Daniel Befu

Stațiunea Slănic Moldova deschide o campanie publică de donații pentru ”răscumpărarea” izvoarelor minerale cu rol curativ

După ce s-a fript cu afaceriștii din jurul lui Hrebenciuc, care nu au făcut altceva decât să bage bani în buzunar, strângând taxe de pe urma unor resurse naturale pentru care nu au contribuit cu nimic, administrația locală din Slănic Moldova a lansat o campanie de strângere de fonduri pentru răscumpărarea izvoarelor din stațiune.

România Curată a arătat cum au ajuns izvoarele din Slănic Moldova pe mâna grupării  Hrebenciuc-Iacobov-Andrei Șerban. Mai mult, zilele trecute, mai mulți locuitori din stațiune au ieșit în stradă pentru a se declara împotriva scoaterii la licitație a izvoarelor din stațiune, care ar ajunge astfel la aceiași oameni.Practic, gruparea taxa unitățile hoteliere din oraș cu o taxă lunară pe motiv că turiștii cazați în ele consumă din apa diferitelor izvoare. După ce în vară finul lui Viorel Hrebenciuc, Andrei Șerban, a pierdut alegerile pentru Primăria Slănic Moldova, noua administrație a decis, în consens cu comunitatea locală, să răscumpere izvoarele. Primăria nu a reușit să salveze izvorul ”Sonda 3”, care a fost cumpărat pe mai nimic de milionarul penal Costel Cășuneanu (vecin cu Hrebenciuc într-o zonă premium a stațiunii) deoarece Consiliul Local în mandatul de primar al finului lui Hrebenciuc, a zis că nu-l interesează să readucă izvorul înapoi la comunitate (aici).

La finalul lunii octombrie 2016 noua administrație a reușit adjudecarea în urma unei licitații organizate de un lichidator, a 3 dintre izvoarele înstrăinate în cadrul privatizării dubioase din trecut (aici). În perioada următoare urmează scoaterea la vânzare și a restului salbei de izvoare minerale ale stațiunii, motiv pentru care Primăria Slănic Moldova a inițiat o campanie publică de donații, ca să poată readuce izvoarele în patrimoniul orașului. În total suma necesară estimată pentru salvarea izvoarelor este de 300.000 euro.

România Curată a dialogat cu primarul Gheorghe Baciu despre această campanie de strângere de fonduri pentru achiziția de la lichidatori a izvoarelor minerale cu rol curativ, care a declarat: ”Am participat și  adjudecat aceste terenuri pentru a întrerupe haosul existent. Suntem în situatia în care aceste terenuri au fost în proprietatea mai multor privați din Slănic Moldova, SC Perla Moldovei SA – în faliment , SC Flora SRL- în reorganizare judiciară și scoase pe 31 octombrie la licitație de către lichidator. Analizând evoluția juridică a izvoarelor, este clar că s-au produs anomalii și nu s-a acționat la timp pentru păstrarea acestor resurse naturale în administrarea UAT Slănic Moldova.

Deschiderea unor acțiuni în instanță ar fi un proces de lungă durată și cu final imprevizibil , mai ales că după această primă licitatie, dacă nu ne-am fi prezentat să licităm, cumpăratorul ar fi fost de bună credință și nu i s-ar fi putut imputa achiziția lor. Acest fapt ne obligă să ducem mai departe acțiunea și să răscumpăram toate terenurile aferente izvoarelor și în paralel să obținem licența de exploatare ca să amenajăm izvoarele după standarde demne de istoria pe care o are în spate stațiunea turistică Slănic Moldova. Pentru aceasta, fac apel la bunăvoința oamenilor de bine, ca să ne ajute cu donații, necesarul estimat fiind de 300.000 Euro. Sperăm să vină cât mai multe persoane și companii în acest proiect”. Persoanele interesate de mai multe detalii privind campania de donații, pot accesa linkul aici.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Stațiunea Slănic Moldova deschide o campanie publică de donații pentru ”răscumpărarea” izvoarelor minerale cu rol curativ

  1. eva

    ROMANIA TREZESTE-TE ATATA TIMP CAT Hrebenciuc-Iacobov-Andrei Șerban-Casuneanu SUNT DOVEDITI DE JUSTITIA ASA OARBA CUM E EA IN RO CA SUNT NISTE HOTI SI BANDITI ACESTIA NU MAI TREBUIE LASATI IN FUNCTII PUBLICE si nici sa aiba acces la resurse publice mai ales naturale care este impotriva prevederilor internationale.

    Reply
  2. maxxx

    Ce-at fi sa nu rascumpere, ci sa declare nule si neavenite contractile precedente, care s-au dovedit intre timp a fi niste documente bazate pe intentii criminale.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *