pesederizare a știrilor din România

Ceea ce se întâmplă în aceste zile cu Agerpres ține de preluarea politică a agenției de către PSD! Iar consecința va fi prizonieratul editorial indiferent cum se vor succeda guvernările.

200 de jurnaliști are redacția Agerpres, de departe cea mai mare agenție din România.

Comisia de cultură a Senatului a aprobat schimbarea Legii Agerpres.

Care-i miza?

Spre deosebire de TVR și RRA, unde șefii instituțiilor pot fi schimbați anual de către Parlament, fără utilizarea unor criterii de performanță, directorul general al Agerpres avea un mandat fix, de 5 ani.

Problema media publică nu e faptul că se găsește sub controlul Parlamentului. Foarte bine că e așa, astfel se întâmplă mai peste tot în lumea civilizată!

Lucian Romașcanu este cel care a inițiat modificarea legii, modificare cu un singur punct: cel referitor la debarcarea directorului general al Agerpres

Parlamentul îi reprezintă pe plătitorii de taxe, care sunt acționarii nevăzuți și publicul vizat al acestor instituții. De aceea e pur și simplu fără nicio bază cererea pe care o fac, când și când, ONG-uri precipitate, care cer ca numirea șefilor la TVR, RRA și Agerpres să fie făcută de societatea civilă. Pe ce bază? Aleși de cine?

Din experiența celor aproape trei decenii de jurnalism public, un lucru se dovedește însă cert.

Faptul că Parlamentul poate schimba șefii televiziunii și ai radioului fără niciun criteriu duce la instabilitatea lor, la haos și la pierderi.

Încă o dată: că Parlamentul îi numește și-i poate schimba e logic, că o face la comandă politică, nu după un contract clar, asta e anormal!

Conform unui think tank care a documentat tema, Median Research Centre, doar doi din cei 17  președinți ai TVR și-au terminat mandatul din perioada 1989 – 2016. Între timp, numai în acest an, pe lista nesiguranței s-au mai adăugat două nume.

Dacă șeful Agerpres are mandat de 5 ani, durata reală a mandatului de la TVR abia trece de un an și jumătate.

Având în față exemplul de rea practică al TVR și al Radio România, e cu atât mai ilogic ce se petrece la Agerpres cu cât unul dintre inițiatorii modificării legii este Lucian Romașcanu, ministrul culturii.

Citește integral articolul pe TOLO.RO


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *