Romania Curată

Si tu poti sa sesizezi AVP. Vezi in articol cum anume SOCIETATEA CIVILA CERE AVOCATULUI POPORULUI SA OPREASCA ORDONANTA DE URGENTA PRIVITOARE LA ICR

Alianţa pentru o Românie Curată solicita Avocatului Poporului sa demareze de urgenţă procedurile pentru atacarea, la Curtea Constitutională, a OUG Nr.27 din 13.06.2012 privind unele măsuri in domeniul cultural, act emis de Guvernul României si publicat in Monitorul Oficial nr. 400 din 14 iunie 2012 prin care Institutul Cultural Roman a trecut din subordinea Administraţiei Prezidenţiale in cea a Senatului României. Iata mai jos sesizarea pe care am depus-o astazi la Avocatul Poporului.

Catre AVOCATUL POPORULUI
Domnului Prof. Univ. Dr. Gheorghe IANCU

Stimate domnule Profesor,
Alianţa pentru o Românie Curată va solicita sa demarati de urgenţă procedurile pentru atacarea, la Curtea Constitutională, a OUG Nr.27 din 13.06.2012 privind unele măsuri in domeniul cultural, act emis de Guvernul României si publicat in Monitorul Oficial nr. 400 din 14 iunie 2012 prin care Institutul Cultural Roman a trecut din subordinea Administraţiei Prezidenţiale in cea a Senatului României

Explicatiile din motivarea Ordonantei de Urgenţă (vezi para 1 si urm) nu justifica caracterul de urgenta al acestei decizii si lipsa de consultare a actorilor principali din domeniu. Pe scurt, nu sint indeplinite temeiurile prevăzute in articolul 115 (4) din Constitutie potrivit carora Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora. Nu se intelege care este situatia extraordinară, dat fiind ca organizarea ICR este neschimbata de mai mulţi ani si putea fi modificată fara o ordonanta de urgenta daca aceasta era recomandarea Curtii de Conturi. In plus, nu poate servi drept motivatie a ordonantei de urgenta paragraful 5 din aceasta decizie unde se argumenteaza ca trebuie respectat cadrul constitutional prin trecerea Institutului Cultural Roman sub control parlamentar deoarece aceasta masura este exact ceea ce propune ordonanta, deci cadrul constitutional viitor, nu cel prezent.

Evitarea regimului legislarii ordinare duce direct la incalcarea dispozitiilor legale in vigoare, respectiv consultarea cetatenilor si a comunitatii culturale (legea 52/2003 a transparentei decizionale), precum si la ocolirea fundamentarii acestei decizii (studiul de fundamentare cerut de articolul 33 din Legea 24/2000 privind Normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative).

Peste doua mii de personalitati considera abuziva aceasta ordonanta, printre care Andrei Serban, Ana Blandiana, Andrei Plesu, Lucian Pintilie, Alina Mungiu-Pippidi, Cristian Pirvulescu, Cristi Puiu, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu si multe alte personalitati ale vietii civice si culturale. Alianta pentru o Romanie Curata alatura acestei sesizari o lista cu semnaturile inregistrate pe www.romaniacurata.ro, dar la aceasta ora exista multiple liste de semnaturi si alte manifestari de protest.
Vă rugăm, ca atare, să vă autosesizaţi în această materie. Chestiunea fiind de interes general, vă mulţumim că înţelegeţi caracterul public al acestei corespondenţe dintre noi.

Cu deosebită consideraţie,
Alina Mungiu-Pippidi

Pentru a sustine demersul societatii civile, semnati aici.
Scrisoarea adresata Avocatului Poporului poate fi descarcata de aici.

UPDATE:

Haideti sa trimitem toti sesizari la Avocatul Poporului dupa modelul de mai
sus !

Preluam propunerea unui cititor care remarca mai jos faptul ca
numărul sesizarilor depuse la Avocatul Poporului este important. E nevoie de cat mai multe sesizări la
AvP. Fiecare cetăţean ce consideră util (fie şi numai cantitativ) demersul la
AvP, poate trimite un mail la: avp[la]avp.ro. Singurele condiţii formale sunt
ca expeditorul să îşi scrie numele şi adresa. Eventual şi numărul de telefon.
Fiind o chestiune de interes public, conţinutul sesizării poate fi identic cu
cel afişat aici.Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

13 thoughts on “Si tu poti sa sesizezi AVP. Vezi in articol cum anume SOCIETATEA CIVILA CERE AVOCATULUI POPORULUI SA OPREASCA ORDONANTA DE URGENTA PRIVITOARE LA ICR

 1. alinaMP

  Trimis. Sper sa nu trebuiasca sa mergem sa demonstram pe acolo. Daca la asta ajungem, va rog, fara papioane.

  Reply
 2. lucica albinescu

  Se spunea despre fosta guvernare ca are tendinte dictatoriale?
  De la ultimele alegeri locale incoace miroase totul a 1946.

  Reply
 3. Marius Delaepicentru

  Numărul este important. E nevoie de cît mai multe sesizări la AvP. Fiecare cetăţean ce consideră util (fie şi numai cantitativ) demersul la AvP, poate trimite un mail la: avp[la]avp.ro.
  Singurele condiţii formale sunt ca expeditorul să îşi scrie numele şi adresa. Eventual şi numărul de telefon.
  Fiind o chestiune de interes public, conţinutul sesizării poate fi identic cu cel afişat aici. (Oricum, trăim sub guvernarea Frontului Plăgarilor.)

  Reply
 4. Gina

  Felicitari, ARC. Din pacate demersul e imediat insusit politic, MRU si Toader Paleologu cu papion si-au insusit munca voastra dezinteresata, Asa merg lucrurile, sper sa nu regretati ca l-ati sustinut pe HRP prea curind.

  Reply
 5. Voicu Mihai

  semnat
  sper sa faceti ceva si cu legea adoptata in regim de urgenta privind dreptul de a contesta legile emise de parlament la CCR,aici miroase clar a dictatura,de fapt se intezice acest lucru.

  Reply
 6. Constantin

  Pentru a inlatura suspiciunile care circula in spatiul public,precum ca dupa 1990,”s-a spart conducta cu doctori” si pentru ca,din pacate exemplele din ultima perioada confirma acest fapt,propun sa fie suspendate toate titlurile de doctor. In termen de un an,sa fie verificate de comisii de specialisti si sa fie pastrate sau anulate.Propun chiar si „o amnistie” a celor care din proprie initiativa renunta definitiv la titlul de doctor.Fac aceasta propunere,ca o masura de igienizare” a spatiului stiintific romanesc,si ca adevaratii doctori sa se bucure de respectul pe care il merita. Pana in prezent,majoritatea tezelor reprezinta plagiat,sau sunt cumparate de prim R. Moldova sau alte zone.

  Reply
 7. bogdan draganescu

  se poate adauga adresa si semnatura direct in scrisoarea descarcata. clik dreapta, add text or signature.

  Reply
 8. Octavian

  De unde stim ca ICR nu ar functiona mai bine in subordinea Senatului decat a Presedentiei? De ce trebuie sa decida o singura persoana pentru o situatie data cand raspunderea pentru cultura romana este sarcina intregului popor incredintata democratic alesilor nostri in acest caz Senatul,unde se pot face dezbateri pe anumite teme date, sunt mai multe opinii si democratic se va alege varianta cea mai buna.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *