Mii de persoane și-au anunțat prezența la protestele de la sfârșitul acestei săptămâni, în aproape 40 de localități din țară și din diaspora. România Curată urmăreşte ce se întâmplă la proteste şi vă ţine la curent în timp real. La Cluj au fost peste 5.000 de oameni, la Bucureşti, circa 5.000. În restul oraşelor mari au fost sute de persoane care s-au alăturat protestului împotriva defrişărilor masive.
(UPDATE) După ce mii de români au ieşit în stradă, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că problema defrişărilor ilegale va fi pusă pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), arătând că protestul de sâmbătă împotriva despăduririlor abuzive este unul perfect legitim. „Cred că protestul de astăzi împotriva despăduririlor abuzive este unul perfect legitim. Am hotărât ca această gravă problemă a defrişărilor ilegale să fie pusă pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a CSAT. Sunt convins că vom reuşi nu doar să stopăm fenomenul, dar şi că instituţiile statului îi vor identifica şi trage la răspundere pe cei vinovaţi”, a scris Iohannis pe Facebook.
BUCUREŞTI
Circa 3.000 de persoane s-au adunat în Piaţa Charles de Gaulle pentru a protesta împotriva despăduririlor abuzive. Protestarii strigă „Ieşi afară, Schweighofer din ţară”, „Nu corporaţia face legislaţia”, „Aşteptăm la DNA, fabrica de cherestea”, „Uniţi salvăm pădurile”, „Toate partidele ne taie pădurile”.
De asemenea, oamenii au venit cu drapeluri şi cu pancarte, având mesaje interesante: „Fiind băiet, defrişări cutreieram”, „Codru-i frate cu poporul, nu cu drujba şi toporul”, „România pierde 3 hectare de pădure pe oră”.
Liderii protestatarilor spun că manifestaţia este apolitică. „Aşa cum ne-am mobilizat pentru Roşia Montană şi împotriva exploatării gazelor de şist, aşa ne mobilizăm şi pentru păduri. Nu mai sacrificăm comunităţi locale pentru profitul unor companii. Putem mai mult decât să exportăm lemnul brut”, au spus la portavoce. În plus, aceştia au subliniat că dacă vor participa la proteste doar o mână de persoane mesajul va fi ignorat, dar dacă participă mai multe mii lucrurile se schimbă.
În jurul orei 17:15, protestatarii au plecat spre Piaţa Victoriei, strigând „Solidaritate”, „Împreună salvăm pădurile”. La 17:45, participanţii la manifestaţie au ajuns în piaţa unde se află sediul Guvernului României şi au scandat „Afară, cu mafia din ţară”, „Hoţii, hoţii” şi „Toate partidele ne-au furat pădurile”. Ei au intonat imnul naţional, au fluierat şi au huiduit. Următoarea oprire pentru protestatari este Palatul Cotroceni.
La Cotroceni, oamenii au strigat „Afară cu mafia din ţară”, „Mafia defrişează, Iohannis protejează”, „Toate partidele au tăiat pădurile”, „Hoţii, hoţii”, „Un copac de mai tăiaţi, o să ajungeţi spânzuraţi”. După ce au suflat în vuvuzele şi au huiduit, bucureştenii au spus că acesta este de abia începutul şi i-au făcut o dedicaţie preşedintelui Klaus Iohannis. „Ale, ale, dacă nu vrei să-ţi pierzi slujba, nu te mai juca cu drujb”. De la Preşedinţie, manifestanţii au plecat către Ministerul Mediului.
În jurul orei 20:30, protestarii au ajuns la Palatul Parlamentului. „Parlamentul vinovat, pentru codrul defrişat”, au strigat oameii. Preşedintele Klaus Iohannis fost a criticat la portavoce pentru decizia de a introduce în CSAT subiectul defrişărilor, cei prezenţi spunând că e un gest pentru a închide gura străzii. Ei au cerut o lege prin care minimum 33% din teritoriul României să fie împădurit şi să se interzică defrişarea şi furtul de lemne. Un nou protest de proporţii a fost anunţat pentru 5 iunie, Ziua mediului. (Catiuşa Ivanov) – mai multe fotografii de la București, la finalul articolului.
CLUJ
La 16:15, la Cluj erau deja peste 1.000 de persoane adunate în Piaţa Unirii. Au venit şi aproximativ 20 de maramureşeni de la Asociaţia composesorală Borşa, care reclamă faptul că, deşi au hotărâre irevocabilă în justiţie, de punere în posesie pentru 17.000 de hectare, acest lucru nu s-a întâmplat nici până în azi. „Miliarde de dolari au ajuns doar la tâlhari” şi „Dacă e aşa democraţia la noi în România, unde conduce mafia, noi vrem alt sistem”, sunt două dintre mesajele cu care au venit la protest maramureşenii. Sunt aşteptaţi să ajungă aproximativ 40 de persoane şi de la Câmpeni (AICI), dar şi din alte sate din Apuseni, Măguri Răcătău, Mărişel.
În jurul orei 16:45, la Cluj sunt deja 2.500-3.000 de persoane. Au ajuns şi moţii din Câmpeni, moment în care atmosfera s-a animat. Se scandează „Romsilva hoţie, cu prefecţii în cârdăşie”, „Moţii se luptă cu hoţii” şi „Nu corporaţia face legislaţia”. Pe pancarte scrie „Pe aici nu se taie”, „Noi vrem păduri, voi vreţi voturi, facem trocul”.
În jurul orei 17, protestatarii au plecat în marş pe arterele din centrul oraşului. Sunt deja peste 5.000 de persoane. La 17:25, clujenii au plecat spre cartierul Mărăşti, blocând parţial Bulevardul 21 Decembrie 1989; circulaţia este uşor perturbată în zonele pe unde trec protestaţii. Au găsit şi un nou slogan: „Toate partidele, taie prin rotaţie”.
La 18:10, manifestanţii au ajuns în faţa Prefecturii, unde au scandat împotriva guvernului. A apărut şi o nouă scandare: „Uniţi salvăm ce mai apucăm”. Participanţii la protest au fost uşor iritaţi de jandarmii din zona clădirii Prefecturii, care se aflau în dispozitiv de luptă. În jurul orei 18:40, protestatarii au ajuns în Piaţa Lucian Blaga, unde o parte dintre oameni s-au aşezat pe caldarâm. (Mihai Goţiu)
ALTE ÎNREGISTRĂRI VIDEO, FOTOGRAFII ȘI NOTE DESPRE PROTESTUL DE LA CLUJ – AICI
IAŞI
Şi la Iaşi, în Piaţa Unirii, sunt peste 200 de persoane, care participă la protestul organizat în ideea de a transmite mesajul societăţii civile de protejare a pădurilor. Sunt părinţi cu copii, bicicliclişti, care au venit cu pancarte cu mesaje precum „Eşti ceea ce respiri, eşti responsabil”, „Vrem livezi, păduri curate, nu pământuri defrişate”. Lângă statuia lui Alexandru Ioan Cuza, doritorii iau cuvântul pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de tăierile abuzive şi pentru a susţine demersurile societăţii civile.
În jurul orei 16:40, reprezentanţi ai jandarmilor au venit în faţa vorbitorilor, solicitând ca unul dintre ei să se legitimeze. Tânărului i-au fost luate datele personale. Autorităţile au invocat faptul că nu s-a desfăşurat locul de desfăşurare al protestului. Jandarmii susţin că mitingul nu are autorizaţie de desfăşurare în centrul oraşului. (Marian Petru)
MAI MULTE FOTOGRAFII ȘI AMĂNUNTE DE LA MITINGUL DE LA IAȘI AICI
BRAŞOV
Ora 16:00: în jur de 150 de persoane s-au strâns în faţa Prefecturii. Au scandat „Secetă şi inundaţi dacă ne tăiaţi copacii”, „Nu vrem să fim sclavii nimănui”, „Nu corporaţia face legislaţia”, „Veniţi cu toţii şi strigaţi tare, că România nu e de vânzare”. În jurul orei 16:20, grupul a pornit spre Piaţa Sfatului, pe traseu alăturându-se încă 100 de persoane. Traseul continuă spre Parcul Central, Bd-ul Eroilor, str. Castanilor şi apoi urmează întoarcerea la Prefectură. În grup se află persoane de toate vârstele, inclusiv familii cu copii. La 16:45, numărul protestatarilor ajunsese la 500. (Mihaela Parghel)
Aşa arată pentru pseudo-presa aservită politic din Braşov o adunare de 150 oameni :)). Priviţi atent, coloana se întinde…
Posted by Grupul de Intervenție Civică – GIC Brașov on 9 Mai 2015
TIMIŞOARA
Dau să plec ca să “relatez de la fața locului” despre protestul antidefrişări din Timișoara. Sunt în întârziere. Ies pe ușă, dar fiu-miu de 7 ani mă strigă: „Tati, stai, am să-ți dau ceva”. „N-am timp. Am întârziat la lucru”, îi răspund. „Ba, dă-le la oamenii ăia care demonstrează asta”. Mă uit la foaia lui și zâmbesc. Hai, treci să-ți fac o poză.
Ajung în Piața Unirii cu o ușoară întrârziere. Nimeni în piață, exceptând trecători, turiști, amorezi, porumbei etc…. Văd niște jandarmi: „Nu vă supărați, unde se ține protestul anti tăieri?”. „Aici”. „Păi cum?”. „Da, aici, dar s-a terminat. Au fost vreo sută de rătăciți, dar s-au răsfirat”. Sunt trist. În special pentru că evenimentul a fost și l-am ratat. Acum ce foto o să mai dau? Sun, anunț că aici la Timișoara bate vântul. Lumea n-are interese forestiere în Banat. Termin de dat raportul, ridic ochii și văd un coleg, pe umăr cu rucsăcelul lui de “ziarist de teren”. „Salut”. „Salut”. „Ce faci?”. „Sunt necăjit, mă. A fost demonstrația și am ratat-o”. „Hai, nu fi. Uită-te și tu în spate”. Întorc capul. O mulțime de 200 de oameni cu pancarte (CODRUL NU E FRATE CU CODUL SILVIC, STOP CONSTRUIRII INCINERATORULUI CET SUD TIMIȘOARA, LA CE-ȚI VOR FOLOSI BANII CÂND NU AI AER?, ITRSV TIMIȘOARA MUȘAMALIZEAZĂ DEFRIȘĂRILE DIN JUDEȚUL TIMIȘ), unii purtând tricouri verzi sau ținând în brațe brăduți de Crăciun, merg pașnic, mulți pe lângă bicicletele lor, alții împingând cărucioare cu bebeluși, bătrâni, mămici de mână cu copii. Printre ei recunosc și câteva chipuri de protestatari care au participat și la marșurile anti-gaze de șist. Demonstrația nu e statică, fiindcă primarul Nicolae Robu n-a aprobat protestul pașnic. Așa că protestul e de fapt o “plimbare în grup” prin zona centrală a Timișoarei. Jandarmii stau la colțuri și veghează ca anti-tăietorii de păduri să nu cumva să se oprească în loc. Așa că ei merg. La fel cum merg și pădurile noastre la export. Mai întâi arborii renunță la verticalitatea lor, se suie în camion, apoi lemnul se scurge pe versanți la vale, ca apa unui pârâu, până ajung în ogradă la austrieci, care-i toacă între dinții ascuțiți ai roților de oțel, făcându-le autopsia buștean după buștean. Lemnul mort se încarcă apoi în cortegii funerare lungi, care merg într-o procesiune sumbră înspre apus. Apusul pădurilor noastre.
Grupul de protestari a mărșăluit din Piața Operei pe strada pietonală Mărăști, prin Piața Libertății și s-a oprit în fața Prefecturii Timiș, ca să fie văzut de reprezentantul în teritoriu al Guvernului. (Daniel Befu)
ALTE DETALII DESPRE PROTESTUL DE LA TIMIȘOARA AICI
TÂRGOVIŞTE
O mână de persoane s-au întâlnit sâmbătă în faţa Prefecturii, pentru a protesta împotriva defrişărilor ilegale. Ei au cerut, printr-un banner, să se oprească masacrul din păduri.
FOCŞANI
Aproape o sută de protestatari, majoritatea tineri, s-au adunat în această după amiază în Piața Unirii din Focșani pentru a protesta împotriva defrișării pădurilor.
DESPRE PROTESTUL DE LA FOCȘANI MAI MULTE AMĂNUNTE AICI
***
BUCUREȘTI/ GALERIE FOTO (foto: Florin Eșanu/România Curată)
Fotografii de la protestul din Galati>
http://presagalati.ro/foto-protest-civic-%C8%8Bn-fata-prefecturii-pentru-a-sfoto-protest-civic-%C8%8Bn-fata-prefecturii-pentru-a-spune-nu-defrisarilor-si-nu-numai/
Am fost peste 5000 in Bucuresti, in special in fata guvernului dar la 8 km traseul care a cuprins toti polii mafiei politice, guvern-presidentie-parlament, multi au mai facut pauze sau au protestat cat au putut.
Dacâ erau 100 de mii se rezolvau mai multe probleme , romanul îl calci pe cap și nu zice nimic , dacâ îl mai servești si cu un litru de ulei , executâ și ordinele date . trâim în felul în care am fost cultivați .
@ gabriel: peste 10.000 de oameni (de fapt, cel mai probabil, peste 15.000, că 10.000 au fost doar la Cluj și București) e extraordinar pentru prima mobilizare majoră pt. păduri
ESTE MAI IMPORTANT SA AFLAM CINE SE FAC VINOVATI DE DE ACEST JAF SAU FURT SI UNDE SUNT BANII LUATI PE VANZARILE DE LEMNE…!!!
De ce nu sunt trasi la raspundere cei carora li sau intocmit dosare penale pentru defrisarea padurilor,in speta din comunele din jurul orasului Huedin ?Dosare penale care stau si clocesc in sertarele unor oameni cu functii.
A fost bine! Felictari cui a iesit, pe restul ii asteptam data viitoare.
Stop jafului
au aparut si primii agenti Schweighofer sau din mafia lemnului in presa:
http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Stiri/Protest+fara+autorizatie+de+la+Primarie+lege
@ Nicolae Dorobantu: văleleu, câtă prostie… 1. nu e nevoie de nicio autorizație – declararea unui protest e cu totul altceva; 2. totul a început cu vara și toamna lui 2011, cu Hunoriada și ocuparea de la Conti (și zilele care au urmat), din Cluj, pentru Roșia Montană, când s-a lansat și ghidul de nesupunere civică… nici nu știi ce e mai grav: prostia, lipsa de documentare…
sau reaua intentie, banul sponsorului, ordinul pe linie militara de la servicii, etc.