România, cea mai mare creștere economică din UE

România a înregistrat în trimestrul al treilea al acestui an cel mai semnificativ avans al Produsului Intern Brut (PIB) dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, de 8,6% comparativ cu perioada similară din 2016, conform datelor preliminare publicate marți de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

Potrivit Eurostat, PIB-ul zonei euro și cel al Uniunii Europene au crescut în ritm anual cu 2,5%, comparativ cu perioada similară din 2016.

Cele mai mari creșteri din UE în perioada iulie-septembrie 2017 s-au înregistrat în România (8,6%), Letonia (6,2%), Cehia și Polonia (ambele cu 5%). Nu s-au raportat scăderi ale PIB-ului în UE în trimestrul trei din 2017 comparativ cu perioada similară din 2016.

De asemenea, în trimestrul trei din 2017 comparativ cu precedentele trei luni, PIB-ul zonei euro și cel al Uniunii Europene au urcat cu 0,6%, după un avans de 0,7% în perioada aprilie-iunie 2017.

Cele mai mari creșteri trimestriale din UE în perioada iulie-septembrie 2017 s-au înregistrat în România (2,6%), Letonia (1,5%) Polonia și Finlanda (ambele cu 1,1%). Singurul declin s-a înregistrat în Danemarca, minus 0,3%.

Conform estimărilor “semnal” publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS), Produsul Intern Brut al României a crescut în 2017 în termeni reali cu 2,6% în trimestrul trei față de trimestrul precedent, în timp ce raportat la perioada similară a anului trecut avansul a fost de 8,8% pe serie brută și de 8,6% pe serie ajustată sezonier.


Recomandări

6 thoughts on “România, cea mai mare creștere economică din UE

 1. GA

  Dacă sapi două puțuri de petrol în loc de unul, într-o colonie, obții o rată faraminoasă de creștere economică: 50 %!
  Dacă construiești 1.000 km de autostradă, acolo unde sunt deja 10.000 km, ește departe de 50%!!!
  Să dea Dumnezeu să semănăm cât mai mult cu Danemarca la nivelul corupției!!! Și să nu ne sufle marocanii fabrica Renault! Sau să vină grindina peste holde, Doamne-ferește!
  Mai bine să nu intrăm în competiție cu alte țări, că dacă ne scoate economia neagră la suprafață devenim clar o putere locală, iar dac-ar veni o amnistie fiscală pe bănetul plecat în Elveția și triplăm redevențele pe resursele extrase, leul ar deveni egal cu euro!!!

  Reply
  • ilidia

   Doar o mica corectie… Daca ai un put de petrol si mai faci unul cresterea e de… 100%…

   Reply
  • Dumitru

   Ca sa nu iti sufle altii contractele, trebuie (ca tara) sa nu fii presul strainilor, ca sa ai cu ce sa negociezi. Din pacate, romanii au o traditie in a invita interventia straina si de a o folosi in lupta politica interna. Ba turcii, ba ungurii, ba rusii, ba (mai recent) americanii si europenii/nemtii. Diferentierea miscarilor politice nu s-a facut pe la noi niciodata pe criteriul stanga/dreapta, ci pe criteriul “prin noi insine”/”cu ajutor din afara”. Se intampla azi ca Sistemul (Kovesi, SRI) si politicienii asociati (Iohannis, PNL, USR) sa fie adeptii lui “cu ajutor din afara”. PSD si ALDE au si ei legaturi externe, dar sunt comparativ mult mai atenti la ce vrea electoratul roman.

   Total de acord la partea cu coruptia. Dar ce sa faci, cand principalul organism anti-coruptie arata ca n-o intereseaza decat coruptia unora (deci e corupt el insusi) ?

   Reply
 2. Radu

  E foarte grav… cresterea e nesustenabila… bazata numai pe consum … ce mai … trebuie demis guvernul ..neaparat . pentru ca cine stie ce va fi la anu

  Reply
 3. Dumitru

  Asta probabil explica de ce se dadea Comisia Europeana cu fundul de pamant acum o saptamana ca o sa fie inflatie si nasol. Nu-mi aduc aminte sa fi facut vreo observatie negativa pe vremea lui Boc, atunci cand era intr-adevar rau si pentru populatie si pentru economie (si numai din cauza lui Boc, care aplica stupid ce i se cerea).

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *