Mihaela Parghel

“Sunt vrednici de moarte”. Un profesor de religie le-a distribuit elevilor broşuri cu mesaje homofobe

Un profesor de religie de la un liceu din Braşov, care este şi preot, le-a distribuit elevilor broşuri cu mesaje discriminatorii şi homofobe. Homosexualitatea este prezentată ca o boală, un stigmat şi o ameninţare a civilizaţiei. Mesajul principal al broşurii dinstribuite de profesor este “Cei ce fac unele ca acestea sunt vrednici de moarte”.

“Fărădelege”, “stigmat”, “ameninţare a civilizaţiei”

Asociaţia Secular-Umanistă din România (ASUR) este cea care a sesizat Inspectoratul Şcolar al Judeţului Braşov şi Ministerul Educaţiei, în legătură cu materialele de informare cu mesaj discriminatoriu şi homofob, distribuite de profesorul preot, în cadrul orei de religie. La rândul lor, elevii s-au adresat directorului adjunct.

Potrivit reprezentanţilor ASUR, în urmă cu o săptămână, profesorul Dorel Chiriţă, care predă religia, le-a distribuit elevilor dintr-o clasă a Colegiul „Nicolae Titulescu“ broşura intitulată „Homosexualitatea: propagandă a degenerării umane”, editată de Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR). În broşură, homosexualitatea este prezentată drept o „fărădelege“, o „boală“, un „stigmat“, o „amenințare a civilizației“.

Prezentând drept „argumente” o înșiruire stupefiantă de falsuri, răstălmăciri și opinii personale demne de procesele Inchiziției, broșura legitimează discriminarea oamenilor în funcție de orientarea sexuală și incită la acțiuni violente, susţin reprezentanţii ASUR. Iată unul dintre mesajele transmise în această broşură: “Cei ce fac unele ca acestea sunt vrednici de moarte, nu numai că fac ei acestea, ci le şi încuviinţează celor care le fac”.

„Este pur și simplu stupefiant. Această broșură frizează patologicul. Numai o minte bolnavă poate să ia în serios astfel de aberații. Biserica și asociațiile religioase se opun vehement orelor de educație sexuală, dar distribuie copiilor de clasa a X-a cărțulii în care se vorbește despre <<sexul fecal>>! Este inacceptabil ca în sistemul de învățământ, sub oblăduirea autorităților de stat, să fie tolerate sau chiar încurajate astfel de atitudini. Este inacceptabilă demonizarea unor grupuri de oameni si este inacceptabilă incitarea la violență”, a declarat Toma Pătraşcu, preşedintele ASUR.

Inspectoratul Şcolar a pornit o anchetă, iar conducerea liceului se delimitează de acţiunile profesorului

ASUR a cerut conducerii liceului şi Inspectoratului Şcolar Judeţean să înceapă o anchetă în acest caz, pentru a verifica mai amănunţit activitatea pedagogică a profesorului. Potrivit inspectorului de religie al IŞJ Braşov, Elena Popa, o comisie a fost deja formată, iar profesorul a fost chemat să dea explicaţii. „L-am chemat pe domnul profesor şi ne-a spus cã le-a transmis elevilor şase broşuri. Nu este el autorul acestora. A spus că le-a găsit la el acasă şi sunt vechi. A mai spus că nu cunoştea conţinutul broşurii şi că îl interesa doar articolul scris de părintele Valeriu. Aşteptăm rezultatul anchetei şi comisia va lua măsurile disciplinare care se impun în cazul în care va fi
găsit vinovat“, a precizat inspectorul Elena Popa. Conducerea liceului s-a delimitat şi ea de acţiunile profesorului de religie. Directorul Colegiului Nicolae Titulescu, Săndica Popa, a spus că nimeni din şcoală nu este de acord cu astfel de manifestări.

ASUR anunţă că se va adresa şi Ministerului Educaţiei, cu cererea expresă de a construi politici de educaţiei care să lupte împotriva discriminării. „Solicităm Ministerului Educației să elaboreze și să implementeze un set de politici educaționale destinate a preveni infiltrarea grupărilor religioase fundamentaliste în școli, pentru a preveni propaganda homofobă și încurajarea atitudinilor violente în rândul elevilor. Poziţia ASUR este neechivocă: în unităţile publice de învăţământ trebuie să se respecte o strictă neutralitate religioasă, iar în cadrul orelor de religie trebuie predată istoria religiilor și nu viziunea particulară a unui anumit cult, indiferent care ar fi acela”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

12 thoughts on ““Sunt vrednici de moarte”. Un profesor de religie le-a distribuit elevilor broşuri cu mesaje homofobe

 1. vvp(utin)

  Asa va trebuie. Ati vrut religie in scoli si primiți doar ura discriminare educație prin persecuție si prin frică.

  Reply
 2. Costin

  Natura (sau Dumnezeu cum vreti să-i ziceti) are un mecanism simplu de eliminare a slăbiciunilor: selectia naturala. Daca tot adorati aceste „sarmane grupuri de oameni” atunci hai sa fim toleranti cu toate minoritatile, nu de alta, dar minoritati sunt si violatorii, necrofilii, pedofilii (tot un fel de homo) si alte cate. Nu fac aici propaganda pro religie, sunt total împotriva indoctrinarii de orice natura fie ca se numeste ora de religie fie ca se numeste toleranta fata de bombonei.
  Mizeria asta cu homo este exact acelasi lucru cu toleranta rromilor. Tare as fii curios sa vad cat de tolerant ar mai fi unul dupa o disputa cu un „rrom”, sau dupa ce copilul îi este agresat de o „minoritate”.

  Reply
 3. Cristian

  Iata din nou cum se generalizeaza prin amplificarea fara rost a unui un caz de ,sa-i zicem, exces de zel . Sau de o mai simplista interpretare a dogmelor bisericesti. In acestea din urma nu se spune ca cineva e vrednic de moarte pentru ca e pacatos, ci doar vrednic de iad…daca nu cumva se intoarce la Isus chiar si in ultima clipa a vietii . Dar homosexualitatea ESTE o amenintare la adresa civilizatiei prin simplul fapt ca impiedica perpetuarea semintiei omenesti . Iar cei care incurajeaza si sprijina homosexualitatea fac acelasi lucru, fie si fara voie. Isus nu a venit pentru cei fara de pacate, ci pentru cei cu pacate, ca sa ii intoarca pe drumul cel bun, deci si pentru homosexuali, pedofili, si alte „minoritati”.
  „NU judecati si NU VETI FI judecati!” Asta spune Religia Ortodoxa!

  Reply
 4. geo

  1. eu nu suport minoritatea celor numiti „Cosmin”!
  2. elevii au putut vedea un profesor de religie care minte, deşi în poruncile divine se spune altceva.
  3. n-am uitat cum studenţii ortodocşi spargeau geamurile unui teatru din Bucureşti .

  Reply
  • Costel 38

   „Si macar ca stiu hotararea dreapta a lui Dumnezeu, ca cei care fac asemenea lucruri SUNT VREDNICI DE MOARTE, totusi ei nu numai ca o practica, dat isi gasesc placerea in cei care le fac”
   Epistola lui Pavel care romani1.32
   Asa ca sa nu mai vorbesti de poruncile divine fara sa le cunosti. Probabil ca nu esti nici crestin, nici evreu, nici musulman. Niciuna din religiile mentionate nu accepta aberatia homosexuala.

   Reply
 5. Ivladi

  Incredibil. Atata ura… Hristos cand a venit pe pamant a intrat in primul rand in casele pacatosilor pentru a-i aduce vietii. Daca insusi Dumnezeu vrea ca pacatosii sa se mantuiasca si sa vina la viata cine sunteti voi, mortilor, sa spuneti NU? De aceea curvele vor intra in Imparatie inaintea voastra. Iubeste-ti aproapele ca pe tine insuti este un indemn la toleranta si indrumare nu la persecutare, izolare si moarte.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *