Horațiu Pepine

Scandalul plăcuțelor suedeze aduce cu o campanie publicitară

Românul emigrat și străinul / Diaspora românească este cu siguranță o realitate socială proeminentă, dar din punct de vedere politic rolul ei este hiperbolizat.

Scandalul plăcuțelor suedeze de înmatriculare aduce la prima vedere cu o campanie publicitară. N-avem dovezi că ar fi vorba de o acțiune planificată, dar etapele scandalului corespund cu o strategie axată pe provocare. O imagine sau un text scandalos, șocant, care bruschează pudoarea sau care încalcă un tabu caută să marcheze spiritele pregătindu-le pentru receptarea unui anumit mesaj. Insolența este consubstanțială acestui tip de comunicare. În cazul de față se pregătește un miting anti-PSD al ”diasporei”, în plină vară, în perioada concediilor și se simțea, pesemne, nevoia unei reclame mai ofensive.

E adevărat însă că plăcuțele ”suedeze” au depășit dimensiunea unei campanii de comunicare, aducând mai mult cu o schemă de gherilă politică. A devenit celebru cazul adolescentei palestiniene, Ahed Tamimi, care i-a lovit pe soldații israelieni, strigându-le vorbe ultragiante în timp ce maică-sa filma complice și transmitea imaginile ”în direct”. Au fost condamnate amândouă la închisoare.

La limită însă, acțiunea politică și provocarea devin același lucru, așa cum se petrec lucrurile cu grupurile Femen, căci în cazul lor nu mai este clar dacă provocarea pregătește un mesaj sau dacă mesajul este chiar provocarea. Dar, în orice caz, strategia funcționează bine și este alcătuită din trei etape. Mai întâi militantele Femen protestează cu sânii dezgoliți, afișând pancarte, strigând un anumit mesaj sau chiar recurgând la acțiuni violente, dar cu scopul precis de a fi reținute de poliție, ceea ce se întâmplă invariabil ele fiind acuzate, firește, de atentat la bunele moravuri.

Odată cu arestarea care, desprinsă de context prin decupaj fotografic, face de fiecare dată cea mai proastă impresie, se produce etapa a doua, a victimizării. Provocatorii mizează pe anumite reflexe ale presei care tinde să transforme spontan victima căzută la pământ într-un personaj pozitiv. Lucrând într-un regim de concurență acerbă, presa selectează, fără reflecție, figurile stereotipe ale victimelor, condamnând totodată implicit pe actorii stereotipi ai opresiunii. Așa se face că Ahed Tammi, cu aerul ei de adolesentă occidentală cu părul blond, descoperit, a devenit o eroină în presa europeană, în ciuda mistificării la care se dedase. Chiar fără să-i legitimeze explicit acțiunile, articolele apărute în presa occidentală și ilustrate cu chipul blond al răzvrătitei îmbrăcate în blugi și opunându-se unor oameni ”brutali” în uniformă ”vorbeau” de la sine.

În sfârșit a treia etapă este condamnarea ”opresiunii” și delegitimarea pe scară largă a dușmanilor politici. În această fază nici nu mai este nevoie de actori complice, căci o mulțime de oameni de bună credință se vor simți îndemnați să condamne injustiția și violența puterii. Se produce o reacție în lanț de contaminare etică.

Schema provocare – victimizare – condamnare a opresorilor s-a regăsit integral și în episodul plăcuțelor suedeze. Un cetățean român emigrat în Suedia se întoarce în țară cu o mașină cu număr personalizat, conținând un text provocator. Poliția după anumite ezitări reacționează, transformându-l pe provocator în ”victimă”, iar în faza următoare presa sare în apărarea victimei condamnând regimul ”de opresiune”. În cele din urmă, autoritățile suedeze au pus capăt jocului anulând ele însele plăcuțele insolente, dar până în acel moment iluzia că s-ar fi produs o nedreptate  funcționase din plin.

Nu e deloc sigur că a fost o strategie atent planificată, cu toate că anumite aspecte dau de gândit. De pildă mesajul provocator era purtat de un membru al diasporei, dar totodată fusese atribuit și unui francez proprietar al unei ferme din România care scrisese pe un câmp cu tractorul același mesaj. La gestul ”francezului” nu a reacționat nimeni în mod represiv, dar dacă s-ar fi întâmplat acest lucru, ar fi apărut două categorii emblematice de ”victime”: românul emigrat și străinul occidental. Sunt cele două categorii mobilizate simbolic împotriva guvernării PSD, chiar dacă ”diaspora” nu e decât o ficțiune politică, iar străinul este aproape ”invizibil”, dacă exceptăm firmele marilor companii comerciale.

Diaspora românească este cu siguranță o realitate socială proeminentă, dar din punct de vedere politic rolul ei este hiperbolizat. La alegerile prezidențiale din 2014, care au înregistrat cea mai mare participare a românilor din afara țării, abia dacă au votat puțin peste 10% (378.811 în turul al doilea, inclusiv din Republica Moldova). Dacă diaspora ar manifesta un interes politic pe măsura reclamei care i se face,  i-ar fi relativ ușor să se întoarcă în țară în ziua votului, așa cum fac exponenții tuturor celorlalte națiuni europene cu o emigrație semnificativă.

Dar dincolo de anumite abuzuri de limbaj (”diaspora” face una sau alta, ca și cum ar fi o realitate unitară), este toxic ca românul emigrat și străinul (”francezul”) să fie transformați în actori politici stereotipi și instrumentalizați în jocul politic intern. Premeditată sau nu, povestea plăcuțelor suedeze, a scos la iveală o față întunecată a politicii românești.


Deutsche Welle


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

11 thoughts on “Scandalul plăcuțelor suedeze aduce cu o campanie publicitară

 1. CMC

  Ne aflam in fata unor actiuni concertate care au ca finalitate – daca nu si scop – dezagregarea noastra ca popor. Inclusiv la nivel moral (cum e posibil ca persoane care se considera intelectuali sa distribuie public si fara rusine asemenea obscenitati, care ii faceau pe parintii nostru sa se simta oripilati si chiar sa rosesca daca asa ceva aparea intr-un film si erau de fata copii sau parintii lor)
  In cazul in speta:
  – PSD-ul nu pare sa fie in spatele acestei actiuni; ALDE nici atat, desi ar putea sa-i convina.
  – PNL- se bucura dar nu cred ca e implicat direct (altfel decat prin oamenii reactivati in spatiul public de Blaga si care amplifica obscenitatile in mass media prin comentarii);
  – USR – nu-l vad pe Nicusor Dan marsand la o asemenea actiune, dar ii vad pe cei care i-au furat partidul capabili sa actioneze impotriva natiunii.
  Ce mai ramane?
  SRI-ul? Nu prea cred ca se mai baga in asa ceva, dar pasivitatea complice nu miroase bine.
  SPP – aproape sigur, cu binecuvantarea izvorata dintr-o incapacitate de judecata a sefului suprem.
  Fostii SRI-sti din echipa Coldea-Anaconda? Mai mult ca sigur ca lucreaza in conjuratie cu SPP-ul, cu finantare si subordonare din afara tarii.
  Ce e de neinteles e lipsa de actiune a SRI-ului, care devine complice prin pasivitate la actiunile de dezintegrare a statului si a natiunii.
  In ce tara s-a mai vazut ca procurorii sefi sa se intalneasca cu ambasadori, sa fie decorati de tari tari straine, in timp ce tara e jefuita prin toate mijloacele de strani mult mai abitir decat de romanii care sunt bagati in puscarie?
  Daca asta nu e o problema de siguranta nationala si de maxima urgenta, nu stiu ce mai este.

  Reply
  • Mady

   Ma mir cum nu va plesneste capul de”destepti” ce sunteti cand va ascundeti dupa deget si va faceti ca nu intelegeti o situatie atat de tragica . Adevarul pe care il ocoliti intentionat lansandu-va in alambicate si manipulatoare texte, este ca oamenii s-au saturat de borfasii politici care de doi ani sfideaza orice unrma de bun simt si decenta, incercand cu diserare, sub diferite forme sa-si salveze pielea si sa nu faca nici macar o si de puscarie . Asta este buba . Asta este adevarul gol golut. Romanii au stat in ger , ploaie si arsita pentru a demonstra impotriva coruptilor, pentru a-si arata indignarea fata de borfasii de la putere. Au primit bastoane
   pe spinare, maini sucite, gaze in nas, amenzi, amenintari si o ploaie de injurii cum ar fi ” nazisti, drogati, sorosisti, curve, cersetori ,sobolani. Deci, protestul multimii n-a avut niciun efect , mafiotii de la putere continuandu-si cu tupeu de interlop absolut toate ordinariile. Cum sa suporti aseamea orori? Cat sa suporti sa-si ranjeasca in fata hotii care, dupa ce au furat miliarde iti transmit ca sunt persecutati si ca, trebuie respectati. Mesajul ” obscen” , care a deranjat mafiotii ”pudici” este un mesaj dispertuitor, fara sonor, estede fapr un ultim strigat de ajutor disperat si trgic-comic al multimii la adresa unei clase politice care isi bate joc de propriul popor. Un lucru este clar ! In Romania s-a dezvoltat un clan mafiot, care a acaparat puterea politica , un clan de interlopi care au furat miliarde, si-au bagat ghiarele si nasul in secrete de stat si acum ne joaca dupa bunul lor plac . Asta e domnilor! In Romania se fura in draci, borfasii miliardari in euro schimba legile pentru a nu face puscarie si oamenii s-au sarurat. In concluzie, lucrurile sunt atat de clare incat poate sa le ”vada ” si-un orb. Nu mai jucati alba neagra cu noi, ca nu tine

   Reply
   • CMC

    Toti infractorii – si in special cei de cea mai joasa speta – gasesc justificari pentru actele lor, oricat ar fi de ilegale si imorale. Saracutii, cica nu mai pot ei suporta…si distribuie obscentitati in toata lumea.
    Cica sunt marlani pentru ca nu mai pot suporta ca au pierdut alegerile. Asta-i buna…
    Ba au su tupeul sa se mai si intituleze „”Romanii”…

    Reply
   • Spânu

    Bravo, Mady, perfect de acord! Tot mai des, contributori stimati (cel putin pe vremuri) dau explicatii alambicate despre cum sunt manipulati anti-psdistii, despre cum ne manipuleaza ‘rezist’, cum ar trebui sa fim noi de cuminti si sa respectam joaca constitutionala, etc etc, cand ii e clar si unui copil ca suntem furati ca-n codru.
    In afara de greata inerenta fata de acest consum inutil de materie cenusie, nu am cum sa nu ma intreb daca totul e o intamplare si o simpla exprimare libera de idei?
    Cam de multicel nu am mai vazut pe cei in cauza, inclusiv pe dl Pepine, atacand la baioneta jaful national, coruptia generalizata, sfidarea legii si dispretul fatis al prostilor care voteaza desteptii. Sa fie tot o intamplare?
    Dl Pepine, nu va horipileaza ca ‘manipulatul’ asta, sau provocatorul asta suedez cica risca dosar penal (???) si i s-a saltat carnetul, in timp ce procesul lui Piedone si al celorlalti de la Colectiv e muribund, la fel si al lui Oprea, etc etc?
    Va rugam, explicati-ne asa, doct, pe indelete, de ce astea sunt normalitati ale democratiei, in schimb e revoltator ca un nebun (frumos) si-a pus o placuta obscena! Va rugam frumos, desteptati-ne, ca noi nu ne-am prins cu ce masura se cantaresc infractiunile!?

    Reply
 2. puiu latea

  Tare inteligent. Campania ar putea fi coordonata de Cristian Prescorniţoiu, şeful Inspectoratului pentru Construcţii Vrancea, care a scris pe Facebook dupa cum urmeaza: ”10 august, cea mai mare sărbătoare europeană. Se goleşte Europa de Cerşetori, Hoţi şi Curve din România”

  Reply
 3. CMC

  Este o certitudine faptul ca „”marele” minting al diasporei de 1 milion de manifestanti va fi un esec lamentabil.
  Se incerca provocarea unei emulatii in tara prin actiuni extreme (obscenitai, fake news, insultarea celor cu late opinii samd), care sa scoata lumea in strada.
  Si eu sunt curios sa vad cati intelectuali vor fi dispusi sa isi mai asocieze numele si personalitatea cu mesajele obscene cu care a fost invadata Romania si care au fost aduse la nivel de lozinca si simbol national al opozitiei in lupta fata de o majoritate aleasa democratic.
  Pornografia nu salveaza Romania!

  Reply
 4. Arpad

  Neașteptată dar binevenită această luare de poziție a domnului Pepine. Toată această poveste, indiferent dacă a fost organizată sau nu, indiferent împotriva cui e îndreptată, rămâne o mârlănie ! Nu are, pur și simplu ce căuta în sfera publică ! Rușine derbedeilor mediatici care au vfăcut din ea un capăt de țară !

  Reply
 5. m mircea

  De cind actiunile unui cetatean care nu contravin legii sint provocari premeditate?
  Actiunile Politiei insa trebuie sa fie clar legale, ceea ce nu s-a intimplat acum.
  Nu ne mira pozitia dvs.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *