Romania Curată

Și eu sunt George Simion! Protest – Scrisoare deschisă împotriva noii interdicții date lui George Simion de autoritățile din Republica Moldova

În atenția:

Președintelui Republicii Moldova, Excelența Sa, Nicolae Timofti

Președintelui României, Excelența sa, Klaus Werner Iohannis

Prim-ministrului Guvernului Republicii Moldova, Excelența Sa, Pavel Filip

Prim-ministrului Guvernului României, Excelența Sa, Dacian Cioloș

Subsemnații, cetățeni ai României și/sau ai Republicii Moldova, am aflat cu stupoare că autoritățile Republicii Moldova i-au interzis în 5 februarie 2016 lui George Simion, liderul Platformei Unioniste Acțiunea 2012, cetățean român, să intre pe teritoriul Republicii Moldova, conform unei decizii de interdicție care datează din 6 ianuarie 2016.

În condițiile în care Curtea de Apel din Chișinău a decis în luna septembrie 2015 ridicarea interdicției date de autoritățile Republicii Moldova în mai 2015, considerând că nu există motive pentru aplicarea ei, această nouă interdicție este un abuz care încalcă atât dreptul fundamental al liberei circulații a cetățenilor europeni în Republica Moldova, cât și o decizie a celei mai înalte instanțe de judecată din Republica Moldova – Curtea de Apel.

George Simion este o personalitate marcantă a societății civile, neafiliată politic, care militează pentru Unirea României cu Republica Moldova pe cale democratică și pașnică. Suntem sute de mii de George Simion în România și în Republica Moldova, care dorim un viitor comun prosper pentru cetățenii de pe cele două maluri ale Prutului. Sperăm că autoritățile de la Chișinău nu o să decidă expulzarea noastră, a tuturor celor care împărtășim ideile și crezul lui George Simion. Dreptul la opinie este un drept garantat atât de Constituțiile Republicii Moldova și României, cât și de acordurile internaționale. Libera exprimare a unei opinii nu reprezintă un pericol pentru securitatea Republicii Moldova.

Republica Moldova are un singur prieten și frate – România. Statul român a sprijinit Republica Modova pe toate căile posibile, diplomatice și economice. În aceste condiții, interdicția pusă cetățeanului român George Simion este inexplicabilă pentru societatea românească din România și Republica Moldova. Relațiile bilaterale nu se întăresc prin interdicția de călătorie dată pe fondul exercitării dreptului la liberă exprimare. Opinia publică din România este foarte atentă la evoluțiile de la Chișinău și la atitudinea autorităților moldovenești față de idealul unionist. În contextul în care Republica Moldova a cerut recent sprijin financiar României pentru depășirea crizei profunde în care se află, interdicția dată lui George Simion poate afecta percepția publică despre relațiile dintre Republica Moldova și România și despre sinceritatea declarațiilor europene ale guvernului de la Chișinău.

Considerăm că această interdicție este un abuz al unor reprezentanți ai autorităților de la Chișinău împotriva unui cetățean european și facem un apel către Excelențele Voastre, să identificați urgent soluția legală pentru ridicarea imediată a interdicției de călătorie a lui George Simion în Republica Moldova.

Și noi suntem George Simion!

 1. Aurelian Mihai, deputat în Parlamentul României
 2. Ninel Peia, deputat în Parlamentul României
 3. Grigore Crăciunescu, deputat în Parlamentul României
 4. Marius Văcărelu, Școala Națională de Studii Politice și Administrative
 5. Petrișor Peiu, Fundația Universitară a Mării Negre
 6. Marius Diaconescu, Universitatea din București
 7. Avocat Alexandru Surcel, vice-președinte Platforma Unionistă Acțiunea 2012
 8. Profesor Marian Staș
 9. Alexei  Paluță, Asociația Tighina
 10. Teodor Mărieș, Asociația 21 Decembrie
 11. Dinu Gându, copresedinte at PNL Organizația Republica Moldova
 12. Mihai Nicolae, Institutul Frații Golescu
 13. Simona Popescu, Societatea Academică din România
 14. Dragoș Preda, Fundația CAESAR
 15. Dragoș Marinescu

 

***

Dacă sunteți de acord cu textul acestui apel, semnați-l și d-voastră, cu numele complet, la secțiunea ”comentarii”, mai jos!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

16 thoughts on “Și eu sunt George Simion! Protest – Scrisoare deschisă împotriva noii interdicții date lui George Simion de autoritățile din Republica Moldova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *