Mihai Dragos

Reduceri la diplome universitare fără acoperire! UPDATE Promisiunile ministrului Educației

UPDATE 2: După mai multe discuții purtate de vineri până astăzi între experții Coaliției pentru Universități Curate și ministrul Educației, acesta a modificat textu inițial al Ordonanței, în acord cu propunerea ataşată, adăugând sancţiuni mai ferme universităţilor, inclusiv retragerea acreditării pentru programul de studii sau, în caz de recidivă, pentru toată universitatea, precum şi sancţiuni financiare mult mai dure. Revenim cu detalii.
UPDATE: Avocații din cadrul Societății Iordache Partners au analizat cadrul legislativ și au transmis România Curată că MECS trebuie doar sa aplice Legea Educatiei Nationale pentru cazurile de după intrarea în vigoare a noii legi! Practic, Ministerul nu mai este, din 2011, obligat să emită diplome obținute nelegal și are toate instrumentele necesare sancționării drastice a universităților!
Art. 138 (2) din Legea Educației Naționale: „Un program de studii universitare funcţionează legal dacă este autorizat provizoriu sau acreditat şi funcţionează în condiţiile stabilite prin actul de autorizare, respectiv acreditare. Organizarea şi desfăşurarea de programe de studii universitare care nu funcţionează legal se sancţionează cu nerecunoaşterea studiilor pentru beneficiari, precum şi cu amendă pentru organizatori, potrivit legii penale, şi cu retragerea imediată, de către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, a autorizaţiei de funcţionare provizorie, respectiv a acreditării pentru instituţia în cauză.”
Revenim și cu alte detalii în curând!
***

Am aflat de curând că, la propunerea Ministerului Educației și Cercetării Științifice (și a Ministrului Sorin Cîmpeanu), Guvernul se pregătește să „rezolve” una din cele mai mari pete de rușine de pe obrazul învățământului superior românesc – faptul că mii și mii de absolvenți de studii pe care universitățile nu aveau dreptul legal să le organizeze (și deci pentru care nu există nicio garanție că îndeplinesc măcar standardele minime de calitate) își câștigă diplomele în instanță. Să zicem că o universitate putea să organizeze studii pentru 300 de studenți la drept, învățământ de zi, în București. Dacă universitatea a școlarizat de fapt 370 de studenți la zi în București, 200 la învățământ la distanță, 50 la zi în Târgoviște și 70 la zi în Brașov, nu există nicio garanție că universitatea a putut să asigure într-adevăr cursuri măcar la un nivel minim de calitate pentru cei 390 de studenți peste cât avea universitatea dreptul să școlarizeze. Instanțele au decis însă că acest lucru nu este imputabil studenților, care nu aveau de unde să știe că se află în această situație și au obligat Ministerul Educației să le recunoască examenele de finalizare și să le emită diplome, după ce acesta (Ministerul) refuzase inițial acest lucru.

Bun. Am înțeles că studenților instanța a spus deja că, pe legislația actuală, nu li se poate imputa nimic și deci vor beneficia de recunoaștere, chiar dacă nu avem nicio garanție că ceea ce s-a întâmplat la cursuri i-a pregătit de fapt pentru calificarea pe care o obțin. Am înțeles și că Ministerul Educației, constatând că pierde toate procesele pe legislația actuală, a decis să rezolve problema pentru situațiile de până acum administrativ, evitând să piardă noi procese și mulți bani cu aceste procese. Întrebarea se pune, așadar, ce le facem de acum încolo universităților și conducătorilor universităților care iau decizia de a școlariza ilegal studenți, forțând sistemul să emită diplome fără acoperire educațională verificată și deci scăzând și mai mult credibilitatea diplomelor universitare din România?

Presupunând că am trăi într-o țară normală în care fraudele sunt pedepsite aspru, s-ar impune următoarele:

 • Trimiterea Rectorulul, Decanului/decanilor și Directorului general administrativ la răcoare pentru că au decis cu bună știință să încalce legislația aplicabilă și pentru că au mințit studenții că au instituția a fost verificată și că are dreptul (și capacitatea) să îi școlarizeze și să le ofere un învățământ de calitate. Pe lângă asta ar fi dați afară din sistemul de învățământ și li s-ar interzice să mai lucreze la stat, sau cel puțin să mai ocupe funcții de conducere.
 • Retragerea acreditării universității, sau măcar a acreditării pentru programul/programele de studii vizate. Dacă vrea să organizeze din nou studii pentru domeniul vizat, sau să organizeze din nou studii de orice fel universitatea ar trebui să o ia de la 0, ca o universitate nou înființată – adică să organizeze admitere dar să dea primele generații examenul de licență la altă universitate, până când e clar că totul e ok și primește dreptul de a emite din nou diplome și de a organiza acele examene din nou, să explice studenților situația, cu pierderile de imagine și de candidați asociate – și așa mai departe. Sau, dacă abaterea este majoră, atunci ar fi desființată pur și simplu instituția. Termină de organizat studii pentru studenții deja înscriși, sau li se găsesc lor alte universități în care să continue și finalizeze studiile ca să nu le fie lezate drepturile și adio!
 • Sancționarea financiară a universității cu de cel puțin câteva ori venitul realizat de pe urma studenților școlarizați fără drept. În plus, introducerea răspunderii financiare în solidar a Rectorului / Decanilor / Directorului General Administrativ, care să plătească și ei bani din buzunarele proprii pentru abuzurile făcute. Altfel, dacă se recuperează doar venitul pe hârtie, orice cuibușor de părinți de copii de bani gata va da bucuros o taxă micită cu intenție și încă o taxă direct la Rector în buzunar ca să aibă și puișorii lor o diplomă, că doar Ministerul dă acte și pentru studii organizate ilegal și cine are un act și pile găsește și un job la stat în care se pot lua șpăgi consistente pentru puișori, ca să nu fie cu stres prea mare…

 

Ce măsură vrea să ia Ministerul Educației? Citiți și hotărâți singuri dacă e de râs sau e de plâns:

 • „Începând cu anul universitar 2015 – 2016 instituţiile de învăţământ superior care înmatriculează studenţi, peste capacitatea maximă de şcolarizare aprobată, ori la programe de studii organizate la forme de învăţământ, limbă de predare și locații geografice neautorizate/neacreditate se sancţionează cu plata integrală către stat a contravalorii taxelor de şcolarizare.” Cu alte cuvinte, „Dacă vă prindem vă confiscăm profitul înregistrat în contabilitate – și în rest, sănătate!”

 

 

Așadar, în primul și în primul rând, îi cerem Ministrului Sorin Cîmpeanu și prim-ministrului Victor Ponta să introducă sancțiuni reale, ferme, dure, credibile, împotriva Universităților și a conducătorilor universităților care școlarizează studenți fără drept!

În al doilea rând, ca să înțelegem și noi mai bine cât interes a fost investit în descurajarea acestor practici, solicităm Ministerului Educației, public, să răspundă la următoarele întrebări:

 • Câte persoane au obținut în instanță dreptul de a li se emite diplome de studii, pentru fiecare instituție de învățământ superior și program de studii în parte, în ultimii 10 ani?
 • Câte plângeri penale au fost depuse, în fiecare din ultimii 10 ani, de Ministerul Educației împotriva conducătorilor instituțiilor care au școlarizat studenți fără drept?!

 

Doritorii pot găsi textul integral al Proiectului de Ordonanță de Guvern la acest link: http://www.edu.ro/index.php?module=uploads&func=download&fileId=21310. Săptămâna viitoare intră pe masa Guvernului. Dați vestea mai departe! Haideți să închidem ușa fraudei universitare!


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

8 thoughts on “Reduceri la diplome universitare fără acoperire! UPDATE Promisiunile ministrului Educației

 1. Adelin

  Pai eu propun sa le dea banii inapoi la studenti daca au platit studentii taxa de scolarizare sau la stat daca a platit statul si sa-i despagubeasca pe studenti pentru timpul petrecut degeaba, asa, vreun salar minim pt fiecare luna, iar diplome.. cum sa le dea diplome daca nu e motivata diploma? Adica o sa iasa profesori si o sa fie agramati? juristi si iau degeaba banii clientilor? nu iau in discutie sistemul medical in care incompetenta e mult mai grava, daca apare.
  oricum angajatorul e inselat de o diploma fara valoare. Cine-l despagubeste ca pierde bani daca-i angajeaza si nu fac fata, judecatorii? Decizia asta nu e ok, ar trebui sa reia min. educatiei sau altii procesul.

  Reply
  • Tico

   daca ne referim la urmatorul salariu minim pentru cei cu studii superioare da, de acord. Altfel mi se pare prea putin. Sunt totusi 3-4 ani din viata pierduti de pomana.

   Cat despre emiterea diplomei fara temei, asta e o tampenie mai mare cat casa.. dar in acelasi timp si la cei care actioneaza „in legalitate” este discutabil daca isi merita toti diplomele.. :)

   Reply
 2. intransigent

  Abordarea problemei in chestiune, ca fiind „cea mai mare pata de rusine de pe obrazul invatamantului superior romanesc” nu dovedeste altceva decat superficialitatea, iresponsabilitatea si incompetenta a acestui minister in a superviza evolutia celei mai pretioase activitati cu effect profund social in Romania acestui moment, anume implementarea unui system de invatamant care sa asigure un viitor mai bun poporului roman, in lumea concurentiala de astazi. Sa o luam pe rand. Superficialitatea consta in a considera ca aceasta este una dintre cele mai importante problem actuale ale invatamantului superior si, deci, trebuie inceput prin a o rezolva tocmai pe aceasta mai intai. Este complet fals. Problema neconcordantei dintre numarul de student care reclama diplome in instant si numarul de locuri acordate prin lege este una minora. Ministerul nu vrea sa vada ce se ascunde in spatele actiunii rectorilor, decanilor, profesorilor etc. care au „construit” aceasta neconcordanta, anume dispretul lor profund fata de calitatea intelectuala si profesionala a absolventilor „scoshi” prin cursurile si examenele lor. Aceasta penibil de joasa calitate nu face decat sa submineze viitorul Romaniei, care este astfel sortita sa ramana o tara de „capsunari” in continuare, eventual cu diplome universitare, dar tot capsunari. Ministerul trebuie sa combata cu orice pretz conditiile care duc la o calitate atat de slaba, iar asta nu se face doar cuhotararea de guvern amintita in acest articol. Mai departe: iresponsabilitatea ! Atunci cand, ca minister, te marginesti sa sanctionezi doar niste minore neconcordante intre numarul de student prevzuti de… si cel de real promovati, nu dovedesti decat iresponsabilitate, pur si simplu pentru starea actuala a invatamantului superior nu permite o abordare atat de ‘comoda” a problemelor sale. Iar incompetent vinovata pluteste deasupra tuturor actiunilor si initiativelor acestui minister/guvern, afundand tara in incultura, deci in saracie. Sloganele „patriotice” promovate de presa, de genul „romanii au initiative” sau „romanii au talent” sau dovezile reusitei romanilor traitor pe alte meleaguri, deci avand un aport remarcabil doar la dezvoltarea unor natiuni straine, ei bine, aceste slogane nu fac decat sa intetzeasca focul incompetentei si al iresponsabilitatii. Problema acestui invatamant se rezolva taind direct radacinile prin care se nutreste situatia actuala: coruptzia cadrelor didactice, nivelul lor professional mediocre si/sau slab, imoralitatea tolerate cu atat de multa usurintza. Daca as fi un exaltat as spune ca este nevoie de un ‘foc purificator”, iar daca as fi mai mult poet, as spune ca este nevoie de „un cantec incepator” s.a.m.d. Dar privind realitatea zilei de azi a bietei Romanii, nu po decat sa-mi pun intrebarea: „how in Earth” poate crede cineva ca schimbarea, profunda si necesara, poate veni de la un prim-ministru escroc si hotz (fiindca asa s-a dovedit in manipularea problemei plagiatului clar pe care l-a faptuit) si de la colaboratorii sai – femei, mai ales – de aceeasi teapa/categorie ? Si totusi, cum de este posibil sa se intample asa ceva ? E foarte clar: din cauza ca NIMENI nu da, inca, socoteala despre felul in care se cheltuiesc BANII PUBLICI in Romania.

  Reply
  • JEAN

   Cu sinceritate felicitari D-le intransigent , analiza este reala .OARE SE TREZESC DIN AMORTIRE” FACTORII ”DE RASPUNDERE AI INVATAMANTULUI ROMANESC ? sant sceptic .Cu bine

   Reply
 3. JEAN

  Ministerul invatamantului dupa 1990 l-a transformat intr-un cos gigantic de reciclare intelectuala , adica absolventii de liceu promovati intr-un numar infiorator de mic , si dintre acestia cu calificative(note) de trecere minimale ,au devenit viitorii studenti cu plata sau fara plata . Majoritatea diplomelor sant un fel de prosoape ,ptr. ca tu ca individ cu diploma universitara ,aceasta te ajuta doar sa ocupi o functie ,dar nu si cum sa fi util ,adica altii trebuie sa vina cu inteligenta .DA D-lor DIPLOME FARA ACOPEEIRE ASTA A DEVENIT INDUSTRIA INVATAMANTULUI ROMANESC .Cu astfel de diplome se mandresc foarte multi politicieni .Cu siguranta DNA ,sau institutii similare o sa aiva mullt de lucru ptr. a face curatenie ,farasul nu-i de ajuns trebuiesc containere . Cu bine si spre mai bine

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *