Vitalie Călugareanu

R Moldova: PD tulbură „apele” cu un nou candidat apropiat de Plahotniuc

Partidul Democrat a propus un nou candidat la funcția de premier pentru care a susținut că are confirmat sprijinul a 55 de deputați. Șeful statului, Nicolae Timofti, a acceptat candidatura lui Pavel Filip la funcția de prim-ministru.

Pavel Filip este un inginer și politician din Republica Moldova, care în prezent îndeplinește funcția de Ministru al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor al Republicii Moldova

Pavel Filip este un inginer și politician, care în prezent îndeplinește funcția de Ministru al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor al Republicii Moldova

Candidatul desemnat joi la funcția de premier, Ion Păduraru, a renunțat la mandatul încredințat de șeful statului. Acesta și-a motivat decizia prin faptul că nu are consensul partidelor politice, în timp ce pentru candidatura lui Pavel Filip, un apropiat al lui Plahotniuc, au semnat 55 de deputați.

„Nu cred că ar fi în beneficiul țării și nici corect să existe o eventuală confruntare a mea cu majoritatea parlamentară. Așa ceva nu este posibil. L-am anunțat pe președinte că îmi depun mandatul pe care mi l-a încredințat. La această oră nu mai am statut de premier desemnat, deja a fost semnat decretul de abrogare a decretului prin care am fost desemnat. Consider că candidatura propusă este una de compromis și președintele urmaează să o examineze în conformitate cu prevederile Constituției”, a declarat Ion Păduraru.

Decizia sa vine după ce vineri, o nouă majoritate parlamentară l-a propus la funcția de premier pe ministrul în exercițiu al Tehnologiei Informaționale, Pavel Filip, un apropiat al controversatului oligarh, Vlad Plahotniuc, propus și el anterior la funcția de premier de 56 de deputați, dar respins de două ori de șeful statului.

Democratul Pavel Filip a fost desemnat candidat la funcţia de premier. Preşedintele a semnat decretul de numire a acestuia în funcţie.

Liderul PD, Marian Lupu a declarat că Pavel Filip este „candidatul majorității”, nu a lui Vlad Plahotniuc. Democratul a spus că această candidatură a fost aleasă după lungi dezbateri și negocieri în cadrul majorității nou formate.

——————————————————————–

Democrații l-au propus pe ministrul în exercițiu al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Pavel Filip, un apropiat al controversatului om de afaceri Vlad Plahotniuc. Pavel Filip a fost ministru în „Guvernul Streleț”, demis pentru suspiciuni de corupție. Deputatul PD Sergiu Sîrbu, a anunțat că la Președinție a fost înregistrată o declarație semnată de 55 de deputați, care susțin candidatura lui Pavel Filip. În susținerea acestuia au semnat deputați de la PD, PL, cei 14 comuniști plecați din partid, dar și de la PLDM.

Klaus Iohannis și Traian Băsescu îl sprijină pe Nicolae Timofti

Pe de altă parte, președintele Timofti, care l-a înaintat joi seară pe ex-ministrul Justiției, Ion Păduraru, la funcția de prim-ministru, a recăpătat încrederea cetățenilor, iar decizia sa de a respinge candidatura controversatului om de afaceri Vlad Plahotniuc, înaintată inițial de PD, a fost salutată de înalți demnitari europeni. Președintele român Klaus Iohannis a anunțat vineri că este alături de preşedintele Nicolae Timofti, în demersurile pe care acesta le face pentru a ieşi din situaţia complicată în care se află ţara: „Contez pe maturitatea clasei politice de la Chișinău pentru a găsi calea cea mai bună pentru soluţionarea crizei. Sper să avem o soluţie rapidă şi bună pentru păstrarea Republicii Moldova pe calea europeană”, a menționat Iohannis. „Este o situaţie foarte complicată. Sunt permanent informat şi în contact cu actorii cei mai importanţi de acolo”, a adăugat președintele român.

Ex-președintele român, Traian Băsescu a fost mult mai tranșant: „Timofti a câștigat bătălia împotriva oligarhului tupeist Plahotniuc, înaintat repetat de democrați la funcția de premier”, a menționat Băsescu. „Ion Păduraru, un fost judecător şi un pro-european convins, a primit şi onoarea, dar şi misiunea grea de a forma noul guvern. Dacă va fi sprijinit, inclusiv din România, cred că va reuşi (prietenii lui Plahotniuc de la Bucureşti ştiu despre ce vorbesc). După formarea şi validarea în Parlament a noului guvern, România trebuie să vireze imediat suma necesară închiderii bugetului pentru anul 2016. (…) Alegerile anticipate în Republica Moldova convin Moscovei şi forţelor politice pro-moscovite. În schimb, instalarea guvernului Păduraru înseamnă menţinerea direcţiei Vest, ceea ce este în interesul major al României. Preşedintele Nicolae Timofti şi-a făcut datoria faţă de Republica Moldova. Şi-o va face şi România? Este ultima şansă!”, scrie Traian Băsescu pe Facebook.

Iar fostul prim-ministru al României, Victor Ponta, face previziuni sumbre pentru Republica Moldova după decizia preşedintelui Timofti de a-l desemna pe Ion Păduraru la funcția de prim-ministru. „Haosul este total, falimentul aproape inevitabil și perspectiva acaparării puterii de cei care se declară oficial pro-Rusia și anti-România devine o certitudine”, a scris Ponta pe o rețea de socializare.

Înaintarea lui Ion Păduraru, o soluție de avarie

„Cred că şansele alegerii domnului Păduraru în funcţia de prim-ministru sunt minuscule. Pentru că, în primul rând, este o soluţie de avarie această decizie a preşedintelui Timofti de a înainta un candidat care nu aparţine de ramura partidelor politice reprezentate în Parlament”, susține directorul executiv al IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, într-un interviu pentru „Europa Liberă”. „Asistăm la o coliziune între nişte ‘trenuri’. Aceste ‘trenuri’ nu comunică, nu colaborează, iar soluţiile pe care le aduc pentru rezolvarea acestei crize sunt incompatibile. Din acest motiv, scena politică este oarecum în derizoriu, pentru că nu lucrează la construirea unei soluţii de alternativă, ci la demolarea adversarilor ori rivalilor potenţiali. Aceasta este o mare problemă pentru clasa politică. (…) Toate aceste grupuri politice sunt extrem de absorbite de propriile interese şi de propriile griji de supravieţuire şi mai puţin de grija de a servi interesului public”, susține Igor Munteanu.

Socor: „Forțele controlate de Plahotniuc au încercat o lovitură de stat”

La rândul său, analistul politic occidental, Vladimir Socor, a menționat că „Plahotniuc și forțele controlate de el au încercat o lovitură de stat, iar președintele Timofti a reușit să demonstreze că este apărătorul de frunte al ordinii constituționale în Republica Moldova”. Socor deplânge faptul că Curtea Constituţională a „întors pe dos” Constituţia Republicii Moldova şi „a contribuit la tentativa de lovitură de stat”: „CC a devenit un fel de auxiliar al PD în evoluţia lentă către o lovitură de stat. Anume aşa se poate interpreta decizia CC din 29 decembrie 2015, decizie luată la propunerea unei părţi a PCRM, care s-a solidarizat cu Plahotniuc. Prin această decizie a Curţii, preşedintele este lipsit de prerogativa sa constituţională de a desemna el însuşi un candidat la funcția de prim-ministru. CC a întors pe dos Constituţia. Potrivit Constituţiei, preşedintele are dreptul să înainteze candidatul după consultarea fracţiunilor parlamentare, dar dreptul de a înainta candidatul îi revine preşedintelui. Curtea Constituţională l-a obligat însă pe preşedinte să accepte orice nominalizare din partea unei majorităţi parlamentare – majoritate care, ştim, s-a constituit în parte prin corupţie sau şantaj”, afirmă Vladimir Socor. În opinia lui, Moldova se confruntă astăzi, pe lângă criza politică, şi cu una constituţională: „Avem de a face cu o încercare de capturare deplină a statului de către Partidul Democrat, a cărui vitrină politică este Marian Lupu, în timp ce adevăratul diriguitor este domnul Plahotniuc. Iar Preşedinţia este o redută care se opune acestei lovituri de stat mascate”, a conchis Socor.

Partidul lui Iurie Leancă trece în opoziție

Partidul Popular European din Moldova trece în opoziție față de majoritatea parlamentară care a fost creată în Parlament și nu va susține nici un candidat la funcția de premier, propus de aceasta. La fel, formațiunea nu va susține nici candidatura lui Ion Păduraru, desemnată joi de Nicolae Timofti. Decizia a fost luată vineri, în cadrul Consiliului Național Politic al PPEM.

Timofti la bustul lui Eminescu: „Zdrobiţi orânduiala cea crudă şi nedreaptă”

Vineri, cu ocazia împlinirii a 166 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, politicienii moldoveni au depus flori la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor. Președintele Nicolae Timofti a fost aclamat de mulțimea adunată în jurul bustului. După depunerea de flori, șeful statului Nicolae Timofti a recitat câteva versuri din poezia „Împărat și proletar”: „În ziua aceasta îmi vine să zic: Zdrobiţi orânduiala cea crudă şi nedreaptă, / Ce lumea o împarte în mizeri şi bogaţi! / Faceţi ca-n astă lume să aibă parte dreaptă, / Egală fiecare, şi să trăim ca fraţi”. Preşedintele a venit însoţit de candidatul desemnat la funcţia de premier, Ion Păduraru.

Ghimpu, huiduit

Pe de altă parte, liderul PL, Mihai Ghimpu, altă dată apreciat de cei care veneau la bustul poetului în această zi, pentru promovarea românismului, vineri a fost huiduit, după ce zilele trecute întreaga fracțiune parlamentară a PL a semnat pentru desemnarea lui Vlad Plahotniuc la funcția de premier. „Omului poţi să-i cumperi căciulă, dar minte nu poţi să-i dai. Fiecare cu mintea şi căciula sa. Fiecare cetăţean poate să spună ceva, depinde de ce educaţie are. Respect părerea tuturor, dar nu admit ca cineva să-mi dea lecţii. Oamenii cu problemele lor, săraci, manipulaţi”, a spus Ghimpu. Liderul PL s-a supărat pe jurnalişti că i-au solicitat să comenteze „ceea ce spun nişte oameni manipulaţi şi săraci”, în timp ce el se aștepta că jurnaliștii îi vor solicita să recite un vers din opera lui Eminescu.

Dodon, pe fundalul imnului „Deșteaptă-te române”

Și liderul socialiștilor Igor Dodon a depus vineri flori la bustul lui Mihai Eminescu. În timp ce făcea declarații pentru presă, cu privire la învestirea „guvernului Păduraru”, cei din organizația „Tinerii Moldovei” organizau un flash-mob cu mesaje despre identitatea românească a poetului Mihai Eminescu, iar pe fundal răsuna imnul „Deșteaptă-te, române”. Dodon a declarat că nu-l vor susține pe candidatul desemnat la funcția de premier și că socialiștii se pregătesc de alegeri anticipate.

Text publicat pe site-ul Deutsche Welle


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *