Mihai Goțiu

PROTEST/STUDENȚI: ”Marș Costoiu, fugi și du gunoiu!”. Pentru toamnă se anunță proteste studențești în toată țara (Galerie FOTO)

”Universitățile noastre nu-s afacerile voastre!”, ”Țara crește prin studenți, nu miniștri repetenți”, ”Educația e a noastră, nu vrem ordonanța voastră”, ”Legea ați măcelărit, pe studenți i-ați umilit” au fost câteva dintre sloganurile scandate de cei aproximativ 150 de studenți care au protestat joi seara în Piața Unirii din Cluj. La protest au participat lideri ai organizațiilor studențești din întreaga țară, prezenți la Cluj în această săptămână cu ocazia ForumuluiOrganizațiilor Studențești din România.

Principala nemulțumire a studenților este legată de modul în care fost modificată, prin Ordonanța de Urgență nr. 49/2014 Legea Educației, fără consultarea lor, dar și schimbările de fond din această ordonață, cum sunt doctoratul la fără frecvență, politizarea învățământului superior ori posibilitatea ca rectorii să-și prelungească mandatele pe viață. De altfel, scandările i-au vizat direct pe cei doi miniștri considerați responsabili de ordonanță, Mihnea Costoiu (ministrul Cercetării) și Remus Pricopie (ministrul Educației). După un marș  pe ruta Zorilor – Piața Unirii, protestul din fața statuii lui Matei Corvin a început cu decernarea unei diplome de Doctor în SFÂRȘIT-ul educației lui Mihnea Costoiu. Cei doi miniștri s-au bucurat și de o atenție specială în timpul scandărilor: ”Remus și tu ai semnat, pentru noi ești vinovat”, ”Alee, alee, alee… Mihnea legea a schimbat, ca să-și ia un doctorat”, ”Alee, alee, aleee… Nu mai vrem politizare, fugi Costoiu la culcare” sau ”Marș Costoiu, fugi și du gunoiu”. La final, celor doi miniștri li s-a solicitat demisia: ”vrem respect și coerență și demisii de urgență”.

De scandări a avut parte și Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, de la care studenții așteaptă atacarea ordonanței la Curtea Constituțională”: ”Haide Ciorbea, fi cu noi, ordonanța la gunoi”.

Pe un baner au fost afișate și revendicările exprese ale studenților:

  1. Retragerea OUG 49/2014;
  2. Demisia lui Mihnea Costoiu;
  3. Demisia lui Remus Pricopie;
  4. Emiterea de metodologii care să nu permită abuzuri:
  5. Reclamarea neconstituționalității ordonanței de către Avocatul Poporului.

”E pentru a treia oară când legea educației se schimbă în regim de urgență. Ne-au chemat la discuții ulterior, fără să arate vreun moment că ar fi dispuși să schimbe ordonanța”, a declrat liderul ANOSR, Mihai Dragoș. Reprezentanții studenților au mai afirmat că dacă nu li se va răspunde, dacă vor fi ignorați în continuare, își vor contacta colegii din asociațiile studențești din Europa și vor organiza proteste în toamnă în fiecare centru universitar din țară.

Citește și:

După 20 de ani. Educația are două șanse: studenții și… Victor Ponta

Domnul Ciorbea lucrează. Liniște? Răspunsul oficial la solicitarea de a sesiza Curtea Constituțională în privința modificării de urgență a Legii Educației

 

mars educatie 2

mars educatie 3

mars educatie 4

mars educatie 5

mars educatie mihai dragos

mars andreea petrut

mars educatie 7

mars educatie 8

mars educatie 9

mars final

mars sezi bland

mars revendicari main

 

Foto: Dacian Tudor


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *