Daniel Befu

Și ungurii vor dreptate! Istoria protestatarilor unguri din 20 ianuarie

Deși poziția UDMR pe legile anticorupției este și a fost întotdeauna apropiată de a PSD, un politician tras pe linie moartă de UDMR, fost ministru și fost consilier prezidențial, omul care s-a despărțit de Traian Băsescu din cauza poziției sale față de Roșia Montană a adus și ungurii din Cluj la proteste,cu autobuzul, să demonstreze cu românii și cine mai era pe acolo. Interviu cu Peter Eckstein Kovacs despre microbuzul cu protestarari clujeni pe care i-a dus cu bannere la protestele de la București

RC: Cum v-a venit ideea?

Peter Eckstein Kovacs: Eu am participat aproape la toate manifestațiile din Cluj. Ideea mi-a venit de la un cunoscut de-al meu care la unul din marșuri s-a prezentat cu o pancardă pe care scria rușine și în română și în maghiară. Și atunci m-am gândit că ar fi bine să marcăm poziția, cred că a majorității maghiarilor, cărora nu le place corupția și cărora nu le place minciuna. Și pe această idee am apelat la prieteni și am făcut un anunț public că mergem la București la demonstrația din 20 ianuarie. Cu toții am cotizat la deplasare pentru că nimeni nu mi-a dat bani și nici nu am capacitatea de a sponsoriza un astfel de eveniment. Avem prieteni cum e Miki și colegii lui care ne-au ajutat benevol, care nu ne-au încărcat cu costuri, pentru a produce materialele publicitare: bannerul și mânuțele bilingve. Iaca așa am mers la București, să arătăm că și noi suntem de partea dreptății și a curățeniei din România, noi, cîțiva din Cluj, Miercurea Ciuc și Odorheiul Secuiesc.

RC: Dvs. ați fost șeful Comisiei Juridice din Senat. Cum a fost să priviți Palatul Parlamentului de data asta din partea cealaltă a zidurilor, din exterior? Asta cu atât mai mult cu cât cauza protestului popular masiv o reprezintă un set de legi extrem de controversate produse în laboratoarele Comisiilor Juridice din Senat și Cameră, unde cândva ați activat.

Peter Eckstein Kovacs: Eu am venit în politică din partea societății civile, am mâncat o pâine mare și lungă în politică și am revenit la poziția inițială alături de civili. Am văzut Palatul Parlamentului cam cum îl vede toată lumea, ca pe o construcție monumentală și cu multe secrete. Eu sunt jurist și am niscaiva experiență în activitatea legislativă. Văd în acest buchet de proiecte de lege care au fost aruncate deodată în piață, o dorință sinceră nu de-a avea o Românie liberă, ci de-a supune pe undeva Justiția. Și inițiatorii nu sunt oameni proști, pentru că nu au dat iama de prima dată în judecători, ci au dat în procurori. Nu sunt eu mare iubitor de procurori, pentru că îndeobște ne aflăm pe baricade diferite, dar oricum judecătorul, care are în mână cântarul și care decide, dacă nu este sesizat de Parchet, de procurori, înseamnă că e șomer în materie penală. Deci aici lovitura pro-causa dată de Dragnea, de Tăriceanu și, mă rog, de toți cei cu probleme grave în Justiție a fost îndreptată împotriva procurorilor și împotriva, în mod vizibil, a statului de drept. Eu am tradus mai lejer pe materialul pe care l-am cărat cu noi de la Cluj la București. În română mesajul era ”Suntem noi pentru Justiție?” și au am tradus în ungurește: ”Noi suntem pentru dreptate”. E mai simplu. În ungurește cuvântul justiție n-ar fi încăput ”pe mânuțele” cu care am mers la protest. Sentimentul oamenilor e că dreptatea are de suferit dacă aceste legi ale Justiției vor fi adopate și oamenii cam simt foarte bine acest lucru.

RC: Care credeți că sunt resorturile din spatele acestei presiuni enorme, care a fost în stare să dea jos două Guverne și să instaleze mâine un al treilea Cabinet în doar un an de zile, doar pentru punerea în opera a așa-zisei ”reforme” a Justiției? Ce-i mână pe cei aflați la butoanele puterii să vrea atât de mult sluțirea actului de Justiție?

Peter Eckstein Kovacs: E, cum să zic, o încrengătură de actori. Cei care scriu scenariul sunt în mod vizibil conducătorii celor două partide din arcul guvernamental și persoanele care îi deservesc. Și aici e ultracurios că Guvernul nu a asumat aceste legi. A fost un joc de picioare, o sârbă, un dans al lui Tudorel Toader, ca nu Ministerul Justiției să fie initiator și nu Guvernul României. L-au dat în mâna și în gaura unei echipe amorfe. Ce Comisie Specială? Am fost acolo. Sunt Legile Justiției. Asta e treaba Comisiei Juridice. Fluxul normal este că Guvernul vine cu un proiect de lege, intră în Comisii și în principal la Comisia Juridică, iese un raport și se adoptă o lege pentru care răspunderea politică aparține Guvernului în funcțiune. Aici s-a ocolit și s-au găsit tertipuri cât casa. Eu nu pot crede în bunăvoința celor de la conducerea actuală a țării, atunci când posturi de televiziune fac publicitate zilnic unor persoane care au procese pe rol. Adică dăm o lege ca parchetele să fie obligate să tacă, judecătorii să tacă, dar în schimb cei care sunt presupuși infractori apar zilnic pe sticlă, sunt susținuți și dacă pierd meciul atunci se duc în Costa Rica, în Madagascar și în Serbia, la 60 de kilometri de Timișoara. E ceva scârbos și pe bună dreptate oamenii se revoltă împotriva acestui fenomen.

RC: Considerați că partidele din opoziția actuală sunt curate, sau au și ele interesul ca PSD să-și frângă gâtul împreună cu ALDE adoptând aceste legi, ei având la rându-le corupții lor? Există partid politic, dintre cele populate de personaje cu experiență, care să nu aibă corupții lui dați pe față sau la ascunziș?

Peter Eckstein Kovacs: USR intrând în politică mai recent, e singurul partid care nu are un interes colectiv din acest punct de vedere. În rest există o solidaritate de breaslă care se întinde și de ce să nu vorbim și de UDMR, se întinde de la UDMR, la PNL până la PMP, cu puncte mai tari, mai adânci, la PSD. Cam ăsta este spectrul în ce privește elita politică, elită din care la un moment dat am făcut și eu parte și am simțit și eu această presiune. Totuși nu toată elita politică e coruptă. Există excepții absolut lăudabile și care poate că nu sunt excepție, ci sunt mai mulți în fiecare partid, inclusiv în PSD dacă vreți, însă adesea ceilalți membri de partid se simt solidari cu colegii lor care au probleme cu Justiția. Își spun: ”Să nu-i lăsăm pe ai noștri să fie înhățați de Parchet” și acționează în consecință. Vorbim și de PNL și vorbim și de UDMR, hai s-o zicem.

RC: Dacă acest pachet de legi anti-Justiție va ajunge să fie adoptat și promulgat, o serie de fapte penale vor fi șterse. Dar din bunul simț popular știm că mărturia mincinoasă e ”minciună” și tot așa cum copilul mincinos e pedepsit și liderul țării care minte organele judiciare trebuie cumva tras la răspundere. Ăsta e doar un exemplu. Cei care fac anti-reforma asta nu se gândesc că au copii și copiii lor vor crește într-o Românie mai populată de infractori și de infracțiuni?

Peter Eckstein Kovacs: Această întrebare trebuie să o puneți altora, nu mie.

RC: S-a speculat că nu ați mai fi în relații tocmai călduroase cu conducerea actuală a UDMR-ului, că sunteți un dizident. Sunteți perceput de colegii dvs din UDMR așa sau există suficientă democrație în partid și pentru o voce ca a dumneavoastră care își asumă public că există corupție și în UDMR? E permisă o astfel de atitudine sau e penalizată?

Peter Eckstein Kovacs: Acum față de conducere în această privință am o părere contrară destul de hotărâtă. Din alte puncte de vedere însă sunt de acord cu punctul de vedere al Uniunii. Eu cred că nu fac dizidență. Eu cred că sunt o voce, nici pe departe singulară, care dă glas unor păreri din UDMR și din afara UDMR-ului, din comunitatea maghiară și dacă mai deschidem spectrul, al celor din România.

RC: Ca om politic, care credeți că vor fi consecințele politice pentru promotorii legilor anti-Justiție?

Peter Eckstein Kovacs: Eu cred că vor avea de suferit într-o măsură mai mică sau mai mare. Acum votul trece și prin burtă, nu doar prin minte, dar cred că va fi un element, dacă nu covârșitor, unul important la următoarele alegeri. I-aș sfătui, chiar și pro-bono, pe cei de la Guvernare, să nu mai insiste pe această felie, ci să intre în rând cu lumea. Sunt lucruri de făcut ca Justiția să funcționeze mai bine și eu recunosc, sunt un om sincer de felul meu, sunt și prevederi pozitive. Chiar și la unele modificări din Codul de Procedură Penală și din Codul Penal. Dacă se marșează în continuare pe prevederile care sunt în consonanță cu prevederile Curții Constituționale, respectiv cu directivele Comisiei Europene, atunci voi merge să manifestez pentru măsurile Guvernului pentru Justiție. Dar în momentul de față dacă aduni ce face actuala guvernare, atunci e o catastrofă și mă duc să manifestez împotriva lor.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “Și ungurii vor dreptate! Istoria protestatarilor unguri din 20 ianuarie

  1. Adrian

    Acum vreo douăzeci de ani când d. PEK era un vârf în politică am avut ocazia să-l văd așteptând pe termen indefinit cu toată lumea la ușa unei arhive a CSJ după bunul plac al arhivari/elor. M-a impresionat neplăcut lipsa de reacție (și desigur nu doar a dumnealui, ci a tuturor celor care așteptau) împotriva ifoselor unor neica/țata- nimeni.

    Deci situația s-a schimbat. OK!

    (Off-topic) În cam aceeași perioadă la altă instanță din B (era undeva în Berceni) totul era impecabil, iar aproape fiecare ușă purta anunțul cu semnătura preș. instanței aceleia potrivit căruia oricine are acces la orice dosar(cu anumite reguli de prioritate:părți, avocați etc.)

    Reply
  2. Dumitru

    Daca DNA aplica aceleasi criterii de integritate si anti-coruptie si ungurilor din UDMR, ar fi fost mai liniste azi in Romania. Din pacate, DNA nu ataca decat PSD…

    Reply
    • CMC

      Nu e rau ca ataca PSD-ul, daca ar face-o echidistanta fata de alte partide. Si pentru cazuri cu adevarat serioase.
      Dar in momentul in care redeschizi un dosar de acum 8 ani, inchis chiar de DNA, doar pentru ca e legat de un vicepremier, totul pare o facatura mizerabila.
      Mai ales ca dosare precum moarte lui Gingina, si altele cu prejudicii imense stau nesolutionate. Unele precum Fregatele, chiar de zeci de ani.
      Intre marile realizari ale DNA-ului se numara si pierderea flotei, fara prejudiciu.

      Reply
  3. Hamnibal Anteporcas

    Totul incepe cu acea curatenie pe care trebuie sa o faci in ograda ta si apoi sa iesi in strada sa faci curatenie, la alte ograzi, sa faci curatenie. Ce face dl PEK ptr a impiedica minciunile care sunt spuse si promovate de UDMR? Despre care dreptate vorbeste când a tradus ,,Noi suntem pentru dreptate”?

    Reply
  4. YZ

    Mă așteptam să-l întrebați pe dl PEK dacă va fi trist pe 01 decembrie 2018 și dacă da, de ce, sau dacă va participa în 2020 la comemorările „dezastrului de la Trianon” organizate de fostul fotbalist amator (Erdogan a jucat la profesioniști) Viktor Orban…
    Din tot interviul am înțeles că fostul consilier al lui Vodă Hă-hă-hă este dizident într-o UDMR cu care este în linii mari de acord și că USR-ul este curat prin forța vârstei crude.
    Și ca să nu comenteze toți pensionarii militari români-verzi, ar fi trebuit să menționeze dl PEK cine-a plătit motorina și șoferul pe ruta Cluj-București și retur. Fiindcă, dac-a plătit Soros, ăștia-s capabili să-l ciuruiască pe moș dacă-l prind în World of Thanks!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *