Peste 250 de persoane au cerut până acum, printr-o petiţie publică, Primăriei municipiului Focşani să ofere granturi organizaţiilor nonguvernamentale care vor să se implice în comunitate şi au nevoie de sprijin, potrivit Legii 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general. Petiţia a fost iniţiată de un grup de studenţi şi liceeni membri ai Clubului de Jurnalism „Tineret în (re)acţiune”, care funcţionează pe lângă redacţia Ziarului de Vrancea, supăraţi că în vara aceasta nu au avut parte de a treia ediţie a Festivalului Vin’ la teatru. Iniţiat şi organizat de focşănenii care au terminat Teatrul în Bucureşti, Festivalului „Vin’ la teatru”, botezat şi “Festival de Bunăvoie”, a avut parte de un succes răsunător în cele două ediţii de până acum.
Chiar dacă abia au putut închide uşile Teatrului „Maior Gh. Pastia” din pricina numărului mare de spectatori care doreau să-i vadă pe scenă, iar ca bonus au organizat şi un eveniment special pentru copiii pasionaţi de teatru, tinerii artiști care vor să schimbe ceva în orașul natal au simţit pe propria piele cât de greu este să obţii sprijin financiar pentru cultură de la autorităţi. Din lipsa banilor, ediţia a treia a festivalului, programată inițial pentru această vară, a fost amânată. „Situaţia financiară curentă ne împiedică să organizăm festivalul la standardul de calitate dorit de noi. Sperăm însă ca entuziasmul acumulat în acest an de pauză neprevăzută să se reflecteze pozitiv în eforturile noastre din 2016 de a crea un eveniment mai bun, mai interesant şi mai cu zvâc”, au anunţat iniţiatorii luna trecută.
Mai mulţi bani pentru Biserici, mai puţini bani pentru Teatru
Cea care a încurcat planurile tinerilor este chiar Primăria municipiului Focşani, care a amânat şi a apoi a anulat aprobarea granturilor oferite ONG-urilor, preferând să direcţioneze banii către lăcaşurile de cult din oraşul de pe Milcov, în special pentru viitoarea catedrală ortodoxă Sfânta Cuvioasă Parascheva, care se ridică în centrul oraşului. Potrivit Legii nr. 350/ 2005, Primăria Focşani ar fi trebuit să aloce un fond pentru activităţile derulate de ONG-uri, pentru a încuraja implicarea acestora în comunitate. La şedinţa de aprobare a bugetului municipiului, din 18 februarie 2015, consilierul Tudorel Trofin a propus, printr-un amendament, ca primăria să retragă suma de 300.000 de lei alocată pentru finanţarea unităţilor de cult pentru a fi direcţionată către fondul care să sprijine proiectele ONG-urilor. După discuţii aprinse, majoritatea din legislativul municipal a decis ca banii să fie virați către viitoarea catedrală, cu amendamentul că ONG-urile ar fi putut primi finanţări printr-o rectificare de buget, în luna iulie, fapt care nu s-a mai întâmplat. Pentru acest fond ar fi dorit să aplice şi tinerii artişti care au readus teatrul în clădirea oferită orașului Focșani de maiorul filantrop Gheorghe Pastia. Fondul Cultural Naţional, la care tinerii au aplicat, nu a oferit suport financiar pe motiv că nici Primăria, ca potenţial cofinanţator, nu a făcut-o, deşi proiectul obţinuse un punctaj foarte bun la concursul de proiecte.
„În 2013, Primăria Focşani oferea finanţări nerambursabile în valoare totală de 50.000 de lei pentru fiecare dintre cele patru ramuri: Cultură, Mediu, Tineret şi Sport. În 2014, fondurile au fost repartizate astfel: câte 10.000 lei pentru Cultură, Tineret şi Mediu şi 320.000 de lei (!!!!!) pentru Sport (finanţarea echipei de futsal). Nu contest importanţa activităţilor sportive, însă diferenţa mi se pare nejustificată. În 2015, concursul pentru finanţarea ONG-urilor a fost transformat. Nu ştim în ce. Catedrala mântuirii focşănenilor mi se pare că se construieşte în acelasi ritm ca până acum. Nu discutăm necesitatea ei… Să vedem bugetul „Festivalului Berii”/ Zilele Focsaniului. Sunt numărate!”, a comentat Mihai Cojocaru, absolvent al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” Bucureşti, iniţiatorul şi directorul Festivalului Vin’ la Teatru. Tânărul spune că, într-un oraș mic cum e Focșaniul, evenimentul nu poate avea loc fără puțin sprijin de la autorități, pe lângă ajutorul generos venit din mediul privat.
Hai să arătăm că Focşaniul nu rămâne pasiv la nevoia de cultură
Supăraţi că au fost lăsaţi peste vară fără spectacole teatrale pe care le-au aşteptat tot anul, tinerii din oraș încearcă să sensibilizeze Primăria Focşani pentru a acorda mai multă atenţie iniţiativelor istețe propuse de ONG-uri. „Legislaţia prevede, prin Legea 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general, obligativitatea autorităţilor de a susţine aceste iniţiative ale ONG-urilor, însă în practică, de prea puţine ori proiectele valoroase primesc sprijinul public de care au nevoie. Unul dintre aceste proiecte valoroase este Festivalul Vin’ la Teatru. În iulie 2013, o mână de oameni cu origini focşănene invita vrâncenii să ia parte la primul festival de teatru profesionist, independent şi voluntar din judeţul Vrancea, care a reușit să umple sala Teatrului Comunal „Maior Gheorghe Pastia” din Focșani. Vreme de cinci zile, actori debutanţi din toată ţara, alături de liceeni voluntari şi de comunitatea locală şi-au reunit eforturile pentru a crea un eveniment cultural inedit. Teatrul Pastia a fost gazda celor 1.600 de spectatori, invitaţi să participe – fără bilet de intrare – la punerea în scenă a opt dintre cele mai premiate spectacole de licenţă ale UNATC şi să-i cunoască pe cei 45 de tineri artişti cooptaţi în proiect. Reuşita din 2013 i-a ambiţionat pe organizatori, astfel că în 2014 au adus la Focşani mai multe evenimente, între care şi secţiunea “Junior”, dedicată copiilor pasionaţi de teatru. Festivalul „Vin’ la Teatru” a reprezentat un factor al dezvoltării Focşaniului pe plan cultural, iar această iniţiativă cu temă teatrală a adus un strop de culoare şi cultură oraşului, pe perioada verii. Scopul evenimentului este apropierea tinerilor – dar nu numai a lor – de teatru, de cultură”, se arată în petiţia care a fost semnată deja de mulți tineri, dar și de profesori, intelectuali ai oraşului şi chiar de consilieri municipali. „Poate că avem deja destule biserici, magazine, localuri şi festivaluri doar cu mici şi bere fondate din banul public. Ar fi timpul să investim şi în lucruri care contează cu adevărat! Dacă şi tu eşti de partea ONG-urilor cu idei măreţe, îţi propunem să semnezi petiţia “Fonduri pentru ONG-uri”, prin care cerem Primăriei Focșani să acorde bani proiectelor frumoase, precum “Festivalul Vin’ la Teatru”. Hai să arătăm că Focşaniul nu rămâne pasiv la nevoia de cultură! Semnează şi tu şi contribuie la îndeplinirea iniţiativelor utile pentru comunitate!”, se arată în petiţia Clubului de Jurnalism “Tineret în (re)acţiune”.
Doamne mituiește!
Contactat de România Curată, primarul Focșaniului, social-democratul Decebal Bacinschi, a dat vina pe consilierii municipali pentru suspendarea finanțărilor și ne-a spus că pentru anul în curs fondurile pentru ONG-uri sunt pierdute. „O să le finanțăm anul viitor. Au tot timpul să-și pregătească proiecte”, ne-a declarat primarul. O privire aruncată peste bugetul Focșaniului arată că, numai în 2014, Primăria Focșani a alocat jumătate din suma dată investițiilor la şcoli şi licee pentru sprijinirea lucrărilor la biserici și capele mortuare. De la bugetul local au plecat spre biserici peste 5 miliarde lei vechi. Mai mult, comparând sumele alocate în ultimii cinci ani către lăcașele de cult ortodoxe din Focșani, cea mai mare dintre ele a fost dată bisericilor în anul electoral 2012, după cum recunoaște chiar municipalitatea într-un răspuns furnizat presei locale. Răsfăţata aleșilor locali este viitoarea catedrală ortodoxă a Focșaniului pentru care se alocă an de an bani din bugetul municipal. În Focșani funcționează la ora actuală în jur de 40 de biserici ortodoxe și doar un teatru, unde se pun în scenă mai mult cununii civile decât piese de teatru. Taxa de căsătorie este 100 de lei la matineu și 500 de lei după amiază. Banii intră în bugetul primăriei.
Semnez petitia; e de bun simt, s-o fac !
Ana Ciucan Tutuianu
Au dreptate tinerii sa ceara fonduri. Mai ales ca sunt la inceput de cariera.
As semna, ori ce petitie pe aceasta tema! Dar unde este petitia si unde trebuie sa semnez?
In situatia data, nu-mi ramane decat sa dezaprob ori ce actiune indreptata impotriva culturii.
Personal, si intr-o sala de teatru ma simt aproape de Dumnezeu.
Adevar graiti!
Pt. a semna petitia, click in prima fraza a articolului pe ” petitie publica”
Aceasta este adresa la care poate fi semnata petitia: http://www.petitieonline.com/vrem_fonduri_i_pentru_ong-uri_nu_doar_pentru_biserici
Cultura e cea care ne implineste sufleteste!
Petitia poate fi semnata la aceasta adresa: http://www.petitieonline.com/vrem_fonduri_i_pentru_ong-uri_nu_doar_pentru_biserici
La sfârșitul acestui articol găsiți câmpurile de completat pentru a semna petiția. :)
Semnați, confirmați și să facem asta!
http://www.petitieonline.com/vrem_fonduri_i_pentru_ong-uri_nu_doar_pentru_biserici#form
Unde e petitia,nu vad niciun link,ca as semna cu 100 de maini!
Cultura ++++++++