Mihai Goțiu

PSD, PNL & Co: mulțumiți-i Generalului: vara asta nu ieșim în stradă!

Lui Alibec îi doresc toată sănătatea din lume, dar dacă e să căutăm o imagine (nu neapărăt un vinovat) pentru prestația lamentabilă a echipei de fotbal a României la Campionatul European, atunci indolența de care a dat el dovadă pe teren e imaginea căutată. Gafele lui Tătărușanu (îndeosebi cea din meciul de aseară, cu Albania) sunt și ele memorabile, dar asemenea greșeli i se pot întâmpla oricui – e nasol când se întâmplă portarului, că în majoritatea cazurile e gol -, dar nu poți să dai vina pe portar la finalul unui turneu în care nu ai reușit să înscrii, în trei meciuri, nici măcar un gol din acțiune! Zău de înțeleg ce au văzut unii sau alții la Alibec, dar și prin hârtoapele Diviziei C, pe unde mai ajungeam acum două decenii, la începuturile carierei jurnalistice, să scriu câte o cronicuță de pe la Minerul Sărmășag, Satulung ori Ocna Mureș, vedeam atacanți mai determinați și mai hotărâți să impresioneze cei o sută sau chiar mai puțini spectatori care spărgeau semințe de bostan și floarea soarelui pe margine.

Mi-e greu să înțeleg cum după ce ai irosit pe mâna lui Alibec egalul cu Franța (revedeți cine pierde mingea și, mai ales, cum pierde mingea, în faza din care se naște golul decesiv al francezilor), ai continuat să mizezi pe el în jocurile următoare. Că e nu era vorba de o greșeală, ci de atitudine, că același mod de a trata fazele (mereu cu spatele la poartă, și mereu parcă în reluare) a avut pe tot parcursul turneului. Nu e deloc întâmplător că și în jocul deciziv, faza golului Albaniei e precedată de una în care Alibec (din nou cu spatele la doar câțiva metri de poarta adversă) nu obține nimic, nici măcar o lovitură de la colțul terenului…

Nu, nu întreaga echipă a României a dat dovadă de aceeași apatie. La polul opus a fost Florin Andone, cel care, cât a fost păstrat în teren a ținut cu cel puțin zece metri liniile franceze mai departe de poarta noastră doar prin determinare și tot din determinarea lui s-a născut ultima șansă a României, bara din meciul cu Albania. Poate că o fi Alibec (Stanciu, Stancu ori Adi Popa) mai ”valoros” decât Florin Andone, dar la campionatul european am fi avut nevoie de cel puțin încă vreo trei-patru jucători la fel de determinați ca atacantul Cordobei. Culmea că i-am și avut, dar mai mult au stat pe bancă! Unul a fost Torje, iar celălalt Sânmărtean. Celui din urmă nu i-au ieșit foarte multe în puținele minute cu Albania, dar intrarea lui a împins metri buni mai în spate defensiva albaneză, a creat spații și nu e greu de înțeles de ce: că mereu venea în căutarea mingii, să primască pasa, cu totul diferit de ”vedeta” Stanciu care mai mult s-a ascuns în spatele jucătorilor albanezi, așteptând fie să-i servească cineva (cine?!) o minge perfectă, fie derogându-se de vreo responsabilitate.

Și așa ajungem la General și la totala lui lipsă de inspirație în Franța. O lipsă de inspirație care n-ar trebui însă să ne mire. Lui Anghel Iordănescu i s-a făcut cadou acest turneu final, fiind adus la echipa națională într-un moment în care calificarea era rezolvată în mare parte, dar pentru care ”a reușit” să ne facă să tremurăm la ultimele meciuri. În 9 partide oficiale din ultimul mandat Iordănescu, în 2015 și 2016, România reușit să înscrie doar de 7 ori, 4 dintre goluri fiind în poarta Insulelor Feroe și două din penalty. Așadar, dacă nu luăm în considerare cele două meciuri cu Insulele Feroe, România a înscris doar un gol din acțiune în 7 (șapte) jocuri oficiale, și acela, în prelungirile meciului cu Finlanda, de pe propriul teren, tot în urma insistenței lui Florin Andone, unul dintre puținii jucători (maxim încă vreo doi-trei) despre care se poate spune că, în ultimii ani, ”au murit pe teren” atunci când au îmbrăcat tricoul Naționalei. Ineficacitatea asta a ultimei perioade Iordănescu nu are legătură cu cine știe ce presupusă ”lipsă de valoare”. Că nici Grecia, nici Ungaria, nici Irlanda de Nord, nici Finlanda, pentru a nu mai vorbi de Albania nu au cine știe ce valoare peste România. Iar Elveția e departe de a fi o super-putere, la fel cum și Franța e departe, mult departe de perioada ei de aur când spulbera Brazilia într-o finală de Campionat Mondial. De fapt, într-o perioadă în care valoarea naționalelor europene a tins să se egalizeze (vezi absența Olandei de la turneul final, dar și rezultatele unor naționale care până mai ieri nu existau pe harta fotbalului), România s-a prăbușit în mandatul lui Iordănescu. Prezența la un turneu final european cu 24 de echipe nu trebuie să ne amăgească (chiar dacă pe moment s-a întâmplat asta): nu am crescut noi, ci pur și simplu s-a mărit numărul de echipe participante. În realitate, în ultimul mandat Iordănescu, naționala de fotbal a României a punctat niște ”recorduri” deloc de invidiat:

 • a terminat calificările pe locul 2 într-o grupă câștigată (în premieră) de o echipă aflată în a 5-a urnă valorică la tragerea la sorți, Irlanda de Nord; și asta după ce, în momentul în care Iordănescu a preluat naționala, România conducea grupa în mod autoritar (spre comparație, România câștiga grupa de calificare pentru CE din 1984, tot din Franța, pornind din a 4-a urnă valorică, și având parte de adversari ca Italia – campioană mondială en-titre în acel moment, Cehoslovacia – campioană europeană în 76 și ocupantă a poziției a 3-a la ediția din 1980, Suedia și Cipru; nota bene, atunci România s-a calificat între primele 8, nu între primele 24 de echipe ale continentului);
 • a înscris doar 5 goluri în 6 meciuri oficiale în 2015, dintre care 4 în meciurile cu Insulele Feroe și al cincilea în prelungirile meciului cu Finlanda;
 • la turneul final n-a încris niciun gol din acțiune în 3 meciuri și a pierdut pentru prima dată în fața Albaniei, după 68 (!) de ani;
 • a intrat în istoria… Albaniei, care marcat primul gol și a obținut prima victorie la un turneu final european de fotbal în meciul cu România.

Ce ne arată toate aceste ”recorduri”? Că nu e nicio surpriză și nici ghinion că terminăm CE de fotbal pe ultimul loc în grupă, cu un singur punct și în spatele Albaniei. Surprinzător a fost că am rezistat aproape 90 de minute cu Franța, că i-am luat un punct Elveției și că mai aveam ceva speranțe de calificare în meciul cu Albania. Într-un fel, dezastrul (anunțat) din Franța are propria semnificație: sfârșitul Erei Generalilor. Printr-o stranie coincidență, generalul al cărui spectru sumbru ne-a marcat Revoluția, Victor Atanasie Stănculescu, s-a stins din viață cu puțin timp înainte ca și cariera Generalului de la națională să se încheie. Asta după ce în toamnă, o altă promoție de generali, în frunte cu generalul Oprea, a fost trasă pe linie secundară. Iordănescu, cel mai vizibil general dintre cei care, într-un fel sau altul, își mai păstraseră o funcție cu mare vizibilitate publică va ieși din scenă fără onoruri speciale. Și fără oameni în stradă.

Și asta ar fi ceea ce am avea de învățat dintr-o seară tristă rău pentru fotbalul românesc și pentru România. Că nu mai putem continua bazându-ne pe hazard. Că numărul stelelor de pe umeri nu confirmă valoarea și că valoarea trebuie confirmată permanent. Atât cea profesională, cât și cea umană (capac la toate a fost declarația lui Iordănescu de după meci, că nu are ce să-și reproșeze! Poftim!?). Că dincolo de valoare mai avem nevoie și de determinare, de atitudine. De oameni ca Florin Andone,  nu de plictisiți ca Alibec. Pe bune, transversala aia de la Lyon, zguduită de mingea expediață de Florin Andone și care, probabil, încă mai tremură și la ora asta, ar trebui să fie șocul necesar pentru trezire.

M-aș bucura dacă ziua de astăzi am începe-o spunându-ne ”Adio, Generale!” și ”Adio, tuturor generalilor care nu aveți treabă directă cu armata! Timpul vostru a trecut. În fotbal și în viața de zi cu zi!”. Vara asta nu ieșim în stradă, dar din toamnă e vremea să vă schimbăm.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

18 thoughts on “PSD, PNL & Co: mulțumiți-i Generalului: vara asta nu ieșim în stradă!

 1. adrian

  florin andone e din alt film fata de ceilalti „tricolorii”- in vacanta! a venit direct din campionatul in desfasurare de parca a venit dupa o lunga relaxare! ceilalti, odihniti de 3 saptamani, aratau de parca iesisera de curand din mina!
  Sincer ma mir ca „meritocratia” romaneasca i-a permis lui Andone sa intre pe teren! Acesta a aratat ca se poate! La noi, mai bine suntem toti prosti, ca deh, asta-i valoarea, decat sa fie cativa mai breji care sa strice monotonia, eventual sa ii puna pe restul la treaba!

  Reply
 2. Gicanul47

  Florin Andone si Tatarusanu( Exceptie golul)singurii care meritau in nationala , restul sunt ptr. poze si prezentati ptr, a fi eventual cumparati de catre echipe din liga a 2 adin Turcia,sau China

  Reply
 3. Stefan

  Nu s-ar putea ca această „echipă” de fotbal care (nu) a reprezentat România la Campionatul European să se întoarcă acasă PE JOS???… Cu „Generalul” pe post de încheietor de grupă!… S-ar stabili un record superior celui stabilit de mineri – acum ceva timp!…

  Reply
 4. tifosul ex.

  In orice comuna , cat de mica din vest , exista un stadion . Majoritatea cu nocturna. La noi s-au construit supermercat. sau d-zeu stie ce, acolo unde mai era un petec de iarba.
  Daca nu ai echipe de club puternice , nu ai nici nazionala. Cluburile din Romania traiesc cu perfuzii . Si alea „diluate”. Albania nu a castigat participarea la CE , la LOTO. Are valoarea ei, si s-a vazut si in celelalte meciuri.
  Faptul ca nu am cazut de pe un cal frumos , nu prea schimba nimic.

  Reply
 5. Quetzalcoatl

  Dacă s-a început cu Pe-al nostru steag(e scris unire…) cântat pentru Albania şi apoi cu Deşteaptă-te române iată unde s-a ajuns. Aşa că ai noştrii s-au deşteptat, unii, doar pentru ai lăsa pe albanezi să-şi dovedească abnegaţia,că la tehnică s.a văzut cum sânt în fazele de la poartă(excepţie cea de la gol)

  Reply
 6. taunul77

  Florin Andone e bataios, are atitudine, dar il incurca mingea. Nu te poti baza pe asemenea jucatori la un turneu final. Alibec e talentat, dar are grave carente de comportament. Are 25 de ani. De acum ar cam trebui sa se maturizeze.
  Romania nu mai are jucatori de valoare. Nu mai sunt Hagi, Ilie Dumitrescu, Gica Popescu, Lacatus, Raducioiu, Adrian Ilie etc., cu care o mare parte din microbisti s-au obisnuit. Alde Torje, Stanciu, Bogdan Stancu sau Chipciu sunt cu doua clase sub cei mentionati. Cu astia nu poti spera la mai mult. Sunt buni doar in campionatul intern. Cum ajung prin strainatate, cum se fac de ras. Si, in final, esueaza pe la echipe mediocre din Turcia. Asta in cel mai fericit caz. Este cea mai slaba echipa nationala a Romaniei, din 1986 incoace (de cand ma uit eu la fotbal). Asta e rezultatul de domnie timp de 20 ani a binomului Nasu & Corleone. La Mondiale nu avem ce sa cautam.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ taunul77: nu mai sunt pentru că s-a redus baza de selecție dramatic; ”generația de aur” a fost efectul câtorva decenii de căutat copii talentați prin curtea școlii ori pe maidan, de la Hunedoara, la Craiova ori Constanța; banii care s-au luat pe jucătorii din ”generația de aur” au fost făcuși praf de toți mafioții din fotbalul românesc, nu s-au investit în găsirea și formarea altor fotbaliști;
   de Florin Andone ai nevoie exact pentru ceea ce a făcut cu Franța și apoi și cu Albania cât a apucat: să-ți împingă linia de apărare a adversarului cu cel puțin 10 metri mai în spate, asta înseamnă linia de mijloc, la rândul ei, mai în spate și obligarea atacanților adverși să vină să-și ia baloane de la centrul terenului, nu să aștepte ”pomană” în careul tău; asta face un atacant bătăios, determinat, care stă cu fața la poartă – asta mai făceau Cămătaru ori Ganea, chit că nici ei nu rupeau gura târgului la tehnicitate

   Reply
   • taunul77

    Nu se compara Florin Andone cu Camataru sau Ganea. Nu va fi niciodata de nivelul lor. Asta e bun doar pentru a 2-a divizie din Spania. Sau pentru echipe care se bat la retrogradare in prima.
    Daca stau sa-mi aduc aminte cum juca Ganea, nu era chiar lipsit de tehnicitate. Mai curand lipsit de tehnicitate era Viorel Moldovan.
    Iar cu Camataru nu se asemana, doar daca avem in vedere doar diferenta de gabarit.

    Reply
 7. ??????

  Considerati ca se observa in jocul echipei nationale antrenata de domnul general Anghel Iordanescu si influenta ideilor conceptuale, publicate de generalui Gabriel Oprea ,in materie de strategii nationale cu referiri la sistemele de forta si de aparare ale tarii si la cel politic ?

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ ??? : da, doar că lipsea coloana cu girofar să-i lase pe atacanții români să treacă spre poarta adversă

   Reply
 8. Alex

  Corect. Total de acord, nimic nu se mai poate spune. E timpul sa ne apucam de treaba cu seriozitare!

  Reply
 9. alinaMP

  hey, nu va luati dupa Mihai, efectul microbismului…eu cred ca o sa ies. Doar nu o sa bem bere toata vara. Ca veni vorba, dau o bere daca nu mai e cu suspendare la Dragomir si Sandu in turul doi. Cunoscatorii stiu ce.

  Reply
 10. Alex

  Nu iesim in strada, dar trebuie de urgenta facuta curatenie nu numai in fotbal, ci in toate sferele vietii sociale si politice! Daca nu se intampla , exista riscul ca Romania sa se plaseze la coada Europei !

  Reply
 11. brod

  Asta e valoarea fotbalului românesc. Niște puturoși, căpătuiți pe la cluburi de mâna a doua și atreia din Turcia, indolenți și lipsiți de talent. Și, peste toate, (D)EFECTUL POMPILIU POPESCU. ia vedeți, când a apărut demiterea celebrului vraci, după ce eveniment pe piața dopajului? eeeiiii…. de aceea jucase naționala mai repejor în meciul cu Spania, stingându-se apoi și ștergând urmele întregii echipe medicale. chiar nu ați înțeles?

  Reply
 12. Dumitru Orbesteanu

  Alex ,Romania este deja clasata.Poate cineva sa-mi spună cu ce ieșim in evidentă ,fata da ceilalți ,unde ne înălțam pestei cei din urma ,sau coada vacii cum se spune?

  Reply
 13. geo

  Doamna ministru Lipa e tot in fel de general, chestor de poliție, din 2004 ( de la don Iliescu), și cred că este încă activă, n-am găsit un decret de trecere în rezervă, fiind numită în guvern. Avem de fapt 2 „activi” de la MAI in Guvernul de tehnocrați !

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *