Mihai Goțiu

Solidaritate împotriva abuzului de forță al autorităților

”Niște scandalagii”, ”bețivi”, ”provocatori” etc. Astea sunt armele de atac ale celor care încearcă să justifice ceea ce nu are justificare: abuzul grav al polițiștilor locali asupra unor tineri în centrul Capitalei, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Am scris (vezi aici) despre condițiile care, în conformitate cu legea, trebuie îndeplinite CUMULATIV pentru a justifica o acțiune de forță a autorităților. Filmările publicate inițial în rețelele de socializare și cele apărute ulterior refac momentul: tinerii au fost somați să se legitimeze pentru că au scandat pe stradă la miezul nopții, ceea ce și fac, dar le solicită la rândul lor polițiștilor să se legitimeze (cerere absolut legală). Apoi unul dintre polițiști îl apucă de gât pe un tânăr și alt polițist scoate pistolul și se aude cum trage de la distanță foarte mică. Tânărul cade, cu sânge șiroindu-I pe față, vocile cresc în intensitate, se aruncă cu sticle (nu de către tinerii legitimați și cu atât mai puțin de către cel lovit și căzut la pământ), unul dintre polițiști (cel cu pistolul) e, la rândul lui, lovit. Deși au trecut aproape trei zile de la incident, Poliția locală încă nu a prezentat public dovezi reale că a acționat în conformitate cu legea.

Poveștile cu ”scandalagii”, ”bețivii”, ”provocatorii” etc. nu au nicio relevanță în privința abuzului de autoritate. Astea sunt bune doar pentru justificări mediatice ale unor intervenții ulterioare în forță împotriva cui doresc mușchii lor. Și dacă ar fi fost vorba de niște infractori dovediți, drepturile lor trebuie respectate iar poliția (locală, generală, jandarmeria etc.) e obligată să respecte legea. Că nu trăim în Vestul sălbatic să-i linșăm pe unii doar pentru că nu ne place cum arată, ce spun sau după ce avem impresia că ar fi făcut. De fapt, doar în situația în care și celor mai înrăiți infractori li se respectă drepturile avem garanția că drepturile tuturor cetățenilor sunt respectate.

Rândurile acestea nu se adresează celor care, cu rea credință, vehiculează în spațiul public justificarea cu ”bețivii” și ”scandalagii” (în cazul lor e evident că nu cred în ea), ci celor care au rețineri din această cauză să reacționeze împotriva abuzului. Nu, nu e vorba de o solidarizare cu ceea ce cred și fac, în alte contexte, tinerii implicați în incident. Și nu are legătură cu faptul că-i simpatizăm sau ne sunt antipatici. Nici nu se pune problema de a-i transforma în eroi. Este însă absolut necesară solidarizarea împotriva abuzului, indiferent împotriva cui s-ar îndrepta. Pentru că dacă un astfel de incident, care a fost la un pas mic de o tragedie mare (că o lovitură în cap de la distanță mică putea avea oricând consecințe mult mai grave), rămâne nesancționat, riscă să se transforme în obișnuință din partea forțelor de ordine și, mai alarmant, poate duce la radicalizări extreme. Sunt suficiente exemple din întreaga lume de acest gen.

Am temeri majore că în mintea unora dintre șefii forțelor de ordine și a unor guvernanți le-ar conveni o asemenea radicalizare. Că astfel ar putea arunca anatema asupra unor întregi mișcări civice, ale căror revendicări au fost susținute în ultimii ani și de cei care nu s-au regăsit neapărat în stradă. Iar eventualele radicalizări i-ar face antipatici la nivelul societății, inclusiv cauzele pentru care luptă. Într-un astfel de context, solidaritatea împotriva abuzurilor autorităților e mai mult decât necesară. Abuzul rămâne abuz, indiferent de gradul de simpatie sau antipatie față de victimele lui.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

14 thoughts on “Solidaritate împotriva abuzului de forță al autorităților

 1. flesh

  Am văzut și eu acum clipul cu momentul împușcăturii. Ce-am înțeles eu:
  E o discuție acolo, cea despre legitimare, bănuiesc. Probabil Alex Cârstea îi zice ceva provocator polițistului local. Acesta își pierde cumpătul și îi pune mâna în gât lui Alex Cârstea. Ionuț Cojan sare și îl apucă de mână pe polițistul local, ca să-l elibereze pe Alex Cârstea. Celălalt polițist local scoate pistolul și îl împușcă pe Ionuț Cojan. În tot timpul ăsta Alexandru Alexe e între ei, cred că foarte nedumerit de ce se întâmplă. În momentul împușcăturii, Alex Cârstea scapă din strânsoare, după care se duce și-l lovește cu piciorul pe polițistul local în mâna în care ținea pistolul.
  Totul a început cu faptul că acești tineri își cunoșteau drepturile și au cerut polițiștilor locali să se legitimeze. Cred că nu sunt ei primii care au strigat într-o sâmbătă noaptea în centrul Bucureștiului. Polițiștii locali au acționat ilegal, după care și-au pierdut cumpătul. Mi se pare clar că cei doi nu sunt potriviți pentru această slujbă.
  Pe de altă parte, eu îi cunosc, din vedere, pe Alex Cârstea și pe Alexandru Alexe de la manifestațiile de protest din București. Pentru Roșia Montană, împotriva gazelor de șist, cerând măsuri pentru stoparea schimbării climei, împotriva despăduririlor și poate și alte proteste. Aceștia sunt oameni care au fost abuzați de jandarmi, au făcut cunoștință cu interiorul dubelor Jandarmeriei, deși ei manifestau pentru o lume mai bună. Au primit amenzi. În 2012, în 2013… e și un film documentar făcut despre aceste experiențe, se numește „Ich Bin Dubist”. E greu ca acești tineri să mai aibă încredere în forțele de ordine, de aceea nu acceptă cu ușurință să fie opriți pe stradă și legitimați. În experiența lor, legitimările sunt urmate de amezi grele care le sosesc acasă după câteva zile.
  Modul în care forțele de ordine se comportă la manifestațiile de protest sau în viața de zi cu zi are consecințe. Acest fapt trebuie înțeles foarte clar.

  Reply
 2. geo

  din momentul in care a scos arma toata poveste devine de competenta sectiei arme si munitii de la centru si mai ales a parchetului militar buc!

  Reply
 3. gogu de la 2

  Exact asta era textul politistilor/oficialitatilor din Anglia in masacrul de pe Hillsborough din 89… scandalagii, betivi, huligani. Dupa 25 de ani oficialitatile si-au recunoscut vina, dar au murit 96 de oameni. Statul ramane acelasi peste tot!!!

  Reply
 4. Radu

  Va citesc cu placere, dar nu sunt de acord cu articolul asta. Vorbiti, totusi, de niste cetateni (prosti, dar cetateni) care confunda teribilismul cu legea. Va aruncati prestigiul in sustinerea unor, practic, huligani. Abuzul nu a fost al politiei. Randul viitor informati-va mai bine.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Radu: nu e nimic teribilist în a solicita polițiștilor să respecte legea; nu vă doresc să fiți într-o situație similară – eu am fost și nu mă consider a fi huligan; i-am rugat cât se poate de calm să se legitimeze și au considerat asta ca fiind o provocare! (adică îi provocam pentru că le ceream să respecte legea!? – ce mentalitate e asta?); când m-am legitimat (le-am prezentat CI) ziceau că e provocare că țineam CI în mână… asta era tot ”provocare”; evident, eu nu trebuia să consider că e o provocare faptul că m-au legitimat pt. faptul că ieșeam de la… o lansare de carte (a propriei cărți despre Roșia Montana) ; nu știu cum ați ajuns la concluzia că tinerii respectivi sunt huligani, dar și dacă ar fi drepturilor lor trebuie respectate, iar primii care trebuie să respecte legea sunt cei care o aplică (indiferent de faptul că le place sau nu)

   Reply
 5. Teodor Cațichi

  Scandalagii râmân aceiași peste tot. Nu restricționați activitatea polițiștilor fiindcă veți ajunge să nu mai puteți ieși pe stradă după lăsarea serii.
  ROMÂNIA CURATĂ nu poate fi o Românie a celor care nu știu să respecte organele de ordine publică. Polițilștii erau în uniform și în exercițiul funcțiunii, iar tinerii aceia trebuiau să se legitimeze fără alte comentarii. Simplu, cinstit! Da domnule polițist, eu sunt acesta și dacă s-ar fi întocmit un proces verbal de contravenție, putea fi contestat la Circa de poiție sau în justiție.
  Pentru ca să-și facă datoria, polițistul nu trebuie să ceară voie suspecților, care foarte simplu ar fi putut spune: Nu-ți recunosc legitimația! În noapte se poate spune orice. Doi polițiști pot fi ușor călcați în picioare de cei care ies din baruri, dacă n-ar avea dreptul să folosească bastonul sau pistolul.
  Activitatea poliției nu trebuie restricționată în nici un fel. Astăzi se pot falsifica cele mai sofisticate legitimații, așa că pretenția tânărului de a vedea legitimația polițistului rămâne o diversiune, cu atât mai mult cu cât era în uniformă.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Teodor Cațichi: respectarea legii nu este o diversiune; organele de ordine sunt instituite, prin lege, cu puteri mai mari decât ceilalți cetățeni, motiv pentru care cu atât mai mult se impune respectarea normelor care le reglementează activitatea; justiție și dreptate nu se poate face cu încălcarea legii; sper, totuși, ca în România să fi trecut peste momentul ”împușcă-l și apoi citește-i drepturile”

   Reply
 6. Danyzus

  Din cate am observat in imaginile prezentate in presa unul din tineri refuza sa se legitimeze. Cat despre legitimarea „organului” n-am auzit niciodata. Ca trebuie sa se prezinte: cine este, ce grad are si cum il cheama e o alta poveste. Intrebare: daca politistii aia locali se „legitimau” si ei, cum ar fi reactionat tinerii in continuare?! Ca politistul local e un dobitoc care nu stie prea multa carte nu inseamna ca trebuie sa te iei la bataie cu el. Niciodata nu trebuie sa lovesti un om al legii! Contextul e urmatorul: inteleg ca tinerii sunt de meserie protestatari si au trecut prin multe, insa nu trebuie sa amestece protestele cu ordinea publica. Ce au facut tinerii acolo se numeste sustragerea de a raspunde in fata legii: amenda tot o meritau pentru tulburarea linistii publice si consum de alcool daca vreunul din ei era minor. La festivaluri si in baruri minorii nu au voie cu alcool, conform legii! Apoi, din momentul in care se iau la bataie totul scapa de sub control si se activeaza instinctele de supravietuire: fiecare face tot ce poate pentru a-si invinge adversarul. Politistul care a scos arma e un dobitoc, nu avea sens sa scoata aia. Mai bine aplica forta! Daca era un jandarm cu siguranta toti cei 4 sau 5 tineri erau pusi la pamant in cateva secunde. Dar repet, niciodata nu trebuie sa lovesti un om al legii. Asa, toti cei care au participat la conflict sunt vinovati si vor raspunde conform legii. Tara ma tem ca tinerii primesc pedepsele cele mai grele! Si atunci stau si ma intreb, chiar a meritat? Nu era mai usor cu 100 ron amenda, daca o primeau si pe aia?

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Danyzus: mai căutați și pe Facebook filmările, nu doar ce citiți în presă: nu există niciun refuz de legitimare – CI se află ÎN MÂNA unuia dintre polițiști în momentul în care tânărul e agresat; ce scuză e asta: ”polițistul nu știe carte”? păi dacă nu știe legea pe care trebuie să o aplice să ne lase și el, și șefii care l-au angajat și n-au verificat dacă știe sau nu legea

   Reply
 7. Filip Dorin

  Domnule Gotiu, in principiu sunt de acord cu cele scrise de dumneavoastra in articolul de mai sus. Raman, totusi, la intrebarea pusa de mine intr-un comentariu anterior: am inteles ca nici unul dintre activistii tineri nu s-a ales cu rani, dar n-am inteles ce este cu politistul ala lovit in cap cu o sticla despre care, in alte articole se scria ca este in spital ranit grav la cap. Despre el nici-o veste ? Solicit, vorba unor politicieni – ADEVARUL pana la capat. Se poate asta, sau numai o jumatate de pahar plin (sau gol), depinde de partea baricadei ?

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Filip Dorin: la urgențe (dus cu salvarea) a ajuns tânărul, apoi a mers la spital și polițistul (care avea sânge pe față, dar în înregistrări pare mai puțin grav decât tânărul care a avut și câteva momente de inconștiență după lovitură) ; fiind vorba de dosare (cel mai probabil penale) nu am acces la certificatele medico-legale până când nu încep procesele (vorbesc la plural, pentru că e vorba de două loviri); nu știu de unde ați înțeles că tânărul nu a fost lovit (dimpotrivă, a fost lovit foarte grav la cap, nu e clar dacă a fost lovit cu patul pistolului sau ”doar” cu pumnul, ori cu gloanțe de cauciuc)

   Reply
 8. Teodor Cațichi

  Domnule Mihai Goțiu, vorbiți de parcă toți scandalagii sunt niște victime și toți polițiștii niște samavolnici. Nu domnule, nu aveți dreptate!!! Pericolul pentru ordinea publică nu sunt polițiștii, ci scandalagii. Cu scandalagii nu se stă la târguială. Polițiștii ar fi fost fericiți să-și facă rondul fără să-și creeze singuri probleme. Filmările au ratat începutul conflictului, iar cel care a dat cu sticla în capul polițistului a comis o faptă de o gravitate extremă.
  Doresc să se înțeleagă că omul este prin excelență ființă socială. Ca ființă socială are nevoie de liniște și de siguranță în societate. Fără siguranță toate celelalte drepturi ale omului nu există. Primii care amenință siguranța în societate sunt oamenii care ies din baruri. Consumul de alcool nu poate fi circumstanță atenuantă pentru faptele antisociale, ci una agravantă ca și în cazul șoferilor care au consumat alcool înainte de a urca la volan. Vorbă multă sărăcia omului: era în miezul nopții și tinerii trebuiau să păstreze liniștea. Dacă treceau în liniște nici un polițist nu i-ar fi deranjat. În rest toată pledoaria dvs. sunt vorbe care îi determină pe polițiști să nu mai intervină nici în cele grave situații. În viziunea dvs. oamenii ieșiți din baruri vor deveni stăpânii străzii și a vieții în locurile publice. Mai mersi de așa România Curată. În ROMÂNIA CURATĂ va trebui să domine drepturile omului începând cu siguranța în societate, iar pentru aceasta autoritatea organelor de ordine trebuie să fie deplină. Nu este ușor să fi polițist. Truda și excesul lor de zel și după cum se vede jertfa lor sunt în beneficiul societății. Gesturile chefliilor pe stradă și în mijloacele de transport trebuie descurajate prin sancționare promtă. Altfel toată societatea se degradează.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Teodor Cațichi: nu, filmările NU au ratat începutul conflictului, dimpotrivă sunt filmări în care se vede cât se poate de clar că tânărul e lovit DUPĂ ce s-a legitimat (CI lui e în mâna unui polițist), că polițistul sare și îl ia de gât pe unul dintre tineri ”deranjat” de faptul că i s-a solicitat și lui să respecte legea (adică să se legitimeze la rândul lui), iar polițistul lovit a fost lovit DUPĂ ce adolescentul era pe jos, cu capul în sânge și, evident, nu de el… vorbiți de drepturile omului, dar îi excludeți pe acei tineri de la drepturi… siguranța în societate nu înseamnă siguranța abuzului forțelor de ordine indiferent împotriva cui s-ar comite un abuz, indiferent dacă respectivii vă sunt simpatici sau nu;
   altfel, vă invit într-o noapte de vineri spre sâmbătă ori de sâmbătă spre duminică să ne plimbăm prin metrourile și străzile din Berlin… cheflii unul și unul (până dimineața), se cântă, se strigă, dar nu se găsește niciun polițist să le spargă capul pentru asta; și, totuși, n-am simțit niciun moment de nesiguranță

   Reply
  • flesh

   Mie mi se pare evident că nu ai dreptate.
   Dacă scandalagiu înseamnă să strigi „Toate partidele au furat pădurile!”, atunci și eu sunt un scandalagiu. Eu sunt sătul de câte manele aud la miezul nopții de la tot felul de melomani și de ambalat motoare și de scârțâit de cauciucuri. Pe-ăștia nu-i mai legitimează nimeni. S-au luat doi dobitoci de niște puști care băuseră două beri și le venise curaj să-și strige indignarea împotriva partidelor de căcat care ne conduc. Nu au nicio scuză acei polițiști locali.
   Tu însă ești ori un troll, ori un postac.
   Luminează-ne, te rog, ce ești?

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *