Constantin-Alexandru Manda

Stat în stat pe bani publici la trei licee „de elită” din Brașov. Elevii „neconformi” sunt obligați să se transfere.

Ignoranță sau rea credință? Care să fie cauza pentru care trei licee din Brașov: Colegiul „Andrei Șaguna”, Colegiul „Dr. Ioan Meșotă” și Colegiul „Grigore Moisil” și-au arogat prin Regulamentul Intern dreptul de a obliga elevii să se transfere la finalul anului școlar dacă nu au media generală minimum 8,50, mediile la matematică și limba română minimum 8, iar nota la purtare cel puțin 9,5? Această gravă situație a devenit publică după o postare pe grupul de facebook „Părinții cer schimbare”.

Vorbim aici despre un abuz din mai multe puncte de vedere: în primul rând, transferul este o opțiune facultativă a elevului, școala nu te poate obliga să faci acest lucru. Este dreptul elevului să studieze în ce unitate de învățământ își dorește. Fiind vorba de școli publice, acestea trebuie să respecte principiile serviciului public de educație. Este discriminatoriu să impui, într-o școală publică, ca elevii tăi să aibă o medie minimă ca să rămână și pe viitor elevi în acea unitate. Rezultatele educaționale ale elevului sunt influențate în mod direct de calitatea actului de predare. Să nu mai vorbim de faptul că nota la purtare e un criteriu discreționar, care permite școlii să scape ușor de elevii „incomozi”.

Ce problemă se mai pune? Cum a fost adoptat acel regulament! A trecut prin procedura de consultare a reprezentanților elevilor și părinților? Dacă da, cum a fost posibil ca aceștia să fie de acord cu astfel de prevedere? În altă ordine de idei, Regulamentul Intern nu poate fi contrar prevederilor din acte normative superioare: Legea educației naționale, Statutul Elevului, acest lucru făcându-l nul. Echipa Școli curate va acorda sprijin de specialitate elevilor sau părinților interesați să ceară revocarea în instanță a acestor dispoziții.

Pentru mine, totuși, mult mai gravă a fost declarația dată pentru Edupedu.ro de inspectorul general de la Brașov, Ariana Bucur, fost secretar de stat la Educație: „Sunt colegii care au performanță și care, pentru a-și menține ștacheta așa cum și-au propus, au impus aceste medii pentru a putea rămâne.”. Stimată doamnă, dacă asta este opinia dvs. înseamnă că nu înțelegeți nimic din ceea ce înseamnă sistem public de educație, echitate sau… pur și simplu respectarea legii. Până la publicarea acestui articol, Consiliul Județean al Elevilor Brașov, contactat pentru o poziție, nu a oferit niciun răspuns. Sper totuși ca reprezentanții elevilor să nu închidă ochii față de acest abuz.

Școli curate va monitoriza situația și vom cere, în scris, celor trei unități să revoce de urgență prevederile nelegale. De asemenea, vom solicita instituțiilor statului să efectueze de urgență un control în aceste colegii.

Sursă – Facebook, Părinții cer schimbare


Sursă – Facebook, Părinții cer schimbare


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

9 thoughts on “Stat în stat pe bani publici la trei licee „de elită” din Brașov. Elevii „neconformi” sunt obligați să se transfere.

 1. Angelica Moldoveanu

  Este un abuz clar. Mai stiu si altele. Profesorii de acolo se cred mici zei desi unii, la clasa, fac greseli pedagogice impardonabile! 1.Corect : vedeti daca au respectat conditiile de elaborare&aprobare ale R.Intern(sunt descrise in ROFUIP national) 2. Normele RI nu pot contrazice norme de drep superioare sau incalca libertati. 3. Nota la purtare este evaluare, nu sanctiune, asa ca intrebati-i despre criteriile de evaluare in acest caz! Criteriile trebuie operationalizate, cunoscute, acceptate!

  Reply
 2. Dumitru

  Eu as paria ca majoritatea parintilor sunt de acord cu regulamentul asta. De fapt, este cam ca la facultate pe vremuri – se intra cu examen si ramai doar daca ai note suficient de mari.

  Iar romanii in general apreciaza scolile astea super-competitive. Cand apar titluri gen „elev roman care a castigat concursul X” sau „elev roman care a ajuns la NASA” sau „profesorul YYY creeaza performanta”, cum credeti ca se ajunge acolo ? Tot prin metodele descrise aici. Cand lumea lauda lotul romanesc de gimnastica, tot asta era.

  Dar bineinteles, romanii ar vrea sa aiba performanta fara efort. Cand se discuta despre efortul depus, despre sacrificii, devin rapid anarhisti. Sau inceasca sa-si inscrie copiii in licee de top fara ca acestia sa satisfaca cerintele. De asta, am foarte putina simpatie fata de autorul acestui articol.

  Reply
 3. Fostă șagunistă

  Există școli pentru toți copiii, dacă nu pot să se mențină cu media peste 8.5 (ceea ce nu e prea greu în gimnaziu pentru că profii de gimnaziu tind să dea note îngroșate doar ca să dea bine la mediile elevilor) înseamnă că nu au de ce să meargă la Șaguna, Meșotă și Moisil. Care e problema voastră? Nu vă mai place la școala 5, la școala 27? Vă trebuie neapărat Șaguna? Nu mai puteți da pe la alte școli? Nu, că voi vreți toți să vă lăudați că aveți cel mai „dăjtept” copil de pe suprafața planetei. Nu au ce căuta în Șaguna oameni care nu își doresc ceva mai bun de la educația lor. Și cu asta mi-am încheiat discursul. Articolul ăsta este o mizerie și v-ați făcut singuri de rahat.

  Reply
   • Dumitru

    Ce intelegeti exact prin „nazism” ? Faptul ca exista locuri unde se face selectie ? E absurd ! Viata in side e fondata pe selectie. Si nu e vorba aici de a-i extermina pe cei care nu pot sau nu vor sa munceasca. Pur si simplu, cei care pot/vor au un loc in care sa nu se plictiseasca. Dvs. stiti cat de nasol e sa fii supradotat sau supra-motivat in scoala ?
    Ceea ce ar fi rezonabil sa verificati este daca :
    1. Cei buni pot intr-adevar intra in scolile astea
    2. Cei slabi (chiar daca sunt de bani gata) zboara de acolo
    3. Cei fara multe resurse sunt ajutati sa se pregateasca pentru a intra acolo, si odata intrati, au burse.

    Reply
     • Alin Averescu

      Mai „marius” .. mai bine ti-ai vedea de altele..unde mai pricepi si tu cate ceva.. nu de alta dar te faci de minune cu marxismele tale…

     • marius

      la tupeu pe bani publici nu va intrece nimeni
      pe banii mei si ai tuturor sclavilor ce platim taxe nu faceti voi mizerii cum va taie neuronul iritat in sens nazist

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *