Dorin Tudoran

Sherlock Holmes, Baba Vanga și Moș Piele

Îmi place că lui Traian Băsescu nu-i mai place nimic – nici marele licurici de la Washington, nici maoismul de centru-dreapta de la Bruxelles, nici filozofia lui Oakeshott, nici ”economia austriacă” a lui Hayek. Nu mai vorbește (și) la London School of Economics, ci (doar) la B1.

Îmi place că astăzi Traian Băsescu șterge podelele și cu marele licurici de la Washington, și cu maoismul de centru-dreapta de la Bruxelles, nu de alta, dar să simtă și geostrategii cu pricina ce simțea România, când protejatul lor ștergea dușumelele cu ea.

Dintre meritele lui Traian Băsescu unul care nu-mi iese din minte se numără și printre cele mai puțin comentate. Președintele ne-a explicat foarte convingător de ce românul nu e bou – ”Numai boul e consecvent.”

Cum Dan Andronic a suferit o ruptură de menisc la genunchiul cu care ia interviuri și a fost lovit de “crampa scriitorului” la lăbuța cu care scrie ”editoriale servite”, Traian Băsescu își ia singur interviuri, iar Elena Udrea nu mai semnează (și) ”Dan Andronic”, ci (doar) ”Ion Cristoiu”.

E fascinant noul rol electoral al lui Traian Băsescu – de la populism cu damf de Vadim Tudor, la tragism catastrofic de rit Baba Vanga. Vede pe nevăzute, aude pe neauzite și prezice ce s-a întâmplat. El știe că ”ceva nu se leagă” în cercetările legate de cauzele incendiului de la Colectiv.

Raționamentul său e simplu, ca să nu zic simplist – eu știu, fiindcă am făcut asta. La Rouen, în 1981, când cu ”chibritul” aprins de nava mea, ”Argeș”, care a transformat apa Senei, pe o întindere de 3 kilometri, într-o flacără imensă și a afectat 38 de vase.

Ancheta? Ehei, i-am tras în piept.

Iată: Noi am schimbat ceva din instalație înainte de a permite accesul autorităților franceze la bord, ceea ce a făcut imposibilă demonstrarea vinei navei noastre, dar acasă nu puteam să nu spunem care a fost realitatea, măcar armatorului. Armatorul nu puteam să mi-l mint.

Dacă Traian Băsescu nu poate să “mintă”, interpretul de șlagăre (text – Traian Băsescu, muzică – Victor Ponta) Florin Chilian nu poate să moară cu “adevărul” necântat tocmai pe Facebook, scena pe care evoluează mii de ași ai investigației, de la Sherlock Holmes la Moș Piele:

“…acest atac terorist a fost plănuit de către serviciile secrete românești, SRI, SIE și care or mai fi și executat la ordinul și sub supravegherea Președintelui României Klaus Iohannis.”/…/ Nu, nu mai am nici un fel de dubiu! Tu Iohannis ești vinovatul principal! Ar trebui să fi anchetat, judecat și condamnat pentru crimă, pentru genocid și împușcat ca Ceaușescu la Târgoviște.”

Eu, unul, cred că anul acesta începe exact cum s-a încheiat cel de dinainte. De aceea, nu-mi rămâne decât să spun: ferească Dumnezeu de haremul unui impotent. Politic.

Ce fac în vremea asta foști pupini prezidențiali? Ce să facă? Până reușesc să pună de un nou Henric al V-lea, se joacă de-a Hannah Arendt și Albert Camus cu care se “identifică”, vorba Leviticului, prin “ardere de tot necurmată”.

***

sursa: dorintudoran.com


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “Sherlock Holmes, Baba Vanga și Moș Piele

 1. vero

  Super analiza domnului Dorin Tudoran, ca de obicei. Pacat ca sunt insa atat de multi „bizoni” care „pun botul” la magariile celor amintiti in text. De aceea suntem unde am ajuns. Oare natia aceasta se va face bine vreodata? Eu mi-am cam pierdut speranta.

  Reply
 2. paul

  ori matrozul i-a pacalit pe americani si bruxellezi (are fata de pacalici) ori le-a facut jocurile, acum ca l-a lovit boala populismului vadimist sterge cu ei pe jos, interesant ca o faceti pe frau Merkel maoista de centru dreapta, o fi fost adepta lui Marcuse in tinerete ca si Barroso, cu care se intelegea foarte bine, cred ca liderii occidentali sunt mai degraba loviti de cretinismul multiculturalismului si corectitudinii politice, adica de pierderea contactului cu realitatea traita de semeni, o fi traind intr-o lume virtuala, in care musulmanii sunt docili si civilizati, la cat minte matrozul nu mai poti crede nimic din ce spune el si ce abereaza ciracii lui, ca a dat foc la portul Rouen e treaba francezilor, carora acum musulmanii se pregatesc sa le dea foc la tara si ei dorm linistiti, dar ca a facut o mafie groaznica, ce a furat si distrus Romania nu se poate nega!

  Reply
  • C.Sulla

   Si totusi, d-le Paul, „matrozul” Basescu a pus umarul in mod essential la punerea in miscare a Justitiei in Romania, pentru combaterea coruptziei, fie ca vreti, fie ca nu sa admitetzi acest fapt. Iar d-l Tudoran dovedeste o gandire cam simplista in textul dumisale (de altfel, etichetarile dumisale la asresa „celor de la Bruxelles” pot fi luate ca dovada clara in acest sens). E usor sa runic vorbe goale in comentarii de pe Romania Curata dupa ce n-ai facut nimica pentru a schimba ceva in RO. Sau, poate, ma insel ? (Dusclaimer: nu sunt basist, nu sunt membru al partidului „matrozului”, nu sunt activist politic; stiu, insa, ca nu asa se face o evaluare obiectiva si, mai ales, corecta („a facut o mafie groaznica,… a furat si a distrus Romania”. Dar ce faceau romanii in acest timp ?)

   Reply
   • Hantzy

    Salutare C.Sulla,
    Am un coleg de serviciu, care și-a dorit un Porsche. A strâns banii de avans, sacrificând șansa unui apartament și vacanțe exotice cu familia, dar, după părerea lui, a meritat! Acum îl rupe consumul excesiv, ratele, costurile de întreținere și asigurările. De apartament sau vacanță în Insule nici nu mai poate fi vorba.
    Cam așa a fost și cu umărul esențial al lui Băsescu: pentru combaterea corupției, efortul s-a materializat cu două guvernări ratate, cu un PNL împins în brațele PSD, cu o candidatură a Udrei la prezidențiale și o europarlamentară semianalfabetă. După părerea mea, n-a meritat!
    Ca să nu mai spun că acea „combatere a corupției” seamănă acum al naibii cu „combaterea concurenței” la sfeterisit. Au intrat la răcoare Năstase pentru o găinărie, dar am uitat de flota de 300 milioane. De câștiga celălalt în 2004, situația ar fi fost probabil pe dos. Ar fi scăpat probabil Voiculescu, dar intra Videanu. Iar Andrei ar fi fost la Bruxelles. Și, vorba lui Tănase: ” cu asta ce-am făcut?! „

    Reply
 3. Hantzy

  Traian Băsescu a ajuns la momentul potrivit pentru editarea unui „Greatest Hits”, de vreme ce reia melodia rescriind versurile. Dar nici de șters pe jos nu mai poate s-o facă regulamentar, căci nu-l mai țin șalele, cele extern operate. Cu toată imprevizibilitatea lui, Băsescu a ajuns să fie previzibil, precum patriarhii ce-și propun să mai incingă o ultimă oară cureaua cea lată.

  Reply
 4. barbu brailoiu

  este de mirare că dl. Tudoran folosește exemplul „baba Vanga”. chiar nu știe distinsul intelectual că bulgăroaica Vanga a fost un caz extrem de interesant și de inexplicabil (prin mijloacele actuale), și nu o impostoare demnă de luat la purtare de presa ineptă? sunt lucrări despre fenomenul Vanga, pot fi citite de oricine este interesat

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *