Catalin Tolontan

Sursă judiciară: “Cercetările DNA pe fonduri europene sînt doar la început”

Urmărirea penală a lui Sebastian Ghiță și a unor membri ai familiei lui Victor Ponta face parte dintr-un vast plan de luptă împotriva corupției pe fonduri europene, categorie unde intră și Gala Bute.

ULTIMA ORĂ: În arestul Poliției Capitalei se zugrăvește. Au început cu zona de primire. Nu e nici o glumă, ci o știre, eventual o pregătire pentru ceea ce urmează.

Descinderile de ieri ale DNA, unde sînt vizaţi, printre alţii, cumnatul lui Victor Ponta și Sebastian Ghiţă, reprezintă doar partea vizibilă a aisbergului. În spate stă decizia procurorilor și a serviciilor de informaţii de a lămuri enigma cinică a fondurilor europene.

Avertismentele erau multiple. Ziaristul Daniel Befu, fost la România Liberă și refugiat acum la inițiativa România Curată, scrisese încă în 2012 despre implicarea lui Iulian Herțanu, cumnatul lui Ponta, în afacerile cu fonduri europene și bugetare, alături de un grup cu o reputație gris.

“România are o rată mică de absorbţie pentru că aparatul birocratic corupt asta își dorește. E mai rentabil să te faci că vrei să accesezi fonduri europene și, dacă nu-i poţi păcăli pe cei din Comisia Europeană, să tragi banii din bugetul naţional”, declarase o sursă a Gazetei Sporturilor într-un articol publicat în 4 decembrie 2013 și intitulat “Împăraţii fondurilor europene”.

Principiul e simplu și sadic. Ei încearcp să fraudeze fondurile europene. Dacă nu le iese, nu-i nici o nenorocire. Decontează din bugetul României. Să cheltuiești anapoda sau corupt de la bugetul naţional e mai ușor, că sînt mai puţine ziduri de protecţie a banului public-românesc, faţă de cel public-european.

Cu puțin timp înainte, pe 2 noiembrie 2013, CE comunica României că va primi o sancţiune de 1 miliard de euro pentru “folosirea defectuoasă a fondurilor”. Acesta a fost, susţin mai multe surse, momentul în care SRI și alte servicii, plus DNA, au decis să atace subiectul fondurilor la un alt nivel.

Gala Bute a fost prea pe față

Nu vrem să revendicăm nici un pionierat în materie. Vorba lui Răzvan Boanchiș, într-unul dintre numeroasele texte critice scrise de el la adresa investigaţiilor Gazetei, nu e nici o glorie să fii privit drept “creatorii de la cercetări penale”.

Dar adevărul e că fărîmiţarea reţelei lui Gheorghe Friptu, una dintre somităţile fondurilor europene, și a tuturor colegilor săi din alte ministere și autorităţi locale a început în momentul Galei Bute. Iar sursele au fost bine informate. Începuse revolta din interior împotriva furtului fondurilor europene.

Continuarea pe Tolo.ro.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Sursă judiciară: “Cercetările DNA pe fonduri europene sînt doar la început”

  1. Puiu

    Cătălin,
    partea proastă este că te bazezi, exclusiv, pe datele care „ţi se livrează” şi nu ai o experienţă proprie care să îţi ofere o imagine a corupţiei din lumea fondurilor europene.
    Acestea se fraudeaza „de jos”, de la programele de schimburi „culturale” unde ori se face prostituţie la greu, ori se încasează banii pe facturi straine de eveniment….Cunosc o doamna care a strâns câteva mii de euro din astfel de schimburi „culturale”…

    Acum, Doamna s-a băgat la sucrări mari, de câteva zeci de mii de euro şi pregăteşte un proiect de 4-500000 de euro….

    Auditul este ori slab ori parte din frauda….

    Aşa se ajunge la fraudarea a milioane de euro; prin acumularea de experienţă la locul de muncă!

    Reply
  2. Paul

    Procuratura cerceteaza si instantele judeca pana cand se prescriu faptele incriminate.Crminali condamnati la inchisoare pe viata,sunt pusi in libertate.Cine,pe cine ancheteaza si judeca,daca pedepsele sunt cu „suspendare”,sau modice,iar inchisorile au ajuns Case de creatie,in care toti delicventii aspira la breasla scriitoriceasca? Dar procurorilor si magistratilor cine le verifica averile si cheltuielile voluptorii? Dar activitatea si obiectivitatea parlamentarilor, cine o monitorizeaza si sanctioneaza?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *