România, în topul statelor UE în care corupția din universități atinge cote alarmante

Potrivit raportului YouGov, cel mai mare studiu realizat până în prezent privind corupția în universitățile europene, nivelul corupției în universități atinge cote alarmante, România aflându-se în topul primelor 3 state în care corupția în mediul academic este considerată ca fiind endemică în aproape toate domeniile majore. Studiul a fost realizat în baza unui chestionar aplicat unui număr de 5217 de persoane care au studiat în universitățile din 10 state europene (Cehia, Franța, Germania, Ungaria, Italia, Polonia, România, Spania, Suedia, Marea Britanie), urmărind o serie de domenii majore precum: admiterile, notarea, obținerea de diplome (inclusiv la nive doctoral) și rectrutarea staff-ului academic.

Cele mai scăzute niveluri ale corupției percepute au fost înregistrate în Marea Britanie și Suedia, iar cele mai mari au fost raportate în Spania, Italia și România.

top1milata

Scorurile semnifică suma procentelor persoanelor chestionate care s-au confruntat cu minim un caz de corupție academică în timpul studiilor într-unul dintre cele 5 domenii majore alese pentru realizarea cercetării: admiterile, notarea, obținerea de diplome (inclusiv la nive doctoral) și rectrutarea staff-ului academic.

Cele mai înalte scoruri de corupție pot fi găsite la nivelul notării (32%), cele mai scăzute la nivelul obținerii doctoratelor (11%).

În cadrul studiului corupția academică a fost definită ca fiind orice decizie academică care nu se bazează pe criterii academice, ci pe mită, cadouri, legături de familie, calitatea de membru de partid sau pe omisiuni intenționate la supravegherea examenelor.

Găsiți aici comunicatul de presă integral de la lansarea raportului.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “România, în topul statelor UE în care corupția din universități atinge cote alarmante

  1. micu ion

    Iată adevărul, dar ce facem cu el? Infractorii cu gulere albe au salarii uriașe de la stat pentru 7 ore prestate cu studentii.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *