Catalin Tolontan

TOLO.RO: Laura Kovesi și MAFIA

Procurorul-șef al DNA are dreptate în interviul din ziare.com. Mafia există, iar instituția pe care o conduce luptă împotriva ei.

Luptă nu pentru că așa au decis procurorii, ”am vorbit chiar azi cu colegii și cu toții am ajuns la concluzia că ne vom continua activitatea”, spune Laura Kovesi, ci pentru că asta le cere legea.

Nu e un eroism și nu e o opțiune, odată ce lucrezi la DNA.

În Știrbei Vodă ai de-a face cu Mafia.

Iar, pe termen lung, România poate pierde această luptă doar dacă autoritățile tind să copieze ideologia și metodele Mafiei.

1. Mafia nu respectă regulile. DNA trebuie să le respecte.

Mafia este, în esență, un sindicat sociopat al crimei, care refuză să accepte normele pe care noi, restul, le luăm drept bune.

Mafia se face că agreează regulile, însă le falsifică, ia forma vasului în care e pusă și ajunge să infiltreze companii, industrii și chiar statul.

Forma contemporană a Mafiei presupune nu violență, ci mistificare.

Ea nu mai trage cu pușca în lupte de stradă cu poliția.

Dimpotrivă, Mafia postindustrială încearcă să cloneze ministerele, presa, poliția, procuratura, justiția. Mafia nu mai e împotriva societății, ci ne propune o nouă formă de societate, în care infracțiunile sunt relativizate și regulile încălcate pentru că, nu-i așa?, ”legile nu sunt bune”, ne trebuie altele, mereu altele.

Tocmai de aceea DNA e obligată să respecte regulile.

Dacă în dosare pătrund forțe extrajudiciare, cum ar fi SRI de pildă, scopul nu scuză mijloacele.

Mijloacele rele contaminează scopul bun.

2. Mafia își bazează forța pe ideea că ceilalți nu au niciun drept și merită striviți. În schimb, DNA nu are voie să intre în logica jocului cu sumă nulă.

La un moment dat, Ioana Ene Dogioiu o întreabă pe Laura Kovesi dacă ”Pot exista achitări fără să fi greșit procurorul?”.

Procurorul-șef răspunde că da, sunt situații în care achitarea e din cauza procurorului și situații în care el nu are nicio vină.

Numai că, uită ea să adauge, în această a doua situație nu înseamnă automat că de vină e judecătorul.

Din păcate, în rapoartele DNA de după ce Laura Kovesi a preluat instituția cam așa se codificau achitările. Din culpa instanței!

În sfârșit, în 2017 procurorul-șef anticorupție admite că poate fi greșeala oamenilor săi.

Important este și următorul pas. O achitare poate să nu fie vina nimănui!

Tocmai de aceea procesul are și natura unei cercetări judecătorești, unde pot apărea probe noi.

Dovezi de care nimeni n-a știut. Pe care instanța le obține ea însăși.

Un exemplu recent.

Ministrul Ion Ariton a fost achitat de prima instanță în Gala Bute.

La un moment dat, Înalta Curte a audiat un fost director de la Nuclearelectrica. El susținea că l-a văzut pe ministru cum a intrat în ședința în care se hotărâseră sponsorizările de 400.000 de euro către organizatorul galei de box.

Convingătoare mărturie, numai că directorul nu fusese în ședință, nici în minister, nici la București!

Omul și-a amintit, în fața instanței, că, de fapt, trimisese pe altcineva la ședință care i-ar fi povestit că l-a văzut pe Ariton.

Sergiu Florescu, avocatul lui Ion Ariton, exploatează perfect situația. Ce credibilitate are un martor care-și amintește ce i-a povestit alt martor dacă nu-și amintește nici măcar că n-a fost el acolo?!

Când audiezi ca procuror sute de martori într-un caz, îți poate scăpa dacă un martor uită, face pe deșteptul sau pur și simplu inventează.

Povestea asta că totul e un joc cu sumă nulă, în care doar unii câștigă și fiecare eroare e o rea intenție are prea puțină legătură cu lumea reală.

3. Mafia urăște tot ce nu e Mafie. DNA trebuie să respecte tot ce nu e DNA, să colaboreze cu instituțiile democratice și cu societatea.

Citiți articolul integral pe TOLO.RO

 


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

6 thoughts on “TOLO.RO: Laura Kovesi și MAFIA

 1. Tempor

  MAFIA are și tot felul de ”combinatori” în termeni moderni asemănător lobby-știlor, care conving diferite persoane că anumite persoane nu sunt capabile să facă lucruri ”mărețe” (intereselor obscure de îmbogățire și acaparare a puterii) .
  Astfel de personaje obscure au viziuni și conștiințe limitate numai la interesul bunăstării materiale a lor.
  MAFIA are și un caracter obtuz și răzbunător trăgând în plasa lor inclusiv persoane care au avut atitudini de clemență și/sau de acceptare a unor situații extreme dar, care încep să se opună în momentul în care au sesizat că astfel de situații începe să prezinte forme continuate de abuz și duc la degradarea unei viziuni ample, contradictorii intereselor (fără viziune) mafiei.
  Aceste persoane prinse în pânza mafiei sub supuse tirului de denigrare din partea grupărilor obtuze prin toate mijloacele posibile.

  Reply
 2. Don Körleone

  Tolo a citit de curând bancul cu iepurașul fără bască, ce-l întâlnește pe ursul țâfnos, pesemne.

  Ar mai trebui adăugate, la această Tablă a Legilor lui Tolo, următoarele:
  1) Mafia are servicii secrete mai eficiente ca „ale noastre”.
  2) Mafia poate să scoată-n stradă sute de mii de manifestanți anti-anti-mafia, când vrea ea.
  3) Mafia dispune de tehnologie de vârf.
  4) Mafia promovează sportul și entertainment-ul televizat, ca mijloace de prostire în masă.
  5) Cel mai bun sprijin al Mafiei este eroul anti-mafie care se află într-un viitor nedefinit și care nu va ajunge niciodată aici.
  6) Mafia are CSAȚ-ul ei.
  7) Mafia e rea.
  8) Mafia e veșnică.
  9) Mafia suntem noi, din când în când, mai mult sau mai puțin, în funcție de situație, mai ales când ajungem în parlament, guvern sau administrație. Când ajungem în sistemul judiciar, e riscant.

  Prin pana lui Tolo parcă ne vorbește semi-codat marele Pierre Desproges: Dușmanul e prost – el crede că noi suntem dușmanul, când de fapt el e!

  Articol de vară, ca o salată multicoloră-n loc de friptură, stropită abundent cu limonadă, pe terasă, cu privirea după fetele îmbrăcate vaporos! Parc-ar merge și-o țigară netimbrată …

  Reply
 3. CMC

  De cati ani toooot lupta impotriva Mafiei si Mafia e tot mai puternica.
  Fregatele, Daimler, EADS, Ericcsson, Microsoft I, Microsoft II, Schweighoffer, autostrazi, borduri samd…
  Pana sa lupte cu Mafia, Mafia l-a inregimentat pe fostul ei sot, a combinat-o cu RCS si a plimbat-o cu zgarda poleita prin biroul lui Oprea…
  Pare-se ca Mafiei ii cam prieste lupta asta…

  Reply
 4. laur22

  Si daca DNA e chiar Mafia ?
  Sau ma rog doar o parte a ei.

  Alatrui de servicii si de media de atitudine ?

  Si altauri de sutele si miile de Hexifarma care opereaza in siajul ei.

  Reply
 5. Dumitru

  In Romania sunt acum doua mafii : cea clasica si noua mafie a „serviciilor”, mult mai puternica, si care de fapt si-a subordonat-o pe cealalta.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *