Mihai Goțiu

România Curată recomandă FânFest (II). Nu rata evenimentele speciale!

Între 11 și 17 august, la Roșia Montană se desfășoară FânFest, cel mai mare festival al societății civile din România. Lansat în 2004, FânFest a avut un rol esențial în Campania Salvați Roșia Montană, oferindu-i vizibilitate și adunând cea mai activă parte a societății civice din România. FânFest este un eveniment care promovează dezvoltarea durabilă a localității bazată pe turism și, în același timp, s-a transformat într-o școală de vară în cel mai deplin sens al cuvântului, locul fără de care spiritul Toamnei Românești nu ar fi existat.

În avampremiera festivalului, România Curată vă va prezenta zilnic, selecțiuni din program. Amănunte detaliate pe www.fanfest.ro. Astăzi poți consulta oferta de evenimente speciale.

eveniment special fanfest 2014 rosia montana FoleyAla-proiectie1Luni – 11 august, ora 21.00 – Reduta FânFest

Tabu (SUA, 1931, r. Friedrich Wilhelm Murnau)
Foley’Ala (Bucureşti)
Proiecţie de film mut cu sound design live
Alin Zăbrăuţeanu – sound artist: compoziţie, multimedia
Marian „Rufi” Cîţu – sound artist: multimedia, live processing
Alexandra Andrieş – visual artist, percuţii, voce
Radu Rădescu – efecte, zgomote, percuţii de culoare, inserturi texte

Tabu sau A Story of the South Seas este ultima peliculă realizată de regizorul german Friedrich Wilhelm Murnau, proiect care a început ca o colaborare cu Robert J. Flaherty la un documentar de ficţiune şi s-a încheiat după 18 luni ca un film de (unic) autor, la a cărui premieră Murnau nu a mai putut, din păcate, să fie prezent, aceasta având loc la o săptămână după moartea regizorului, într-un accident auto. Turnat în insulele Bora-Bora, cu o distribuţie integrală de neprofesionişti (la fel ca majoritatea echipei tehnice, de altfel), în majoritate băştinaşi, pregătiţi cu răbdare de către însuşi Murnau, Tabu spune o poveste eternă şi de o profundă umanitate despre dragoste, loialitate şi sacrificiu. Filmul este construit pe principiul contrastant al dualităţii şi opoziţiei, care se regăseşte atât în ideea conflictului (confruntarea între cultura modernă şi cea tradiţională, între sacru şi profan, între individ şi societate sau între libertate şi constrângere), cât şi în structura sa pe două părţi, sugestiv intitulate Paradisul şi Paradisul pierdut.

Sound-designul construit pentru Tabu, o încercare de a (re)imagina coloana sonoră a filmului, constă dintr-o mixtură de ritmuri polineziene, sintetizatoare, instrumente acustice, voce şi modulaţii electronice. Pe lângă muzica improvizată pe sonorităţile de inspiraţie oceanică, atmosfera filmului este completată de efectele sonore în timp real (live foley) şi de intervenţiile în recitativ ale textelor inserate.

eveniment special fanfest 2014 rosia montana TheFlamencoThief-artMarţi – 12 august, ora 18.00 – Biserica Unitariană

Shoot The Moon
The Flamenco Thief (Marea Britanie)
Concert de chitară

Provenind din Wiltshire, The Flamenco Thief (pe numele său adevărat, Craig Sutton) este o stea în ascensiune a scenei acustice din Marea Britanie. Artist unic şi neînregimentat stilistic, a obţinut rapid recunoaşterea publicului şi a presei pentru maniera sa experimentală de interpretare. Spre deosebire de Bob Dylan, a cântat la chitară electrică timp de zece ani înainte de a trece la chitara acustică. Când a ascultat flamenco pentru prima dată, a fost imediat atras de acest gen muzical exuberant şi liber. Trei ani mai târziu, a făcut vâlvă cu sunetul său original şi plin de viaţă. The Flamenco Thief investeşte mult caracter în muzica sa, care este puţin probabil să fie auzită oriunde în altă parte. Complexele sale acorduri de virtuozitate sunt adesea însoţite de sunete de percuţie pe corpul chitarei şi de folosirea pedalei Boss loop, făcând astfel ca liniile sale melodice să apară savant stratificate şi de un efect fascinant. Concertul oferit în festival face parte din turneul său european „Shoot The Moon” 2014.

evenimente speciale fanfest rosia montana 2014 slstoianovici-198x300Miercuri – 13 august, ora 18.00 – Biserica Unitariană

Muzică din ape adînci
Concert pentru saz electric și reverberație naturală

s.l.stoianovici – saz turcesc electric, efecte

Proiectul solo al lui s.l.stoianovici este o continuare a cercetărilor muzicale electroacustice pe care le-a dezvoltat de-a lungul timpului (Nu & Apa Neagră, Psychenaturadatura, Apa Neagră); interesul față de instrumentele tradiționale din Arcul Carpatic, din Balcani și Turcia este dublat de fascinația față de sunetul electronic, rezultatul acestor căutări fiind de multe ori transpus în concerte irepetabile, adevărate fluide sonore stratificate, ce aduc cu ele parfumul trecutului, prezentului și viitorului.

evenimente speciale fânfest 2014 roșia montană GodRushMiercuri, 13 august, ora 22.00 – Scena festivalului

The Gold Rush / Goana după aur (SUA, 1925, r. Charlie Chaplin)
Foley’Ala (Bucureşti)
Proiecţie de film mut cu sound design live
Alin Zăbrăuţeanu – sound artist: compoziţie, multimedia
Marian „Rufi” Cîţu – sound artist: multimedia, live processing
Alexandra Andrieş – visual artist, percuţii, voce
Radu Rădescu – efecte, zgomote, percuţii de culoare, inserturi texte

“Prin aventurile căutătorului de aur solitar de la sfârşitul veacului trecut, Chaplin aduce ironic în discuţie motive şi mituri tipic americane: implantarea civilizaţiei în sălbăticie, posibilitatea îmbogăţirii rapide, obsesia banului şi a succesului. Amestecul de tragic, burlesc şi lirism caracterizează numeroase secvenţe antologice: halucinaţiile celor doi înfometaţi, izolaţi în deşertul de zăpadă, cabana suspendată pe marginea prăpastiei, mâncatul bocancului, baletul pâinişoarelor. Filmul s-a impus ca unul dintre cele mai mari succese financiare ale epocii şi ca un triumf al artei chapliniene.” (Cristina Corciovescu & Bujor T. Rîpeanu – Cinema… un secol şi ceva. O istorie cronologică a cinematografului mondial: 3 martie 1895 – 31 decembrie 2000)
Coloana sonoră creată de trupa Foley’Ala are la bază temele principale din filmele lui Chaplin – cum ar fi celebra piesă „Smile”, interpretată (şi) de Nat King Cole –, remixate cu elemente electronice şi beat-uri contemporane, foley, instrumente live şi voce.

evenimente speciale fânfest 2014 roșia montană fanfaraJoi – 14 august, ora 18.00 – Biserica Greco-catolică

Concert acustic de improvizaţie & muzică experimentală
Interferenţe galactice prietenoase
Fanfara Extraterestră
 (Bucureşti)
Ștefan Extraterescu
Oana-Maria Extraterescu
Rufi Extraterescu
Alexandra Extraterescu
Octavian Extraterescu
Alin Extraterescu
voci, instrumente acustice, percuţii

Fanfara Extraterestră construieşte muzica liber, inspirată de mediul în care se află, de starea emoţională a naturii şi a spaţiului în care se învârte, împreună cu oamenii care o ascultă. Anul acesta vă aşteptăm din nou în Biserica Greco-catolică din Roşia Montană, să pictăm biserica în culori sonore, să „luptăm” muzical pentru o natură curată şi liberă, pentru bucurie şi pace interplanetară.

evenimente speciale fânfest roșia montană 2014 AlexJoi, 14 august, ora 19.30 – lângă Cortul Cultural

Recital de pian la firul ierbii cu Alex Negriuc 

Pentru ca muzica să se contopească cu natura și universul, artistul alege mereu locuri în aer liber, iar pianul lui este numit “pianul evadat”.

Vineri – 15 august, ora 18.00 – Biserica Unitariană

Tellus
Proiect imagistic / videopoeme cu comentariu sonor
Călin Derzelea (Ploieşti)
Foley’Ala (Bucureşti)

Scrisul poate fi privit în două feluri: cu nasul pe sus sau la firul ierbii, unde se desfăşoară idila direct pe celuloză. Aici are o dimensiune personală. O călătorie intimă de mână cu cel mai bun prieten înaripat. Deşi nu ţine la etichete, experienţa, de până acum, a lui Călin Derzelea, pe acest tărâm, înseamnă: trăire, experiment liric, prietenie. El consideră poezia ca pe un produs subtil, regenerator şi contagios. La Ploieşti, oraşul său natal, organizează Zodia Poeziei, o întâlnire, fără fiţe, a celor care scriu cu cei care citesc.
Proiectul imagistic Tellus este o emanaţie media a volumului său de debut (Colecţia Poezia9, coordonată de Adrian Suciu, Editura Grinta, 2012), o tentativă de dinamizare a poeziei în bidimensionalitate. Videopoemele acestui ciclu nu încremenesc interpretările, nu obligă acceptarea unei viziuni oficiale, ci reprezintă o invitaţie la intimitatea cuvintelor, dublată de atmosfera sonoră armonică sau contrastantă creată prin comentariul muzical liber-improvizat.

evenimente speciale fânfest 2014 roșia montană orgaSâmbătă – 16 august, ora 18.00 – Biserica Unitariană

Muzică cerească pentru flaut, pian şi orgă
Concertul îngerilor
Edith Toth – flaut, orgă (Mediaş)
Liv Müller – orgă, pian electric (Biertan)
Alexandra Andrieş & Radu Rădescu – recitatori (Bucureşti)

Concertul de muzică angelică propus de duoul Edith-Liv este alcătuit din piese pentru flaut şi pian, orgă solo şi orgă la patru mâini, cu lucrări dintr-un repertoriu care se întinde de la Barocul muzical şi până la creaţiile moderne. Piesa centrală a programului este Das Engelskonzert (Concertul îngerilor), un amplu opus al compozitorului german contemporan Hans-Jürgen Hufeisen. Creat în 1992, concertul induce o atmosferă mistică şi misterioasă, incluzând o duzină de piese pentru flaut şi pian. Fiecare dintre acestea reprezintă, prin muzică şi text, diferite figuri de îngeri, aşa după cum sunt cunoscuţi din Biblie sau din mitologia antică grecească. Ambientul sonor astfel creat este deosebit de variat, incluzând elemente de muzică sacră, folclor şi jazz.

Citește și

Vino să căutăm împreună jumătate de miliard de dolari în Roşia Montană!

Dă şi tu o mână de ajutor pentru Roşia Montană! FânFest are nevoie de voluntari (Galerie FOTO)


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *