Daniel Befu

Regele asfaltului Costel Cășuneanu a cumpărat cu 2.400 euro terenul unui izvor din stațiunea Slănic Moldova

Apele minerale din Slănic Moldova au proprietăți curative cunoscute în România și peste hotare de peste 200 de ani.  Primul zăcământ mineral a fost descoperit în 1801 și de atunci prin stațiune s-au perindat oameni cu vază de la Ion Creangă, Costache Negri, Carol I (vezi aici detalii) și mareșalul Antonescu, până la Viorel Hrebenciuc, a cărui grupare a pus capac stațiunii. Oamenii din jurul fostului sforar al PSD au preluat tot, de la hoteluri, vile, companii de utilități și de servicii publice, la spații comerciale din oraș. Au luat inclusiv terenurile pe care se află izvoarele stațiunii, prin intermediul societății Perla Moldovei SA. După ce societatea de stat privatizată în 1999 a fost golită de majoritatea activelor, a intrat în faliment, lăsând în prezent primăria Slănic Moldova cu o gaură uriașă, ce constă în taxele și impozitele restante la bugetul local.

Andrei Șerban, primarul din perioada 2004-2016, nu a făcut nici un pas ferm ca să recupereze pentru comunitate datoriile Perlei Moldovei SA. Asta pentru că el însuși (fin al lui Viorel Hrebenciuc și tovarăș de afaceri cu Corneliu Iacobov) participase la devalizarea stațiunii și a fost partener și acționar în Perla Moldovei SA  (indirect, prin intermediul unui vehicul juridic) până la momentul în care și-a lăsat în loc oamenii de casă.

Terenurile lui Cășuneanu și Hrebenciuc se află în partea dreaptă a drumului

Terenurile lui Cășuneanu și Hrebenciuc se află în partea dreaptă a drumului

În cadrul procedurilor de insolvență și faliment, lichidatorul judiciar curăță Perla Moldovei SA de ultimele active. Unul din fericiții cumpărători la preț de chilipir este familia milionarului Costel Cășuneanu.

Primăria nu a fost interesată, așa că terenul a fost preluat de nevasta unui rege al asfaltului

La licitația organizată de lichidatorul Sierra Quadrant SPRL, Primăria Slănic Moldova, care era la acel moment (mai 2016) condusă de Andrei Șerban (finul lui Viorel Hrebenciuc) n-a manifestat nici o urmă de interes în a participa la licitație, pentru a prelua de la Perla Moldovei SA pentru comunitate terenul aferent ”izvorului Sonda 3”. Asta cu atât mai mult cu cât Perla Moldovei SA era datoare vândută la bugetul local al orașului Slănic Moldova și ar fi putut încerca să preia terenul ”izvorului Sonda 3” în contul creanței. Ceea ce n-a prețuit conducerea orașului, a prețuit un cetățean privat.

E vorba de Paulina Cășuneanu, nevasta regelui asfaltului, care a cumpărat cei 117,21 mp aferenți ”izvorului Sonda 3” (cunoscut și sub numele de ”Izvorul Ciuget) cu suma de 10.836  lei (inclusiv TVA de 20%). Ca să fim cinstiți, trebuie să recunoaștem că Paulina Cășuneanu a mai avut de plătit alți 600 lei la notar și încă 60 de lei pentru intabulare, ceea ce a crescut cu aproximativ 7% costul de achiziție al terenului ”izvorului Sonda 3”.

În linkul următor puteți identifica pe hartă locația ”izvorului Sonda 3”, sub numele de ”Izvorul Ciuget” (aici). Costel Cășuneanu a confirmat printr-o reprezentantă a sa că a cumpărat terenul ”izvorului Sonda 3”, subliniind însă că ”achiziția a fost făcută prin licitație publică de la o firmă privată și nu de la stat”.

La o aruncătură de băț de respectivul izvor, Costel Cășuneanu a fost împroprietărit în 1992 cu 2500 mp de către prefectul Bacăului de la acea vreme, Viorel Hrebenciuc. Prin decizia prefectului Hrebenciuc, lui Cășuneanu i s-a reconstituit dreptul de proprietate cu un sfert de hectar de pădure. Așa scrie pe hârtie. În realitate e vorba de o poieniță cu valoare imobiliară premium, poziționată strategic pe marginea șoselei, în buza pădurii, între cabana Salvamont și cabana Romsilva, la 300 de metri în amonte de Păstrăvăria din Slănic Moldova și peste râu de ”izvorul Sonda 2”. Ca să înțelegem cât de valoroasă e respectiva zonă din punct de vedere imobiliar, precizăm că vecin cu parcela lui Cășuneanu s-a nimerit a fi un fost director general al Romsilva.

La nici o lună după ce Viorel Hrebenciuc l-a făcut pe Costel Cășuneanu fericit, milionarul l-a fericit și el pe Hrebenciuc, vânzându-i pentru echivalentul a doar 25 de dolari, o suprafață de 500 mp din parcela de 2500 mp. Dacă ajustăm suma cu rata cumulată a inflației din 1992 până azi, cei 25 de dolari ar valora în prezent 42,88 dolari (aici). Despre aceste prime ”fapte de arme” ale lui Viorel Hrebenciuc, România Curată a scris în premieră încă din 2014 (aici).

Precizăm ca fapt anecdotic, că la o săptămână după ce România Curată a prezentat, tot în premieră, într-o altă investigație, legăturile lui Viorel Hrebenciuc și ale finului său cu hotelul de 5 stele Perla Moldovei din centrul stațiunii Slănic Moldova (detalii aici), actele și arhiva contabilă a societății falimentare Perla Moldovei SA au ars într-un incendiu. Cunoscută ca Întreprinderea Balneo Climaterică Slănic Moldova și rebotezată după revoluție Perla Moldovei SA, a fost o societate de stat ce a deținut majoritatea hotelurilor, vilelor, precum și izvoarele din stațiunea Slănic Moldova, până la momentul preluării pachetului majoritar de către grupul de apropiați ai lui Viorel Hrebenciuc.

România Curată va reveni în cursul săptămânilor viitoare cu alte investigații în care vom prezenta elemente informaționale în premieră despre devalizarea stațiunii Slănic Moldova și despre ultimele acțiuni în forță de preluare a controlului pe viitor al izvoarelor din stațiune.

Vezi mai jos un extras din contractul prin care Paulina Cășuneanu a cumpărat cu 10.836 lei terenul ”izvorul Sonda 3”.

extras contract izvor Slanic

 

 

 

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Regele asfaltului Costel Cășuneanu a cumpărat cu 2.400 euro terenul unui izvor din stațiunea Slănic Moldova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *