Apador Ch

Spune-mi ce ai face ca europarlamentar ca să îți spun cine îți merită votul

Răspundeți la cele opt întrebări din chestionarul APADOR-CH și aflați cu ce candidat la europarlamentare vă potriviți în cuget și simțire. Asta dacă și candidații ne vor răspunde la întrebările pe care, deocamdată, le-am trimis tuturor partidelor care și-au depus listele de candidaturi la BEC.

Campania electorală pentru alegerile europarlamentare din 26 mai nu a început încă, partidele abia se relaxează după depunerea listelor de semnături, așa că ne-am gândit să le luăm noi la întrebări înainte de a avea motive să spună că nu au timp să răspundă, că nu-și mai văd capul de campania electorală. Opt întrebări care, credem noi, ar scoate la iveală ce părere au candidații despre relația României cu UE și cum ar proceda ei într-o situație anume, odată ajunși în Parlamentul European.

Am luat de pe site-ul Biroului Electoral Central listele cu partidele și candidații înscriși în cursă și am aflat cu ocazia asta că nu toate partidele și nici toți candidații listați acolo sunt de fapt și înscriși în cursa electorală, întrucât nu toți au reușit să strângă numărul minim de semnături.

Candidatul român nu e dornic să fie contactat de alegători

Apoi am început să căutăm adresele de email ale candidaților, ca să le trimitem personal cele opt întrebări gândite de noi. S-a dovedit o operațiune migăloasă și pe alocuri imposibilă, întrucât candidatul român nu e așa de dornic de a fi contactat de cetățeni, cum ne face să credem din afișe. Românii merită multe, dacă e să ne luăm după sloganurile de campanie, dar nu și o adresă de email la care să poată fi contactat candidatul care-i cere votul.

N-ar fi rău ca la viitoarele alegeri, oricare ar fi ele,  Autoritatea Electorală Permanentă să le impună partidelor și candidaților să-și treacă o adresă de contact (e-mail) pe formularul de candidatură. 

Așa că într-o primă fază am trimis acest chestionar cu opt întrebări partidelor, care cât de cât mai au pe site-urile lor câte o adresă de contact. În zilele următoare le vom trimite individual și acelor candidați care acum se află în diverse alte funcții publice, și ale căror adrese se află pe site-urile instituțiilor respective – deputați, senatori sau europarlamentari.

Deocamdată, primul și singurul răspuns primit de la un partid a fost unul de refuz: Partidul Noua Românie ne-a anunțat cu regret că i-a fost invalidată candidatura, deci consideră că întrebările noastre ar fi fără obiect. I-am răspuns că și așa am fi curioși să aflăm ce am pierdut, adică să ne răspundă totuși și să ne spună ce ar fi făcut în Parlamentul European, dacă ar fi fost aleși.

Așteptăm cu interes și alte răspunsuri, dacă vor veni, dar până atunci, vă invităm să vă puneți în pielea candidaților și să vă imaginați că ați fi aleși în Parlamentul European. Ce ați răspunde la aceste întrebări? În funcție de răspunsul vostru la ele și de eventualele răspunsuri primite de la candidați veți putea să vă faceți o idee cu cine să votați la alegerile din 26 mai.

Vă vom ține la curent cu ce ne răspund candidații.

Chestionarul îl găsiți pe site-ul APADOR-CH.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Spune-mi ce ai face ca europarlamentar ca să îți spun cine îți merită votul

  1. marius

    deconspirarea securitatii, lege clara cu ani grei de puscarie pentru toti ofiterii din serviciile secrete care ascund informatii sau folosesc acoperiti in politica, justitie si media

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *