Catalin Tolontan

TOLO.RO: BRD a finanțat Gala Bute în condiții unice

Motivarea sentinței din procesul ”Gala Bute” conține fapte care ies pentru prima oară la iveală. Unele sunt întâmplări mici, dar care descriu un fel de a acționa nu doar al statului, ci și al companiilor multinaționale. Astăzi e rândul BRD Societe Generale. Banca a finanțat Gala Bute în condiții unice.

OBREJA CERE PESTE 2 MILIOANE DE EURO

În motivarea redactată de judecătorii Angela Dragne, Leontina Şerban, Florentina Dragomir și de magistratul asistent Silvia Stoenescu apare momentul în care Elena Udrea îl ajută pe Rudel Obreja să obțină creditul de la BRD în termeni la care un client nu poate nici să viseze.

E iunie 2011, cu nici o lună înainte de meciul Bute – Mendy, din 9 iulie.

Gala Bute se apropie și Rudel Obreja nu are deloc bani. Nici Ministerul Dezvoltării și nici companiile de stat care au sponsorizat gala nu vărsaseră încă sumele.

Obreja cere peste 2 milioane de euro de la BRD.

E enorm pentru o firmă care n-avea cu ce garanta.

NU CLIENTUL MERGE LA FILIALĂ, CI DIRECTORUL FILIALEI MERGE LA CLIENT!

Ca să-i rezolve problema, ministrul Elena Udrea îl trimite pe organizator la Sorin Popa, director general adjunct al BRD Societe Generale.

Sorin Popa, fost director general adjunct BRD
Sorin Popa, fost director general adjunct BRD


Popa îl primește imediat pe Obreja și, audiind martorii, procurorii DNA află cum s-au petrecut lucrurile mai departe.

Instanța simte nevoia să rezume derularea evenimentelor, atât pe cele cu directă trimitere penală, cât și pe cele care contextualizează faptele, descriu direct relațiile și, indirect, o epocă.

Sorin Popa o cheamă imediat la sediul central pe Liliana Groza, directorul general adjunct al sucursalei care urmează să îi dea credit lui Obreja!

Asta nu s-a știut, că intervenția mergea până la a veni directorul la client.

E un serviciu nemaiîntâlnit și despre care se vorbește prima dată într-un verdict judecătoresc: nu clientul merge la filială, ci directorul este chemat la clientul aflat în turnul BRD din Piața Victoriei.

”Inculpatul Obreja Rudel i-a fost prezentat martorei Groza Liliana Daniela, director general adjunct B.R.D. Sucursala Academiei, de către numitul Popa Sorin, director general adjunct al B.R.D., aceasta fiind solicitată să se deplaseze în acest sens la sediul central al băncii din Bulevardul Ion Mihalache” Motivarea Înaltei Curți de Casație și Justiție

CAZ FĂRĂ PRECEDENT: MINISTERUL GARANTEAZĂ CREDITUL PENTRU FIRMĂ

În aceste condiții, Obreja primește iute creditul.

”Pe 30 iunie 2011 se semnează contractul de credit nr.140 între B.R.D. Sucursala Academiei şi S.C. Europlus Computers S.R.L. pentru suma de 10.175.168,44 lei”, notează instanța.

Cu o zi înainte, BRD cere ministerului Elenei Udrea să garanteze pentru creditul lui Obreja.

Ceea ce se întâmplă.

Practic, ministerul garantează cu datoriile contractuale pe care le are la firma lui Obreja, fără  să fie convins că acesta va presta 100% conform contractului.

De altfel, mai târziu, ministerul nu-i va recunoaște toată prestația lui Obreja și, atunci, Elena Udrea va apela la alți intermediari ca să-i dea organizatorului banii cu care să stingă datoria la BRD!

”În contextul în care inculpatul Obreja Rudel făcea presiuni asupra funcţionarilor din Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, solicitând achitarea integrală a sumei de 10.175.168,44 lei menţionată în contractul din 24 iunie 2011, serviciile prestate în baza acestui contract nu erau recepţionate decât parţial, iar reprezentanţii B.R.D. solicitau şi ei ministerului, invocând adresa emisă la 29 iunie 2011, plata integrală a serviciilor pentru a se acoperi creditul acordat societăţii lui Obreja Rudel, soluţia identificată de inculpaţii Udrea Elena Gabriela şi Nastasia Gheorghe a fost aceea ca o parte din sumele de bani pe care le plătea martorul Gărdean Adrian, reprezentând procentul de 10% din sumele încasate de S.C. Termogaz Company S.A., să fie transferată  către societatea inculpatului Obreja Rudel sub forma unui contract de publicitate încheiat între S.C. Europlus Computers S.R.L. şi S.C. Termogaz Company S.A.”.

Doar așa, prin angajarea altor sume publice, banca a putut să-și recupereze în final banii.

Citește integral articolul pe TOLO.RO


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “TOLO.RO: BRD a finanțat Gala Bute în condiții unice

 1. John

  Domnii de la BRD se află într-o colonie.
  Într-o colonie legile și regulile sunt mai laxe decât în meropolă.
  În colonie, omul alb are mai multe drepturi. Chiar privilegii. Pentru că el aduce mărgelele de sticlă.

  (Dacă citiți istorie, veți vedea că negustorii de sclavi primeau marfa pe coasta africană gata pregătită. Ei veneau cu corabia, echipajul și ceva hrană pentru drum. Ghiciți cine bătea jungla și vâna marfa! Și, mai ales, de ce! Adică pentru ce.)
  (Dacă citiți știri, veți afla că unele companii mai operează prin Siria, iar altele cumpără petrol de la ISIS (indirect, bineînțeles). Altfel, nu se explică. Dacă preacredincioșii mahomedani și-ar vinde unul altuia petrol, minunea apariției dolarilor nu s-ar produce.)

  Reply
 2. gabriel

  Domnule Tolontan nu este nimic anormal ca o banca sa acorde credite in regim de urgenta,in conditii preferentiale.In general finantarile sunt acordate mai usor si in conditii avantajoase daca au acoperire guvernamentala.Articolul de presa ,sau cel putin titlul,nu spun nimic.Incercarea de a introduce un nou actor in schema fraudei nu lumineaza cazul.Aveti polite de platit sau frustrari personale legate de B.R.D.?

  Reply
 3. Taxe MICI

  „Domnii de la BRD se află într-o colonie.
  În colonie, omul alb are mai multe drepturi….”

  …udrea si obreja, albi ????? – orb sa fii si tot cataloghezi potrivit etniei shorlicariile d-nei….”ministru” impreuna cu fostul boxer

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *