Mihai Goțiu

Șobolănimea contraatacă

Adevărul e că deruta în bortă e mare. DNA scoate la suprafață dosare pe bandă rulantă, iar dacă cineva își închipuie că asta se întâmplă din motive de campanie electorală are dreptate doar pe jumătate, și doar indirect. Când vezi cum, în plină campanie electorală, când te-ai aștepta să fie mai discret, guzganul Hrebenciuc îl sună pe fiul lui doamna Șova Bechtel-RMGC să-i spună că-i dă ceva ce oricum nu are (că nu mai e în stare Hrebe să pună șefi în PSD, doar nu-i fraier Dragnea să scoată degeaba morții la vot), înțelegi ce poate urma dacă Ponta câștigă alegerile. Așadar, nu-i de mirare că DNA încearcă să facă publice cât mai multe dosare acum. Pe de o parte tocmai pentru a profita de gradul ridicat de atenție generat de campanie (și nu e nimic imoral sau ilegal în asta), pe de altă parte, ca măsură preventivă, că de ajunge Ponta președinte de România e bine ca dosarele astea să fie notorii, să nu le mai poată mușamaliza ulterior chiar așa ușor.

Când Tolontan scrie că se încearcă schimbarea lui Kovesi de la șefia DNA cu procurorul agreat de Ponta, Claudiu Dumitrescu, chiar dacă atenționează că informația nu e confirmată (încă), nu e cazul să ne mirăm. Că tot Tolontan remarca cu o zi mai devreme că ”în ultimele luni există un curent de diabolizare a ONG-urilor din România” (și o eventuală schimbare a lui Kovesi și decredibilizarea civismului se condiționează). Adevărul e că acest curent de diabolizare a societății civile nu există doar de câteva luni, ci de ani buni, dar niciodată nu s-a manifestat atât de agresiv și delirant ca în ultimele luni, săptămâni și zile. Am tot scris și atenționat asupra lucrului ăsta, dar, până de curând, oamenilor cu bun simț, care nu sunt neapărat apropiați fenomenului civic, le venea greu să credă că se poate întâmpla chiar așa. Mai exact nu puteau accepta ideea că există un sistem organizat care le emană, laboratoare în care niște tovarăși nu au altceva de lucru decât să inventeze mizerii la adresa celor care își permit atitudini autonome sau independente. Și nu-și puteau imagina că e un sistem integrat, cu goarne în presa noastră cea de zi cu zi și de hazna, care să preia și să le multiplice, citându-se și/sau auto-citându-se la nesfârșit, în speranța că mizeria devine percepție publică, iar percepția publică devine realitate.

Dar acum nu mai prea e loc de îndoială. De se mai întâmplă să fie câte un jurnalist căruia încă nu i s-a pus filtru la gură și nu i s-au tăiat degetele, ba și-a mai și permis să nu facă foamea în ultimii ani, atunci cu siguranță ăsta e un motiv de a fi pus la stâlpul infamiei. Și dacă situația jurnaliștilor e ceva mai notorie, sunt alte situații mai puțin vizibile. În urmă cu o săptămână, unul dintre liderii studenților până anul trecut (când a terminat cu studenția), Andreea Petruț, și-a povestit trista (dar plină de învățăminte) experiență cu organele statului. Și a generat un curent de simpatie și solidaritate incredibilă, care nu putea să nu atragă contrareacția. Conspiraționistul de serviciu Roncea s-a repezit să facă ”mari dezvăluiri” cu informații de altfel, cât se poate de publice, legate de ”milioanele” care s-ar afla în spatele ONG-ului (SAR) cu care Andreea colaborează. Uitând să menționeze că sumele alea totale sunt întinse pe opt ani, că vin în urma unor concursuri de proiecte cât se poate de publice, și că cea mai mare parte a banilor nu sunt destinați oamenilor care lucrează, ci infrastructurii, chiriilor, consumabilelor, deplasărilor, ghidurilor, conferințelor, trainingurilor, produselor finale și altor cheltuieli care se tot adună, de la final te și miri că din banii respectivi au putut face atâtea. Imediat mass-media s-au grăbit să preia ”mega-dezvăluirea” lui Roncea, mă rog, ridicând ștacheta și punând titluri din care să se înțeleagă că Alina Mungiu-Pippidi (coordonatorul SAR) ar fi încasat personal banii respecivi! Și cine sunt cei care au preluat ”dezvăluirile”? Păi taman site-ul descoperitului (de prea multe ori deja) Bogdan Chireac și ziarul lui Dan Andronic. Da, acel Dan Andronic prins în păienjenișul afacerilor cu Truică și Niro, și în Central Residential Park, cartierul de lux ridicat de firme care apar în referatele DNA ca intermediare și beneficiare ale șpăgii din Afacerea Microsoft (iar dacă vă miră faptul că Dosarul Microsoft rămâne relatat doar la nivel de suprafață în presa mainstream, verificați câți alți patroni notorii de instituții media, nu doar politicieni, au apartamente și/sau conexiuni cu Central Residential Park). Să mai spun că echipa ”deconspiratorilor” de ong-uri e întregită de Stelian Negrea și Ioan T. Morar, uniți în suflet și-n simțiri și cu propaganda RMGC-ului? Ar fi prea pe față ați putea exclama, dar chiar așa și e, și singurul absent de pe listă e Marius Ghilezan, dar o fi omul în concediu, o fi bolnav, nu i-o fi sunat telefonul, Dumnezeu știe ce-o fi pățit, că încep să mă îngrijorez pentru sănătatea lui.

Și să nu credeți că jurnaliștii autonomi/independenți ori ong-urile care nu fac coadă la Externe (ca să ofere expertize pentru zone din care nici măcar nu înțeleg limba) ori la think-tank-urile de provăduire a efectelor benefice ale cianurilor și fracking-ului sunt singurii/singurele vizați/vizate. Mai de dimineață, un prieten mi-a semnalat o altă mizerie din presa locală, marca Gazeta. Nu, nu e vorba de Gazeta Sporturilor, ci de fostul trust Gazeta, cel cu celebrul caz de șantaj de presă, patronat de pupilul lui Sorin Roșca Stănescu, Liviu Man. Halucinațiile sunt maxime, iar vizați sunt toți cei care își permit să se miște pe propriile picioare prin spațiul universitar clujean. Las la o parte amănuntul că era o vreme când Liviu Man scutura scamele inexistente de pe costumul lui Andrei Marga (că de, UBB avea și are un fond generos pentru publicitate și nu doar pentru publicitate), că nu Andrei Marga e subiectul, ci doar pretextul pentru a inventa niște conexiuni mirabolante în care să fie târâte cadre didactice și academicieni cu coloană vertebrală. Cum e Ioan Piso, cunoscut pentru poziția lui intransigentă față de proiectul de la Roșia Montană, dar și pentru procesele câștigate cu Ministerul Culturii legate de Muzeul Național de Istorie, unde s-a opus unor tunuri de milioane de euro, ori Daniel David, cel mai bine cotat psiholog român contemporan în cercetarea internațională, care și-a ”permis” să candideze pentru rectoratul UBB în urmă cu doi ani. Și nu sunt singurii vizați, ci doar cei mai vizibili dintre cei atacați datorită pozițiilor lor publice.

Desigur, vă puteți întreba ce legătură există între încercarea de a schimba conducerea DNA, atacurile la adresa unor jurnaliști autonomi/independenți, ale unor lideri ai studenților, a unor ong-uri ori ale unor cadre didactice?  Păi, sunt câteva asemănări. Fie că există sau nu legături directe între ei, denigratorii au cam același profil și, prin rotație, dacă nu toți în haită, sunt aceiași mai la fiecare val de atacuri. Propriile surse de finanțare sunt mai mult decât discutabile și nici pe departe atât de transparente (când nu sunt opace total) pe cât ale celor atacați. Iar cei vizați de atacuri au la rândul lor, lucruri în comun. Fiecare dintre ei se bucură de aprecieri în propriul lor domeniu de activitate (inclusiv sau mai ales la nivel internațional). Atât din partea profesioniștilor, cât și a publicului. Mai mult, au fost supuși multor încercări și tentații (că doar trăim în România) și le-au trecut cu bine, ba și-au mai și asumat poziții publice tranșante. Implicit, sunt oameni care au capacitatea de a deveni lideri sau deja sunt lideri (nu în sens politic), au potențialul de a forma echipe și de a coagula comunități, într-un final de a schimba mentalități în societate (fiecare în domeniul lor). Iar acest lucru deranjează. Deranjează pentru că pot deveni (de fapt și sunt) un pericol pentru actualul establishment politic, dar și pentru discursul dominant din societate. De-asta trebuie anihilați, eliminați, decredibilizați.

Intensificarea acestor atacuri în campania electorală nu trebuie să ne mire. Chiar și dacă Ponta câștigă (dar atenție, nu e singurul reprezentant al sistemului), va avea parte de o opoziție civică mult mai importantă decât opoziția politică. Chiar dacă nu vor să recunoască oficial, chiar dacă discursul defetist e promovat pe toate gardurile, societatea civilă din România (care nu se reduce la ONG-uri oficializate, ci însumează și studenți, cadre universitare, jurnaliști, profesioniști din multe alte domenii) a evoluat enorm de la stadiul din ianuarie 2012 și de la cel din toamna trecută. Încă nu e în faza în care să acționeze concertat, în care să se coalizeze eficient (nivelul de încredere societal e, în continuare, scăzut), în care să recunoască rapid o problemă și să reacționeze la fel de rapid. Dar nici nu e foarte departe de această fază. Există o masă critică de schimbare, dar nu e încă schimbarea. Însă și atât e suficient pentru a atrage contraatacul preventiv al șobolănimii de serviciu. Nici nu e nevoie să ne imaginăm cine știe ce conspirație în spate (deși metodele și tonul demonstrează în cazul multora o școală comună, ”surse” comune și interese oneroase comune care fac diferența față de eventualele critici oneste). E pur și simplu reacția instinctuală de conservare atât de specifică șobolănimii. Șobolanilor nu le e greu să se găsească și să acționeze împreună când se simt în pericol (că se sfâșie între ei după ce pericolul trece, e altă poveste). Faptul că diferitele clanuri ale șobolănimii acționează acum umăr la umăr e, totuși, un semn bun. E semnul că se află în fața unui pericol care le-ar putea rări dramatic rândurile (nu-mi fac eu iluzia că or dispărea de tot). Iar pericolul cel mai mare pe care îl simt șobolanii acum e coalizarea care s-ar produce în societatea civilă. Mustățile le transmit o teamă groaznică generată de ideea că cei care au acționat până acum separat sau în grupuri mici ar începe să se cunoască, să capete încredere unii în ceilalți (trecând peste normalele diferențe ideologice) și ar colabora la o scară mult mai largă ca până acum. Discreditarea fiecăruia în parte, anihilarea și diabolizarea oricui dă semne de independență, diseminarea și întreținerea neîncrederii sunt scopurile urmărite. Strategia inducerii în spațiul public a ”controversei” (la adresa unei teme sau a unei persoane) are o istorie seculară, de la batista lui Othello ori protocoalele tabacului și până la binefacerile cianurii.

Rămân însă, ca de obicei, optimist. Pentru că sunt prea mulți cei atacați, prea dintr-o dată și prea la foc automat, pentru ca efectul să nu fie unul contrar celui vizat și, în loc să dezbine, ofensiva să ajute la coagularea mai rapidă și mai determinată a celor vizați.

***

Cât despre șobolani, de mii de ani, omenirea n-a reușit să-i extermine. Și nici nu cred c-ar fi ecologic. Dar metode de a-i mai înțărca de la ”lapte și miere” când s-au înmulțit cu supra-măsură, tot s-au mai găsit…

sobolani la lapte


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

16 thoughts on “Șobolănimea contraatacă

 1. marius skolka

  Treziti-va oameni buni si trimieti-i la lada de gunoi a istoriei, acolo unde au ajuns si altii care credeau ca sisi pot bate joc de tara asta la nesfarsit. Votati cum trebuie…..

  Reply
 2. dana

  Si, totusi, tot Ponta va castiga alegerile. Majoritatea electoratului roman( adica cei „prosti, dar multi”) are mintea copilului meu de 10 care, entuziasmat de omniprezenta lui Ponta in timp si spatiu, ma roaga sa il votez, pentru ca „e cel mai bun!”. Pur si simplu, pentru ca il vede peste tot!

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ dana: păi atunci e cazul să investim mai mult în educație; și, mai exact, în educație de calitate, începând de la grădiniță și școala primară

   Reply
  • Pinno

   Asta imi aminteste de un pusti de vreo 4 ani (in 1989) care se bucura nevoie mare cind il vedea pe Ceasca la TV (si va dati seama ca il vedea 75% din cele 2 ore de program). Striga fericit „Nenea Nenea”.

   Reply
 3. Titina Nica Ţene

  Dacă iese ponta preşedinte e dezastru. In ţara asta sunt proşti mulţi iar latrina 3 şi ghiţă cu rtv lucrează

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Titina Nica Țene: mă văd nevoit să repet – abordarea asta cu ”țara de proști” îmi displace; există, într-adevăr, persoane cu mai puțină educație și/sau cu acces la informație restrâns; asta nu îi decade însă cu nimic din statutul de cetățeni – și e responsabilitatea celor cu mai multă educație și cu acces mai larg la informație să schimbe starea asta a lucrurilor

   Reply
 4. Moisi Petruta

  Asa cum s-a mentionat, atacurile impotriva ONG-urilor au o lunga istorie, iar cele din perioada 1998-2000 au fost excesiv de agresive.
  Dar ce parere ar avea presa citind stirea din 16 oct. facuta publica de ‘ ENDS Europe DAILY ‘ primita de la Comisia Europeana conform careia Romania (printre alte SM) risca proces la Curtea Europeana de Justitie (procedura de ‘infringement’/(nerespectare a legislatiei UE) din cauza unui management defectuos privind ‘deseurile de la minele de cupru si zinc’ ; masurile adecvate, promise inca din 2012, la bazinul de decantare de la Bosneag, Moldova Noua nu s-au aplicat. Din acel bazin, aproape abandonat, continua ‘sa se scurga pulbere toxica daunatoare atat sanatatii oamenilor cat si mediului inconjurator’ subliniaza articolul. Aceasta stire o vom trimite si MEP romani.

  Reply
 5. Dr Florina Tufescu

  Sunt contrariata de titlul acestui articol si socata de imaginea cu sobolanii si scurtul paragraf final, care amintesc si invoca propaganda hitlerista si fascista in general si sunt o incitare la crima. Nu sunt in nici un caz o sustinatoare a guvernarii total corupte actuale si nici a primului ministru, care a comis deja infractiuni pentru care ar trebui sa fie in inchisoare, la fel ca mentorul sau. Apreciez foarte mult munca si cercetarea dlui Mihai Gotiu si tocmai de aceea vreau sa-l intreb daca paragraful final si titlul articolului ii apartin si sa il rog foarte serios sa considere schimbarea lor in acest caz si in orice caz.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ dr. Florina Tufescu: e vorba de a cădea în cursă/capcană (de fapt în propria cursă), nu de o exterminare fizică, ci de eliminarea unor astfel de specimene din viața publică

   Reply
 6. Pinno

  @”Chiar și dacă Ponta câștigă (dar atenție, nu e singurul reprezentant al sistemului), va avea parte de o opoziție civică mult mai importantă decât opoziția politică.”

  Ce vorbesti? Ce opozitie? Poate contra Rosiei Montane si a gazeor de sist. Jandarmeria are DEJA alte instructiuni privind manifestatiile contra PSD/Ponta. Dar cum va fi cind dl. Copy/Paste va ajunge pres. (edinte)? LINISTE TOTALA. Kilometri de NUP-uri.

  Reply
 7. InimaRea

  După cîte-nțeleg, sîntem în plin război al speciilor – șobolănimea vs ongimea. Remake după Oameni și șoareci?
  Ori dl Goțiu a dat în hiperbolizare fabulistică, ori același e dintr-o specie superioară, scoborîtă din planeți dornici a ne salva de atotputernicia șobolănimii.
  Oare nu se mai poate combate adversarul – politic, civic, cum ar fi – decît prin ațîțarea scîrbei față de? Oricît de blînd ar pretexta c-ar gîndi – totuși – despre șobolănime, e clar că trebuie stîrpită. Și-asta doar fiindcă acuză SAR c-ar avea bani negri?
  Dacă-i pe-așa, aștept remake după Ciuma roșie/brună.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ InimaRea: asta ai înțeles tu din mizeriile alea, că SAR ”ar avea bani negri”? atunci efectul acelor mizerii au avut efectul scontat asupra ta: banii respectivi vin în urma unor concursuri de proiecte cât se poate de publice, finanțatorilor li se prezintă decontul de cheltuieli (în conformitate cu scopurile proiectului) până la ultimul leu; ce e ”negru” în asta? faptul că sunt unii care afirmă așa ceva cu ”temă de casă”, dar fără nicio dovadă în sensul ăsta; de-asta consider că da, e necesară o eliminare (din spațiul public, nu ca persoane) a unor astfel de ”șobolănimse” – pentru că pe unii cu ”inima rea” reușesc să-i manipuleze atât de ușor

   Reply
 8. DanB

  Am prieteni care satu la casa, si singura solutie pentru soareci si sobolani sint pisicile.
  La fel, singura solutie pentru infractori este justitia aplicata corect si inchisoarea.

  Reply
  • Deceneu

   Daca soarecii aduc carnita la pisica nu mai sunt in pericol!
   Solutia asta cu pisica si justitia este naiva, este la fel ca a cainilor vagabonzi din Bucuresti.
   Trebuie cautate si rezolvate cauzele pentru care se inmulteste sobolanimea.
   Trebuie extirpata sursa, care rezida in statul adminstrat centralizat de tip mafiot, un stat care functioneaza fara proceduri, cu decizii fara criterii, decizii arbitrare discretionare, un stat ce functioneaza dupa principii militare si unde nu raspunde nimeni pentru nimic.

   Reply
 9. daniela nicolescu

  Ceea ce ma deprima de-a-dreptu’ este aceasta virulenta, acest venin, lipsa de respect, desconsiderarea generala. As risca sa sustin ca asa suntem mai toti in aceasta tara. Chiar cei educati!
  Caut cu disperare o voce echilibrata la care sa-mi limpezesc gandurile, sa-mi potolesc idiosincraziile. Pai, nu gasesc decat opusul! Poate doar un jurnalist este mai aproape de ce discurs pot asculta fara dezgust, dar nu- i dau numele de frica eventualelor comentarii …da, veninoase.
  Citesc din intamplare autobiografia lui Leonard Woolf, sotul Virginiei Woolf si cu surpriza aflu ca el era oripilat de prejudecatile si puterea pe care o exercitau discretionar judecatorii instantelor superioare, de lipsa lor de empatie si auto- analiza.
  Raman cu sentimentul si temerea ca asa cum noi aratam , institutiile noastre nu au nici o sansa sa fie mai bune, fie ele publice, private sau ale societatii civile. De prea multe ori exprimam pareri , dar cel mai adesea convingeri care nu ajuta la gasirea unui echilibru sau al unei atitudini critice dar constructive. Prea adesea cei mai acerbi acuzatori ai coruptiei, cautioneaza „micile” greseli ale favoritilor lor. Eu care ma uit la standardele morale la care se refera acesti formatori de opinie si-mi doresc ca ele sa ne fie tinta, ma simt descumpanita cand vad virulenta pe care o arata unora si indulgenta pe care o arata altor . In fond cine fura azi un ou, la putere, sigur va fura un bou! De ce sa trec cu vederea ce i se vara in buzunar asistentei din spital cand pacienta traieste (si ea!) dintr-un salariu de mizerie? De ce sa laud Consiliul Concurentei cand monopolul energiei pe piata consumatorilor casnici este ne-vizitat de acesta?(si sunt si alte situatii de acelasi tip ignorate de acesta sau alte autoritati). Sa avem o masura de judecata pentru toti. Nu tratam cu masuri diferite pe unul care are 6 case in provincie cu unul cu 6 case in Bucuresti, doar pentru ca ele nu insumeaza aceeasi valoare, desi modul de achizitionare are acelasi iz de abuz de putere/ ilegalitate/ imoralitate. Nu vom putea sa le luam capu’ pentru aceasta lipsa de masura/ lacomie , dar trebuie spus- expus clar despre ce e vorba in ambele cazuri.Aici, si nu numai, este vorba mai ales de tipul de caracter al omului politic respectiv, nu atat de valoarea materiala intrinseca. Caracterele acestor oameni la putere este cel mai deficitar capitol. La ele trebuie sa ne uitam mult si bine! Acesta este motivul pentru care nu salariile mai mari ii vor face mai eficienti, mai morali, mai putin corupti. Daca se pot inconjura de consilieri competenti, de masinarii de comunicare eficienta, caracterele viciate nu vor putea fi stopate. Ele odata ajunse la putere vor vicia totul.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *