Marian Petru

Teii care urmează să fie plantați la Iași vor vorbi italiană. Cât plăteşte primăria pentru ei

Apropierea lunii noiembrie, momentul  în care, potrivit promisiunilor venite din partea municipalității ieșene, ar trebui să se desfășoare operațiunile de plantare a teilor în centrul orașului, aduce noi informații legate de costurile reparării distrugerii din 2013.

Afirmațiile autorităților locale vin și după ce peste 13 000 de persoane și-au exprimat dorința, în urma unei consultări publice, ca pe bulevardul Ștefan cel Mare din Iași să revină teii.

Viceprimarul cu atribuții de primar, Mihai Chirica, a declarat presei locale că primăria a analizat mai multe oferte de cumpărare a teilor ce urmează să fie plantați. Edilul a spus că au fost studiate prețuri din Olanda, România, Italia, și Ungaria. Acestea au variat între 170 și 479 de euro. Cea mai ieftină ofertă a venit din Italia, iar cea mai scumpă, din Olanda.

Chirica a precizat că se doresc puieți cu talie mare, între cinci și șapte metri, și cu circumferința tulpinii între 27 și 30 de centimetri. În total, vor fi importați până la 120 de tei. Primarul a mai declarat că operațiunea de înlocuire a salcâmilor japonezi existenți în zona centrală va începe după ce arbuștii în cauză vor intra în repaus vegetativ.

Teiul, temă electorală la Iași

Oricât de lăudabilă pare inițiativa Primăriei, ea este pătată de tăierea teilor din februarie 2013, operațiune girată atunci chiar de actualul primar interimar, Mihai Chirica.  Surzenia, orbirea și muțenia  aleșilor a și dus la nașterea mișcării civice ”Iașul iubește teii”, care a militat  tocmai pentru replantarea teilor. Ipocrizia politicienilor este dată, printre altele, de miza câștigării alegerilor locale din 2016. Orizontul electoral explică maleabilitatea și deschiderea, inclusiv a lui Mihai Chirica, aflat acum în postura de candidat PSD la funcția de primar al Iașului.

Cine plătește costurile replantării teilor

La un simplu calcul, achiziționarea teilor din Italia urmează să coste primăria, deci ieșenii, aproape 20.500 de euro. Aici nu intră transportul și operațiunile de replantare a salcâmilor japonezi, care, potrivit interimarul Chirica, vor ajunge în cartierele Dacia, Oancea și Alexandru cel Bun. Suma aproximată este mult mai mică decât cea cheltuită pentru afacerea ”Salcâmul japonez”. Potrivit Grupul Academic din Iași (AICI), tăierea teilor şi înlocuirea lor cu salcâmi japonezi pitici a costat peste 175.000 de lei, adică, aproape 42.000 de euro.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Teii care urmează să fie plantați la Iași vor vorbi italiană. Cât plăteşte primăria pentru ei

  1. Moisi Petruta

    Acest tip de afacere cu distrugerea memoriei verzi a locurilor pare a lua amploare si umplerea buzunarelor celor interesati doar de material lemnoasa. Si la Galati s-au taiat 28 de tei de-alungul unei strazi inclusa in patrimonial istoric al urbei, iar lucrarile nu au tinu cont de conditiile impuse de Directia pentru Cultura Galati.
    Imi doresc sa traiesc intr-o Romanie in care cetatenii opresc la timp distrugerile si nu doar reactioneaza la acestea. mai am o dorinta: sa nu fie votate partidele politice ale caror reprezentanti au luat asemenea decizii. Ce parere averi? ne putem mobiliza? Multumesc pentru atentie, presedinte Centrul de Consultanta Ecologica Galati

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *