Mihai Goțiu

Știrea săptămânii: Nu mai e loc la pușcărie! Sau cum a contribuit Udrea la succesul campaniei ”Explore the Romanian Jail”, după ce a dat-o în bară cu ”Explore the Carpathian Garden”

Noroc cu Liviu Antonesei, că altfel ratam știrea săptămânii: ”Arestul Central al Poliţiei Capitalei urmează să fie extins întrucât gradul de ocupare a acestuia a ajuns la aproape sută la sută” (sursa aici). Printre cei ”cazați” la ora actulă în Arestul Poliţiei Capitalei se numără fosta şefă a DIICOT Alina Bica, cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Herţanu, omul de afaceri Dorin Cocoş şi fiul acestuia, Alin, primarul suspendat al municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja şi fostul ministru al Internelor Cristian David.

Ce-mi place cel mai mult în știrea asta e formularea ”gradul de ocupare a ajuns la aproape sută la sută”, de parcă ar fi o informație despre gradul de ocupare al hotelurilor. Iar când citești numele celor arestați, sună precum o listă din ziarele de cancan despre ”celebritățile” invitate la aniversarea Elenei Udrea ori ca lista de pasageri a avionului de Dubai, cu escală de shopping la Paris. Că dacă tot nu i-a ieșit cu ”Explore the Carpathian Garden”, Elena poate fi mândră că a avut o contribuție esențială la succesul campaniei ”Explore the Romanian Jail”. Tot ce mai trebuie să facem e să punem și tarife de Burj Khalifa pentru fiecare noapte de cazare și să facem program de vizitare pentru publicul larg. Desigur, toți cei care au avut de pătimit de pe urma programelor de austeritate într-o perioadă în care actualii rezidenți ai Arestului Poliției Capitalei se aflau cu mâna până dincolo de umăr prin banii publici, merită o reducere sau măcar gratuitate la biletul de vizită.

Măcar o parte din banii care s-ar aduna astfel ar compensa relaxarea fiscală anunțată de Guvernul Ponta. Care, între noi fie vorba, seamănă, pe de o parte, cu un dar grecesc. Pe de altă parte, e semnul și că Ponta își pregătește ieșirea din scenă, lăsându-i pe cei de la PNL fără obiectul muncii. Cum ar veni, haideți voi la guvernare, că nu vă lăsăm nimic de cheltuit! Și îndrăzniți numai să nu susțineți, ca liberali ce vă pretindeți, relaxarea bugetară în an electoral! Până la un punct, nu e de plâns faptul că vor fi mai puțini bani la buget, că asta înseamnă și că vor fi mai puțini bani de furat. Dincolo însă de acest punct, tare mi-e că și banii aceia puțini vor ajunge să îndestuleze tot baronetul de partid. Și, cum arăta și Alina Mungiu-Pippidi în Nature (vezi aici), până nu ajungem să controlăm cât de cât corupția, de tăiat se va tăia prioritar tot de la sănătate, educație, cercetare, inovație, cultură. Și zău dacă mai e ceva de tăiat acolo. Iar despre cei care speră că, rămânând cu mai mulți bani, antreprenorii autohtoni sau străini vor face mecenat în domeniile amintite nu mai spun nimic. La fel cum nu spun nimic despre cei care n-au observat până astăzi cum Enel (primul exemplu care îmi vine acum în minte) a transformat în propriul profit sumele pe care, prin contractul de privatizare, trebuia să le investească în infrastructură. Și asta în condițiile în care, după cum menționam, exista un contract care i-ar obliga să investească. Îi invit pe toți cei care speră că relaxarea financiară va aduce după sine re-investirea benevolă a banilor economisiți de pe urma taxelor și impozitelor mai mici, să participe la niște ședințe ale conducerilor unor multinaționale, în special la acele ședințe în care se vorbește despre maximizarea profitului.

Pentru a spera că va fi altfel – că atâți bani câți sunt la buget (mai mulți sau mai puțini) vor ajunge acolo unde e nevoie de ei, atât pentru a susține educația, cercetarea, cultura, sănătatea, cât și investițiile publice (apropo, investițiile publice pot fi, pentru liberali, ieșirea inteligentă din capcana lui Ponta) – până la aplicarea noului Cod Fiscal, Arestul Poliției Capitalei ar trebui să ajungă măcar la capacitatea de cazare a unui Burj Khalifa, iar gradul de ocupare să se mențină tot către sută la sută. Că sunt încă multe restanțe și întârzieri până la o putea vorbi de o curățire a întregului sistem. Altfel, că sunt mai mulți bani la buget sau mai puțini tot acolo ne vom afla, atâta vreme cât nu ajung în domeniile în care e nevoie de ei, ci doar la cei care, mai devreme sau mai târziu, așteaptă să se elibereze câte o celulă pentru a avea și ei loc.

În curând?

Ohio Prisons Overcrowding


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Știrea săptămânii: Nu mai e loc la pușcărie! Sau cum a contribuit Udrea la succesul campaniei ”Explore the Romanian Jail”, după ce a dat-o în bară cu ”Explore the Carpathian Garden”

 1. Tempor

  Maximizarea profitului consta in principal in segmentarea interna a afacerii pe centre de profit (de obicei in functie de procesul de productie, de/sau serviciile ce deservesc centrele sau afacerea) si eliminarea sau externalizarea (dupa o analiza de oportunitate) centrului neprofitabil sau care necesita costuri RK foarte mari pentru intretinere sau dezvoltare.
  Luam cazul sectorului energetic, unde daca ai in active 2-3 baraje din care un baraj necesita lucrari RK cu timp indelungat de reparatii si cu costuri foarte mari atunci mai bine se scoate la vanzare barajul problema.
  Nerespectarea normelor tehnice energetice de protectie civila este o alta forma de a obtine rapid rezultate profitabile cu toate ca pot afecta sanatatea si chiar pune in pericol viata multor persoane.
  De exemplu: linii de inalta tensiune deasupra trotuarelor; pentru compensarea puterii, tensiunea masurata la priza este de mult timp peste 235 V (tensiunea maxima contractuala este 238V); Ca fapt divers as pomeni de campaniile TV prin care copii pictau posturile de transformare (oricat de bine ecranate ar fi, la o expunere indelungata sau periodica, magnetismul si campurile electromagnetice generate de transformatoare sunt nocive neurologic sanatatii!)
  Nu in ultimul rand, maximizarea profitului se face prin reducerea personalului si redistribuirea sarcinilor, care in majoritatea cazurilor duce la scaderea in timp a performantelor angajatilor ramasi (pe acelasi salariu sau majorat cu 2-3%).
  Rezultatul = politicienii, patronii, teoreticienii, analistii … dau vina lipsei de productivitate pe seama lucratorilor.
  Exista o vorba: „teoria ca teoria dar, uneori, punerea in pra(f)tica omoara”

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Tempor: sau se mai face într-un mod foarte simplu: transformând facilitățile fiscale care li se acordă în scopul de reinvestirii banilor în tehnologizare sau dezvoltarea activității (ceea ce i-ar aduce statului o recuperare a facilității din taxele și impozitele pe noile activități/dezvoltări) în profit; cea mai mare parte a veniturilor top-managerilor din companii e dată de bonsurile pe care le primesc de pe urma creșterii profiturilor/prețului acțiunilor – bonusurile depășesc cu mult salariile – în condițiile astea, mai toți top-managerii preferă să încaseze bonusurile pe termen scurt, decât salarii pe termen lung

   Reply
   • Tempor

    Profitul unei firme se imparte actionarilor sub forma de dividende.
    Asadar, impozit 0 pe dividende inseamna 0 interes de a investi banii obtinuti din afacere pentru continuarea ei.
    Marile afaceri sunt derulate de firme cu actionariat strain. Marea parte a marilor afaceri autohtone s-au dovedit a fi „tunuri”. Se doreste un fel de incurajare si legalizare a unor astfel de afaceri.
    Tentatii mari la afaceri mari! Cine pierde!?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *