Scrisoare deschisa pentru o Comisie Nationala a Monumentelor Istorice Curata (update)

UPDATE: La scurt
timp după publicarea Scrisorii Deschise de mai jos, pe site-ul Ministerului
Culturii a fost postat Ordinul ministrului de nominalizare a membrilor CNMI (ordinul publicat pe
site
 
http://www.cultura.ro/page/42  nu are număr și nu este datat).
Augustin Ioan nu se regăsește pe listă, însă printre nominalizați se numără, în
continuare, Daniela Mihai și Gheorghe Pătrașcu. 

 
Catre Ministerul Culturii, d-nului ministru Kelemen Hunor,

Luând act de propunerea de modificare a Regulamentului de organizare și funcționare a Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice (CNMI), aprobat prin Ordinul ministrului culturii nr. 2173 din 28 martie 2013, propunere supusă dezbaterii publice pe data de 26 martie 2014, pe site-ul Ministerului Culturii1, constatăm și vă solicităm următoarele:Salutăm propunerea de modificare a Regulamentului prin care este permisă prezența în CNMI a experților care au proiecte proprii supuse avizării, cu interdicția de a nu participa la ședințele în cadrul cărora sunt supuse analizării, avizării documentații la a căror pregătire şi/sau elaborare au participat. Aceasta a fost o solicitare expresă a organizațiilor neguvernamentale cu activitate în domeniul protejării monumentelor istorice, care au constatat că prevederea din actualul Regulament este foarte restrictivă, având ca efect restrângerea excesivă a numărului experților care puteau fi nominalizați/numiți în CNMI și, implicit, deprofesionalizarea Comisiei.
Pe de altă parte, o altă solicitare expresă a organizațiilor neguvernamentale cu activitate în domeniul protejării monumentelor istorice, legată de transparența activității CNMI, a fost ignorată. Este vorba de caracterul public al proceselor-verbale ale ședințelor Comisiei, precum și a modului în care a votat fiecare membru în parte. Această solicitare vine în contextul constatării că, oricum, nici măcar transparența minimală prevăzută în actualul Regulament privind publicitatea ordinei de zi a Comisiei (art. 18, alin. (2)) nu este respectată (la ora redactării prezentei scrisori, pe site-ul Ministerului Culturii, cel mai recent program al ședinței biroului și plenului CNMI este din data de 24.04.2013; în privința comisiilor de specialitate sunt publicate doar programe ale Secțiunii Tehnice de Arhitectură și Inginerie, cea mai recentă datând din 17.04.2013, iar în privința Comisiilor Zonale există programul unei singure ședințe, și aceea din data de 11.01.20112).

În fine, înțelegem că prin modificarea Regulamentului este necesară și numirea unor noi membri ai CNMI, în conformitate cu noile prevederi (în caz contrar, modificarea prezentului Regulament fiind lipsită de efecte reale, actuala Comisie fiind constituită pe criteriile excesiv de restrictive ale fostului Regulament).
Ținând cont de aspectele constatate și semnalate mai sus, avem următoarele solicitări:

1.    Asigurarea imparțialității, independenței și a integrității morale a membrilor CNMI

Regulamentul de funcționare al CNMI conține prevederi exprese legate de principiile obligatorii cu care membrii acesteia își desfășoară activitatea. Conform art. 9, alin. (4),  aceste principii sunt: a) respectarea şi aplicarea corectă a legii; b) prioritatea interesului public; c) asigurarea egalităţii de tratament a cetăţenilor prin aplicarea aceluiaşi regim juridic în situaţii identice sau similare; d) profesionalismul, prin îndeplinirea mandatului cu responsabilitate, competenţă, eficienţă, corectitudine şi conştiinciozitate; e) imparţialitatea şi independenţa, care obligă la o atitudine obiectivă, neutră faţă de orice interes politic, economic, religios sau de altă natură în exercitarea mandatului; f) integritatea morală3.

În actuala componență a CNMI există persoane ale căror activități indică încălcarea flagrantă a unora din principiile enunțate în Regulament. Astfel, chiar președintele CNMI, d-nul Augustin Ioan, a fost membru al unui organism finanțat de către compania RMGC pentru a-i susține interesele (Grupul Independent de Monitorizare a Patrimoniului Cultural de la Roșia Montană – GIMPCRM). RMGC are un interes direct în privința obținerii avizelor necesare declasării unor monumente istorice din Roșia Montană. Dubla calitate a domnului Augustin Ioan – membru și președinte al CNMI, respectiv membru al GIMPCRM – este în contradicție flagrantă cu principiul imparțialității și independenței prevăzute de Regulament, precum și cu cel al integrității morale a acestuia, existând mărturii publice (inclusiv a unui fost membru al GIMPCRM) legate de modul interesat oneros și lipsit de profesionalism în care GIMPCRM s-a constituit și și-a desfășurat activitatea. De asemenea, anterior numirii lui în fruntea CNMI, d-nul Augustin Ioan a avut luări publice de poziție care sunt în contradicție cu rolul și scopul Comisiei pe care, la această dată, o conduce! Activități favorabile intereselor companiei RMGC a desfășurat și un alt membru al CNMI, doamna Daniela Mihai, care prin firma Dalem Consulting a coordonat săpăturile arheologice de la Roșia Montană de la începutul anilor 2000. Doamna Daniela Mihai este menționată expres într-o scrisoare a unei expert francez care a lucrat la Roșia Montană, Beatrice Cauuet, ca autoare a unor presiuni directe legate de încheierea unor cercetări arheologice. Pe baza cercetărilor arheologice, coordonate de Dalem Consulting, RMGC  obținut avize favorabile din partea Comisiei Naționale de Arheologie (CNA), implicit certificate de descărcare de sarcină arheologică a căror ilegalitate a fost constată însă de instanțele de judecată.

Probleme legate de respectarea principiilor independenței, imparțialității și integrității morale au fost semnalate și în cazul arhitectului-șef al Capitalei, d-nul Gheorghe Pătrașcu, căruia organizațiile neguvernamentale din domeniu îi reproșează avizarea demolării unor imobile monumente istoric din București, cel mai cunoscut caz fiin cel al Halei Matache, dar și a unor imobile de pe strada Christian Tell, Kiseleff, Dumbrava Roșie, Povernei și Tudor Arghezi. ONG-urile de protecție a patrimoniului cultural îi mai reproșează lui Gheorghe Pătrașcu avizarea cu încălcarea regulamentului zonelor protejate a Planurilor Urbanistice Zonale (PUZ) în cazurile George Enescu 11-11A, Lahovary și Biserica Amzei. Neutralitatea d-nului Gheorghe Pătrașcu este greu de susținut, în condițiile în care s-a flat și se află în postura solicitării CNMI (organism din care face parte!) a avizării unor proiecte de intervenție asupra monumentelor istorice și în zonele lor de protecție pe care le-a avizat în prealabil în cadrul exercitării atribuțiilor la Primăria Municipiului București4.

2.    Asigurarea transparenței totale a activității CNMI

Pentru îndeplinirea acestui deziderat sunt necesare :

–    Respectarea prevederilor deja stipulate în actualul Regulament, privitoare la publicarea, anterior desfășurării acestora, a ordinii de zi a ședințelor CNMI în plen, a ședințelor pe secțiuni și a ședințelor Comisiilor Zonale.
–    Amendarea proiectului noului Regulament, prin adăugarea unor prevederi legate de obligativitatea publicării proceselor-verbale ale ședințelor (pe site-ul Ministerului Culturii) și a modului în care a votat fiecare membru în parte în cadrul acestor ședințe.
–    Publicarea, anterior numirii, a membrilor propuși în CNMI și a CV-urilor lor, împreună cu indicarea organismelor care i-au propus, conform art. 30 alin. (5) din Legea 422/2001

3.    Profesionalizarea și credibilizarea activității CNMI

Considerăm ca fiind extrem de urgentă și necesară numirea unor noi membri  și a unei noi conduceri a CNMI, care să respecte atât criteriile profesionale, cât și principiile prevăzute în Regulamentul de funcționare a Comisiei, cu modificările avute deja în vedere și cu cele solicitate mai sus în privința transparenței.
Considerăm că, în contradicție cu cele afirmate chiar de către actualul președinte al instituției, rolul și scopul CNMI este unul extrem de important pentru comunitatea profesională, dar, mai ales, pentru comunitățil
e deținătoare de drept ale patrimoniului cultural. Importanța acestui patrimoniu cultural și importanța valorificării acestuia în beneficiul comunităților locale reprezintă un interes public deosebit, lucru demonstrat în cadrul unor diferite acțiuni din anii precedenți.

Numeroasele petiții, acțiuni în justiție, luări de poziție și proteste publice care au vizat monumentele istorice, unele dintre ele de o amploare fără precedent în România (cum au fost cele legate de Roșia Montană – în cadrul cărora una din principalele revendicări a fost legată de salvarea și valorificarea în beneficiul comunităților locale a patrimoniului cultural)  nu lasă loc de dubiu în privința unui astfel de interes extrem de ridicat al profesioniștilor din domeniu, al organizațiilor neguvernamentale și ale publicului larg față de subiect.

Anticipăm ca ignorarea acestor solicitări va duce la pierderea definitivă a încrederii publice în activitatea CNMI, dar și în buna-credință și în activitatea conducerii Ministerului Culturii, în independența și integritatea funcționarilor publici din acest minister, în frunte cu ministrul său. O asemenea ignorare ar continua să genereze, așa cum s-a întâmplat deja, tensiuni și conflicte profesionale și sociale pentru ale căror efecte negative Ministerul pe care îl conduceți și d-voastră, în calitate de ministru, veți fi responsabil.

4.    Răspuns public

Prezenta scrisoare va fi înregistrată oficial la secretariatul Ministerului Culturii, cu solicitarea de a primi un răspuns public din partea d-voastră în privința tuturor aspectelor semnalate în cadrul acesteia.

Asociații și fundații semnatare:

Societatea Academică din România
Asociația Salvați Bucureștiul
Asociația ProDoMo
Asociația Alburnus Maior
Fundația Culturală Roșia Montană
MiningWatch România

IMPORTANT: Scrisoarea poate fi semnată (asumată) și de alte asociații și fundații civice sau de persoane în nume propriu.

Puteti semna aici scrisoarea, iar numele dvs va aparea la rubrica de Comentarii. Va rugam sa completati si rubrica Comentariu cu „semnez” sau alte cateva cuvinte, altfel semnatura dvs nu poate fi validata electronic.

***

Referințe:

1 – http://www.cultura-net.ro/DezbateriDetalii.aspx?ID=506
2 – http://www.cultura.ro/page/42
3 – http://lege5.ro/Gratuit/gm2dsmjzgu/regulamentul-de-organizare-si-functionare-a-comisiei-nationale-a-monumentelor-istorice-din-28032013
4 – http://www.romaniacurata.ro/in-atentia-ministrului-culturii-kelemen-hunor-pentru-o-comisie-a-monum-4538.htm


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

76 thoughts on “Scrisoare deschisa pentru o Comisie Nationala a Monumentelor Istorice Curata (update)

  1. Cosmin Lascaian

    In numele poporului roman si ca reprezentant al acestuia va rog sa nu permiteti celor cu interese meschine sa faca parte din aceasta comisie speciala! Jos cu tradatorii de neam si de tara! Ne-am saturat si nu mai stam deoparte!!!

    Reply
  2. nicolae campan

    Comisia Nationala a Monumentelor Istorice trebuie sa lucreze pentru conservarea si promovarea patrimoniului, nu pentru distrugerea lui !

    Reply
  3. Georgeta Hagiu-Manda

    Trebuie sa avem grija de ceea ce-am mostenit.Ar trebui sa luam lectii de la britanici in ceea ce priveste grija fata de ceea ce au construit inaintasii nostri.

    Reply
  4. Denisa Padurariu

    Consider oportuna luarea de pozitie din aceasta scridoare si sper in implicarea adevaratilor profesionisti in sustinea si dezvoltarea proiectelor culturale de interes national si depolitizarea comisiilor de decizie. Sustin o totala transparenta a deciziilor.

    Reply
  5. rindasu viorel

    dorim o comisie de specialisti recunoscuti si impartiali, care au dovedit respect pt valorile nationale

    Reply
  6. Diana Chelaru

    Nu sunt de acord cu numirea lui Augustin Ioan în funcția de președinte al Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice (CNMI).

    Reply
  7. Ioan Pop-Curşeu

    În Comisii de felul acesta ar trebui să fie numiţi doar oameni cu adevărat competenţi în probleme de patrimoniu, nu demolatori!

    Reply
  8. Coldea

    Cultura este tot ce ne-a ramas dupa ce timp de 24 de ani s-a jefuit si s-a distrus tot in aceasta tara. Tara pentru care stramosii vostri si-au varsat sangele si si-au dat viata. Au mintit poporul cu nerusinare si continua sa-l minta. Ii mint in fata pe cei care iau ales sa-i conduca, cei care i-au ales sa le ofere un trai mai bun si decent.
    Timp de 24 de ani am asistat neputinciosi cum am fost furati, destramati si mintiti pentru binele strainilor. Aceeasi straini care de zeci de ani conspira impotriva tarii noastre. Oare de ce? Oare de ce se tem de Romania? Pentru ca are un potential imens, un potential care ii permite sa nu depinda de nicio putere straina !!! Nu distrugeti Romania, salvati-o !!!!

    Reply
  9. Stefana Bianu

    Co-semnez scrisoarea in numele asociatiei RPER-Rencontres du Patrimoine Europe-Roumanie

    Reply
  10. Ion Longin Popescu

    Credeam ca noul mandat al ministrului Kelemen va proba mai multa intelepciune din partea acestuia, mai mult respect pentru societatea civila si mai multa independentza politica. A-i pastra pe Daniela Mihai si Gheorghe Patrascu in Comisie este ca si cum ai pune lupii paznici la stana. Iar porniti cu stangul, domnule ministru!

    Reply
  11. Onciu Florin Cosmin

    Sunt total de acord cu acest demers si subscriu celor scris in aceasta scrisoare deschisa.

    Reply
  12. dumitru ramona

    Semnez scrisoarea deschisă pentru o Comisie Națională a Monumentelor Istorice Curată.

    Reply
  13. Dejeu Mihaela

    Domnule Kelemen Hunor, Ministru al Culturii va conjur sa nu confirmati in funcția de președinte al Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice (CNMI) pe Augustin Ioan, unul dintre ”demolatorii” de la Roșia Montană.

    Reply
  14. cristi onet

    Confirm semnatura mea pe aceasta scrisoare deschisa si adaug solicitarea ferma pentru un raspuns din partea destinatarului!

    Reply
  15. Constantin Martian

    ALIANTA CIVICA se alatura asociatiilor semnatare. C. Martian – presedinte

    Reply
  16. Ioana Bogdan Catanici

    Sunt intru totul de acord cu scrisoarea adresata Ministrului Kelemen. As insista insa ca prin schimbarile ce se preconizeaza sa se revina la Comisiile de specialitate – a Monumentelor si de Arheologie cu drept de decizie, nu numai consultativ!
    De altminteri modificarile aduse in 2001 au dus la transformarea celor doua comisii in anexe ale functionarilor din ministerul culturii….

    Reply
  17. Minodora

    Doresc salvarea patrimoniului de la Rosia Montana!
    Multumesc celor care fac eforturi pentru aceasta!

    Reply
  18. Elena Staicu

    Sustin integral aceasta scrisoare si va rog „NU DISTRUGETI CULTURA” .Opriti numirea distugatorilor de tara in functii de decizie…
    !!!!!!

    Reply
  19. Dana

    pentru o Romanie curata, neceanurata, neperforata, nedemolata, intreaga, a romanilor!
    ps: cat a mai ramas din ea!

    Reply
  20. ionita ion

    Semnez scrisoarea si consider ca cerintele acesteia trebuie indeplinite de actualul ministru

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *