Mihai Goțiu

Sunați la 112! Avocatul Poporului trebuie descarcerat de urgență! Și are nevoie de un transplant de coloană

Marți, ordonanța de urgență a traseismului electoral local a fost publicată în Monitorul Oficial. Și astfel, oficial, fărădelegea a devenit un fel de lege. Hop-țup, îndeosebi prin comunele patriei unde unii își închipue că nu-i vede nimeni, pe capete sau la grămadă, au și început excursiile de partid. Doar la sediul Avocatului Poporului era liniște și pace. „Staţi mai întâi să o văd, ce vreţi să reacţionez? După ce o să văd, văd ce fac, adică ce dispoziţiii dau, ce verificări şi aşa mai departe”, a declarat Victor Ciorbea pentru Mediafax, marți seara. Și le-a promis jurnaliștilor că, undeva pe săptămâna viitoare, ”mai putem vorbi, vedem ce și cum”, legate de atacarea ordonanței la Curtea Constituțională.

Tehnic, omul are dreptate. Așa, într-o oră-două, de la publicarea în Monitorul Oficial nu s-ar fi putut pronunța. Problema era însă că trecuseră, de fapt, mai bine de o oră-două de când conținutul ordonanței era public deja. Presa tocase mărunt subiectul de aproape două sptămâni, iar câteva sute de oameni au și ieșit în stradă pentru asta cu câteva zile înainte. Să nu ne ia de naivi, domnul Ciorbea.

Pentru domnul Ciorbea știe că, înainte de a intra pe vreo discuție de fond, în primul rând e vorba de formă. De faptul că punerea în paranteză a unei legi nu se poate face prin ordonanță de urgență. Că nu e, Doamne feri, război sau cutremurul de la 77. Pentru reacții rapide ar fi trebuit să fie pregătit încă de când a acceptat numirea în funcția de Avocat al Poporului. La fel cum ar fi trebuit să știe (deși mi-e teamă că, totuși, știe) că la urgență se răspunde tot în regim de urgență, înainte ca efectele neconstituționalității unei legi să se producă. Practic, în cazul de față, tergiversarea unui răspuns clar și a unei acțiuni e o invitație adresată traseiștilor de toate culorile: haideți, acum e momentul să excursionați, până când eu mai văd ce și cum și, mai ales când.

Iar domnul Victor Ciorbea nu e la prima amânare și dezamăgire. Și pe ordonanța de urgență prin care s-a modificat Legea Educației încă se mai gândește. După aproape două luni, încă mai vede ce și cum și când. Până o fi prea târziu, până se strică sau până când nu mai e nevoie decât cel mult de un popă să-i cânte Educației ”Aleluia!” pe lângă groapă. Din păcate, prin lunga sa gândire și răzgândire, domnul Ciorbea confirmă ceea ce criticii lui au spus încă de la investire: a fost numit la Avocatul Poporului pentru ca încă o instituție a statului (și încă una esențială pentru drepturile cetățenilor și democrație) să fie încarcerată de PSD.

A mai rămas o singură soluție: să sunăm la 112. Să chemăm descarcerarea! Avocatul Poporului are nevoie de un transplant de coloană. Și asta DE URGENȚĂ!


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Sunați la 112! Avocatul Poporului trebuie descarcerat de urgență! Și are nevoie de un transplant de coloană

 1. Costin

  Dupa ce a prestat non stop seara de seara la Troaca 3, timp de mai multi ani, ca sa-si dovedeasca ura fata de Basescu si de guvernul Boc, ciorbica, sindicalistu’ lui peste, a primit rasplata: avocat al poporului in slujba guvernului. Rusine, Ciorbea!
  Nu-i asa ca suna ca dracul aceasta denumire? Un avocat al poporului trebuia sa se sesizeze singur cand vede magaria comisa de prim mitomanul tarii. El insa nu trece la treaba nici tras de maneca de catre alte institutii sau cetateni ai patriei. Asta nu este avocat al poporului, ci carpa lui tonta cu care isi sterge pantofii dupa ce a fost la inundatii. Eu am fost sigur din prima zi ca victor la victor nu-si vor scoate ochii, ca nici o ordonanta care ii aduce avantaje nemeritate si ilegale lui vv nu va fi contestata la CCR de catre WC(iorbea).
  Ar trebui completata legea de organizare si functionare a avocatului poporului cu un articol nou in care sa se stipuleze ca „in cazul in care AP nu face cerere la CCR , dupa ce a fost sesizatde catre organizatii ale societatii civile sau dupa scrisori publice ale presedintiei, orice cetatean sau institutie este competent sa sesizeze CCR iar CCR sa analizeze situatia, conform prevederilor legale”
  Iesi afara ciorbeo ordinara!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *