Alina Mungiu-Pippidi

Alina Mungiu-Pippidi și România Curată îi cer Avocatului Poporului Victor Ciorbea să sesizeze Curtea Constituțională pe Legea Educației. SEMNEAZĂ ȘI TU SCRISOAREA!

Stimate domnule Avocat al Poporului,

Dragă domnule Victor Ciorbea,
Mă adresez dumneavoastră în numele Alianței pentru o Românie Curată, o alianță de ONG-uri, sindicate, asociații studențești și profesionale, ca și persoane fizice, care include și mai vechea Coaliție pentru Universități Curate, solicitîndu-vă să sesizați Curtea Constituțională privitor la caracterul de urgență al numeroaselor modificări aduse legii educației naționale prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 49/26 iunie 2014 publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 486 din 30 iunie 2014. Temeiul nostru este foarte simplu;

– nu credem că cele nouăzeci și trei plus două paragrafe ale ordonanței privesc toate chestiuni urgente care să nu se fi putut legifera pe cale ordinară;

– susținem că, dacă măcar una dintre modificări nu era urgentă, legiferarea pe calea ordonanței  de urgență este un abuz constituțional și o călcare în picioare a bunei guvernări;

– credem că Parlamentul României, în care există o majoritate, putea perfect să dezbată și să adopte legea menționată în regim normal, oricît de accelerat;

– reamintim că premierul Victor Ponta a semnat cu noi, societatea civilă, Carta Albă a Bunei Guvernări în care se angaja să nu mai guverneze prin ordonanțe de urgență, și nu va trece mult pînă îi vom reaminti de acest lucru în următoarea sa campanie electorală;

– și mai credem că societatea largă, aceea care cuprinde elevii, studenții, cadrele didactice și părinții a fost privată pe această cale de o dezbatere reală privitoare la problemele reale ale sistemului de educație din România și soluțiile sale.

Alianța pentru o Românie Curată a protestat și la precedentele legiferări prin ordonanță de urgență în domeniul educației, domeniu care ar trebui integral exceptat de la orice formă de legiferare altfel decît dezbatere în regim obișnuit, cu o consultare cît mai largă. Am atras atenția și sub precedenta majoritate parlamentară că nu doar ordonanțele, dar și trecerea legii educației prin asumarea răspunderii prin Parlament, fără construirea unui consens larg înțeles de către cei care urmau să pună legea în practică va conduce la un eșec, contestare politică radicală cu inversarea multor elemente din lege deîndată ce se va schimba majoritatea politică și amînarea astfel cu ani buni a unor soluții de care educația avea nevoie. Mă refer la acele soluții izvorîte din dezbatarea care nu a avut loc, nu la cele neapărat prevăzute în lege. Recent, o ordonanță de urgență de pe vremea ministrului Funeriu a ajuns de abia acum la aprobare și a fost respinsă, deși crea un cadru instituțional al cercetării cu totul diferit de cel dinaintea sa. Nu numai că istoria riscă să fi dată înapoi cu cinci ani, cu costuri de resurse umane și materiale, dar cercetarea a ajuns deja mult mai subordoată politic decît este acceptabil într-un stat de drept membru al UE și vorbesc ca profesor (în Germania) care are onoarea de a servi ca expert pe governance innovation pentru DG Research. Dvs știți, de fapt, domnule Ciorbea, că la ora asta în România un secretar de stat numit politic semnează deciziile de alocare a fondurilor de cercetare (evident, și din prostie), situație care nu mai există nicăieri în lumea europeană?

 

Sesizarea Curții Constituționale trebuie făcută deci din trei motive clare.

Primul, pentru a stabili că nu se poate legifera în domeniul educației prin ordonanțe de urgență, domeniul nefiind unul în care urgența să poată fi demonstrată. Acest temei procedural este de fapt unul de fond și după părerea noastră și a juriștilor noștri este suficient pentru a întemeia sesizarea dvs.

Celelalte două privesc oportunitatea demersului.

Al doilea, pentru că este important să dovediți, domnule Ciorbea, că sunteți independent politic și capabil să vă îndepliniți rolul constituțional de avocat al poporului. Pentru că acesta e rolul dumneavoastră: sunteți acolo pentru a apăra pe cetățean de abuzurile puterii. Nu fac parte din cei care vă contestă în nume personal: dimpotrivă, am fost martorul bunei d-voastră credințe atunci cînd ați guvernat ca prim- ministru. Dar am fost și martorul unui act necugetat și nelegitim, concedierea politică a predecesorului d-voastră cînd s-a schimbat majoritatea politică în parlament, pentru a nu deranja noua majoritate, deci pentru împiedicarea exercitării de facto a rolului constituțional al instituției. Puteți argumenta că acest predecesor a fost numit politic: și  am să vă spun că oricum a fost numit – și numirea d-voastră poate fi considerată de unii politică- el nu trebuia destituit înainte de termen. E poate de interes să vă povestesc că, de cînd conduc o cercetare pentru Comisia Europeană despre buna guvernare, am vizitat mai multe instituții de tipul Avocatul Poporului. În nici una din țările care au reușit să ajungă la buna guvernare nici un avocat al poporului nu a fost vreodată demis de către puterea politică. În Chile, unde această funcție e îndeplinită de o instituție cu totul specială, care dă și avizul de legalitate și joacă și rolul Curții de Conturi, țară mai puțin coruptă decît Franța sau  alți vechi membri UE, sînt o sută de ani de cînd Controlorul General este numit de președinte și confirmat de Senat cu un mandat nelimitat în ani (pînă recent, a devenit de șapte ani). Nici un șef de stat nu a destituit vreodată un Controlor General, nici un șef al opoziției nu a cerut vreodată destituirea lui, și de asta țara asta e de două ori mai dezvoltată ca media Americii Latine și un model de bună guvernare.

Al treilea, pentru că soluțiile pentru educație se găsesc în consensul și activismul părților interesate, sau care ar trebui să fie interesate, și de asta vă invit ca, mai mult decît să faceți această sesizare, să vă alăturați nouă într-un demers substanțial de a introduce buna guvernare în domeniul educației. Dau numai un exemplu, dar nu unul lipsit de importanță. În vreme ce cele două părți ale unei dezbateri politizate în exces și de o mare ipocrizie (că alte interese decît cele ale copiilor sau ale țării sînt puternice) se luptă pe legea educației pentru a stabili cine e în consiliul de administrație al școlii, acest consiliu nu joacă nici un rol real pentru a ajuta școala să își realizeze corect funcțiile. Părinții nu au cum să joace vreun rol important, altul decît de a cotiza cînd li se cere, pentru că nu au idee care e bugetul școlii și pentru ce ar trebui să ajungă banii. Rînd pe rind, Ministerul Educației, inspectoratele școlare și majoritatea primăriilor din această țară, au răspuns cererii noastre de a ne trimite bugetul școlilor sau a-l face public pe siteul propriu că nu vor, nu știu și nu au. E cu totul imposibil să guvernezi educația în acest haos dat de lipsa de transparență, competență și onestitate, și legea veche lăsa totul cum era, iar cea nouă crede că dacă statuează pe hîrtie o realitate ce de azi se va transforma ca dovleacul în prinț și să înceapă o lume nouă. În această lipsă de voință să nu ne mirăm că în școli începe să intre DNA, că e mai singura instituție activă de pe la noi.

Vă învit așadar, domnule Victor Ciorbea, în numele părințior pe care îi apărați, să vă alăturați nouă pentru a cere tuturor școlilor din România să publice pe ușa de la intrare, bugetul școlii din anul respectiv, și tuturor primăriilor și ministerului să centralizeze această informație și să o publice electronic. Între timp vom mai discuta și alte probleme, și alte soluții, deîndată ce sesizarea d-voastră către Curtea Constituțională va fi acceptată și educația va fi din nou în dezbatere și nu de domeniul dictatului. Vă consider automat partenerul societății civile în toate aceste demersuri.

 

Cu deosebită considerație.

Alina Mungiu-Pippidi

 

Cereți alături de Alina Mungiu-Pippidi ca Avocatul Poporului să sesizeze Curtea Constituțională. Semnați scrisoarea la secțiunea ”comentarii”, mai jos,

UPDATE: Printre primii care s-au alăturat demersului se numără Dan Perjovschi, Mona Nicoară, Liviu Giosan, Monica Macovei, Mihnea Blidariu, Daniel David, Gabriel Bădescu, Claudiu Crăciun, Alin Fumurescu. Profesori universitari și din mediul pre-universitar, artiști, regizori, politicieni apropiați de societatea civilă, jurnaliști, studenți, elevi și părinți, pe toți ne afectează, într-un mod sau altul, modificările aduse Legii Educației. Cu toții avem dreptul să fim consultați, iar politicienii sunt obligați să se țină cont de punctul nostru de vedere în elaborarea politicilor educaționale și în multe alte domenii. SEMNEAZĂ ȘI TU! (România Curată)

PRECIZARE: Mulțumim tuturor celor care și-a exprimat până acum susținerea pentru acest demers, fie că și-au asumat scrisoarea cu nume și prenume, fie doar doar cu prenumele. Precizăm însă că doar adeziunile cu nume și prenume pot fi depuse la Avocatul Poporului.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

636 thoughts on “Alina Mungiu-Pippidi și România Curată îi cer Avocatului Poporului Victor Ciorbea să sesizeze Curtea Constituțională pe Legea Educației. SEMNEAZĂ ȘI TU SCRISOAREA!

 1. taunul77

  Aceasta ordonanta trebuie urgent retrasa. Nu stiu daca Ciorbea, aflat in postura lui Iuda care a incasat deja argintii, o va contesta la CCR.

  Reply
 2. Pinno

  Din pacate D-na AMP nu face vorbire la insurubarea pe viata a rectorilor in universitatile private, a faptului ca acestia isi pot defini functiile si mandatele asa cum vor ei! D-na AMP reprezinta, cu competenta, invatamintul superior, fiind mai familiarizata cu dedesubturile acestuia si mai avizata in a compara ce se intimpla in tarile normale fata de ceea ce se intimpla in Romania in domeniul universitar! Ar fi binevenit un comentariu substantial al D-nei AMP privind „sopirlele” din noua OUG 49. Mie chestiunea cu consiliul de adm. al scolii mi se pare ceva marginal!

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ pinno:

   tocmai asta e ideea: sesizarea Curții Constituționale ar oferi șansa unei dezbateri reale pe modificările Legii Educației, o dezbatere de care să se și țină cont în procesul de legiferare; altfel, se poate arăta cu degetul, dar nu s-ar schimba nimic

   Reply
  • roset gh

   Dar:
   -e mai normal să nu existe o metodologie a alegerii CA din școli, care ,,funcționează” ( e un fel de a spune) după o ordonanță din 2011;
   – e mai normal să se numească politic directorii și membrii ISJ-urilor (tot politic) ,fără niciu concurs de 5 ani;
   – e mai normal să se încalce legea -vezi 6% din PIB;
   – e mai normal…..,e mai normal,……..????????????? (foarte multe, încă altele, care nu sunt corecte prin siste, dar……)
   P.S Parcă se promisese adoptarea unei legi a învățământului ….( adevărat, pe când ,,actualii” erau în opoziție, acum….merge și-așa!

   Reply
 3. Sarivan Florian Alexandru

  Privesc cu durere cum tiptil, tiptil, societatea noastra este impinsa de actuala putere spre un fel de dictatura din romanele lui Orwell.
  – Domnule Ciorbea, aveti ocazia sa va aratati adeziunea fata de poporul din care faceti parte ! NU LASATI SA FIE DISTRUS VIITORUL COPIILOR NOSTRI !

  Inginer, Bucuresti

  Reply
 4. Stefanita marinescu

  Doresc sesizarea Curtii Constitutionale pentru ordonanta de modificare a legii educatiei.

  Reply
 5. reghina medrut

  Ma alatur cu incredere unui demers care sper sa schimbe ceva… ramane de vazut, ce anume…

  Reply
 6. Pirjan Camelia Cristina

  Solicit ca Avocatul Poporului să sesizeze Curtea Constituțională privitor la caracterul de urgență al numeroaselor modificări aduse legii educației naționale prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 49/26 iunie 2014 publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 486 din 30 iunie 2014

  Reply
 7. Gabriela Cirlig

  Semnez aceasta scrisoare in numele copilului meu care incearca din rasputeri sa depaseasca aberatiile sistemului educational din Romania.

  Reply
 8. Mugur

  Articol excelent, ar trebui expus si premierul Romaniei pentru slugarnicia in fata mafiei baronilor care controleaza aceasta tara (din care cel mai probabil face parte)

  Reply
 9. Alina Bodea

  Sustin toate punctele din scrisoare si argumentul de fond: avem nevoie de o guvernare curata si participativa, iar domeniul educatiei nationale trebuie eliberat de tutelele nefaste ale aranjorilor de putere.

  Reply
 10. Petrut Andreea

  Subscriu acestui demers, deoarece consider ca procesul de legiferare prin intermediul unei OUG care modific a substantial o lege reprezinta un afront adus principiilor democratiei, prin lipsa de consultare a tuturor actorilor implicati, dar si la adresa principiilor bunei guvernari.

  Reply
 11. Mircea Popa

  Solicit ca Avocatul Poporului sa isi indeplineasca functia asa cum se cuvine si sa sesizeze Curtea Constitutionala.

  Reply
 12. Cerghizan Dumitru Marius

  Domnule Ciorbea, ati tradat crestin-democratia. Nu tradati si viitorul educatiei viitoarelor generatii.

  Reply
 13. Cerghizan Bogdan Vasile

  Ordonanta emisa de Victor Viorel Ponta este un masacru a Legii Educatiei.

  Reply
 14. szabo attila

  Semnez si ii cer dnului Ciorbea sa se gindeasca cind era alaturi de domnul Coposu daca dinsul ar fi facut ce are de gind sa faca domnul Ciorbea acum?

  Reply
 15. nicolae campan

  cu ordonanta asta se doreste indobitocirea si mai eficienta a generatiilor tinere

  Reply
 16. Ligia Deca

  Sustin demersul. Dezbaterea publica este un instrument sine qua non al unei societati democratice.

  Reply
 17. Liviu Giosan

  Va rog sa adaugati si semnatura mea. Desi nu vad nici o speranta pentru viitorul educatiei si cecetarii in lipsa unei alternative politice din afara mafiei actuale care cuprinde cvasi-totalitatea politicienilor romani, trebuie sa luam pozitie in fata agresiunii ticalosilor.

  Reply
  • Corneliu M. Craciunescu

   Si eu sunt de acord sa semnez, cu aceleasi observatii ca si cele ale domnului Giosan.
   Mai mult, Legea Educatiei, dar in special legislatia subsecventa, este efectiv ciuruita si nu doar de non-valori ci chiar cu complicitatea valorilor, care s-au vandut pentru functii care sa le satisfaca orgoliile si frustrarile.
   Chiar nu vad nici o speranta, dupa modul in care au procedat cu standardele minime pentru abilitare, cu o complicitate totala a valorilor din sistem.

   Reply
 18. cbabeanu

  O felicit pe D-na Mungiu-Pipidi; acest lucru demonstreaza ca un politician semi-analfabet precum Base poate avea aceeasi viziune cu a unei persoane super-educate, precum d-na Pipidi.
  Dincolo de acest protest, ramane o intrebare: de ce scoala romaneasca formeaza anual mii de absolventi de liceu pentru care bacalaureatul pare a fi un obstacol insurmontabil ? Guvernul, presedintele si vocile societatii civile se „dueleaza” de ani de zile in problema invatamantului romanesc, dar nimeni nu este capabil sa ofere o solutie….
  Si mai intreb si eu ca „prostu’ „: ce facem cu miile de cazuti la ‘Bac”, care sant tineri fara nici o calificare si pentru care,in absenta acestei diplome, toate portile le sant inchise? Mai incearca „la anu’ ” ? Si pana atunci vor sta acasa la parinti si se vor pune pe lista de somaj la Primarie ?

  Reply
 19. Fantana Raul Sorin

  Sunt de acord ca aceasta ordonanta nu trebuie acceptata si ca ea serveste unor interese deloc academice.
  Sunt de acord cu intreg demersul doamnei Pippidi Mungiu si a Aliantei pentru o Romanie Curata
  indreptat spre Avocatul Poporului.

  Reply
 20. Larisa Barbu

  Actuala educatie este un atentat la statul de drept! Actualul invatamant produce oameni nepregatiti de piata muncii. Semnez petitia!

  Reply
 21. Octav popescu

  Absolut de acord. Guvern de loaze, parlament de penali si avocat al poporului papagal.

  Reply
 22. Almasi Brigita

  Doresc dezbatere publica pe acest subiect de interes national, si nu „trecerea” si promulgarea acestora prin ordonante de urgenta.

  Reply
 23. Alexandru Naum

  Subscriu si semnez!

  (Ce argument e asta ca „rectorii sustin ordonantza”?????)
  … si oare in ce tara mai exista functii pe viata???

  Cata nerusinare!

  Reply
 24. Daniel Ioan

  Sustin cu convingere aceasta cerere, adresata Avocatului Poporului Victor Ciorbea să sesizeze Curtea Constituțională pe Legea Educației.

  Reply
 25. Hurmuz Dorin

  Susțin și semnez! Sper ca dl. Ciorbea să onoreze și să respecte funcția pe care o deține.

  Reply
 26. Rosana Jica

  Subscriu si eu. Reforma sistemului de invatamant nu se poate face prin ordonante de urgenta si fara consultari publice.

  Reply
 27. Mihaela TILINCA

  Educatia e mult prea importanta. Daca vrem revizuiri la o Lege privind educatia, ele trebuie facute cu participarea tuturor partilor implicate. Sustin inititativa.

  Reply
 28. Carmen Cotet

  Sustin demersului potrivit caruia Avocatul Poporului ar trebui să sesizeze Curtea Constituțională in ceea ce priveste OUG nr. 49/26 iunie 2014, privind Legea Educatiei din Romania.

  Reply
 29. Vasile Docea

  Semnez petitia adresata CC, privind modificarea Legii educatiei prin ordonanta de urgenta.
  Vasile Docea, Universitatea de Vest din Timisoara

  Reply
 30. Pataky

  Susțin cererea Alinei Mungiu-Pippidi către Avocatul Poporului.

  Totodată va atrag atenția ref. la modul in care sunt tratate datele personale ale elevilor (copiilor) care au participat la examen, date confidențiale (sex, nota,) postate de ISJ, si accesat de oricine.

  Reply
 31. Dava Ioan

  Semnez alaturi de Alina Mungiu-Pippidi.
  Domnule Ciorbea, asteptam pozitia dumneavoastra publica.

  Reply
 32. Angela Niculescu

  Semnez scrisoarea doamnei Pippidi si sper ca domnul Ciorbea sa tina cont de cerintele noastre.

  Reply
 33. Marian IVAN

  Sustin si semnez. Dar am mari dubii ca Distinsul Ciorbea nu se va achita de sporul substantial la pensie cu care a fost BLAGOSLOVIT de Doctorul in Drept Ponta.

  Reply
 34. Brumaru Daniel

  Daca lui Ponta nu-i plac dezbaterile nici mie nu-mi va place sa-l votez. Asa ca are de ales in ceea ce priveste votul meu.

  Reply
 35. Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România

  ANOSR se alătură demersului inițiat de Alianța pentru o Românie Curată prin care cerem Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională pentru OUG 49/2014 care modifică Legea Educației Naționale.

  ANOSR este nemulțumită de lipsa de consultare a studenților și lipsa dezbaterii cu societatea civilă a prevederilor care aduc modificări importante legii educației, considerând totodată că nu poate fi demonstrat caracterul urgent al OUG-ului. Mai mult, ANOSR atrage atenția că ordonanța aduce prevederi declarate anterior de Curtea Constituțională ca fiind neconstituționale.

  Pe această cale, studenții sunt invitați să semneze scrisoarea deschisă și să o disemineze în rândul comunității academice, pentru a trezi o reacție din partea Avocatului Poporului, singurul care poate sesiza Curtea Constituțională a a României.

  Studenții au cerut demisia Ministrului pentru Învățământ Superior Mihnea Costoiu, ca principal responsabil pentru situația critică în care a ajuns învățământul universitar românesc.

  Reply
 36. Cristi Popescu

  Semnat. Aștept să văd că instituția Avocatul Poporului ascultă într-adevăr de popor!

  Reply
 37. Mirela Bilc

  Subscriu solicitarii! Mirela Bilc, studenta, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj Napoca

  Reply
 38. Nemeș Maria

  Semnez această scrisoare în calitate de președinte al Ligii Studenților Facultății de Management în Producție și Transporturi din cadrul Universității Politehnica din Timișoara pentru ca Avocatul Poporului să acționeze în interesul oamenilor pe care-i reprezintă.

  Reply
 39. Angela Pioara

  Sustin acest demers al Aliantei pentru o Romanie Curata. Semnat- mama a doi copii, care vor sustine bacalaureatul peste cativa ani.

  Reply
 40. C. Ungureanu

  Semnez! Sunt impotriva schimbarilor pripite, haotice si impotriva lipsei de transparenta care s-a instaurat (si in invatamant).

  Reply
 41. Mara Zanc

  Felicitări Doamnă Alina Mungiu!
  Sper din toată inimă ca iniţiativa Dvs. să aibă succes. Semnez şi eu.

  Reply
 42. Mihai Dragos

  Semneaza si ANOSR (prin Mihai Dragos, presedinte). Asteptam cu mare interes sa vedem cata coloana vertebrala are domnul Victor Ciorbea :-)

  Reply
 43. Bernat Adrian

  Semnez, deși cred că avocatul, fie el și ,,AL POPORULUI” ,va lucra pentru cine-l plătește.

  Reply
 44. Daniel Nistor

  Dl. Victor Ciorbea, cel care si-a inceput guvernarea, in 1996, in calitate de prim-ministru, cu un citat din Winston Churchill, are ocazia de a-si dovedi si a ne dovedi ca serveste interesul public si ca are constiinta importantei misiunii sale.
  De asemenea, Domnia Sa, in calitate de profesor universitar, are, o reprezentare exacta a implicatiilor acestei ordonante de urgenta cat si a importantei, in ansamblu a invatamantului pentru viitorul societatii.
  Nu in ultimul rand, respectarea principiilor democratiei il obliga sa actioneze!
  Sa speram ca va dovedi ca este la inaltimea misiunii sale.
  Semnez!

  Reply
 45. Lazar Constantin

  Sustin ! Nu mai adoptati legi care sa sustina interese personale (dl Ponta, dna Andronescu).

  Reply
 46. Dan Peretianu

  Sint de acord. Semnez petitia pentru declansarea actiunii Avocatului Poporului v OU pe tema Educatiei

  Reply
 47. Cristinel Sava

  Mă alătur. Asistent de cercetare, Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti”

  Reply
 48. adrian adumitresei iasi

  Solicit ca Avocatul Poporului să sesizeze Curtea Constituțională privitor la caracterul de urgență al numeroaselor modificări aduse legii educației naționale prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 49/26 iunie 2014 publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 486 din 30 iunie 2014

  Reply
 49. Silvia Mihai

  De acord,in speranta ca poate va auzi cineva „strigatul” acestor oameni deosebiti din fruntea apelului.
  Nu mi-a fost prea clar daca aici trebuie trimisa semnatura, as indrazni sa observ ca poate ar fi bine sa fie accesibila imediat dupa textul scrisorii.

  Reply
 50. Girneata Romica

  Semnez cu speranta ca vom reusi sa ne alegem conducatorii care stiu ce este si cat e de importanta DEZBATEREA PUBLICA

  Reply
 51. Mihai Voicu

  Subscriu. Îmi doresc ca educația de mâine să genereze tineri competenți care să ne poată susține un nivel decent de trai atunci când vom ajunge la pensie. Îmi mai doresc o educație eficientă pentru fiul meu, acum de 3 ani.

  Reply
 52. Vio Gradinaru

  Semnez petitia pentru declansarea actiunii Avocatului Poporului v OU pe tema Educatiei.

  Reply
 53. Ana Ciucan Tutuianu

  Nu cred ca ceea ce este evident, mai are nevoie de comentarii.

  Fireste, semnez:

  Ana Ciucan Tutuianu

  Reply
 54. alinaMP

  Multumim, Continuati sa semnati si semnati cu numele intreg, va rog. Am trimis deja scrisoarea electronic si miine dimineata tiparim toate semnaturile si le depunem fizic la sediul Avocatului Poporului. Daca se stabileste si o intilnire voi invita un numar cit mai mare din dvs sa ma insoteasca la aceasta intilnire. Vin miine in tara si urmarim chestiunea.

  Reply
 55. Tudor

  ne-am saturat de ordonante de urgenta. de ce mai exista parlamentul daca legile nu sunt modificate dupa ce sunt dezbatute????

  Reply
 56. Neicu Alexandru

  Doresc sesizarea Curtii Constitutionale pentru ordonanta de modificare a legii educatiei.

  Reply
 57. Vichi Ciocani

  Subscriu si semnez. Nu ar trebui sa existe posibilitatea ordonantelor de urgenta in domeniul educatiei.

  Reply
 58. Dumitru Velea

  Nu stiu daca bataia in poarta celor surzi si orbi are rost, dar ma alatur cu tot sufletul si mintea de partea celor ce bat.

  Reply
 59. stepan gabriela

  semnez si eu aceasta scrisoare care sper sa indrepte aceasta oroare din educatie.multumesc celor care au initiat-o.

  Reply
 60. Cristina Radulescu

  Semnez, cu speranta ca lucrurile se vor schimba pana fiica mea va merge la scoala

  Reply
 61. Mihai Marc

  Mă alătur şi eu iniţiativei. Şi numai pentru simplul fapt că această instituţie e, de ani buni, o pârghie loială şi puternică a Guvernului de a-şi asigura liniştea faţă de Curtea Constituţională. Nu a simţit deloc presiunea poporului al cărui avocat pretind că este. Eu mult prea rar m-am simţit reprezentat de Avocatul Poporului. Poate la fel de mult cum şi Casa Poporului a fost a mea.

  Succes!

  Reply
 62. Catalin Duma

  Cer alături de Alina Mungiu-Pippidi ca Avocatul Poporului să sesizeze Curtea Constituțională pe Legea Educației.

  Reply
 63. Gigel Militaru

  Va rog sa adaugati si semnatura mea: prof. dr. Gigel Militaru, Universitatea din Bucures – membru Edu Cer.

  Reply
 64. orosz janos

  Sustin si semnez, dar incredere prea mare in Victor Ciorbea nu am, o fi el cinstit dar are un grad mare de impotenta, in stilul lui birocratic nu se poate face treaba.Ar fi nevoie de oameni pragmatici, corecti, energici, pasionati de politica si dornici de „binele general” (ha-ha)

  Reply
 65. Sirbu Corina

  Sustin fara rezerve acest demers!
  Ii cer domnului Ciorbea sa-si faca datoria pentru care este platit din bani publici!

  Reply
 66. Marcel Cremene

  Cred că maniera de a modifica fără dezbatere publică o lege atât de importantă este periculoasă. Societatea civilă are dreptul să se pronunțe înainte de a emite astfel de ordonanțe. Semnez!

  Reply
 67. Mihai Florescu

  Subscriu! Ma bucur ca cineva face un demers in acest sens. Cand am citit prima data propunerile acestei ordonante mi-am pus mainile in cap. Este inacceptabil.

  Reply
 68. Daniela Dumbrava

  Impartasesc principiile democatice si obiectiunile formulate in aceasta scrisoare de protest; ma alatur semnand.

  Reply
 69. Florin Popescu

  Era de asteptat ca un prim ministru plagiator dovedit sa nu iubeasca invatamantul competent. Copiii lui vor studia, desigur, in Elvetia, etc. Pentru votantii actuali si viitori se canta „Tara te vrea prost”.
  Subscriu si semnez.

  Reply
 70. Daniel Niculescu

  Sustin petitia initiata de doamna Mungiu. Cred fem ca doar prin educatie de calitate aceasta tara poate progresa.
  Daniel Niculescu.

  Reply
 71. Mariana Dobre

  Daca nu luam atitudine fata de lucrurile gresite facute de clasa politica sau oricine altcineva, societatea se va degrada rapid. Fara educatie nu avem viitor. Cine ne vrea prosti si de ce?
  Sustin petitia!

  Reply
  • Crina Dascalescu

   O precizare: aceasta lege este in neregula nu numai prin modalitatea prin care a fost data (OUG), asa cum s-ar putea deduce din scrisoarea d-nei Alina Mungiu-Pippidi (in care nu se fac referiri si la continutul legii), ci, mai ales, prin prevederile pe care le contine! Spun asta ca sa nu ramana cineva cu impresia ca daca legea ar fi trecut prin parlament ar fi fost ok.

   Reply
 72. Simona David-Crisbasanu

  Sunt Simona David – Crisbășanu, si semnez în calitate de Președinte Executiv al Asociației ROI.

  Reply
 73. Ion Romanul

  Semnez! Guvernul Ponta nu poate deveni un agent dictatorial in societatea romaneasca. E o contradictie in termeni.

  Reply
 74. Valeriu Danulescu

  Sustin demersul Dnei Mungiu Pipidi! Nu am incredere in sansele de reusita ale acestui demers, dar din pacate aceste modificari aduse Legii Educatiei, nu fac altceva decat sa darame tot ce s-a construit cu atata truda in ultimii ani in domeniul Educatiei in Romania.

  Reply
 75. Tudor Ciuhodaru

  Constitutia Romaniei. Pentru domnul Avocat al Poporului:
  ARTICOLUL 59
  (1) Avocatul Poporului îşi exercită atribuţiile din oficiu sau la cererea persoanelor lezate în drepturile şi în libertăţile lor, în limitele stabilite de lege.SECŢIUNEA a 3-a
  Legiferarea

  Categorii de legi ARTICOLUL 73
  (3) Prin lege organică se reglementează:
  n) organizarea generală a învăţământului;
  ARTICOLUL 115
  (1) Parlamentul poate adopta o lege specială de abilitare a Guvernului pentru a emite ordonanţe în domenii care nu fac obiectul legilor organice.
  (2) Legea de abilitare va stabili, în mod obligatoriu, domeniul şi data până la care se pot emite ordonanţe.
  (4) Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora.

  Reply
 76. Silaghi Gabriela

  Sustin demersul doamnei Alina Mungiu-Pippidi, deoarece lucrez in domeniul invatamantului si sunt impotriva unor pasi inapoi in educatia copiilor si a adultilor!
  Profesor Silaghi Gabriela

  Reply
 77. Dr. Tudor Anca Alexandrina

  Sustin si semnez.

  cand sistemul de educatie va deschide din nou mintea romanilor, poate atunci vom vedea reactii sanatoase ale poporului roman la tot ce se intampla in viata de zi cu zi, de la lucruri de mai mica importanta pana la cele majore si cu influenta pe termen lung.
  imi permit sa va dau un mic exemplu din zona celor asa zise de mica importanta:
  Cum nu isi pune nimeni intrebarea de ce costa, sa zicem 2 l apa de masa in supermarketuri 0,85 lei? Micii producatori romani nu stiu ce sa mai faca pentru a-si vedea apa imbuteliata pe rafturile supremarketurilor, la un pret „de doi bani”. O fi APA CHIOARA, dar chiar sa nu coste nimic captarea ei din foraje sau puturi, transportul, tratarea, imbutelierea, sticla, dopul, eticheta, ca sa nu mai vorbim si de un ceva benefeciu atat pt. producator cat si pt. SUPERMARKET. Eh, cand o fi sa gandeasca natia cu alta minte, poate atunci se vor pune intrebari asa, pornind de la lucruri marunte…ca cel pe care mi l-am permis a-l da de exemplu.

  Revin.
  Sustin si semneez petitia dvs.
  dr. Anca Tudor

  Reply
 78. George Ciprian Modoi

  Semnez petitia. Nu tin prea mult la titluri dar pentru a arata ca sistemul de invatamant din Romania nu este format in exclusivitate din acei lideri de sindicat si din acei rectori (cu exceptia, notabila, a rectorului UB) care doresc conservarea privilegiilor proprii cu pretul mentinerii educatiei in mediocritate, mentionez ca sunt lector dr. la UBB Cluj.

  Reply
 79. Cosma Constantin

  Oamenii incep sa devina seriosi si responsabili dupa o anumita varsta, iar intelepti bine mai tarziu!!
  La ce sa ne asteptam de la acest guvern care nici nu stiu daca au frecventat toti gradinita!
  Dar golani au devenit!. Pe unii i-au ajutat si „stagiile” in strainatate!

  Sustin demersul RC

  Reply
 80. Petrescu Maria-Magdalena

  Sustin petitia D-nei Alina Mungiu-Pippidi. Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 49/26 iunie 2014 publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 486 din 30 iunie 2014 poate avea un efect dezastruos asupra invatamantului romanesc.
  Semnez si sustin petitia:
  Dr. Magda Petrescu

  Reply
 81. Petrescu Ioan

  Sustin petitia D-nei Alina Mungiu-Pippidi. Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 49/26 iunie 2014 publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 486 din 30 iunie 2014 va avea un effect profund defavorabil invatamantului romanesc. Avand o experienta didactica in invatamantul superior, sunt pe deplin constient de efectul dezastros pe care OU il poate avea asupra invatamantului.
  Semnez si susti petitia; prof. univ.dr. Ioan Petrescu

  Reply
 82. Mariana Dinca

  Susțin si semnez tot ce tine de acest demers , este revoltător ceea ce se întâmpla in continuare legat de legea educație ….mariana Dinca, Centrul pt educație si dezvoltare Sociala

  Reply
 83. Valentin Ilcas

  Sustin demersul si sper ca intr-un final cei care se dau drept aparatori ai educatiei sa identifice cauzele si sa propuna masuri pentru solutionarea acestora, nu sa se gandeasca la combaterea efectelor. Sper ca intr-o zi sa reusim sa facem o Romania mai buna.

  Reply
 84. Vlad Pasca

  Semnez scrisoarea.
  (student-doctorand si asistent de cercetare, Universitatea din Bucuresti)

  Reply
 85. Alina Ion

  Sustin si semnez. Este a treia ordonanta de urgenta care modifica legea educatiei nr. 1/2011.

  Reply
 86. Elena Popescu

  Domnule Victor Ciorbea, sunteți Avocatul poporului .Vă rog să vă îndepliniți misiunea care v-a fost încredințată prin numirea în această funcție .

  Reply
 87. Gicu Secelean

  SEMNAT + D-le Ciorbea strange cureua si nu stinge luminita de la capataiul invatamantului.

  Reply
 88. Hintz Mihai

  Semnez scrisoarea m-am saturat de abuzurile guvernantilor. Ce se întâmpla de 2 ani e o batjocura la adresa noastră a tuturor. Aceasta ordonanța pune cruce educației. Nu mai comentez ca e neconstituțională.

  Reply
 89. Cornelia Lalu

  Semnez aceasta petitie.Domnule Ciorbea ati absolvit la Universitatea Cluj Facultatea de drept ca sef de promotie.Dovediti ca sunteti al poporului ca avocat.

  Reply
 90. Retegan Dan

  Vă rog, domnule Victor Ciorbea, să sesizaţi Curtea Constituțională pe Legea Educației.
  Vă mulţumesc.
  Retegan Dan

  Reply
 91. Doru Cristian IOANOVICI

  De 25 de ani se dau legi / acte normative numai pe interese de grup.
  Nu am constatat ca – informational discutand – sa se analizeze critic – tot informational, aici este vorba de ANALIZA DE SISTEM de care nu au auzit ” respectabilii legislatori – cum ca, mu modific ceva din aceste categorii de inscrisuri decat dupa o pertinenta si analitica aplecare asupra aceea ce vrei sa schimbi cu identificarea disfunctiilor ce pot perturba / deranja un sistem deja constituit.
  Fiica mea a obtinut o bursa STANFORD pe 5 ani (deci fara a-I da un ban) plecand dintr-un sistem deja constituit.
  In final, fara a critca in conceptul ANALIZEI DE SISTEM situatia actuala a acesrui domeniu, nu ai voie sa schimbi nimic.
  Finalul acestei situatii generale este impingere spre MAREA INCULTURA asa cum se intampla cu marile talhariri ale economiei romanesti si a culturii, in general, CULTURA fiind definita tot potrivit preceptelor acestei ANALIZE DE SISTEM. Nu o scriuy, va rog sa o identificati dumneavoastra sau sa ma intrebati prin scrisoarea electronica (e-mail)

  Reply
 92. Cristescu Daniela

  Va rog, domnule Ciorbea, sa umpleti cu sens functia pe care o detineti! Multumesc!

  Reply
 93. victor diaconescu

  Pentru a schimba ceea ce suntem acum trebuie sa incepem cu educatia/invatamantul. Daca nu incepem acum suntem vinovati in fata urmasilor. Daca politicienilor nu le pasa pentru ca ei nu au ceea ce noua netrebuie, sa-i obligam sa stie ce vrem! Avocatul Poporului sa-si faca datoria nu obligatia fata de cumparator. Sunt de acord cu petitia si va multumesc pentru declansarea ei. cu stima VD

  Reply
 94. Gabriel Gheorghe Barbu

  Semnez.
  ,,Nu numai că istoria riscă să fie* dată înapoi cu cinci ani, cu costuri de resurse umane și materiale, dar cercetarea a ajuns deja mult mai subordoată politic decît este acceptabil într-un stat de drept membru al UE și vorbesc ca profesor (în Germania) care are onoarea de a servi ca expert pe governance innovation pentru DG Research. Dvs știți, de fapt, domnule Ciorbea, că la ora asta în România un secretar de stat numit politic semnează deciziile de alocare a fondurilor de cercetare (evident, și din prostie), situație care nu mai există nicăieri în lumea europeană?

  Reply
 95. Simona Fit

  Sustin prezenta sesizare.
  Sistemul educational este crucial pentru tot ceea ce vom insemna noi vreodata, atat individual, cat si colectiv (la nivel de comunitati si ca popor, in intregul sau).
  Din pacate, astazi, in cea mai mare parte a sa, sistemul educational este inert si gol, iar copiii sunt captivi, fara voie si fara alternativa.
  Nu putem astepta decizii inteligente, vizionare pentru educatie, de la inaltimea puterii de unde se vede clar ca este infinit mai simplu sa ajungi si sa ramai acolo, la putere, fara educatie.
  Eu cred ca educatia ramane singura sansa de schimbare a tot ceea ce ne dorim sa se schimbe!
  De aceea, timpul curge impotriva noastra … si mai ales a copiilor nostri.
  Avem nevoie de dezbaterea reala a problemelor de fond din educatie.

  Reply
 96. postelnicu romeo-paul

  Fara implicare nu putem schimba Tara!.D-l Victor Ciorbea trebuie sa aleaga intre obedienta si responsabilitate!
  Sper sa faca alegerea corecta!

  Reply
 97. Elena Nicolescu

  N-am deloc incredere ca Ciorbea va face ceva in sensul asta , dar sustin demersul si ma alatur petitiei fiindca am incredere in Alina Mungiu. Succes !

  Reply
 98. Natalia Toma -Bogdan

  Ma alaturi petitiei in speranta ca Legea Educatiei Nationale va fi indreptata si nu schilodita la nesfarsit.
  Educatie si morala imi doresc pentru toti copii.

  Reply
 99. Elena Alamoreanu

  Sustin demersul D-nei Alina Mungiu-Pippidi. S-a dovedit ca politizarea invatamantului este total contraproductiva in desfasurarea oricarei activitati de educatie. Ar trebui interzisa implicarea in activitati politice a celor implicati in invatamant sau cercetare.

  Reply
 100. Vasile ISAN, Rector Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi

  Ma alatur celor care si-au exprimat dezacordul fata de Ordonanta nr. 49/2014, prin semnarea documentului elaborat de Societatea Academica din Romania. Ca atare, subscriu la toate argumentele cuprinse in scrisoarea deschisa a Doamnei Alina Mungiu-Pippidi.

  Reply
 101. Schor Tudor

  Sustin inițiativa Alinei Mungiu-Pippidi și a României Curate de a solicita Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională a României în legătură cu modificările aduse prin ordonanță de urgență Legii Educației.

  Reply
 102. Gabriela Vlasie

  Sustin demersul dnei Alina Mungiu Pippidi adresat Avocatului Poporului si consider ca acesta este de interes pentru fiecare membru al societatii din Romania.

  Reply
 103. diaconescu victor mihail

  Desi cam tarziu dar vreau sa ma alatur dumneavoastra pentru o educatie buna, corecta pentru viitor. Cu stima Victor Diaconescu

  Reply
 104. adriana spaniol

  Total de acord cu acest demers. Pacat ca Marele Avocat al Poporului nu este ….al poporului, ci… vandut celor care l-au instalat in aceasta pozitie si celor care l-au imprumutat cu sute de mii de Eur !

  Reply
 105. Stefan Ladislau Hegedus

  Nici n-am observat ca avem avocat al poporului.Dar daca ziceti ca Ciorbea a fost si este (!),semnez preavizul !

  Reply
 106. Dumitru Duran

  Multumim doamna pentru demersul pe care il faceti si va sustinem.
  Semnez pentru sesizarea Curtici constitutionale

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *