Mihai Goțiu

Recomandat de România Curată (III): Forumul social internațional de la FânFest/ Roșia Montană

Între 11 și 17 august, la Roșia Montană se desfășoară FânFest, cel mai mare festival al societății civile din România. Lansat în 2004, FânFest a avut un rol esențial în Campania Salvați Roșia Montană, oferindu-i vizibilitate și adunând cea mai activă parte a societății civice din România. FânFest este un eveniment care promovează dezvoltarea durabilă a localității bazată pe turism și, în același timp, s-a transformat într-o școală de vară în cel mai deplin sens al cuvântului, locul fără de care spiritul Toamnei Românești nu ar fi existat.

În avampremiera festivalului, România Curată vă va prezenta zilnic, selecțiuni din program. Amănunte detaliate pe www.fanfest.ro. Astăzi, programul complet al Forumului Internațional de Activism, realizat cu sprijinul Fundației Rațiu (foto: Nicoleta Dobrițoiu).

forumul social fanfest 2014 rosia montana 1

Marți, 12 august

 11.00 – 12.30 FORUM Atelier 1: Open Street Map în România, Alexandru Bădiță

OpenStreetMap este o hartă OpenSource, adică gratuită, care poate să fie folosită de oricine. În prezent peste 1.6 milioane de oameni din întreaga lume contribuie la ea, iar harta este folosită de sute de milioane de oameni lunar. Atelierul își propune să adauge Roșia Montană pe hartă, numerele de casă, magazinele, orarul de funcționare și locațiile de vizitat.

 11.00 – 12.30 FORUM Atelier 2: Produsul turistic Roșia Montană, Radu Cocean, Cortul Cultural

Roșia Montantă a atras în ultimii ani nu doar zeci de mii de susținători, dar și mii de turiști din toată lumea. Cum ar putea arăta un produs turistic al Roșiei Montane dacă conflictul creat de proiectul minier cu cianuri nu ar fi fost în prim-plan? Haideți să descoperim împreună cum putem crea în mod participativ un produs turistic al zonei și cum s-ar putea promova.

13.00 – 14.45 FORUM Atelier 3: Campaigning 101, Glyn Thomas (WDM, MoreOnion) & Rachel Collinson, Cortul de Forum

Recruteaza, Angreneaza, Mobilizeaza. Un ghid practic step by step despre cum sa incepi si sa conduci o campanie, cu pasi si instrumente cheie care sa furnizeze modele pentru motivare, analiza si structuri de comunicare pentru a I face pe oameni sa empatizeze si sa actioneze pentru cauza respectiva. Campaignerii trebuie sa inteleaga forta, motivatia si modul in care se pot angrena in politicile publice de business. Workshop up va urma un scenariu real si te va ajuta sa dezvolti o strategie de campanie de succes.

13.00 – 14.30 FORUM Atelier 4: Cum să îți faci propriul afiș, Laszlo Bencze, Alice Iliescu, Cortul Cultural

Ai o idee pentru un afis, dar nu prea stii cum sa iti pui ideea in practica? Vino relaxat, echipat cu umor si ironie si află cum poți să faci un afis (social), de la idee pînă la hârtie.

15.00 – 16.30 FORUM Atelier 5: Impactul exploatării cărbunelui asupra oamenilor, Bankwatch România, Cortul de Forum

”Fără Cărbune” descrie cum ne este afectată sănătatea din cauza emisiilor de la termocentralele pe cărbune și ce impact asupra localnicilor au exploatările de lignit în carieră. Dezbaterea se face însă într-un context mult mai larg punctând aspecte sociale, economice și de mediu din România, din Europa și din lume. Care este strategia energetică a României, ce măsuri ia guvernul pentru reducerea poluării, încotro ne îndreptăm și ce ar trebui să facem – sunt câteva întrebări la care vom încerca să răspundem dar de la care ar trebui să pornim și dezbaterea pe tema cărbunelui.

 17.00 – 18.30 FORUM Atelier 6: Pericolul gaze de șist Marina Ștefan, Maria Olteanu, Cortul de Forum

Fracturarea hidraulică nu este doar o amenințare pentru România – a devenit, din păcate o realitate cu care deja numeroase comunități din țară se confruntă. Aflăm pe scurt de ce este fracturarea hidraulică un pericol real, ce implicații are această tehnologie pentru mediu, pentru comunități și care sunt consecințele pe termen lung, deja resimțite în țările deja ”binecuvântate” de câțiva ani cu binefacerile acestor tehnologii nocive.

Vom afla de asemenea care este stadiul avizelor și al acțiunilor activiștilor de mediu pentru mai multe cazuri de pe teritoriul României, și cum ne putem implica fiecare dintre noi.

Prezentarea se dorește una interactivă, la care toate grupurile de lucru din țară sunt invitate să contribuie prin prezentarea propriilor experiențe și acțiuni. Nu uitați, de asemenea, vineri, pe 15 august, de la 19:30 – Cortul Forum va găzdui întrunirea tuturor activiștilor anti-fractuare care doresc să ducă mai departe lupta împotriva explorării și exploatării gazelor de șist în România.

Miercuri, 13 aug

11.00 – 12.30 FORUM Atelier 7: Innovative campaign wins, Glyn Thomas (WDM, MoreOnion) & Rachel Collinson, Cortul de Forum

Email, Twitterstorms, documente multimedia, content curation, petitii online… Atatea moduri de a iesi in evidenta si de a face zgomot online pentru cauza sau campania ta. Dar abordarea ta creativa poate face deseori diferenta intre putin zgomot si influentarea luarii unei decizii cheie in mobilizarea miilor de oameni. Afla despre cele mai inovative instrumente de campanie si despre cateva exemple grozave de folosire a acestora intr un mod creativ.

11.00 – 12.30 FORUM Atelier 8: Online tools for Offline Goals, Centrul Rațiu pentru Democrație, Cortul de Forum

Indiferent ce dă startul la o revoluție modernă, instrumentele digitale folosite în mișcări sociale sunt unelte valoroase ce ajută la creșterea transparenței si a răspunderii instituțiilor și indivizilor. Cu toate acestea e important să subliniem lipsa de interes din partea aleșilor și reprezentanților de a intra în dialog cu electoratul, la fel și capacitatea cetățenilor de a se implica pe termen lung și a-i trage la răspundere pe aceștia. Odată cu cresterea numărului de “activiști pe Facebook” și grupuri non formale ce sunt actori sociali activi, dorim să explorăm prin acest atelier modalitățile prin care cetățenii pot intra în contract cu reporezentanții săi, instrumentele și resurse comunitare disponibile. E foarte important să știm și cum să ne calibrăm așteptările atunci când vine vorba de transparență și răspundere.

13.00 – 14.30 FORUM Atelier 9: Investigație prin infografie, Rise Project, Cortul de Forum 

Cum să vizualizăm informații pentru activism bazat pe dovezi solide și cum să simplificăm mesaje complexe fără a denatura datele.

13.00 – 14.30 FORUM Atelier 10: Bazele accesului în justiție pentru ONG-uri și alte grupuri interesate, Oana Cătălina Poenaru, Asociația Salvați Bucureștiul, Cortul Cultural

Dacă până acum câțiva ani rolul primordial al ONG-urilor și al grupurilor de cetaățeni interesați se circumscria la acțiuni de watchdog sau advocacy, în ultimii ani a rezultat o nouă nevoie în rândul societății civile, care nu îșii poate găsi rezolvare decât prin acționarea în justiție a deciziilor nelegale ale autorităților. Acest workshop își propune sa acopere lipsa de know-how prin explicarea noțiunillor de bază necesare pentru atacarea unei decizii nelegale a unei autorități, începând de la etapa de monitorizare, consultare publică pe respectiva decizie și ajungând până la noțiunile juridice necesare pentru a iniția un proces în instanță.

15.00 – 16.30 FORUM Atelier 11: Sănătate Dulce pe Valea Barcăului, Slow Food Turda, Ograda Casei Parohiale

Produsele sǎnǎtoase, naturale, provenite direct de la micii producǎtori de la poalele Munţilor Apuseni, din regiunea Valea Barcǎului au transformat o mică intrepindere socială într-un brand căutat pe piața. Vorbim în cadrul atelierului despre cum s-a reușit acest lucru, dar și despre alte inițiative legate de produsele tradiționale (slow food) și promovarea unui stil de viața tihnit, opus alergăturii zilnice din marile orașe.

15.00 – 16.30 FORUM Atelier 12: ECI: Drepturile naturii, Pachamama Alliance, Căminul Cultural

Drepturile naturii se manifestă prin echilibrarea a ceea ce este bun pentru ființele umane cu ceea ce este bun pentru celelalte specii, cu ceea ce este bun pentru planeta în ansamblu. Este recunoașterea holistică că tot ceea ce este viu, toate ecosistemele planetei noastre sunt profund interconectate.

15.00 – 16.30 FORUM Atelier 13: Viitorul Pădurilor in România, Hans Hedrich și EcoAssist, Cortul de Forum

Pădurile europene au o importanță vitală pentru viitorul bătrânului continent. Organizații active în domeniu prezintă informații privind importanța biodiversității pădurilor și ritmul de defrișare din România.

17.00 – 18.30 FORUM Atelier 14: Cum funcționează Casa jurnalistului?, Ograda Casei Parohiale

Presa se duce pe apa sâmbetei și toată lumea caută soluții să salveze jurnalismul. De doi ani încoace, am pus pe picioare o comunitate care creează materialele cum nu prea se mai găsesc în instituțiile tradiționale: reportaje, investigații și multimedia. O să povestim cum am reușit asta și o să discutăm cum se pot construi mai multe inițiative.

17.00 – 18.30 FORUM Atelier 15: No justice without struggle – mining in Finland, Jari Natunen, Cortul Forum

Guvernul finlandez a decis ca mineritul va fi “noul Nokia” și a dat unda verde proiectelor miniere, cu promisiunea de a crea locuri de munca la nivel local. Totusi adevărul despre deșeurile toxice cu cianuri, metale grele, arsene, uraniu, torium si alte elemente radioactive a iesit la iveală. Cu dezastre, lupta de rezistenta pe mai multe nivele, și legislația UE de partea oamenilor există speranță pentru un viitor mai bun.

19:00-20:30 FORUM Atelier 16: Grassroots organising in Taksim, Cortul de Forum

Mișcarea de rezistență din Taksim prezentată de unul din participanții la protestele din vara anului trecut.

Joi, 14 aug

10.00 – 11.30 FORUM Atelier 17: Notre-Dame-des-Landes, resisting & alternatives to airport expansion, Joël Domen, Cortul de Forum

O mare mobilizare cetățenească se opune deschiderii unui nou aeroport la Notre-Dame-des-Landes în Franța. ZAD, zona de squat de 16 km² ocupată de militanți reunește în prezent peste 150 de persoane din Franța și din străinătate. În același timp, peste 200 de grupuri de sprijin au fost create în toată Franța. Astăzi, această luptă ar putea fi victorioasă, consolidând alte mișcări sociale din Franța.

10.00 – 11.30 Atelier 18: Atelier de economie socială, Fundația pentru Dezvoltarea Economiei Sociale, Comunitatea Stanciova, Moara Veche, Tarnat – Kalotaszeg Durabil, Cortul Cultural

Economia socială reprezintă o reîntoarcere spre comunitate și face trecerea de la o afacere bazată exclusiv pe profit spre crearea unor beneficii si pentru cei care livrează produsele sau serviciile. In cadrul atelierului se vor discuta exemple, mai mult sau mai puțin formale, de apropiere de comunitate și încurajarea antreprenoriatului.

12.00 – 13.30 FORUM Atelier 19: The Global North-Global South mining link, London Mining Network, Cortul de Forum

London Mining Network este o alianta de grupuri ce activeaza pentru drepturile omului, dezvoltare de mediu si solidaritate ce sprijina comunitatile din intreaga lume afectate de companiile miniere, cu sediul sau finantate din Londra. Workshopul va oferi o privire de ansamblu asupra luptelor miniere din America de Sud si a modurilor in care activistii lucreaza pentru a proteja drepturile oamenilor si mediul, atat in tara cat si prin tactici ce au ca tinta London stock exchange si Alternative investment market.

12.00 – 13.30 FORUM Atelier 20: Cum să documentezi un eveniment, Casa Jurnalistului, Cortul Cultural

Cum să documentezi un eveniment Când se întâmplă ceva interesant, toată lumea scoate mobilul și filmează, pozează, scrie pe rețele sociale… dar majoritatea celor care citesc mesajele astea nu înțeleg decât un talmeș-balmeș. O să vorbim despre câteva tehnici jurnalistice care ajută mult la observat, filmat și scris de la fața locului.

14.00 – 15.30 FORUM Atelier 21: Top of the (on)line tools for campaigning, World Development Movement, Cortul de Forum

De la a convinge un numar mare de oameni de a face cateva farse politice distractive, campaigning implica si comunicare si posibilitatea unei conversatii cu societatea. Invata despre “instrumentele” care ajuta la functionarea unei campanii, platformele care capteaza atentia si imaginatia publicului si modurile in care poti integra cele mai noi sisteme online pentru a da drumul la conversatie si mobiliza oamenii.

14.00 – 15.30 FORUM Atelier 22: Pericolele mineritului aurifer cu cianuri pentru România și Europa, Mining Watch România, Cortul Cultural

Cu 68 de zăcăminte aurifere identificate, România este expusă riscului unei expansiuni rapide a unor proiecte mine în carieră deschisă, bazate pe tehnologii cu cianură. În acest context, mineritul este o industrie cu miză extrem de mare pentru politicile publice și piețele financiare, dar mai ales pentru comunitățile și ecosistemele direct afectate. Riscurile însă depășesc granițele României.

14.00 – 16.00 Atelier 23: Samba – ritmurile rezistenței, Ograda Casei Parohiale

Vrem să vă împărtășim istorie rețelei noastre și motivele pentru care protestăm, vrem să discutăm împreună principiile noastre și cum funcționează acestea.

16.00 – 17.30 FORUM Atelier 24: Follow the money, Rise Project, Cortul de Forum

Tehnici avansate de investigație pentru descoperirea corupției și a crimei organizate. De la baze de date la observație directă pentru a dezvălui ce se află în spatele unor afaceri murdare.

 18.00 – 19.30 FORUM Atelier 25: De ce investițiile în patrimoniu sunt bune pentru suflet, Marcel Heroiu și ARA, Cortul Forum

In cadrul prezentarii se va face o scurta trecere in revista a impactului bine stiut al investitilor in patrimoniu (de la Centrul Vechi in Bucuresti, Piata Muzeului in Cluj, sau Rametea) si dupa aceea sa va discuta mai pe larg despre efectul direct si indirect asupra comunitatii din zona si asupra comunitatilor pe care astfel de investitii pot sa le creeze.

19.30 – 21.00 FORUM Open Space: Intâlnire Diasporă, Cortul de Forum

1. Lili Negrilă –  EN/ Introduction in Commons Thinking – Commoning – Allemde – Gemeingüter – Bun comun; RO/ Introducere in modul de a gandii bunul comun – Commons-Commoning – Allmede – Gemeingüter

2. Asociația React – De ce mai vorbim de discriminarea femeii în 2014 în România? )

Vineri, 15 august

 10.00 – 11.30 FORUM Atelier 26: Brevete, licențe libere și drepturi de autor, Ceata, Ograda Casei Parohiale

Toți creăm lucrări acoperite de dreptul de autor. De multe ori dreptul de autor este o barieră în calea inovației. Din cauza asta diverse grupuri și companii au început să folosească mecanisme care transformă lucrările sub drept de autor din bunuri exclusive în bunuri comune. Câteva din mecanismele acestea sunt licențele libere, Creative Commons și common pool-urile de brevete.

10.00 – 11.30 FORUM Atelier 27: Defending land – Corcoesto gold mine, Plataforma pola defensa de Corcoesto e Bergantiños, Cortul de Forum

Corcoesto este un sat pitoresc din Galicia, Spania unde viața tihnită a locuitorilor săi a fost perturbată de venirea companiei canadiene Edgewater Exploration Ltd. Aceasta propune un proiect minier aurifer bazat pe cianuri ce pune în pericol viața comunității și sit-ului Natura 2000 Rio Anllóns și izvoarele râului ce-l străbate.

10.00 – 11.30 Atelier 28 Permacultura și comunitati in tranzitie, Cortul Cultural

O prezentare succinta a miscarii de permacultura si Transition Towns in Romania, a conceptelor si solutiilor ce le aduc pt a crea o cultura aliniata cu principiile rezilientei si sustenabilitatii. prezinta Claudian Dobos  (Romania in Tranzitie) – trainer de Permacultura, Transition Towns, Deep Ecology si Community Building, fondator Aurora Community

12.00 – 13.30 FORUM Atelier 29 Organisme Modificate Genetic, InfOMG, Ograda Casei Parohiale 

InfOMG Romania prezintă situaţia actualizată a cultivării şi plasării pe piaţă a culturilor modificate genetic în România şi în Europa. În prezent, UE desfăşoară un proces de reformă a legislaţiei organismelor modificate genetic, care presupune numeroase riscuri, ce vor fi expuse de echipa InfOMG. Workshop-ul va include în final o dezbatere asupra securităţii alimentare.

12.00 – 13.30 FORUM Atelier 30: The fight against extractives in Canakkale/ Turkey, Çanakkale Environment Platform, Cortul de Forum

Experienta din Canakkale si lupta celor de acolo pentru un mediu curat – o prezentare a protestelor impotriva mineritului aurifer si a industriei de prelucrare a combustibililor fosili.

12.00 – 13.30 FORUM Atelier 31: The paradoxes of micro hydropower stations, WWF, Cortul Cultural

Micro hidro centralele ameninta raurile si izvoarele din Romania, reprezentand un pericol semnificativ asupra ecosistemelor, naturii si oamenilor, fragmentand habitatele si intrerupand curgerea apei de la retelele de apa proaspata. Afla tot ce vrei sa stii cu privire la aceasta noua promisiune de “energie” verde, la pagubele ireversibile pe care le poate avea si la solutiile de dezvoltare alternativa si de energie regenerabila. Magor Csibi directorul WWF Romania ne va prezenta campania care a reusit deja sa opreasca zeci de astfel de proiecte prin sprijinirea si munca alaturi de comunitatile si grupurile locale.

12.00 -14.00 FORUM Atelier 32: Tobele armele noastre/ Drums – weapons for resistance, Rețeaua Ritmurile Rezistenței, Lounge                       

Aveți ocazia să învățați intrumentele, comunicarea non-verbală, semnele și ritmurile samba activiștilor. Le încercăm pe toate și învățăm, chiar dacă mai și greșim uneori. Este foarte bine dacă aveți ureche muzicală, dar nu aveți nevoie de abilități speciale sau pregătire în domeniu muzical.

14.00 – 15.30 FORUM Atelier 33: Understanding and tackling TTIP, Unfairhandelbar, Cortul Forum

La atelier participă unele dintre vocile cele mai cunoscute împotriva TTIP din Germania. Obiectivul atelierului este de a obţine detalii despre TTIP, de a dezbate subiectul și de a discuta despre ceea ce se poate face în această privință. Jürgen Maier este directorul executiv al “Forum Umwelt & Entwicklung” (Forum de Mediu și Dezvoltare). Michael Efler este purtătorul de cuvânt al “Mehr Demokratie” (Mai Multă Democrație) și Karl Bär este policy officer la Umweltinstitut Munchen (Institutul pentru Mediu). Ambii sunt inițiatori ai ECI pe TTIP. Toate cele trei ONG-uri fac parte din “Unfairhandelbar” o alianță ONG-uri împotriva TTIP.

16.00 – 17.30 FORUM Atelier 34 Acapararea terenurilor agricole / Land grabbing, Ecoruralis, Ograda Casei Parohiale

Asociaţia Eco Ruralis investighează de aproape doi ani acest fenomen care afectează existenţa comunităţilor rurale. Pământurile agricole ale României sunt loc de joacă pentru investitorii straini şi români de mai mulţi ani. Atrase prin surfafaţele mari disponibile şi prețurile scăzute in raport cu restul Europei, marile companii agricole, corporaţii care exploatează resurse naturale, bănci şi fonduri de investiţii se instalează pe mii de hectare. Azi, mai mult de 1 000 000 de hectare agricole sunt în mâinile străinilor. Eco Ruralis vă explică metodele prin care este acaparat terenul agricol din satele româneşti, expunând cazuri investigate în diferite zone ale ţării.

16.00 – 17.30 FORUM Atelier 35: Campania Salvați Roșia Montană – lupta continua!, Alburnus Maior, Cortul de Forum

Povestea luptei unui mic sat din Apuseni care a inspirat o generație. Lupta nu s-a încheiat, însă acest lucru nu îi sperie pe inițiatorii ei, roșienii, care rămân fermi pe poziție după mai bine de  14 ani. O prezentare despre libertate, respectarea drepturilor omului și natură curată.

18.00 – 19.30 FORUM Atelier 36: Victorii în justiție pentru patrimoniul Roșiei Montane, avocat Marius Harosa, Cortul de Forum

În ultimul an o serie de decizii foarte importante au fost exprimate de instanțele judecătorești din Romania, cu privire la procesele intentate de Alburnus Maior și partenerii săi. De la certificate de descărcare arheologice anulate, la planuri de urbanism suspendate, victoriile în justiție sunt dovada unei lupte juste și îndreptățite. Cum se raportează autoritățile la aceste decizii, aflăm de la av. Marius Harosa.

 Sâmbătă, 16 aug

 10.00 – 11.00 Atelier 37: Crowdfunding, colaborarea comunitară și inovație socială, Cortul de Forum

În trecut doar organizațiile mari, cu istoric îndelungat și o imagine puternică obișnuiau să atragă finanțări considerabile, însă colaborarea și inovația socială începe să schimbe regulile jocului. Din ce în ce mai multe rețele grassroots rezolvă probleme sociale, gasesc soluții scalabile și se finanțează prin crowdfunding. Folosirea tehnologiei e simplă, iar successful vine de la cei ce fac lucruri cu o semnificație deosebită și demonstrează impactul. Ne vom uita la platformele ce au înlesnit această paradigmă și cum micro-finantarea si inovația socială vor deveni un ecosistem integrat.

10.00 – 11.00 Atelier 38: Anotimpuri la borcan, Asociația React, Cortul Cultural

Un proiect adresat mediului rural, care presupune înființarea de bucătarii complet utilate în comunități rurale pentru a încuraja țăranii să-și producă singuri gemurile, murăturile, compoturile conform standardelor tehnico-sanitare, iar apoi să le vândă. Atelierul promovează anteprenoriatul și îi învață pe locuitori cum să se susțină singuri, fără să fie nevoie să se mute la oraș.

12.00 – 13.30 Atelier 39: Facilitarea întâlnirilor/ Meeting Faciliation, Cortul Verde

Întâlnirile și ședințele pot fi dificile. Când un grup de oameni  vor facă schimb de informații și să ia decizii împreună  uită de multe ori cum să coopereze și intră în competiție unii cu alții. Totuși, cu bunăvoința grupului ședința se poate transforma într-o experiență plăcută pentru toată lumea. În cadrul acestui atelier, vom explora conceptul de facilitare și cum putem crea ședințe pozitive și de succes.

11.00 – 13.00 Plenara 1 – Lansarea campaniei europene de interzicere a cianuri în minerit, Cortul de Forum

13.30 – 15.30 Plenara 2 – Campanii și mișcări sociale/Social movements and campaigns, Cortul de Forum

16.00 – 18.00 Plenara 3 – Organizare grassroots fară granițe – Forumul Diasporei, Cortul de Forum

program forumul social fanfest 2014 roșia montană


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *