Silvia Vrinceanu Nichita

S-a demolat astăzi cea mai veche școală din Vrancea arhaică

Mica unitate școlară făcea parte din prima generație de școli publice ridicate în Țara Vrancei, fiind inspectată de însuși Spiru Haret pe vremea când era Ministrul Instrucțiunii Publice

O școală veche din județul Vrancea, construită de comunitatea locală de pe valea Zăbalei pe vremea marelui pedagog Spiru Haret, ca primă școală publică, a fost demolată astăzi, 4 octombrie 2018, spre marele necaz al localnicilor care au învățat carte aici. Ridicată pe temelie de piatră de râu, cu cărămidă și acoperită cu țiglă, școala din comuna Paltin era catalogată de săteni ca “o frumusețe de clădire”. Cu o istorie care începe acum 130 de ani, clădirea a fost pusă cu buldozerele la pământ de către primărie pe motiv că era “o dărâmătură”. “Am vrut să o reparăm, să știți, dar expertul a spus că ne costă mai mult decât a ridica o clădire nouă și atunci am decis să o dărâmăm ca să ridicăm aici o grădiniță nouă, modernă, cu fonduri europene. Aici a funcționat grădinița dar am închis-o acum doi ani. Era într-adevăr veche , dar nu era monument istoric”, a declarat primarul de la Paltin, Tudorel Bâtcă, pentru portalul de bună guvernare RomâniaCurată.ro.

Edilul admite că imobilul, care a servit și ca internat școlar pentru toți copiii de la poalele Zboinei, avea o arhitectură frumoasă, așa cum nu se mai face în ziua de astăzi. Clasele școlii aveau o înălțime pe peste 4 metri, după cum spune edilul, care a urmat și el grădinița în cel mai vechi local de școală din zonă. Pe același amplasament, localnicii au ridicat și casa profesorului, care a fost și ea demolată în urmă cu mai mulți ani.

“La marele cutremutr din 1944 nu a căzut o cărămidă”

Localnicii cu care am stat de vorbă spun că ar fi fost suficient teren în curte pentru ca primăria locală să ridice “trei grădinițe, nu una”, și astfel să se păstreze clădirea veche pentru a fi transformată într-un punct de atracție turistică. “Când am văzut că intră cu buldozerul în ea era să îmi stea inima în loc. Am început să plâng și am plecat de acasă ca să nu mai văd. Vă spun sincer, cărămida nu avea nicio fisură. La marele cutremur din 1940 nu a căzut o cărămidă din această școală, cu toate că orașul Panciu, din apropiere, a fost complet distrus. Cărămida și țigla erau de bună calitate, aduse de peste munte, din Ardeal. Cu cine să mă lupt de una singură!? De ce să salvăm când putem dărâma? Când i-am zis primarului mi-a zis că de ce mă bag, că nu e treaba mea.Sunt cadre didactice în consiliulul local, care ar fi putut interveni, să salveze școala, dar nu au luat nicio măsură, le e frică să nu le cadă tronul. Păcat de pământul acesta frumos, locuit de netrebnici. Cine mai face lucrătura aceea frumoasă de la ferestre? Am sufletul negru. Toată lumea din Paltin aici a învățat. Tatăl meu, născut în 1906, a făcut școala aici. Mama mea la fel. Eu am învățat aici”, ne-a spus revoltată o localnică ce locuiește chiar lângă clădirea demolată a școlii. Edilul de la Paltin spune însă că nu ar fi fost o soluție mutarea amplasamentului investiției și susține că ar fi trebuit să cumpere dintr-un teren privat, fapt care ar fi crescut bugetul necesar ridicării grădiniței. “Trebuie să ai teren în domeniul public ca să poți constui ceva cu fonduri europene”, adaugă Tudorel Bâtcă.

Puțină istorie

Comună de oameni gospodari, Paltin a avut școală încă din anul 1876, amenajată într-o casă particulară. Din anul 1888, comuna și-a ridicat propriul local de școală. Grație unor învățători inimoși, “școala a fost gospodărită exemplar”. “Piatra de temelie a localului de școală de la Paltin a fost pusă în 1888 iar construcția se va termina zece ani mai târziu. Este interesant că această școală a fost consturită din cărămidă și nu din material specific locului, lemn prin sistemul de bârne. Situația în cauză ne determină să credem că școala a fost construită după un plan-tip”, se arată în monografia localității, intitulată Comuna Paltin, izvor al tradțiilor vrâncene, semnată de Petre Abeaboieru și Ionel Tătaru, acesta din urmă director al școlii. Istoria reține că în toată plasa Vrancea, în anul 1897 funcționau doar șapte școli, la Paltin fiind una dintre acestea, care avea înmatriculați 29 de elevi.

Spiru Haret, în inspecție la Paltin

Informațiile culese din diferite surse istorice arată că această școală face parte din prima generație de școli publice din Vrancea. Școala din comuna Paltin a fost inspectată de însuși Spiru Haret, în 1903, pe vremea când marele pedagog și academician era ministrul Instrucțiunii Publice și Cultelor. Spiru Haret a rămas în istorie ca organizatorul învățământului românesc modern. Primarul de la Paltin spune însă că nu vrea să rămână în istorie salvând ceea ce înaintașii ne-au lăsat. Din păcate asistăm la un adevărat fenomen în ceea ce privește distrugerea patrimoniului local, multe clădiri fiind culcate la pământ după ce în mod premeditat sunt lăsate în paragină pentru a se găsi pretexte pentru justificarea demolării. E drept că și pasivitatea comunității încurajează acest tip de comportament public. După cum se știe, 2018 a fost declarat Anul European al Patrimoniului motto-ul acestuia fiind “Acolo unde când trecutul întâlnește viitorul”.

Din păcate, cu asemenea atitudini, tecutul nu mai are nicio șansă să întâlnească viitorul …


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “S-a demolat astăzi cea mai veche școală din Vrancea arhaică

  1. Stana Georgescu-Apostu

    Altii conservă și o pietricică, dacă are istorie.Autoritățile noastre parcă au rostul să distrugă, nu să construiască.Adică ei distrug și când construiesc.Mai bine s-ar opri și când-din timp în timp-construiesc cât-oleacă!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *