Romania Curată

Proteste in mai multe orase din tara Agenda populatiei se extinde: starea sanatatii, reducerile salariale, diminuarea indemnizatiilor sociale, majorarea taxelor si coruptia generalizata

Protestele continua si se extind. Mii de romani au iesit din nou in strada, duminica, in unele orase din tara, pentru noi manifestatii impotriva masurilor anti-sociale sau de sustinere a medicului Raed Arafat. La Bucuresti, cateva zeci de persoane s-au adunat deja din nou in zona Pietei Universitatii, iar jandarmii sunt pregatiti pentru noi interventii. Mitinguri au loc si la Iasi, Timisoara, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Resita sau Galati. (Sursa Foto: REUTERS)


DUMINICA, protestatarii din nou in strada

In Bucuresti, jandarmii sunt pregatiti in zona Pietei Universitatii pentru noi demonstratii. Cateva zeci de oameni sunt din nou in strada. La Timisoara, un individ care a strigat in mijlocul multimii lozinci pro guvernamentale abia a scapat de furia celor din jur, el fiind scos de jandarmi din mijlocul protestatarilor.

Cluj-Napoca. Cateva zeci de persoane s-au adunat duminica, incepand cu ora 12.00, in Piata Unirii din Cluj-Napoca la un miting care, dintr-o miscare de sustinere a fostului subsecretar de stat Raed Arafat, s-a transformat intr-o manifestatie anti-putere, relateaza Agerpres.

Oamenii au strigat lozinci impotriva presedintelui Traian Basescu si a Guvernului si au cerut majorarea salariilor si a pensiilor. Ei au mai cerut si demisia ministrului Sanatatii, Ladislau Ritli.

Potrivit Mediafax, protestatarii au pancarte pe care scrie: „Te stim chior, dar nu si surd cand strigam salveaza SMURD”, „Basescu si ai lui, criminalii statului” si striga „Jos Basescu”, „Jos Guvernul”, „Clujule, trezeste-te”, „Nu va fie frica ca Basescu pica”, „Demisia”, „Afara, afara, javrele din tara”.

Totodata, acestia au protestat si impotriva masurilor luate de jandarmi la mitingul de la Bucuresti prin agitarea unor pancarte pe care scria „Rusine jandarmii bucuresteni”.

Protestul nu este autorizat, iar in piata se afla jandarmi care supravegheaza manifestarea pentru a nu aparea incidente. Singura masura luata, pana in acest moment, de fortele de ordine a fost sa imparta celor prezenti fluturasi prin care li se atrage atentia ca risca amenzi destul de mari participand la un miting neautorizat.

Printre protestatari se afla un grup de persoane cunoscute ca fiind activisti impotriva proiectului de exploatare miniera de la Rosia Montana si un grup de monarhisti care au arborat steagurile regaliste. Manifestarea este sustinuta si de membrii celor doua organizatii de tineret ale PSD si PNL Cluj.

Galati. Aproximativ 50 de persoane, in majoritate pensionari, s-au adunat, duminica, pe esplanada Casei de Cultura a Sindicatelor din Galati, intr-un protest spontan impotriva impotriva Guvernului si presedintelui Traian Basescu, relateaza Agerpres.

Initial, o parte dintre protestatari s-au adunat in fata sediului Prefecturii Galati, dupa care s-au alaturat celor prezenti pe esplanada Casei de Cultura a Sindicatelor.

Manifestantii afiseaza si striga lozinci antiguvernamentale si antiprezidentiale, dar flutura si tricolorul consacrat in timpul evenimentelor din decembrie 1989.

Participantii la protestul spontan au spus ca se asteapta ca dupa ora 15.00, anuntata initial ca ora de incepere a manifestatiei, numarul celor care au iesit in strada sa creasca.

Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Galati, locotenent Costin Barbu, a declarat ca protestul, desi nu a fost autorizat, se desfasoara pasnic, fara incidente.

Alba Iulia. Aproximativ 200 de persoane participa, duminica, la un mars de protest pe strazile municipiului Alba Iulia, fata de situatia sociala si economica din Romania si cer demisia presedintelui Traian Basescu si a Guvernului condus de Emil Boc, relateaza Mediafax.

Aproximativ 150 de protestatari s-au adunat, in jurul orei 12.00, la marginea Parcului Cetatii din Alba Iulia, in urma unor mesaje transmise, in ultimele zile, pe retelele de socializare. Oamenii au steaguri si esarfe tricolore, dar si pancarte cu mesaje precum „Jos mafia Basescu-Boc”, „Jos dictatorul, criminal incult, mitocan”.

Un grup de tineri poarta un banner alb cu mesajul „Desteapta-te romane/Canta toata Romania/ Ca e alta zi sub soare/Sa impartim saracia”.

Ulterior, protestatarii au pornit intr-un mars spre Catedrala Reintregirii pentru a se ruga pentru viitorul Romaniei.

Pe drum, oamenii au scandat lozinci precum „Nu va fie frica si Basescu pica”, „Arafat, Arafat, Alba e cu tine”, „Hotii, hotii”, „Piticu si cu chioru au umilit poporul”.

Unul dintre protestatari a declarat ca prin aceasta actiune vor sa ia atitudine fata de „dictatura actualei puteri” si sa isi exprime nemultumirea fata de situatia economica si sociala din Romania, dar si fata de faptul ca reprezentantii puterii „au inceput sa loveasca intr-un sistem care functiona foarte bine in Romania: SMURD”.

Iasi. Ana Mocanu Chirap ne-a tinut la curent cu derularea evenimentelor. Manifestantii
au iesit in strada la ora 12.00. In timpul protestului, manifestantii
au mers de mai multe ori pe traseul Piata Unirii- Bulevardul Stefan cel
Mare- Prefectura, oprindu-se in fata sediului PDL Iasi unde au strigat
„Jos Basescu!”, „Demisia”, „Bucuresti nu uita, Iasul e de partea ta”.

In
jurul orei 15.00, iesenii participanti la protestul, asumat de
liberalii ieseni, au mers spre zona Tudor Vladimirescu, strigand lozinci
anti-guvernamentale si cerand alegeri anticipate. Inarmati cu steaguri,
fluiere, afise si pancarte, cei aproximativ 300 de protestatari, oameni
in varsta, tineri si copii, au traversat zona caminelor studentesti,
indemnandu-i sa iasa in strada. „Nu stati la balcoane, ca muriti de
foame”, a rasunat in zona caminelor din Tudor Vladimirescu din Iasi, dar
foarte putini tineri au raspuns apelului manifestantilor.

Ora
17.30: Protestatarii au revenit in Piata Unirii, s-au urcat pe statuia
lui Stefan cel Mare si au cerut din nou demisia Guvernului si alegeri
anticipate.

SAMBATA – sanatatea, picatura care a umplut paharul

La Bucureşti, dar şi în marile oraşe din ţara, au avut loc, pentru a doua zi consecutiv manifestatii de protest. Cateva sute de oameni s-au adunat, sâmbătă, pentru a doua zi în Capitală la un protest care a început ca o mişcare de solidaritate faţă de medicul Raed Arafat şi nemulţumire faţă de noul proiect al legii sănătăţii şi care rapid le-a amintit toate problemele, plecând de la pensiile şi salariile mici. S-au inregistrat, din pacate, incidente violente. Ceea ce a permis Jandarmeriei sa intervina in forta, in jurul orei 1.00 si sa curete bulevardul Magheru.

Evacuarea Pieței Universității de către jandarmi

„Suntem disperaţi. Nu mai putem rezista. Am o pensie de 500 de lei. Murim. Am venit pentru că suntem disperaţi. Murim”, le-a spus una dintre protestatarele pensionare jurnalistilor.

„Ieri nu am putut să vin, dar simţeam ca mor şi nu pot să ajung să îmi strig disperarea. Nu se va termina până nu se face ceva. O să venim aici tot timpul”, a adăugat pensionara.

Pe cei mai mulţi, noul proiect legii sănătăţii, i-a speriat „de moarte”, teama fiind că nu-şi vor mai putea lua nici medicamentele. Discuţiile privind actul normativ le-a amintit rapid de toate neajunsurile. „Am răbdat prea mult. Trebuie să ne facem auziţi. Avem multe probleme, nu ne ajung pensiile, copiilor nu le ajung salariile, nepotul nu are serviciu şi nimeni nu îl ajută. Este foarte greu”, a spus o altă pensionară, care a participat şi la protestul de vineri.

La Târgu Mureş a fost scanteia

Aproximativ 1.500 de persoane au participat, joi seară, la un mitingul pentru susţinerea lui Raed Arafat organizat la Târgu Mureş, unul dintre punctele manifestaţiei fiind sediul SMURD, unde oamenii au scandat „Jos cu hoţii”, „Jos Băsescu”, „Demisia”.

Oamenii au aprins lumânări şi au avut pancarte pe care scria „Solidari cu SMURD”, „Respect pentru SMURD”, „Fatal error 404: Democracy not found”, „Noi pentru SMURD, SMURD pentru noi”, „Raed Arafat, suntem alături de tine”, „Respect pentru Raed Arafat, greaţă faţă de Băsescu”, „Nu ne luaţi dreptul la viaţă”, „Raed Arafat, un model de urmat, Băsescu, un model de…; Unul construieşte de 20 de ani, celălalt dărâmă de circa opt ani”.

Participanţii la miting au strigat „Arafat nu uita, Mureşul e casa ta”, „Jos cu hoţii”, „Jos Băsescu”, „Demisia”, „Băsescu nu uita, România nu e a ta”, „Noi pentru SMURD, SMURD pentru noi”, „Murim, luptăm, SMURD-ul îl apărăm”, „Anticipate”.

În rândurile manfestanţilor s-au regăsit sindicalişti şi reprezentanţi ai PSD, PNL, UDMR, PC.

Craiova: Aproximativ o sută de persoane au ieşit în stradă pentru susţinerea lui Raed Arafat

Aproximativ o sută de persoane au manifestat, sâmbătă, în Piaţa Prefecturii, din Craiova, nemulţumite de proiectul legii sănătăţii, scandând lozinci împotriva actualei guvernări, dar şi în semn de solidaritate cu doctorul Raed Arafat.

„Ne-au batjocorit prea mult guvernanţii! Am îndurat atâtea umilinţe, iar acum vor să ne ia şi SMURD-ul. Era singurul serviciu din ţara asta care nu era corupt. Prin noua lege vor să îşi mai umfle ei buzunarele”, a afirmat craioveanul Marian Pascu.

Protestatarii au scandat lozinci de genul: „Jos Băsescu!”, „Jos Guvernul”, „Alegeri anticipate” şi în acelaşi timp au reclamat neajunsuirle zilnice, în special salariile şi pensiile mici.

„Am venit în stradă pentru că nu mai suportăm. Avem salarii mici, de 400 de lei, întreţinerea ajunge la două camere şi 200 de lei, din ce să mai trăim noi? Iar această lege a sănătăţii a pus capac la toate greutăţile pe care le aveam. Dacă ne îmbolnăvim, ce facem? Ne ducem la privat?”, a spus Ştefania Marciu, o altă participantă la manifestarea de protest.

Potrivit jandarmilor, protestul nu a fost autorizat, acţiunea încheindu-se după aproximativ două ore.

Mitingul de susţinere a lui Raed Arafat de la Cluj-Napoca s-a încheiat fără incidente

Mitingul de susţinere a lui Raed Arafat organizat, sâmbătă, în centrul municipiului Cluj-Napoca, s-a încheiat fără incidente, după ce oamenii au participat la un marş pe străzile oraşului şi au cerut demisia preşedintelui Traian Băsescu şi a Guvernului condus de Emil Boc.

Cele aproximativ o sută de persoane care participau în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca la un miting de susţinere a lui Raed Arafat au plecat ulterior într-un marş pe Bulevardul Eroilor până în Piaţa Avram Iancu.

Participanţii la miting au trecut prin faţa sediului PDL Cluj, unde au scandat „Nu staţi pe balcoane că muriţi de foame”, Nu vă fie frică că Băsescu pică”, „PDL nu uita, Gherla este casa ta”, „Jos Băsescu şi Boc cu Guvern cu tot”. O alta principal revendicare s-a referit la Rosia Montana si respingerea proiectului RMGC.
Ajunşi în Piaţa Avram Iancu, oamenii au continuat să scandeze „Jos PDL, Jos Guvernul”, „Cluj, Timişoara şi apoi în toată ţara”.

Protestatarii au stat aproximativ o oră în Piaţa Avram Iancu, după care s-au întors în Piaţa Unirii. Protestul s-a încheiat după aproximativ trei ore, fără să fie înregistrate incidente. Protestatarii au susţinut că acţiunea va fi reluată duminică, la ora 12.00.

Miting de susţinere a lui Arafat şi la Oradea, la care au participat aproximativ o sută de persoane

Aproximativ o sută de persoane au participat, sâmbătă după-amiază, în Piaţa Unirii din municipiul Oradea, la o manifestare de susţinere a lui Raed Arafat, acestea având pancarte pe care scria „Sănătate, NU moarte”, „Demisia Guvernului”.

Aproximativ o sută de persoane s-a strâns, sâmbătă, în jurul orei 14.00, la statuia lui Mihai Viteazul din Piaţa Unirii din Oradea, pentru a-l susţine pe Raed Arafat, acţiunea fiind iniţiată pe Facebook de un asistent al SMURD Oradea, de la care însă acesta a lipsit.

„Am aflat de la televizor şi am venit aici pentru că vreau o schimbare”, a declarat o orădeancă.

Ea a spus că, deşi nu prea a înţeles prevederile din proiectul Legii sănătăţii, ştie doar că este de rău pentru români.

„Din câte am înţeles, nu e spre binele poporului, care e şi aşa sărac. Sistemul de urgenţe, după câte am înţeles, funcţionează foarte bine, că nu sunt nici acolo foarte mulţi bani, e adevărat. Dar oricum e mai bine de când cu SMURD. Arafat ar trebui adus din nou în sistem. El are viziune şi ar putea da un impuls, să se ţină cont şi de părerea românilor”, a spus femeia, care s-a declara

t dezamăgită că alţi orădeni nu au participat la protest şi că „poporul nu este unit” la greu.

Oamenii au avut pancarte cu mesaje precum „Sănătate, NU moarte”, „Demisia Guvernului”, „Vrem democraţie, nu dictatură”, „Jos Băsescu”.

Proteste în faţa Prefecturii Mehedinţi

Aproximativ 50 de persoane s-au strâns, sâmbătă după-amiază, în faţa Prefecturii Mehedinţi, în semn de protest faţă de guvernanţi şi de preşedintele Traian Băsescu.
Cei aproximativ 50 de protestatari au fluturat drapelul României şi au scandat lozinci împotriva preşedintelui Traian Băsescu şi a Guvernului: „Jos Guvernul!” şi „Demisia!”, marşul neavând legătură cu proiectul legii sănătăţii sau cu susţinerea lui Raed Arafat, ci cu nemulţumirile faţă de actuala guvernare.

Oamenii au pornit într-un marş de la Prefectura Mehedinţi până la Filiala Judeţeană a Partidului Democrat Liberal, după care au încheiat protestul, îndreptându-se spre casele lor, acţiunea nefiind autorizată.

Sâmbătă, proteste au fost în derulare în mai multe oraşe, respectiv Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Timişoara, Constanţa, Iaşi, Craiova şi în Capitală.

Târgu Mureş : Circa 40 de persoane s-au adunat în centrul municipiului pentru a-l susţine pe Arafat

Aproximativ 40 de persoane s-au adunat, din nou sâmbătă, la Ceasul floral din centrul municipiului Târgu Mureş, ele susţinând că sunt nemulţumite de nivelul de trai şi de modul cum s-a comportat preşedintele Traian Băsescu cu Raed Arafat.

Cele aproximativ 40 de persoane s-au adunat, în jurul orei 14.30, la Ceasul floral din centrul municipiului Târgu Mureş.

Ele nu au avut pancarte, afirmând că au venit în centru pentru că sunt nemulţumite de nivelul de trai, de preţul medicamentelor, de faptul că nu se găsesc medicamente şi pentru a-l susţine pe Raed Arafat.

Mai mulţi dintre participanţii la manifestare au declarat că preşedintele Traian Băsescu a greşit faţă de Raed Arafat.

„Ar trebui să recunoască că a greşit şi să îşi ceară scuze, ar trebui să îl repună în funcţie pe domnul Arafat sau chiar ca prim-ministru”, a spus unul dintre participanţi.

Constanţa: Aproximativ 200 de persoane s-au adunat în faţa Prefecturii pentru susţinerea lui Arafat

Aproximativ 200 de persoane s-au adunat, sâmbătă, la ora 14.00, în faţa sediului Prefecturii judeţului Constanţa, într-un miting de susţinere a lui Raed Arafat.

Protestatarii scandează „Arafat!” „Arafat”, „Jos Băsescu”, „Jos dictatorul”, „Demisia”, România, trezeşte-te”, „Ieşi afară, javră ordinară”, „Nu vrem comasate, vrem aniticpate” şi au pancarte pe care se poate citi: „Arafat, român adevărat” şi „Boala nu are legi”, precum şi foi de format A4 pe care scrie: „Băsescu egal Ceauşescu”.

După aproximativ 20 de minute de la începutul mitingului, protestatarii au plecat într-un marş spre sediul organizaţiei judeţene a PDL Constanţa, unde au scandat aceleaşi lozinci timp de aproape un sfert de oră, după care au revenit în faţa sediului Prefecturii.

Mitingul de protest de la Sibiu faţă de Guvern şi preşedintele Traian Băsescu s-a încheiat

Mitingul de protest de la Sibiu, de sâmbătă după-amiază, a durat aproximativ două ore, oamenii participând la un marş pe bulevardul central din oraş şi pichetând sediul PDL. Cele câteva zeci de protestatari care s-au strâns, sâmbătă, în Piaţa Mare din Sibiu au pornit, ulterior, într-un marş pe bulevardul central din oraş, după ce au rupt cordonul jandarmilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Misiunea noastră era de a supraveghea această acţiune de protest. Le-am atras atenţia participanţilor că încalcă legea şi le-am cerut să se disperseze. Au dorit însă să pornească în marş pe bulevardul central, iar noi am format un cordon. Au forţat cordonul care s-a rupt, la ordin, pentru a nu le provoca prejudicii participanţilor la miting, care erau, în majoritate, persoane vârstnice”, a declarat corespondentului MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Sibiu, Alexandru Costea.

Timişoara: Aproximativ o sută de persoane la un miting de susţinere a lui Raed Arafat

Aproximativ o sută de persoane, majoritatea revoluţionari, au participat, sâmbătă după-amiază, în Piaţa Victoriei din Timişoara, la un protest de susţinere a fostului subsecretar de stat Raed Arafat, ele scandând „Jos Băsescu”, „Jos Guvernul Boc”.

Protestatarii s-au adunat în jurul orei 14.00 în Piaţa Victoriei din Timişoara, având steaguri tricolore şi coli A4 pe care scrie „Pro Arafat” şi „Jos taxa auto”.

Majoritatea celor aproximativ o sută de manifestanţi sunt revoluţionari.

Printre manifestanţi se află şi câteva persoane care au venit pe picioroange purtand pe spate steaguri tricolore.

Manifestarea a fost autorizată deoarece revoluţionarii au primit acordul Primăriei Timişoara să organizeze proteste în Piaţa Victoriei, în fiecare zi, între orele 14.00 şi 17.00, până în 22 ianuarie.

Ploieşti: Circa 70 de persoane au participat la un miting spontan

Aproximativ 70 de persoane au participat, sâmbătă după-amiază, la un miting spontan în centrul municipiului Ploieşti, protestatarii strigând lozinci antiguvernamentale, antiprezidenţiale. Participanţii la protest, cei mai mulţi dintre ei persoane în vârstă, s-au adunat în centrul oraşului Ploieşti începând cu ora 15:00. Potrivit şefului Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Prahova, colonelul Liviu Coman, protestul nu a fost autorizat, iar la manifestare au fost prezenţi mai mulţi membri ai Sindicatului Cadrelor Militare în rezervă şi în retragere şi pensionari.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

11 thoughts on “Proteste in mai multe orase din tara Agenda populatiei se extinde: starea sanatatii, reducerile salariale, diminuarea indemnizatiilor sociale, majorarea taxelor si coruptia generalizata

 1. dorel

  as protesta si as merge cu cea mai mare placere pentru manifestari anticoruptie, dar nu sa fiu manipulat de clasa politica, eu unul nu am auzit sau sa vad ceva strigate sau lozinci la adresa coruptiei, coruptia una este sistemica, in toata clasa politica si institutiile statutului, nu numai al marinarului si a piticului, as protesta pentru demolarea clasei politice actuale

  Reply
 2. MVasile

  @Dorel
  Felicitari pentru calmul si clarviziunea mesajului tau.
  Ma aliez la mesajul tau privind proteste publice impotriva coruptiei din adm. publica, justitie (cu j mic), etc.
  Ma surprinde ca ARC nu simte pericolul manipularii.
  Si ei Brutus … ?
  Too bad.

  Reply
 3. Andrei

  Nu inteleg cum se asteapta protestatarii sa salveze o zona, atunci cand tara arde si baba se piapana de 14 ani.sa nu faci nimic , nu ajungi nicaieri, iar solutii pana acum nu am vazut in afara de cea mai vizibila

  Reply
 4. Nick Sava

  E de-a dreptul… democratic. 50 la… si 200 la… 40 la… si 159 la… Tocmai 200 la Bucuresti! Cu microbisti, pensionari, sindicalisti, tineretul PBL si PSD… Ca fost participant la evenimentele din 89 inca de pe 21 dec, ma apuca greata cind vad tricolorul cu gaura fluturat de „revolutionarii” manipulati din 2012! Astia apara pe Arafat si SMURDUL! Habar nu au pe ce lume traiesc… Jos Basescu! Pe bune: Jos Basescu. Alegeri anticipate! Asta e nevoia romanilor. Eu sunt deja cetatean canadian :-)

  Reply
 5. paul

  multi oameni au ajuns deja la capatul sacului si nu mai pot. la capitolul snatate au castigat intr-un fel pentru ca legea sigur o sa pice, dar trebuei sa se gandeasca ca de undeva tot vor taia atata timp cat statul traieste din imprumuturi. trebuie atrasi investitori nu dati afara

  Reply
 6. Ana

  Oamenii deja nu mai suporta ce se intampla in tara aceasta , au fost numai promisiuni , nimic realizat , saracia deja este cuvantul de descriere a tarii noastre. Daca ne vom tot imprumuta , vom ajunge in faliment si atunci ce vom da, ceea ce a mai ramas de valoare. Este foarte important sa deschidem acuma usa investitorilor straini , sa profitam de ce mai avem reusurse naturale , pentru a ajunge sa le dam degeaba din cauza datoriilor.

  Reply
 7. MARIA

  Toata clasa politica este de vina . Cand sunt instalati la putere nu-i mai intereseaza Oful cetateanului. De e -semnalul trebuie perceput pe termen lung .
  Cred ca voi tinerii trebuie sa formati clasa politica viitoare -Partidul tinerilor- de exp , nu stiu daca este plastic , dar cam asa ceva .
  Chematii toti tinerii care au studiat in strainatate , masteranzi, studenti f capabili sau care sunt deja in locuri cheie sa faca programe , sa va ascultati , sa va uniti pentru o Romanie frumoasa si nu bolnava .
  L-AM auzit analizand si dand solutii economice f.pertinente pe d-ul Razvan Oraseanu . Ar trebuii contactat, dansul ar putea fi un lider . Eu sufar cand vad toata nelinistea -fiind pensionara si -destinul -tinerilor trebuie sa le apartina – cultivatii-l cu idei aplicabile , nu pierde-ti timp cu toate ca rabdarea in viata este una din marile calitati la nivel individual . Succes

  Reply
 8. Salomeea

  1. Pieţele financiare, monetare şi de materii prime: motorul speculaţiilor şi principalul factor al crizei

  Pe langă produsele subprime, CDO şi CDS, care ar trebui interzise pentru a se face economii şi pentru salvgradarea sănătăţii publice, ar trebui interzise şi pieţele la termen, care constituie adevăratul motor al peculaţiilor, principalul factor al crizei.
  Pieţele au fost deturnate de la funcţia lor de acoperire a riscurilor, s-a ajuns la o piaţă dedicată aproape exclusive speculaţiilor. Băncile au fost lipsite de vocaţia lor de a finanţa economia, trecându-se la activitatea de finanţare a finanţei.
  Pe pieţe se poate cumpăra fără a se cumpăra realmente, se poate vinde fără a poseda ceea ce vinzi, se revinde fără a se fi cumpărat şi recumpăra fără a fi vândut. Şi în toată perioada care precede încheierea contractelor pe care operatorii fac ce pot ca s-o evite, nu se vinde şi nu se cumpără decât vânt!
  O marjă de acoperire de 5% dintr-o valoare nominal de 100% înseamnă un pariu cu bani pe care nu-I ai în proporţie de 95%! Un rezultat de 10% din 100% înseamnă de fapt un randament de + sau – 200% în raport cu un capital investit de 5.
  Un efect de ridicare de la 1la 40! Efectul depinde de procentul de acoperire, în realitate mai apropiat de yero decât de 5 şi de rezultatul operaţiunii: cu un câştig fixat la 10%, ca să simplificăm, efectul este de 1 la 62 pentru 4%, de 1 la 112 pentru 3%, de la 1 la 250 pentru 2%, de la 1 la 1000 pentru 1% si pentru 0% e de la 1 la infinit, pur şi simplu!
  Accesul e facil cu acest depozit de garanţie derizoriu, câştigurile sunt facile graţie acestui efect de levier, câştigurile sunt rapide pentru că se pot obţine în câteva zile sau câteva ore, deci e vorba de vânzare pe credit prin excelenţă, asta îi atrage atât de mult pe speculanţi şi este ceea ce face din aceste pieţe „cel mai mare casino din lume”.
  Sume astronomice care se soldează cu profituri astronomice pentru bancheri şi bonusuri mirifice pentru traderi ne fac să urlăm de indignare şi ne incită să reclamăm, pe bună dreptate, controlul asupra salarizărilor şi impozitarea tranzacţiilor financiare.
  E vorba şi despre poziţii care pot duce la pierderi catastrofale, ca în cazul Leeson de la banca Baring, acum câţiva ani, şi Kerviel de la Générale, mai recent, un trader ruinat, îndatorat şi aflat azi în închisoare sau alte instituţii care n-au scăpat de faliment nici fiind recapitalizate de stat!
  Cine doreşte să lupte împotriva speculaţiilor (printr care şi cele cu datoriile suverane), nu poate ignora amploarea şi gravitatea acestui fenomen care ilustrează paradoxul „acoperirii poziţiilor” de către „piaţa de acoprire”, devenită „piaţa de mare risc”, căreia trebuie să i se „asigure acoperire”?!
  Soluţia constă în „a ucide” aceste pieţe care „ucid”: luaţi-le această jucărie periculoasă şi veţi

  Reply
 9. Liviu

  Suntem intr-o situatie dramatica ca tara , nu am facut nimic pentru salvarea noastra din criza , nimeni nu si-a batut capul sa salveze tara. Acuma nu a ramas decat sa lasam unda verde investitorilor straini , cu acele resurse naturale care ne-au mai ramas si sa mai ajutam economia din tara asta.

  Reply
 10. Paul

  o chestie mi se pare putin ilogica. stiu ca peste tot apar si ong-urile ecologistilor totusi aici este vorba de oameni care o duc mai rau, ong-urile se impotrivesc fix dezvoltarii intr-o zona udne oamenii o duc rau, far sa vian cu alternative, sau cu argumente calumea. in moemntul de fata tehnologia a avansat destul incat sa nu ne mai fie frica de cianura

  Reply
 11. Gogu

  Protest din Tara lui Pinalti.
  Am vazut pe acest escroc prin pozitia indolenta din fotoliul lui de primar ca dadea dreptate cetatenilor protestatari.
  In tara lui Pinalti ar trebui protestat nu inpotriva lui basescu si clanulrilor de la Tribunalul Neamt,I.T.M. Neamt,C.J.Neamt,Prefectura Neamt ,I.S.J.Neamt,Curtea de Conturi Neamt si nu in ultimul rand D.G.F.P.Neamt,clanuri numite si sustinute de acesta care isi bat joc de intreaga populatie a judetului.Ce putea sa devina un gainar (fost angajat la AVICOLA Neamt) decat un cocos ce calca in picioare toate gaiinile din tara sa ,pentru asi mentine privilegiile proginituri sale ce a aparut probabil dintr-un ou de aur ,atata timp cat D.N.A.,D.I.C.O.T.,politie judiciara nu verifica puisorul care este unul din puii destepti in contractarea energiei electrice.
  Dar ce sa spun cine se aseamana se aduna in neamt de la un profesor facut la F.F.idragostit de pozele lui Ceausescu cu un gainar indragostit de sportul care se joaca cu piciorele nici macar cu mainele ce sa mai spun de cap,a rezultat o conducere in tara lui Pinalti fara cap care da suturi in fund tuturor cetatenilor si mulge oile de pe dealul Cioroiu de la Targu Neamt.Protestati si iar protestati pana cand veti ragusi ca s-ar putea ca basescu ,blonda,piticu,si alti alti sfinti sa plece dar noi ramanem cu niste legi date de acesti dementi si folosite de clanurile pe care nu le va deranja nimeni si ne va mulge in continuare prin mita contracte si impozitele nesimtite din care vor suge si aceste lichele.Vor alegeri cumulate si le au prin lege ,am vrut prin referendum parlament uni cameral dar nu il avem,acelas lucru se intampla si cu restul legilor codul muncii,cdurile juridice,codul fiscal si toate legile,noi sa nu mai beneficiem de nici un ban de la bugetul de stat sa ne ajutam intre noi iar ei cu odraslele lor sa fure .

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *