Silvia Vrinceanu

PROTEST. Părinţii din Tulcea cer în stradă dreptul de a avea medici pentru copii

Părinţii şi bunicii din judeţul Tulcea, alături de copii, protestează, miercuri, pe 1 iulie, în piaţa civică din centrul orașului, după ce Spitalul Judeţean de Urgenţă a închis încă din luna februarie secţia de pediatrie, singura din tot judeţul, din pricina lipsei de medici pediatri.

Situaţia este una dramatică într-un judeţ cu zeci de mii de copii, inclusiv din comunităţile izolate din Delta Dunării, ai căror părinţi sunt nevoiţi să meargă sute de kilometri, la spitalele din Constanţa, Galaţi sau Brăila, pentru a beneficia de asistenţă medicală calificată. După ce ultimul medic din spital a ieşit la pensie, conducerea spitalului a luat decizia a închide temporar secţia de pediatrie, până se vor găsi soluţii. Asta după ce, culmea, s-au investit bani frumoși în renovarea secției. Cu toate că au trecut aproape şase luni de la decizia fără precendent, oficialităţile din judeţ nu au reuşit să găsească medici care să accepte să lucreze în judeţul Tulcea.

„Unde să-mi să-mi tratez copilul?”

Mămicile din Tulcea povestesc că, pe 19 februarie, micuţii bolnavi au fost urcaţi în ambulanțe şi transferaţi pentru continuarea tratamentului la Spitalul Judeţean din Constanţa. „Sectia de pediatrie a Spitalului Judetean Tulcea a fost închisă din lipsă de medici. Toti copiii internați au fost „adunaţi” în salvări (şi câte 10 copii într-o salvare) şi au fost trimisi către Spitalul Judeţean Constanţa. Dacă azi sau mâine copilul meu păţeşte ceva NU am unde să-l tratez. Medicii de la urgenţe nu au specializare pe pediatrie şi, dacă sunt depăşiţi de situație, copilul va trebui să plece spre Constanţa… Dar dacă trebuie tratat ACUM copilul meu și nu poate fi transportat ce fac? Noi nu am reuşit până acum să-i facem pe decidenţii de la Tulcea să înţeleagă că CEL MAI DE PRET pe lumea asta sunt COPIII NOȘTRI. Ei sunt viitorul şi alţii îşi bat joc de ei!„, ne-a scris Corina Janina, lidera unui grup de iniţiativă care militează pentru redeschiderea secţiei.  Femeia susține că medicii tineri au plecat după ce au primit oferte mai bune. „Pentru ce a fost renovată Pediatria din Spitalul Județean Tulcea dacă urma să fie închisă? Situația este cunoscută din 2005 cel puțin. Ultimul medic a fost atunci angajat și a rezistat 10 ani în condițiile astea (salariul minim pe economie, fără medicamente, ustensile învechite sau nefuncționale) dar a plecat în momentul în care a primit un job mai bine plătit și am rămas cu doamnele doctor care au mai rămas până le-a venit decizia de pensionare și apoi una câte una au renunțat să mai lucreze în condițiile date. S-au ținut interviuri dar toți medicii au refuzat se să angajeze pe același salariu ca cel al femeii de serviciu. Dar cei mai nedreptăți și sunt copiii noștri!! Domnul Hogea (primar) și domnul Teodorescu (președintele Consiliului Județean) sunt cei care ne-au nedreptățit copii răpindu-le dreptul la a beneficia de îngrijire medicală adecvată!”, ne-a mai spus aceeași mămică.

Apel la ministrul dobrogean al Sănătății

Toate cererile adresate autorităţilor județene au rămas însă fără răspuns. Părinţii au lansat şi o petiţie pe internet, semnată de aproape 600 de oameni (http://www.petitieonline.net/petitie/07163149/semneaza) prin care încearcă să atragă atenţia că cei mai mici cetăţeni ai judeţului Tulcea au nevoie de asistenţă medicală profesionistă. „Este indamisibil ce se întâmplă. Avem secţia de pediatrie închisă din luna februarie şi suntem nevoiţi să ne deplasăm cu copiii bolnavi către oraşele învecinate! Ba mai mult, mergem cu copii spre Bucureşti când nu găsim medici!!! Noi nu acuzăm pe nimeni, doar vrem să ştim ce demersuri fundamentale fac cei competenţi în vederea soluţionării acestei probleme! Dureros este faptul că ministrul Sănătăţii este constănţean de-al nostru din Babadag şi nu cred că problemele noastre nu se cunosc la nivel înalt! Dar se tolerează şi se acceptă! Nu aşteptăm la mari rezultate la protestul din 1 iulie pentru că autorităţile au alte prioritaţi, dar vrem să atragem atenţia asupra problemelor noastre!”, ne-a spus Laura Dima, una dintre mămicile care s-au implicat în organizarea protestului.

Promisiuni de la Bucureşti

Managerul spitalului dr. Ion Tudor Năstăsescu, susţine că a făcut apel la comunitatea de pediatri din ţară să ajute spitalul din Tulcea, însă deocamdată nu s-a găsit nicio soluţie, în ciuda faptului că s-au oferit şi bonusuri specialiştilor care ar fi acceptat oferta, cum ar fi locuinţă de serviciu, primă de instalare sau loc de muncă pentru soţ/soţie. Managerii spitalului tulcean susţin că au încercat să găsească soluţii inclusiv în Republica Moldova. Şi autorităţile din judeţul Tulcea spun că nu au stat degeaba în toată această perioadă şi că au încercat să atragă medici pediatri, fără rezultat. „Nu este la îndemâna noastră să obligăm medici pediatri să vină la Tulcea„, s-a justificat în ultima şedinţă a legislativului judeţean Horia Teodorescu, preşedinte Consiliu Judeţean Tulcea. Acesta a susţinut că, la intervenţia ministrul Nicolae Bănicioiu, se încearcă încheiarea unui protocol de colaborare cu Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului ” Prof. Dr. A.Rusescu” (IOMC) Bucureşti, astfel încât la Tulcea să vină prin rotaţie câţiva specialişti care să se ocupe de copiii cu probleme. „Am avut două doamne, medici pediatri, au stat patru zile aici, ca luni să ne spună că nu mai vin de parcă le luasem cu forţa, cu arcanul, ca pe vremuri, de la Bucureşti. Avem promisiuni din partea IOMC. Secţia se va deschide sub o formă sau alta. S-au făcut eforturi extraordinare, dar este peste puterea umană să-l determini, să-l obligi, să-i promiţi unui medic, că nu ştii ce să-i promiţi, în afară de casă, pentru că nici cadrul legislativ nu este cel care să ne ajute. Sper să se modifice şi legea salarizării bugetare astfel încât să putem stimula financiar o anumită zonă de perfomanţă„, a declarat preşedinte Consiliu Judeţean Tulcea, instituţie în subordinea căreia se află spitalul.

Manipulare înainte de protest

Situaţia de la Tulcea vine pe fondul unei crize de medici pediatri cu care se confruntă spitalele din ţară. În ciuda faptului că au primit promisiuni, prin intermediul presei locale, că secţia se va deschide de săptămâna viitoare, părinţii nu s-au lăsat înduplecaţi iar azi se vor aduna cu tot cu cei mici în centrul oraşului Tulcea. Mai mult, astăzi s-a pornit un zvon în Tulcea că secţia se va redeschide chiar mâine, cel mai probabil în încercarea de a reduce numărul celor care vor să vină la protest. „Nu credem până nu vedem hârtia semnată de ministrul Sănătăţii. Avem nevoie să găsim medic în Pediatrie 24 de ore din 24! Sperăm să fim la fel de solidari şi în această zi, aşa cum am fost şi până acum, când am încercat chiar pe cont propriu să găsim medici pediatri pentru a-i aduce la Tulcea! În calitate de mamă, vă rog să vă implicaţi şi să ne ajutaţi, poate se găsește măcar un medic pediatru dispus să vină la Tulcea„, ne-au mai spus părinţii în mesajul trimis către România Curată.

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “PROTEST. Părinţii din Tulcea cer în stradă dreptul de a avea medici pentru copii

  1. Dana Popescu

    Nu este singurul oras din Romania care se confrunta cu aceasta situatie.
    O solutie ar fi repartizarea absolventilor facultatilor de medicina in astfel de locuri si introducerea unui stagiu obligatoriu , mai ales pentru cei care au beneficiat de scutirea de taxe anuale (scolarizarea lor fiind suportata de stat), iar o alta varianta ar fi efectuarea aceluiasi stagiu pentru medicii care isi deschid cabinete particulare.

    Reply
    • Mihai Gotiu

      @ Dana Popescu: și pe ce criteriu alegi pe cine trimiți să facă stagiul la Tulcea și pe cine la București? cu ce drept îl poți obliga pe cineva să se mute într-un oraș unde nu vrea să se mute? dacă e căsătorit, obligi și soțul/soția să se mute sau îi ții la sute de kilometri depărtare că ”așa s-a nimerit repartizarea”?
      chiar crezi că ar putea fi funcțională ”obligarea” cuiva să meargă să muncească pe bani mărunți ”unde vrea statul”, sau statul care tocmai a dovedit că are bani pentru pensiile speciale să găsească soluții de motivare, inclusiv financiară (ăia de la CJ Tulcea chiar vor să plătească din bugetul lor în plus, dar nu le dă voie legea!)

      Reply
      • petcu adela

        Cum se facea pe vremuri : sa fie o lista centralizata cu posturile libere si studentii sa participe in ordinea mediilor, Adica cel mai bun post va fi luat de cel cu media cea mai mare si tot asa in ordinea descrescatoare a mediilor. Stagiul obligatoriu era de doi ani, dupa care pleca fiecare unde voia.

        Reply
        • Mihai Gotiu

          @ petcu adela: 1. tot nu rezolvi să ai specialiști la un spital (că pe lângă stagiari mai ai nevoie și de specialist, ori specialiștii sunt cei care lipsesc) 2. poate o să vă povestească cineva cât de ”pe bune” era sistemul de repartiție din acei ani 3. oricum, nu e o soluție în UE, unde nu ai cum obliga pe cineva să lucreze într-un loc anume dacă el nu vrea

          Reply
  2. Petru Gheorghiu

    NU PENSIILOR NESIMTITE, DA unei reforme profunde a sistemului sanitar, bazat pe recunoasterea importantei sociale a medicilor, cel putin egala cu cea a politistilor, aviatorilor, militarilor, etc.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *