Vitalie Călugareanu

R Moldova: Se pregătește demisia Guvernului?

Arestarea lui Vlad Filat va aprofunda criza din coaliția de guvernare (care a rămas cu numai 49 de voturi din totalul de 101, după arestarea lui Filat și renunțarea la mandat de către deputatul PD, Igor Corman). Potrivit analiștilor politici de la Chișinău, cel mai probabil, Alianța pentru Integrare Europeană – 3 își va înceta existența, iar guvernul condus de Valeriu Streleț va cădea. De asemenea, actuala criză politică va duce la o agravare a problemelor economice cu care se confruntă Moldova. Directorul executiv al organizației non-guvernamentale „Expert-Grup”, Adrian Lupușor, a avertizat că Moldova se apropie de „o criză economică și socială profundă” și a chemat societatea civilă la mobilizare.

Portalul „tribuna.md” scrie, cu referire la fruntași din PLDM, că Guvernul condus de Valeriu Streleț ar putea fi demis săptămâna aceasta. Deja există un proiect de moțiune de cenzură în acest sens depus de socialiști în Parlament.

Nemulțumirea unor parteneri de coaliție s-ar putea accentua în special după ce premierul Valeriu Streleț (exponent PLDM) a anunțat că, „până la 6 noiembrie, Guvernul va lua o decizie în privința concesionării Aeroportului Internațional Chișinău” – decizie luată încă de guvernul condus de Iurie Leancă în 2014. Streleț a anunțat luni, 19 octombrie, că firma concesionară a Aeroportului nu și-a îndeplinit angajamentele asumate, iar de aici rezultă că ar putea fi reziliat contractul semnat anterior – decizie care ar însemna pierderi uriașe pentru firma care a luat în concesiune Aeroportul, care aparține aceluiași Ilan Shor, care l-a denunțat la CNA pe liderul PLDM, Vlad Filat.

Probe noi în dosarul care îl incriminează pe Vlad Filat

Liberal-democratii au sesizat Curtea Constituțională în legătură cu ridicarea imunității de deputat a liderului formațiunii, Vlad Filat.

La rândul lor, ofițerii anticorupție au sechestrat o parte din proprietățile politicianului și au spus că dispun de probe care confirmă că acesta îi fila pe unii politicieni. Avocații bănuitului au anunțat că Vlad Filat, care se află în izolatorul CNA, s-a îmbolnăvit.

Mai multe maşini care i-ar aparţine lui Vlad Filat au fost aduse luni, 19 octombrie, în garajul CNA. Totodată, ofițerii anticorupție au anunțat că în urma perchezițiilor la domiciliul lui Filat au fost descoperite înscrisuri secrete de la mai multe instituții de stat. Potrivit procurorului anticorupție Adriana Bețișor, deputatul ar fi filat mai multe persoane, între care și politicieni: „Am depistat la domiciliu acte care atestă o legătură incontestabilă asupra cazului pe care îl investigăm. Sunt acte care indică companii si persoane-cheie care au intrat în această schema infracţională. Un aspect foarte ciudat a fost depistarea unor acte secrete de la diferite persoane și note informative ce ţin de protestele organizate în centrul Chișinăului. Este vorba de filajul unor politicieni”, a spus Adriana Bețișor.

PLDM: „Adevărații vinovați caută țap ispășitor”

Partidul Liberal Democrat a difuzat un comunicat de presă în care condamnă decizia privind plasarea în arest a liderului formaţiunii, Vlad Filat, cu încălcarea gravă a drepturilor lui, şi consideră că graba cu care a fost adoptată această hotărâre denotă caracterul politic al acesteia, iar adevăraţii vinovaţi de „crimele” de la „Banca de Economii” încearcă să găsească un ţap ispăşitor.

În legătură cu rapiditatea cu care s-a lucrat în acest dosar, ofițerul anticorupție Adriana Bețișor a spus că aceasta se explică prin necesitatea neadmiterii distrugerii probatoriului și că Vlad Filat a fost pus în arest pentru a nu influența martorii.

Luni, 19 octombrie, deputații PLDM au depus o sesizare la Curtea Constituțională în care solicită controlul constituționalității hotărârii Parlamentului cu privire la ridicarea imunității parlamentare a deputatului Filat. Potrivit avocaților liderului PLDM, reținerea lui Vlad Filat fără ca hotărârea Parlamentului de ridicare a imunității să fie publicată în „Monitorul Oficial”, este ilegală, Filat fiind reținut imediat după încuviințarea dată prin votul majoritar al parlamentarilor. De asemenea, avocații lui Vlad Filat susțin că acesta ar fi fost reținut cu încălcarea prezumției de nevinovăție și a garanțiilor procesual-penale.

Filat – 30 de zile de arest preventiv în izolator

Duminică, 18 octombrie, Judecătoria Buiucani a eliberat mandat de arest preventiv, pentru 30 de zile, pe numele liderului PLDM. Avocații au anunțat că vor contesa decizia la Curtea de Apel, iar în cazul în care arestul preventiv va fi menținut, se vor adresa la CEDO. Mai mult, potrivit avocaților, clientul lor s-ar fi îmbolnăvit aflându-se în custodia CNA. În legătură cu aceasta, procurorul Adriana Bețișor a spus că nu există vreo constatare medicală că liberal-democratul Vlad Filat s-ar fi simțit rău în timp ce se află în izolator. Avocații ex-premierului susțin că Filat ar fi acuzat „tensiune arterială ridicată” și a solicitat asistență medicală.

Luni, la CNA, au fost audiați, în calitate de martori în dosarul în care Vlad Filat are statut de bănuit, directorul Serviciului Vamal, Tudor Balițchi și principalul suspect în cazul „jafului secolului”, Ilan Shor. Ceva mai înainte, în același dosar a fost audiat de către anchetatorii CNA și ex-premierul Iurie Leancă, președinte al Partidului Popular European din Moldova. Potrivit procurorilor, ancheta este sigură că Balițchi cunoaște unele circumstanțe ce vizează jaful de la „Băncii de Economii”. Deocamdată Balițchi are statut de martor în acest dosar.

Text publicat de Deutsche Welle

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *