Carina Ioana Cercel

Sistemul public de sănătate şi fenomenul de corupţie

Ȋn contextual actual, corupţia din sistemul de sănătate din România este o realitate incontestabilă, ce se manifestă în majoritatea aspectelor structurale şi informale, având implicaţii directe asupra actului medical oferit populaţiei.

De-a lungul timpului, s-a dovedit că fenomenul corupţiei din sănătate capătă mai multe forme. Astfel, pe baza unui raport realizat de DNA în octombrie 2017, au fost identificate cinci domenii de manifestare:

 • achiziţiile publice
 • serviciile medicale
 • bugetarea unităţilor spitaliceşti
 • accesul personalului în sistemul medical
 • autorizarea farmaciilor.

Bine cunoscut este fenomenul “banilor în plic”. Existenţa acestor cutume ca oferirea şi primirea de foloase necuvenite pentru a beneficia de un drept moral şi legal -dreptul la sănătate-, adică darea şi luarea de mită, reprezintă o caracteristică specifică sistemului medical românesc şi totodată o condiţie asumată de pacient/firmă beneficiară/ manager de spital.

Manifestarea acestor cutume privind plăţile informale pentru exercitarea actului medical indică o vulnerabilitate generată de ineficienţa mecanismelor de control şi verificare. De altfel, ea este susţinută şi de beneficiarii serviciilor medicale care, condiţionaţi sau din propria initiativă, oferă mită, şpagă medicilor pentru a avea siguranţa prestării serviciului medical de care au nevoie.

Poate unul dintre cazurile cele mai relevante care ilustrează amploarea corupţiei la nivelul sistemului public de sănătate este ilustrat de managerului unui spital judeţean, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Apostol Andrei” din Constanţa, unde aceasta a luat mită în valoare de 1,2 milioane de euro. Fostul manager a pretins şi a primit sume de bani cuprinse între 10% şi 15% din valoarea facturilor pentru buna derulare a contractelor.

Pentru ca astfel de cazuri să fie singulare, este important ca pe lângă sporirea mecanismelor de control şi verificare, dar şi aplicarea sancţiunilor corecte, să se dezvolte anumite activităţi, programe care să sprijine şi să promoveze bune practici şi să răspândească un climat de integritate la nivelul întregului sistem sanitar.

Voi puncta doar câteva dintre măsurile care cred că pot fi puse în practică astfel încât incidenţa faptelor de corupţie din sistemul medical să fie tot mai scazută:

 • implementarea de programe, activităţi de conştientizare şi consiliere etică asupra întregului personal;
 • dezvoltarea de schimburi de bune practici: asistenţă, cursuri de formare pentru creşterea capacităţii personalului cu privire la conduită, training-uri (cu impact asupra faptelor de corupţie);
 • educarea beneficiarilor prin campanii de informarea cu privire la drepturile si obligaţiile ce le revin în relaţie cu sistemul de sănătate;
 • elaborarea unui manual de bune practici atât pentru conducerea spitalului, cât şi pentru personalul medical;
 • autoevaluarea realizată periodic a gradului de implementare a măsurilor preventive obligatorii, incluse în SNA revizuirea mecanismului de feedback al pacientului pentru a obţine, independent de unităţile medicale, informaţii despre experienţa pacienţilor;
 • semnalarea faptelor de corupţie pe platforme, site-uri special dedicate acestui scop.

Articol scris de Carina-Ioana Cercel, masterandă în Integritate Publică și Politici Anticorupție la SNSPA, ca parte a stagiului de practică desfășurat în cadrul Societății Academice din România


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Sistemul public de sănătate şi fenomenul de corupţie

 1. emil

  Anarhia si coruptia nu se combat prin minciunile lui Arafat, ororile lui Beuran sau Sectii Speciale. Papa Francisc spunea ” Să fii păcătos și să fii corupt nu sunt unul și același lucru. Sunt două lucruri complet diferite. Una este să cazi în păcat, apoi să te căiești și să te izbăvești prin mila Domnului, și e cu totul altceva să trăiești într-o conspirație ipocrită cu Răul, să ai sufletul corupt. Pe dinafară să pari curat ca lacrima, dar la interior să fii parazitat de intenții rele și egoism meschin”

  Reply
 2. Horia

  „Realitate incontestabila”? Vreo dovada, asa, de cercetător autentic? Sau asta e axiona, ca dacă s-ar pune sub semnul întrebării, nu ati mai avea obiect de studiu? Doamna pseudocercetatoare, am tot fost în contact in ultimul timp cu sistemul medical. Nu mi s-a cerut, nu am dat șpagă. Si profesionalismul doctorilor si asistentelor a fost ireproșabil. Ii jigniti pe toti cei cinstiți.

  Sunt de acord cu un articol anterior: să dispară impostura din universități. Un prim pas ar fi nepromovarea pseudoacademicilor, care se bazează pe vorbe.

  Reply
 3. ionas

  Numai privatizarea in totalitate a sistemului de sanatate, indiferent cit de dureroasa va fi pentru personalul sanitar, va eradica coruptia.
  Vor veni firme internationale ( americane in special) care au experienta in domeniu, se vor privatiza spitalele, nu va trebui sa inventam nimic

  Reply
  • Dumitru

   Doamne fereste ! Pai mataluta ai vazut cum e cu sanatatea in SUA ? Daca ai venituri sub 20kUSD/an nici nu mai mergi la medic. Vreti cumva ca in Romania sa mai mearga la medic numai vreo 100 de mii de oameni ? Si sa coste mai mult decat in toate tarile cu sisteme socializate ?

   Reply
   • ionas

    Statul va stabili cadrul contractual al asigurarilor de sanatate intre pacient asigurat- casa de asigurari privata – furnizor privat de servicii medicale.
    Statul va finanta doar programele nationale de sanatate , existente in prezent si persoanele vulnerabile ( copii, persoane fara venituri).
    Oricum organizarea socialista actuala a sistemului de sanatate este falimentara oricit de multi bani se vor pompa nu se va schimba nimic

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *