Mihai Dragos

Tinerii și Regele

„Toate acestea mă îndreptățesc să spun tinerilor noștri: Timpul României voastre a început!” – așa își încheia Regele Mihai I al României mesajul pe care l-a transmis în contextul protestelor care au urmat tragediei din clubul Colectiv.

Regele ne vorbește despre eforturile lui. Despre cum loialitatea lui față de țară a contat pentru ca astăzi să vorbim despre țara noastră așa cum o știm, despre cum a fost dezamăgit crunt și a rămas în momente cruciale singur, despre cum democrația și libertățile nu sunt câștigate pentru totdeauna și cum țara își redobândește cu fiecare generație privilegiul de a continua să existe. Privilegiul! La final, ne spune, tinerilor, că a început timpul României noastre.

Cum va arăta România noastră? Regele nu răspunde la această întrebare. Vorbește despre faptul că, și atunci când rămânem singuri și toată istoria pare că e împotriva noastră, acțiunea și decizia fiecăruia și oricăruia din noi contează! Transmite multă căldură și încredere, însă, fundamental, ne transmite că a început nu perioada succesului nostru, ci perioada responsabilității noastre. Că drumul către mai bine e greu, dureros, presupune riscuri, sacrificii și pierderi. Că în luptele noastre de multe ori vom fi singuri dar că drumul asumării responsabilității, având la baza principii solide, este singurul prin care generația noastră poate să devină capabilă să ducă țara înainte și singurul care merită să fie urmat și trăit. Iar responsabilitatea nu începe de la alții, ci de la fiecare dintre noi, de la oricare dintre noi.

Mă gândesc, preocupat de viitorul țării, cu cine ar fi vorbit Regele și sunt sigur că pe ultimul drum nu i-ar fi întrebat pe primii oameni în stat încotro se îndreaptă România. Metehnele lor le știe prea bine. Mi-l imaginez uitându-se în ochii cât mai multor tineri și întrebându-ne pe rând – ”<>, cum va arata România timpului generației tale?”

Decizia o luăm fiecare dintre noi astăzi, mâine, în săptămânile următoare și în fiecare zi pentru restul tinereții noastre și apoi și în restul vieții. Să alegem înțelept, pentru că traiul nostru și al copiilor noștri va fi pe măsura alegerilor noastre.

Odihnește-te în pace, Majestate!


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *