Vitalie Călugareanu

Proteste violente după învestirea pe furiș a Guvernului de la Chișinău

9 polițiști și 6 protestatari au ajuns la spital miercuri seară în urma confruntărilor din fața Parlamentului Republicii Moldova. Oamenii s-au mobilizat în mai puțin de 2 ore după anunțul președintelui Parlamentului despre organizarea ședinței de învestire a noului Guvern. Guvernul a fost învestit cu 57 de voturi din totalul de 101.

juramant

Presedintele Nicolae Timofti și premierul Pavel Filip, la ceremonia „secreta” de învestire

Liderul PL, Mihai Ghimpu, a fost îmbrâncit, lovit cu pumnii în cap și numit „Iuda” după ce a votat pentru învestirea noului Guvern, condus de democratul Pavel Filip. Printre cei care au ajuns la spital se numără și unul din liderii Platformei „Demnitate și Adevăr”, Chiril Moțpan. Acesta a fost lovit de un polițist cu o bâtă în cap. Pe lângă protestatarii cu viziuni pro-europene, adunați la chemarea Platformei „Demnitate și Adevăr”, în fața Parlamentului au venit și susținătorii PSRM și cei ai „Partidului Nostru”, condus de pro-rusul Renato Usatîi.

Au ignorat procedura legislativă

Protestatarii au rupt ușa din spatele Parlamentului și au pătruns în interior, dar au fost opriți de poliție. Ei s-au înfuriat după ce deputații au sărit, la propunerea liderului PD, Marian Lupu, peste procedura legislativă și au votat învestirea Guvernului în mai puțin de 30 de minute. În timp ce în Parlament, Pavel Filip vorbea despre faptul că guvernul său ar avea sprijin popular, pe fundal se auzeau scandările mulțimii „Rușine!”, „Afară!”, „La pușcărie!”. Premierul Pavel Filip a ieșit din clădirea Parlamentului printr-un coridor asigurat de polițiști, iar deputații au fost evacuați printr-o galerie secretă și deghizați în polițiști.

La mai puțin de jumătate de oră după ce purtătorul de cuvânt al șefului statului, Vlad Țurcanu, a anunțat la TV că procedura de depunere a jurământului de către noii miniștri nu va avea loc miercuri și că șeful statului va reveni la această chestiune joi, în prima jumătate a zilei, la Reședința de Stat, la miezul nopții, după cordoanele de poliție, a avut loc, totuși, depunerea jurământului în fața președintelui Timofti. În cadrul ceremoniei, șeful statului a adresat un apel la calm tuturor cetățenilor Republicii Moldova, cerând evitarea violențelor.

Au depus jurământul pe furiș

Nicolae Timofti și-a exprimat speranța că „noul guvern, format după o lungă perioadă de instabilitate politică și condiții de interimat, va ști să administreze cu competență și pricepere situația dificilă în care se găsește acum Moldova”. Este vorba, în primul rând, de „stabilizarea situației economice și financiare, care să permită efectuarea plăților sociale în regim normal – în acest sens se impune reluarea neîntârziată a dialogului cu partenerii de dezvoltare, inclusiv cu instituțiile financiare internaționale”, a spus președintele.

Joi dimineață, purtătoruil de cuvânt al șefului statului a organizat un briefing în cadrul căruia a recunoscut că a dezinformt opinia publică și și-a anunțat demisia.

Partenerii externi salută învestirea noului Guvern

Ambasada SUA la Chișinău a emis un comunicat prin care îndeamnă la calm și cheamă toate părțile să se abțină de la acțiuni violente. Totodată, misiunea diplomatică îndeamnă autoritățile să se întâlnească imediat cu protestatarii pentru a discuta îngrijorările în mod deschis și transparent. Cu o zi înainte, ambasadorul SUA la Chișinău, James D. Pettit explica în cadrul unei emisiuni televizate că „alegerile anticipate ar fi o soluție proastă pentru Republica Moldova și i-ar frâna dezvoltarea”.

Și Ministerul român al Afacerilor Externe a îndemnat la calm şi a făcut apel la toţi actorii politici din Republica Moldova să acţioneze cu toată răspunderea pentru desfăşurarea procesului democratic de învestire în funcţie a Guvernului Filip, Guvern care, se menționează în comunicatul citat, „a obţinut votul de încredere al Parlamentului legitim de la Chişinău”: „Doar în felul acesta parcursul democratic, stabilitatea şi obiectivele pro-europene ale Republicii Moldova pot fi urmărite şi îndeplinite fără sincope, spre beneficiul tuturor cetăţenilor ţării”, se arată în comunicatul diplomației române.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, susţine că prin învestirea noului Guvern la Chişinău, Republica Moldova a realizat un pas important în depășirea crizei politice. „Stabilitatea acestui stat este importantă atât pentru România, cât și pentru Uniunea Europeană. Noul Guvern de la Chișinău are foarte mult de lucru în perioada următoare, reforme importante trebuind să fie demarate și realizate. Urmăresc cu atenție evoluția de pe scena politică de la Chișinău și îi asigur pe partenerii noștri de întregul sprijin al României”, a spus președintele Iohannis.

Comisarul UE pentru Extindere, Johannes Hahn, a salutat votarea noului guvern de la Chișinău și a promis sprijin financiar european „ îndată ce FMI își va da acordul”: „UE ar trebui să susțină orice guvern care este gata să întreprindă reformele necesare” a declarant comisarul Hahn, în cadrul unei dezbateri pe marginea implementării Acordurilor de Asociere semnate de UE cu Republica Moldova, Ucraina și Georgia.

ULTIMĂ ORĂ

Joi dimineață, socialiștii au anunțat că vor contesta, la ora 14,00, la Curtea Constituțională învestirea Guvernului Filip, invocând ignorarea procedurii legislative.

Pe de altă parte Procuratura a anunțat că a declanșat o cauză penală pe faptul protestelor violente din 20 ianuarie 2016, faptele fiind investigate sub aspectul comiterii infracţiunii de „dezordini în masă”.

Joi la amiaza, Piața Marii Adunări Naționale din centrul Chișinăului era din nou plină de manifestanți. Liderii Platformei „Demnitate și Adevăr” au anunțat miercuri seară „mobilizare generală” și au spus că astăzi protestatarii vor reveni în fața Parlamentului. „Mobilizare generală” au anunțat și socialiștii, și „Partidul Nostru”. Aceștia au anunțat că mai multe autocare cu manifestanți din teritoriu s-au întreptat spre Chișinău.

Articol preluat de pe www.dw.com (Deutsche Welle)


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *