Gabriela Lupu

Participanții povestesc cum a fost pentru ei Școala de jurnalism civic

Câțiva dintre participanții care în perioada 16-17 februarie au dat curs invitației noastre la Școala de Jurnalism Civic ne-au vorbit despre experiența celor două zile petrecute în București la evenimentul pe care România Curată l-a găzduit pentru a cultiva spiritul civic la nivel local.

Lavinia din Bacău are 18 ani și este în clasa a XII-a.
”Am fost patru ani avocata elevilor din Bacău, trei ani președinte la mine la Colegiul de Artă ”George Apostu” și de-a lungul timpului m-am implicat în mai multe organizații de elevi. Cursul de jurnalism civic mi s-a părut foarte productiv deoarece am învățat pașii necesari unui demers civic complet. Cea mai relevantă pentru scopul adunării noastre mi s-a părut prezentarea lui Andrei Macsut despre cum monitorizăm instituțiile publice. Îmi doresc ca atunci când voi ajunge acasă să îmi iau puțin timp și să fac ”zgomot”. Sunt în Consiliul de Administrație de la mine de la liceu și cu siguranță conducerea școlii va avea ”plăcerea” de a fi prima pe care o iau la cercetat și apoi va urma orice instituție publică unde mi se pare că lucrurile nu merg bine.”

Alexandra Dârlău este studență la relații Internaționale la Facultatea de Științe Politice din București și activează într-un ONG ce militează pentru drepturile femeilor, Centrul FILIA.
”ONG-ul nostru și-a propus să monitorizeze spitalele de stat din România pentru a afla dacă furnizează servicii de întrerupere a sarcinilor în perioadele de post sau în preajma marilor sărbători religioase. Din acest punct de vedere a fost extrem de util acest curs și dorim să colaborăm și pe mai departe cu România Curată.”

Ioana Oancea este jurnalist.
”M-am înscris la acest curs pentru că vreu să mă implic mai mult în zona de ”urmărire” a administrației locale la mine în sector, respectiv în sectorul 5. Vreau să monitorizez activitatea Primăriei sectorului 5, a Consiliului Local, mă interesează situația școlilor din sector care nu au avize ISU, trotuarele care nu există și multe altele. Eu, ca cetățean, am mai făcut cereri și sesizări în baza Legii 544, iar cursul a reprezentat un bun prilej de recapitulare și de structurare a noțiunilor de bază ale jurnalismului civic.”

Daniela este elevă la Liceul ”George Coșbuc” din București.
”Cursul mi s-a părut un pic greu pentru că prezentările au fost la un nivel foarte înalt. Am fost mândră de mine că unele lucruri le știam, dar cele mai multe au fost complet noi. Partea de jurnalism de investigație mi s-a părut chiar intimidantă un pic, dar foarte, foarte interesantă”.  

Problemele punctuale pe care cursanții le-au ridicat la eveniment urmează să facă subiectul unor acțiuni marca România Curată ce urmează să se desfășoare cot la cot cu participanții care le-au menționat și care le vor rezolvate în comunitățile lor. Săptămâna viitoare veți afla care sunt acestea.


– Despre cum luăm statul la întrebări și influențarea deciziilor instituțiilor publice la Școala de jurnalism civic
– Școala de jurnalism civic, ziua întâi: despre investigații, economie și bugete publice


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *