Mihai Goțiu

Testul cianurii pentru Daciana Sârbu. Contactează acum europarlamentarii și transmite-le întrebările pentru Comisarul de Mediu. Victorie anti-cianură în Slovacia

Cu ocazia procedurilor de audiere a membrilor Comisiei Europene de către parlamentarii europeni, Daciana Sârbu are ocazia să treacă testul cianurii. Pe 29 septembrie, Karmeanu Vella, din Malta, propus pentru funcția de Comisar pe probleme de Mediu, Afaceri Maritime şi Pescuit va fi audiat de Comisia de Mediu, Sănătate publică şi Sigurantă alimentară a PE, comisie în care Daciana Sârbu este vicepreședinte.

Reprezentanți ai societății civile din mai multe țări europene, printre care și Mining Watch România, așteaptă ca domnul Karmeanu Vella să fie întrebat și să se pronunțe cu această ocazie în privința utilizării cianurilor în mineritul din Europa. Inițiativa vine după ce, în mai 2010, PE a votat o rezoluție anti-cianură în mineritul european cu o largă majoritate de voturi (aproape 80%) pe care fostul comisar european pentru Mediu nu a transpus-o însă, într-o directivă. Mining Watch România a redactat și un ghid de chestionare a viitorului comisar european (vezi aici), adresat în primul rând europarlamentarilor, dar și cetățenilor (pentru a pune presiune pe europarlamentari să transmită întrebări pe această temă).

Atât prin funcția pe care o ocupă în cadrul Comisiei de Mediu a PE, cât și prin acțiunile anterioare toamnei anului trecut, Daciana Sârbu ar trebui să fie cel mai avizat europarlamentar pentru a-i pune aceste întrebări. Până când vom vedea dacă Daciana Sârbu va trece sau nu testul cianurii, puteți consulta aici ghidul Mining Watch și să vedeți cum îi puteți contacta pe ceilalți europarlamentari din Comisia de Mediu, pentru a-i pune în temă cu problema și pentru a le cere să-i transmită întrebările viitorului comisar de Mediu.

ban cyanideCampania ”Ban Cyanide. No more toxic mines in Europe!” a repurtat o victorie importantă în această lună, după ce Slovacia a interzis utilizarea cianurii în minerit. Modificarea legislativă vine ca răspuns la proiectele miniere aurifere planificate la Kremnica și Detva (ambele din regiunea Banská Bystrica Region). Proiectele propuse urmau să leșieze cu cianuri minereul (flotație – n.r.) pentru separarea aurului de alte metale și masa de pământ. Slovacia devine cel de-al patrulea stat european, după Germania, Cehia și Ungaria, care interzice folosirea cianurii în minerit. Mai multe detalii aici.

BanCN_EU


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Testul cianurii pentru Daciana Sârbu. Contactează acum europarlamentarii și transmite-le întrebările pentru Comisarul de Mediu. Victorie anti-cianură în Slovacia

 1. Paul Mogosanu

  In urma cu doua decenii era in voga „dezvoltarea durabila”.Astazi,in goana dementa pentru obtinerea profitului fara limite,preocuparea pentru dezvoltarea durabila a disparut.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Paul Mogoșanu: nu a dispărut, dimpotrivă, la nivel mondial tendința se accentuează, vezi și Summit-ul Climei organizat de ONU săptămâna asta la New York, diferența constă doar în faptul că presa internațională realizează ediții speciale pe tema asta, în timp ce la noi e tăcere asurzitoare…

   Reply
 2. Constantin Hiriza

  Afaceri de familie. Famiglia Ponta ar trebui obligata sa-si trimita copii la scoala din Rosia Montana.
  Jurisprudenta Uniunii Europene a pomenit si de temeri intemeiate nu numai de dovezi stiintifice certe.
  De ce nu o actiune juridica bazata pe temerile semnatarilor ?

  Reply
 3. Nicu Lăudat

  Dacă doriți să îngropați istoria Dacilor în mocirla cianurilor ar trebui să vă gândiți de două ori. Adevărul istoric al continuității teritoriale se află la 160 de trepte sub noi. Nu spun că bogățiile subsolului nu sunt importante , dar să ne uităm un pic și la suprafață. Dispar pădurile, apele sunt poluate chiar de la izvoare, solul odată fertil acum este sterp, arid, deșertic. Oare cine ne vinde pământul sau îl arendează pe 99 de ani la vecinii noștrii din vest? Am văzut că DNA-ul anchetează 9 foști miniștri, pe când și cei de la Mediu?

  Reply
 4. alice popescu

  Uitaţi-vă mai bine cine a ajuns în PE.
  Daciana ponta şi Victor Negrescu, unul dintre „artizanii” legii frackingului. consilier al ministrului mediului sau energiei la momentul la care începea să fie răscolit rahatul. Teoria superbă a d-lui Negrescu era că dacă vrem să beneficiem de toate minunăţiile tehnice, trebuie să sacrificăm ceva. Ca să avem cu ce cumpăra, de exemplu, un laptop, trebuie să ne amanetăm viitorul.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *