Gabriel Bejan

Scandalul ANAF-Antena 3. Mobilizare fără precedent de oameni politici și instituții ale statului împotriva executării unei hotărâri judecătorești

România s-a oprit în loc, doamnelor și domnilor, pentru că are de rezolvat o problemă-urgentă și importantă, de bună seamă- și anume păstrarea televiziunilor lui Dan Voiculescu în sediul de pe șoseaua București- Ploiești, sediu confiscat de stat în august 2014 (detalii aici). Nu, nu este o glumă proastă, este exact ceea ce se întâmplă în acest moment, în condițiile în care instituții importante ale statului român s-au angrenat într-un proces periculos de salvare a Antenei 3 de o acțiune, în esență, legitimă a Fiscului și anume punerea în executare a unei hotărâri judecătorești.

Numai dacă enumerăm instituțiile și liderii de partide care, prin declarații, acțiuni concrete sau amenințări directe s-au poziționat de partea televiziunii Antena 3, vedem că nu ne aflăm într-un teatru absurd, ci într-un veritabil asalt împotriva tuturor celor care vor să pună în aplicare o hotărâre judecătorească.

Senatul României a reacționat primul, prin vocea lui Călin Popescu Tăriceanu după ce, luni, ANAF a solicitat evacuarea în termen de 5 zile a sediului de pe șoseaua București- Ploiești și l-a convocat miercuri pe premierul Dacian Cioloș să dea explicații în legătură cu acțiunea Fiscului. Tăriceanu și-a motivat acțiunea spunând că ar fi vorba despre ”încălcarea libertății de exprimare”.

Inițial, de la tribuna Senatului, Dacian Cioloș a susținut că ANAF nu a făcut decât să pună în executare o hotărâre judecătorească, dar apoi, luat la țintă de senatorii-avocați ai trustului Intact, a admis că modul de acțiune al funcționarilor din subordinea sa nu a fost unul în regulă și că-l ”condamnă”.

Cea mai surprinzătoare poziție a fost poate aceea a președintelui Klaus Iohannis care, tot miercuri, la întrebarea reporterului Antenei 3, a răspuns că ”această abordare heirupistă a ANAF este cel puțin nepotrivită, dacă nu discutabilă” și a mai spus că ”factorii de decizie” vor găsi soluții convenabile pentru Antena 3.

Seara, în platoul emisiunii lui Mihai Gândea, președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, nici mai mult nici mai puțin, decât că partidul pe care-l conduce va depune moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cioloș dacă va continua acțiunea de evacuare a Antenei 3.

Joi a venit rândul CNA-ului să se poziționeze de partea trustului lui Dan Voiculescu. Membrii CNA s-au strâns în ședință de urgență pentru a discuta situația celor cinci televiziuni care ar putea rămâne fără sediu și au hotârât să ceară o întâlnire cu reprezentanții ANAF pentru a evita astfel ”să fie afectată emisia unui trust care deține o cotă importantă de piață”, după cum a declarat vicepreședintele CNA, Răsvan Popescu.

Tot joi, Comisia de Cultură și Media a Senatului a transmis un comunicat prin care ”condamnă ferm acțiunile în forță ale funcționarilor ANAF față de Antena Group” și a cerut Guvernului să adopte în regim de urgență „măsuri administrative corecte care să asigure funcționarea celor cinci posturi de televiziune”.

Colac peste pupăză, pentru ca presiunea să fie și mai mare, vedetele Antenei 3 le-au cerut telespectatorilor să se adune vineri, la ora 15, în Piața Constituției pentru a-și manifesta sprijinul.

UPDATE. Avocatul Poporului s-a sesizat, la rândul său, în legătură cu ”posibila încălcare a art.30 și art. 31 din Constituție, privind libertatea de exprimare și dreptul la informație”, potrivit unui comunicat al instituției conduse de Victor Ciorbea.

Interesant este că o asemenea mobilizare de instituții ale statului și oameni politici importanți are loc împotriva punerii în executare a unei hotărâri judecătorești. Nu de același interes se bucură însă alte probleme din această țară cum ar fi, de pildă, moarta suspectă a bebelușilor din județul Argeș.

 


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Scandalul ANAF-Antena 3. Mobilizare fără precedent de oameni politici și instituții ale statului împotriva executării unei hotărâri judecătorești

 1. Oana

  Atit presedintele Iohannis, cit si premierul Ciolos au criticat doar MODUL de actiune al ANAF, nu si LEGITIMITATEA actiunii. Am gasit pe site-ul Lumea Justitiei un articol care lamureste concret greselile celor de la ANAF, intitulat „DOVADA CA ANAF A COMIS UN ABUZ – Comandoul de Executari silite al ANAF nu a avut curajul sa lase Notificarea de evacuare in 5 zile la sediul Antenelor”. Ma bucur sa vad ca se fac eforturi impotriva abuzurilor, indiferent impotriva cui sunt indreptate.
  In acelasi timp, va dau dreptate, domnule Bejan. Cazul Antenelor a fost umflat cu pompa de toti cei insetati de campanie de imagine, dar situatia mult mai grava din Sanatate a fost lasata in plan secund. Cazul bebelusilor din Arges este cu adevarat socant. Dar despre blocajul sistemului medical, cauzat de nefunctionarea cardurilor de sanatate vorbeste cineva? Nu se pot emite retete, nu se pot acorda tratamente. Oare cite victime mai trebuie sa apara pina cind va fi trasa de urechi Casa de Asigurari de Sanatate?

  P.S. Sper ca, de data asta, sa-mi fie postata opinia.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Oana: Lumea justiției (luju.ro) e site de presiune și lobby judiciar, fidel lui Voiculescu și a încă 2-3 case mari de avocatură, 90% din articolele de acolo sunt articole de lobby, restul sunt articole de laudă pentru câțiva avocați de casă

   Reply
   • Oana

    Multumesc pentru informatie, n-am stiut. Voi tine cont.
    Si totusi, cred inca in bunele intentii ale premierului Ciolos. Si m-as bucura daca n-ar permite ANAF-ului sa devina o institutie cvasidiscretionara. Apropo de cazul Intact, de ce a asteptat ANAF-ul din 2014 pina in 2016 sa pune in aplicare legea?!

    Reply
  • Marga C.

   @Oana: Vă recomand să vă informați și de prin alte „locuri”. Nu de alta, dar e bine să avem cât mai multe date, să putem compara, discerne știri, evenimente, atitudini … Că e plin internetul de site-uri dubioase, dezinformatoare, manipulatoare.
   Dacă aveți răbdare (și timp) citiți aici o cronică obiectivă a zilei de miercuri, 17 februarie:
   http://www.euractiv.ro/politic-intern/miercurea-tupeului-sau-ziua-in-care-politicienii-romani-au-declarat-razboi-bunului-simt-3565

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *