Romania Curată

Scrisoare deschisă către europarlamentarii din grupul PPE: nu-l puneți pe Balazs Hidveghi (FIDESZ) vicepreședinte al LIBE!

Astăzi am semnat o scrisoare deschisă prin care cerem grupului Popularilor Europeni (EPP) din Parlamentul European și în special europarlamentarilor români din EPP (aleșii de la PNL, PMP și UDMR) să își revizuiască propunerea pentru vicepreședinția Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne, cunoscută drept LIBE. Decizia finală urmează să fie luată mâine.

Balazs Hidveghi (FIDESZ), propunerea actuală a PPE, a fost responsabilul de comunicare al premierului ungar Viktor Orban și totodată coordonator al campaniei împotriva ONG-urilor din Ungaria. Recent, într-un interviu acordat presei maghiare, Orban a declarat că nu ar trebui să existe bani din bugetul Uniunii Europene pentru organizațiile non-guvernamentale.

The European institutions should clearly declare that no money should be provided to NGOs from the EU budget. If we would like to support civil society organisations, that should be the own affair of each national government and each member state. It is unacceptable that such NGOs are supported somewhere from Brussels which work in Hungary, Poland or, for example, in France. It should be decided by the French, Hungarian or Polish people whether they wish to support these organisations, and whether these organisations are useful regarding the French, Polish or Hungarian national interests. I believe that it should be impossible and it should be put to an end that foreign powers are financing them in an untransparent way from EU money.

Astfel, ne alăturăm Forumului Civic European (ECF), o rețea pan-europeană de peste 100 de organizații neguvernamentale din țările UE in care și FDSC din partea României este membră, care a pregătit o scrisoare către parlamentarii europeni din cadrul grupului EEP.

Cerem PPE să propună un candidat care a promovat un dialog deschis și transparent cu organizațiile societății civice și un angajament ferm față de democrație, statul de drept și drepturile omului!