Dinu Munteanu

Replantarea teilor. Zi istorică pentru societatea civilă din Iaşi

După doi ani şi jumătate de la tăierea teilor şi zeci de ore de voluntariat, petiţii, rapoarte, interviuri şi studii independente, polul de rezistenţă civică dedicat cauzei teilor din Iaşi a câştigat o bătălie importantă. Astăzi am dovedit că Iaşiul chiar iubeşte teii.

Proiectul nostru, făcut public pe platforma iasuliubesteteii.ro şi inclus într-o scrisoare deschisă, a fost supus de municipalitate unei consultări populare extraordinare. Din 14,244 de voturi exprimate, 13,347 (93.7%), au ales DA, 638 (4.4%) au votat împotrivă, 152 s-au abținut, iar restul de voturi au fost nule și/sau anulate. Oamenii au solicitat cu convingere replantarea teilor pe tronsonul pietonal al Bulevardului Ştefan cel Mare şi Sfânt. Victoria este nu doar decisivă, ci exemplară. Arborii vor fi plantaţi în toamna aceasta.

Este prima dată în Iaşi când un subiect de acest gen a fost atât de clar tranşat de vocea comunităţii. Rezultatul de astăzi confirmă legitimitatea demersurilor noastre şi dovedeşte faptul ca prin perseverenţă, încredere şi profesionalism, cetăţenii îşi pot recupera oraşul şi îl pot transforma într‑un loc care să îi reprezinte, să îi unească şi, de ce nu, să îi facă mândri.

În săptămânile următoare, vom înmâna primăriei ieşene o fişă tehnică extinsă care vizează aspectele importante ale replantării. Vom insista ca materialul dendrologic să fie de înaltă calitate, iar plantările (inclusiv transplantarea salcâmilor japonezi pitici) să se facă profesionist. Vom continua să vă ţinem la curent în mod public pe acest subiect.

Suntem, de asemenea, conştienţi că demersurile întreprinse de noi nu trebuie să se oprească aici. Majoritatea spaţiilor verzi din oraş suferă în urma mai multor decenii de neglijenţă, calitatea aerului este sub standardele europene, plantaţiile de aliniament sunt făcute prost, iar arborii maturi nu sunt îngrijiţi coresponzător. P.U.G.‑ul oraşului are în continuare o formă incertă. Lipseşte o viziune generală asupra viitorului (urbanistic, cultural, civic, industrial) al Iaşiului. Este evident pentru noi că cei care au fost aleşi să ne reprezinte trebuie în permanenţă supravegheaţi, interpelaţi şi traşi la răspundere pentru ceea ce fac, sau nu fac.

Deşi subiectul teilor de pe Ştefan cel Mare şi Sfânt se încheie astăzi, subiectul unei administraţii transparente, competente şi în dialog real cu cetăţenii şi cu experţii independeţi din mediile universitare sau non‑guvernamentale abia începe. În calitate de membri ai societății civile, vom continua să oferim administraţiei locale, indiferent de cine va fi ea guvernată, soluţii şi proiecte durabile, în folosul comunităţii, argumentate ştiinţific.

Însă astăzi ne bucurăm. Suntem mândri de pagina de istorie pe care am scris‑o pe harta Iaşiului. Mulţumim tuturor voluntarilor şi mulţumim tuturor susţinătorilor. Mulţumim celor care au avut încredere şi mulţumim tuturor celor care au votat.

În noiembrie, vă invităm să replantăm tei în centrul Iaşiului.

Dinu Munteanu este fondatorul Grupului Academic din Iaşi, colaborator al grupului de iniţiativă civică ‘Iaşul iubeşte teii’ şi unul dintre iniţiatorii proiectului de replantare a teilor pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt din Iaşi. Dinu a studiat în Anglia (PhD, Nottingham Trent University, 2015), Olanda (Arts & Sciences M.A., Maastricht University, 2009) şi a călătorit în scopuri de cercetare în Statele Unite şi China. El s-a născut şi locuieşte (inclusiv) în Iaşi.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *