Catiusa Ivanov

Şapte hectare din Parcul Herăstrău se întorc la bucureşteni. Instanţa a anulat o decizie a lui Crin Antonescu, de pe vremea când era ministru

Cele 7 hectare din Parcul Herăstrău, vândute în 1999 de Biroul de Turism şi Tranzacții S.A. (BTT) unei firme controlate prin interpuși de omul de afaceri Bartolomeu Finiș, au fost recâștigate în instanță de Primăria Municipiului București și Clubul Sportiv Sportul Studențesc, după peste 10 ani de procese. Spațiul verde este din 1912 în proprietatea municipiului București, dar în 1999, printr-un ordin al Ministerului Tineretului şi Sportului de atunci, Crin Antonescu, terenul a fost dat cu titlu de proprietate către Biroul de Turism şi Tranzacții S.A (BTT), deși nu avea niciun drept să facă acest lucru. Ulterior, BTT a vândut terenul unei firme controlate prin interpuși de omul de afaceri Bartolomeu Finiș. Decizia dată marți dată de Curtea de Apel București este definitivă şi irevocabilă.

liviu doara

Principalul rol în salvarea celor şapte hectare l-a jucat Liviu Doară (foto), preşedintele secţiei de yachting a Clubului Sportiv Sportul Studențesc. Sportivii îşi desfăşoară din 1932 activitatea pe o parte din acest teren. Liviu Doară se judecă din 2002 cu BTT pentru recuperarea terenului şi, în ciuda greutăţilor pe care le-a întâmpinat, a luptat până la capăt.

„Sunt foarte bucuros. Aştept să iasă hotărârea şi motivarea ei, să o avem redactată, cu ştampilă şi să vedem că este definitivă şi irevocabilă. După care trebuie să facem toate formalităţile cu Primăria Capitalei, să ne retransmită baza în administrare şi să începem reclădirea ei. După ce în 2014 Tribunalul a dat decizia care practic ne-a pus în genunchi, ne-am rugat ca la recurs sa fie o instanţă dreaptă. Decizia Curţii de Apel Bucureşti este strălucită, magistrală. După atâţia ani de lupte şi de chinuri, ţi se pare că ai facut un lucru extraordinar, dar de fapt a revenit totul la normal. Pentru noi este ca şi cum am fi cucerit Everestul. Celor care sunt în situaţia noastră le spunem să nu renunţe, fiindcă într-o cursă termini când ai trecut linia de sosire şi trebuie să lupţi până la capăt”, a declarat Liviu Doară pentru România Curată.

Din 2009 a intervenit în proces şi Primăria Capitalei, luptând şi ea pentru salvarea acestei bucăţi din parcul Herăstrău.

„Mulțumesc justiției. Astăzi s-a făcut dreptate! Este o decizie istorică, prima dată în ultimii 25 de ani. Cea mai mare victorie a Primăriei Municipiului București. Prin decizia definitivă și irevocabilă a instanței, cele 7 hectare din istoricul Parc Herăstrău revin bucureștenilor. Completul de judecată a constatat nulitatea absolută a certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor, emis de Ministerul Tineretului şi Sportului. De asemenea, a constatat nulitatea absolută a contractului de vânzare – cumpărare încheiat în data de 28.07.2003, între SC BTT SA şi SC Domino 94 Impex SRL, cu privire la imobilul teren din Șoseaua Nordului 7-9, Sector 1. Pentru a fi foarte clar pentru toată lumea. Prin decizia de astăzi a instanței, cele 7 hectare de teren din Parcul Herăstrău revin în administrarea Primăriei Municipiului București. Astfel, Patrimoniul Capitalei a fost reîntregit”, a declarat primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, într-o conferință de presă.

Edilul a mulțumit şi lui Liviu Doară, preşedintele secţiei de yachting a Clubului Sportiv Sportul Studențesc, pentru implicare.

Istoricul cazului

În 1999, printr-un ordin al Ministerului Tineretului și Sportului, condus la vremea respectivă de Crin Antonescu, Biroul de Turism și Tranzacții S.A. (BTT) a primit un certificat de proprietate asupra terenului în suprafață de șapte hectare din Parcul Herăstrău.

După ce BTT a intrat în posesia terenului, s-a asociat cu firma Domino 94 Impex SRL pentru exploatarea bazei sportive și realizarea unor investiții. Imediat după, Domino 94 Impex SRL a dat în judecată BTT motivând că aceasta nu și-a respectat obligațiile luate în cadrul asocierii și a cerut instanței să oblige BTT să vândă activele și terenul. Întrucât BTT nu s-a prezentat la proces, spun surse apropiate cazului, instanța a dat câștig de cauză societății comerciale şi a obligat BTT să vândă clădirile pentru 100.000 de dolari, iar terenul de circa șapte hectare pentru 1,5 milioane de dolari. Acționarii firmei Domino 94 Impex SRL sunt: Ion Petre (5%), Olimpia Ulrich (45%) și Mihaela Carmen Finiș (50%). Carmen este soția lui Bartolomeu Finiş, controversat om de afaceri, apropiat al lui Dorin Cocoş şi Alexandru Bittner.

În 2002, reprezentanții Clubului Sportiv Sportul Studențesc, secția de Yachting, (club ce se află în subordinea Ministerului Educației și care își desfășurau activitatea sportivă pe acest teren), au dat în judecată BTT şi Ministerul Tineretului şi Sportului, susținând că înstrăinarea terenului s-a făcut ilegal deoarece nu a aparținut niciodată MTS.

La sfârșitul anului 2008, Tribunalul București – Secția a IV-a civilă a constatat nulitatea absolută a certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor, emis de Ministerul Tineretului, precum și nulitatea contractului de vânzare-cumpărare încheiat între BTT și SC Domino 94 Impex SRL, însă aceștia au făcut recurs.

Din 2009, Primăria Municipiului București a intrat în proces alături de Clubul Sportiv Sportul Studențesc. Reprezentanții Primăriei spun că acest teren le aparține de pe vremea regelui Carol I, cel care a înființat Parcul Herăstrău, iar acesta a despăgubit la vremea respectivă toate persoanele care dețineau terenuri în zonă, parcul fiind trecut în domeniul public al statului.

În 2010, Curtea de Apel București-Secția III-civilă a admis recursurile făcute de Ministerul Tineretului și Sportului, BTT și SC Domino 94 Impex SRL. Astfel, s-a casat decizia și s-a trimis cauza spre rejudecare la Tribunalul București.

În 2014, Tribunalul București a dat o sentință în care a spus că cele șapte hectare nu fac parte din Parcul Herăstrău. Această sentință a fost atacată de Primăria Capitalei şi Clubul Sportiv Sportul Studențesc, la Curtea de Apel București. Ultimul termen din acest proces s-a judecat pe 12 mai 2015, iar Primăria Capitalei şi Clubul Sportiv Sportul Studențesc au avut câștig de cauză.

Deși n-a fost ușor, reprezentanții Clubului Sportiv Sportul Studențesc au încercat să desfășoare în toată această perioadă activitatea pe terenul care le aparține încă din 1932.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *