Cristian Ghingheș

Semnați ca să aveți ce să votați! Ultimele zile pentru șansa de a avea o candidatură cu adevărat de stânga la prezidențiale

Dacă e ceva ce lipsește în această precampanie electorală -care de fapt e campanie în toată regula dacă ne uităm puțin la spațiul public din orașele noastre, cu corturi inestetice și pe care le ia vântul la tot pasul-, e dezbaterea reală despre problemele României în general și despre chestiunile care țin de președinte în mod particular.

Atribuțiile președintelului în frumoasa și certăreața noastră republică semiprezidențială sunt limitate, dar despre o viziune de țară, de un proiect comun care să unească societatea, putem vorbi în marja alegerilor prezidențiale. Dar vrea cineva asta când e mult mai ușor să bagi la înaintare pacturi naționale transpartinice care expiră mai repede ca brânza din frigider?

Ce îmi doresc eu de la această campanie este să avem o confruntare de idei, deci să avem combatanți veritabili și de dreapta, și de stânga. Și ponderați, de ce nu. Care să gândească și de pe scaunul din București, dar și din bălțile de pe ulița aceea uitată din Botoșani. Și din elicopter mirosind a parfum de nișă, și de pe bicicletă cu praf și noxe-n nas.

Până acum…

  • Klaus Iohannis vorbește despre o resetare a statului pe care l-a condus timp de 5 ani;
  • Viorica Dăncilă își centrează campania pe creșterile salariale pe care le confundă cu creșterea nivelului de trai;
  • Dan Barna se crede singurul de pe planetă care poate să orice (un soi de discurs salvator și fatalist care ascunde, zic unii, aroganță);
  • Mircea Diaconu pare mai autentic decât ceilalți, dar îl trădează modalitatea și timingul deloc inspirate în care a apărut în această luptă, parând până acum mai mult purtătorul de cuvânt al lui Victor Ponta;
  • pe Theodor Paleologu nu-l ajută asocierea cu mentorul și partidul;
  • și așa mai departe…

Majoritatea vorbesc despre loviturile de palat care țin prima pagină a actualității, despre planuri de restructurare guvernamentală, despre structuri, despre pacturi între instituții și partide, despre stat în principal până la loc comanda. Despre oameni cine mai vorbește? Despre problemele lor, despre ce pun pe masă, despre spațiul în care își trăiesc zilele? Nivelul de trai nu e doar despre ce încasezi, așa cum auzim de la Guvern zilele astea, ci despre tot ceea ce te înconjoară în societate. Cum se simt vecinii? Pe ce calci? Cu ce autobuz mergi? Cât de ușor ajungi la și de la muncă, școală, spital, magazin? Cum respirăm? Mai avem timp și condiții să facem sport și să consumăm cultură? Cooperăm între noi, ne asociem? Rezolvăm ceva împreună sau doar rupem poduri?

Ei, astea sunt teme pe care aș vrea să le văd dezbătute în orice campanie. Iar alături de ele, cum e cazul concret al alegerilor prezidențiale, aș vrea să vorbim aplicat și despre oamenii care candidează. Ce îi recomandă, în ce posturi au fost până acum angrenați și ce au întreprins de când s-au născut și până în 2019 astfel încât să viseze la onoranta postură de a reprezenta un întreg popor? Dacă nu se vor trezi figuranții la președinție, avem noi un plan să o facem.

Iar dacă dorințele mele de cetățean curios nu-mi pot fi îndeplinite, măcar să avem diversitate în această campanie și teme noi aduse în spațiul public. Tocmai de aceea, am sprijinit candidatura lui Claudiu Crăciun de la Demos. Habar n-am cum stau cu semnăturile, dar sunt sigur că încă au nevoie de susținere pe partea asta, așa că azi și mâine încă aveți posibilitatea să ajutați noua mișcare de stânga din România, europeană și solidară, să își ducă mesajul, prin vocea lui Claudiu Crăciun, în fața electoratului. Detalii despre cum puteți ajuta cu semnăturile găsiți aici.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Semnați ca să aveți ce să votați! Ultimele zile pentru șansa de a avea o candidatură cu adevărat de stânga la prezidențiale

  1. Vlad Slăvoiu

    Cât mă privește, consider că, deocamdată, atenție merită dna Dăncilă și dl Paleologu: mi se pare că au unele calități și, în plus, nici nu mă deranjează neapărat pactumurile (la ea) și mentorul (la el).

    Dl Crăciun probabil că are și el meritele sale, dar eu cred că unul din elementele de seriozitate ale unei candidaturi este adecvarea gradului de notorietate avută, sau pe care e rezonabil să crezi că o poți dobândi în interval, la funcția urmărită – așa că mă întreb în ce măsură se încadrează aici dl Crăciun…

    Dl Diaconu pare mai autentic?… Ok, am să mă uit cu mai multă atenție și la el. Deocamdată, am reținut că proiectul său prezidențial e să mute Palatul Cotroceni de la Tel Aviv la Ierusalim. Sau cam așa…

    Reply
  2. Gabriel Radeanu

    Sa vedem mai intai ce poate sa faca Presedintele Romaniei!!!Nu prea poate sa faca ce-si propune d-nul Craciun….Ar putea sa medieze sau sa „unifice” in numele interesului national „polarizarile” din Parlament,si pe-acolo sa incerce sa strecoare partial proiectele sale.Pentru asta ii trebuie multa carisma,disponibilitate de a face numiri la sefia institutiilor de forta agreate de politic…sic!!!,sau …guvernul lui…pe care inca il mai cauta si Iohanis .

    Reply
  3. 9rk

    Prima grijă a unui candidat este să-și creeze notorietate națională. Or, la acest capitol dl Crăciun stă foarte rău. Campania lui trebuia începută în 2015 sau 2016. În ziua de azi, un munte de idei bune nu face cât o apariție pe lună într-un talk show politic. Din nefericire. Demersul dlui Crăciun poate da roade peste 2-3-4 cicluri electorale.
    Pe lângă asta, Demos are un nume care trimite la Podemos, care trimite la cineva cu foarte mulți bani. Iar lucrul acesta este abundent speculat de Gușă & similarii, ca și în cazul USR-ului și al lui Dan Barna. Publicarea surselor sponsorizărilor acestor două partide ar lămuri puțin lucrurile.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *