Mihai Goțiu

Țara în care opinia cetățenilor contează! Cum au oprit japonezii construirea mega-stadionului național proiectat pentru Jocurile Olimpice din 2020

Japonia a renunțat la construirea mega-stadionului proiectat de Zaha Hadid, unul dintre cei mai cunoscuți arhitecți la nivel mondial, îndeosebi pentru conceptele ei futuriste. Arena ar fi trebuit să găzduiască deschiderea și o parte importantă a competițiilor Jocurilor Olimpice din 2020, dar și meciuri al Campionatului Mondial de Rugby din 2019. Încă de la prezentarea lui, în urmă cu doi ani, proiectul a întâmpinat însă o serioasă opoziție publică.

zaha tokyo 3Printre cei mai importanți critici ai mega-proiectului au fost arhitecții japonezi, care nu s-au sfiit să-l califice ca fiind o ”monstruozitate totală”, ”greșeală monumentală”, ”o rușine pentru generațiile viitoare”, ”cască de biciclist intergalactic”, ”oliță”, ”carapace de broască țestoasă”. Urbaniștii niponi au mai arătat faptul că stadionul ar urma să fie amplasat într-o zonă istorică în care limita de înălțime a clădirilor noi este de 20 de metri, în timp ce arena ar fi urmat că urce la peste 70 de metri deasupra grădinilor altarului Meiji. Petiția publică, inițiată de arhitecți și îndreptată construirii acestei arene a strâns 80.000 de semnături.

Opoziția arhitecților a fost dublată de cea a cetățenilor, în special a comunităților din apropiere. Aceștia au reclamat distrugerea unuia dintre puține spații verzi rămase în oraș, o zonă de grădini și copaci gingko, amenajată la începutul anilor 1900, pentru a-l comemora pe împăratul Meiji, care scos Japonia din izolarea medievală în care ajunsese și a modernizat-o. ”Acest loc este un fel de oază”, a declarat Nobuko Shimizu, citată de The Guardian, co-președinte al unui grup civic. ”Aici ne putem întâlni și discuta, putem face picnicuri. Dacă va fi construit noul stadion, am pierde acest parc. Nu este acceptabil.”.

Un alt motiv care a iritat opoziția civică a fost că supradimensionarea planurilor arenei ar duce la evacuarea a 300 de familii din blocurile de apartamente din împrejurimi, precum și a unei mâini de oameni fără adăpost care dorm în parc. Tetsuo Ogawa, membru al unui alt grup de presiune a arătat că stresul generat de mutarea din zonă ar duce la distrugerea comunității existente acum.

Cireașa de pe tort a fost pusă de dublarea costurilor de construcție estimate inițial, la 252 miliarde de yeni (aproximativ 2 miliarde de dolari), ceea ce ar fi făcut să fie cel mai scump stadion din timpurile moderne.

În cele din urmă, autoritățile au cedat. „Ne-am decis revenim la planul iniţial şi să o luăm de la zero”, a declarat, la sfârșitul săptămânii trecute, premierul Shnizo Abe într-o scurtă declaraţie de presă. El a invocat atât costurile uriașe, cât și opinia civică. ”Am ascultat opiniile oamenilor și ale sportivilor în ultima lună, și ne gândim la posibilitatea unei revizuiri. Vom reduce pe cât posibil costurile și vom ajunge la rezultatul cel mai bun și realist”, a mai spus prim-ministrul nipon.

***

Care credeți că ar fi fost reacția primarilor și guvernanților români într-o situație similară? Ar fi renunțat vreunul din ei la ”mândria” de a tăia panglica unei asemenea ”minunății”, în transmisiune ”live” pe tot globul?

***

Cum ar fi trebuit să arate stadionul național al Japoniei:

***

Controversa din Qatar

Zaha Hadid, arhitectă irakiană cu birourile la Londra, este cunoscută în întreaga lume pentru clădirile ei cu design futurist. Ideile ei au generat atât aprecieri, dar și critici pe măsură. Un alt proiect extrem de controversat, aflat acum în lucru, este stadionul Al-Wakrah, din Qatar, care se construiește pentru a găzdui meciuri ale Campionatului Mondial de fotbal din 2022. Pe de o parte, forma lui a fost comparată cu a unui vagin uriaș, pe de altă parte, organizațiile pentru drepturile omului din întreaga lume luptă pentru siguranța muncitorilor emigranți, care lucrează la constuirea lui. Conform The Guardian, din 2012 și până la începutul lui 2014, aproape 1.000 de muncitori emigranți, în special din India și Nepal, și-au pierdut viața în realizarea infrastructurii pentru Campionatul Mondial din 2022.

The design for Qatar's Al-Wakrah 'vagina' stadium. Zaha Hadid says it is inspired by Arab dhowsAlte proiecte ale arhitectei Zaha Hadid

zaha dubai opera house zaha madrid zaha seul

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Țara în care opinia cetățenilor contează! Cum au oprit japonezii construirea mega-stadionului național proiectat pentru Jocurile Olimpice din 2020

  1. Nicolae Dorobantu

    s-au strans peste 30.000 de semnaturi in sectorul 6 pentru demiterea calamitatii rares manescu iar pe asta nu-l doare nici in cot ca sa nu mai vorbim despre o unda de bun simt sa-si ceara scuze pentru dezastrul in care a bagat sectorul 6.

    Reply
  2. Nicolae Dorobantu

    Suntem tara in care Bechtel a furat 2 miliarde dolari pe un lindric de 50 km autostrada la ses si se pregatea tunul de proportii mondiale comarnic-brasov la cea mai scumpa autostrada de 50km din lume si din istorie 8,5 miliarde euro.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *