Propuneti lideri!

Ce e un lider ? Nu unul de piaţă sau rezultate, ca la detergenţi sau la olimpiadă. Lider e acela care reuşeşte să facă oamenii să se angajeze într-o acţiune comună care fără el nu s-ar fi întâmplat. De exemplu, Cristian Ghinea a fost un lider astă vară când a strâns împreună peste o mie de oameni ca să protesteze contra manierei de aplicare a Ordonanţei 58 sau când a fondat cu o mână de tineri un centru de studii UE. La fel, Ligia Deca a fost un lider când a condus studenţii de la ANOSR în lupta lor de a-şi vedea satisfăcute revendicările, când i-a adus în Coaliţia pentru Universităţi Curate, când a ajuns liderul studenţilor europeni, ca, finalmente, la nici treizeci de ani să ajungă să organizeze viitoarea întâlnire Bologna a miniştrilor Educaţiei din Europa.

Laura Ştefan a fost un lider când a refuzat un post în Comisia Europeană ca să construiască la Bucureşti programe de transparenţă a administraţiei publice, ca şi adevărate lupte de tranşee pentru apărat DNA şi ANI, de fiecare dată când sunt în pericol.

Şi, finalmente, Ghenadie Brega a fost un lider când a dat în judecată statul român ca sã-şi ia, ca basarabean, cetăţenia română şi statul comunist moldovean (la CEDO) pentru că l-a arestat abuziv pe când protesta contra lui Voronin (câştigând de fiecare dată), ca şi când a fondat o comunitate online care s-a regăsit în Revoluţia Twitter moldoveana din aprilie 2009.

Propuneţi si dvs. lideri care credeţi că s-au remarcat cu idei sau acţiuni deosebite pentru comunitatea dumneavoastră, de o zi, o lună sau mai mult. Nu contează studiile, numai performanţa de a face pe alţi oameni să acţioneze, de a mişca ceva, de a ieşi din rând în mod pozitiv.

Vrem să ne trimiteţi poveştile şi pozele celor care s-au dovedit lideri în comunitatea lor, oameni pe care i-aţi văzut la lucru şi îi cunoaşteţi personal, nu la televizor.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

30 thoughts on “Propuneti lideri!

 1. Vasile

  1. – Sistemul de a propune un nume, ca la UTC, in contextul in care ai organizat deja si sustinerea acestuia, nu eate este cel mai inspirat mod de a selecta lideri.
  2. – Liderul autentic nu poate fi selectat decat din multimea persoanelor care, dupa o perioada de activitate in zona societatii civile a demonstrat ca se incadreaza usor in colectivitate si poate presta o activitate utila.
  3. – Liderul autentic trebuie sa doveseasca mai mult decat capacitatea de aduna laolalta un numar de sustinatori (vezi galeriile stadioanelor); el trebuie sa propuna o „cauza” care merita si trebuie sa fie aparata in folosul societatii.
  In acest context ar fi de folos sa se faca o analiza a tuturor asociatiilor din Romania (stiati ca sunt peste 60.000 ?), pentru a afla ce obiect de activitate au invocat la infintare, care au fost rezultatele obtinute, daca acestea, cate din acestea au acelasi obiect de activitate, cat de mult sunt sprijinite de stat si daca prezenta lor este utila societatii.
  4. – Po

  Reply
 2. John Doe

  Poate suna scandalos, iresponsabil, etc dar cred ca se impune o schimbare de abordare:

  Ce-ar fi sa va propuneti rezolvarea unei probleme NATIONALE, cum ar fi cea a cainilor vagabonzi? Acesta e doar un exemplu de program de interes public si cu impact national, pe intelesul tuturor.

  Vorbe, analize, pareri sunt destule pe piata.
  Veniti cu ceva fapte si aratati ca voi (impreuna cu noi, voluntarii) puteti rezolva o problema veche de cand Romania (sunt cronici si de inceput de secol 20 ce descriu aceasta problema).

  Stiu ca „Romania Curata” nu este Politia Animalelor dar tocmai din aceasta cauza propun:
  Dovediti ca oameni inimosi se pot organiza si pot misca lucrurile pentru rezolvarea unor probleme cronice fata de care statul (cel de azi si de ieri) s-a dovedit impotent.

  Daca rezolvi (sau, macar, purcezi temeinic la rezolvare) o problema nationala atunci capeti anvergura nationala necesara pentru a conta (si) intr-o eventuala lupta politica. Nu trebuie sa rezolvi singur,

  Reply
 3. Vasile

  (Continuare)
  4. – Poate nu ar fi rau sa aflam cum pot fi dezvoltate astfel de abilitati inca de la varsta frageda si cum se face acest lucru in statele avansate.
  5. – Credeti ca sistemul „Soimilor patriei” era un sistem de formare de lideri ?

  Reply
 4. alinamp

  Pai de asta cer si povestea lor, mai vasile, mai. Si pe la UTC nu te-am vazut, ca sa stii ca acolo toate propunerile spontane erau dinainte regizate.
  A, am uitat sa spun ca va puteti si autopropune. Numai sa tina cind o verificam. Nu asteptati sa va remarce altii, dacti reusit voi sa stringeti oameni sa faceti ceva cu ei spuneti-ne si noua!

  Reply
 5. Raz

  … Ma intreb de ce nu sunt lideri si cei care au plecat, si au reusit sa facă oamenii să se angajeze într-o acţiune comună care fără el nu s-ar fi intamplat, dar *in alta parte* ?

  Reply
 6. papillon

  Nimic mai simplu stimata doamna ,daca romanii vor mai avea sansa de la bunul Dumnezeu sa revina la normalitate.Sa revina pe tronul gol al Romaniei Majestatea sa regele Mihai. Stiti foarte bine ca istoria contemporana a tarii s-a fracturat odata cu abdicarea fortata a Majestatii sale.
  Atunci vom reveni la normalitate.

  Reply
 7. D Victor

  Mi se par niste persoane ok. Intrebarea este daca sunt gata. Sunt gata sa faca pasul? Sau le e frica sa isi murdareasca mainile cu „politica”?

  Sunt de parere ca Machiavelli avea dreptate:
  trebuie sa respecti poporul, dar cu cei puternici sa te comporti siret si fara scrupule.

  Reply
 8. Vasile

  Poate ar trebui sa faceti cunoscuta „Fisa postului”. Ce trebuie sa faca leader-ul si in ce domeniu.
  Cine are nevoie de leaderi si care ar fi realatia acestora cu administratia locala sau cu alta autoritate de stat (fara de care nu se poate) ?
  O propunere la modul general ramane o propunere retorica de la care nu trebuie sa asteptam raspuns.

  Reply
 9. sanis

  Bre Vasile,

  dta cunosti un lider? In orice domeniu ar fi el? Un om care a zis ca face ceva si chiar a facut – pentru comunitate, nu pentru buzunarul propriu sau pentru partid? Ce fisa a postului, ce relatii cu autoritatile vrei? Un adevarat lider este cel care, fara televiziuni, fara partid, fara jurnale, scoate peste o suta de mii de romani in spatiul comun sa adune mizeria altora – pentru o Romanie mai curata! Te asigur ca un astfel de om va sti sa faca si alte chestii – de la a conduce o firma pina la a conduce un minister sau o primarie!

  Sau acel student care a initiat „lectura in metrou”, actiune la care participa sute de studenti. E putin lucru? Daca doar voluntarii vor sti sa citeasca mai bine si tot e un cistig!

  Dar se pare ca esti mai curind dispus sa torpilezi orice ar pune in pericol „sistemul”. Nu esti primul, am asitat de nenumarate ori la astfel de actiuni: orice persoana care nu este in „gascanoastra” este ingropata rapid. Uite de aia tinerii capabili prefera sa

  Reply
 10. ioan

  avem destui lideri atipici,dar nu avem modele pozitive de urmat.
  istoria a demonstrat ca natiunea se ridica ,dar cu lideri din west.
  chiar si asa restaurarea ordinii si a legalitatii va fi de durata(sine die)
  avem prea multa ignoranta si putina cultura si civilizatie comparativ cu tarile europene..sa speram ca dupa o epuizare a unei generatii si cu Lideri autentici(alesi) SA AUZIM DE MAI BINE.

  Reply
 11. Radu Ruck

  Cred ca foarte buni lideri sint :
  1. Printesa Margareta
  2. Dan Puric
  3. Mociornita
  4. Turcescu.
  O sa contactez pe cineva sa-mi fac o filiala.
  Multumesc.
  Radu R.

  Reply
 12. jane doe

  pai, ar trebui intii un portret robot. modelul, adica. apoi, vedem cine se potriveste cu dezideratul. apoi mai vorbim.

  Reply
 13. Cor

  Este foarte adevart ca nu avem lideri. Daca ar fi fotbal am rezolva simplu, am aduce arbitrii,antrenori sau jucatori straini. Dar din fericire nu este fotbal, dar tot putem sa aducem lideri straini. Se pore ca numai atunci am mers noi bine (economic) cand am avut lider neamtz. Hai sa cautam iarasi premier si ministrii nemtzi, cu contract fiecare pe un mandat, cu posibilitate de prelungire inca maximum un mandat in caz de realizari economice spectaculoase pe domeniul lui. (spun neamtz inteleg NEAMTZ in adevaratul sens al cuvantului).
  Hai sa zicem ca povestea mea SF, ar putea fi teoretic realizata, me-ar mai trebuii atunci numai inca ,un popor ca sa puna in practica ce ar vrea acesti ministrii.
  Intrebarea care se pune DE UNDE ATATIA NEMTZI ?????

  Reply
 14. Otilia

  Ar trebui facut ceva pentru sustinerea magistratilor, procurorilor, executorilor judecatoresti care isi fac treaba fara sa se lase influentati de presiuni si fara teama. In contrapartida cu linsajul mediatic continuu la care sunt expusi pe la irealitati si antene. Ce-ar fi sa faceti o rubrica in care sa laudati pe cate unul din ei, de ex o data pe saptamana? (gen, omul saptamanii etc).

  Reply
 15. George P

  Nu sunt in masura sa indic persoane pentru ca nu am suficient de mult contact cu ele (in Ro trebuie aproape sa ,,imparti patul” ca sa cunosti persoana).
  As propune trei nume 1) Raed Arafat 2) Raed Arafat 3) Raed Arafat. Functii: oricare

  Intr-adevar, nu s-a indicat fisa postului. As schita:
  – empatie
  – competenta sociala
  – ambitie concentrata asupra obiectivelor. Canalizare a angoasei existentiale spre altruism – nazuinta de a ,,salva lumea”
  – loialitate
  – meticulozitate
  – pragmatism, lipsa de prejudecati, dispozitie la adoptarea experientelor din afara tarii
  – lipsa orgoliului

  Reply
 16. Vasile

  Se zice ca, „de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere” dar de, ce nu ne gandim cum sa „crestem” lideri?
  Daca ne mai gandim vreo 20 ani ne vom trezi ca am fost niste mameluci (scuze).

  Reply
 17. tiara

  Laura Stefan este, intr-adevar, un lider de care romanii au nevoie, mai ales azi.
  Dan Morar este un alt lider puternic, ce a rezistat numeroaselor presiuni si amenintari, culminind cu linsaje mediatice la adresa colegilor sai si institutiei pe care o conduce exemplar.
  Sunt citiva oameni politici onesti si echilibrati, potentiali lideri, precum Monica Macovei, Sever Voinescu, Cristian Preda, exista chiar si in Psd – Vasile Dincu, dar sunt putini, si deloc sustinuti, din pacate.

  Reply
 18. Aurelio texanu

  Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) a organizat, la începutul lunii, a doua gală de premiere a celor mai merituoşi dintre tinerii aflaţi la studii afară (cei mai încrezători în sine au trimis aplicaţiile către un juriu de universitari din ţară şamd).
  Evenimentul a umplut de tinere speranţe o sală a Senatului, şi a udat astfel terenul arid al aşteptărilor pentru alte figuri în politică.

  Realmente fulminantul discurs, despre capitalul de excelenţă şi onestitate care trebuie folosit pentru updatarea României, a fost rostit de Sebastian Burduja (MBA la Harvard Business School şi Master în Public Policy la Harvard Kennedy Schoolf of Government), preşedintele Ligii – unul dintre cei câţiva care în numai doi ani au agregat circa 5.000 de tineri români din elita universitară internaţională şi au mobilizat 140 de voluntari pentru evenimentul anului. Discursul lui Tianu (pentru amici) sună deja ca al lui Obama, la începuturile sale – educat şi simţit, cu o credibilitate intactă. (…) Partea cinstită a adunării din 6 ianuarie 2011 poate lesne fonda un partid – întâi cu filiale în străinătate? cu atât mai interesant! Alegerile sunt abia peste doi ani, iar nevoia de schimbare nu poate decât să crească.

  Personal fac parte din aceasta organizatie lucrez in Statul Texas in cadrul Departamentului Agricol American personal vorbind virtual din experientza mea capitalista am stat intr-o zi si am analizat ce a-si face eu daca as fi Prim Ministru

  Parafrazand titlul unei melodii de exceptie a baietilor de la Parazitii – care spuneau “Daca as fi pentru o zi presedinte / V-as amaneta pe toti si nu v-ati prinde”, mi-am permis un exercitiu de imaginatie pe ideea … ce as face … “Daca as fi pentru o zi premier” ?

  Cu mintea de pe urmă şi în al doisprezecelea ceas
  , dacă aş fi în locul domnului Boc măcar pentru o zi, nu aş mai întârzia nici o secundă privatizarea companiilor la care guvernul are deţineri, fie minoritare fie majoritare! După un calcul simplu (făcut în numărul 30 al revistei Forbes România) aş încasa între cinci şi zece miliarde de euro
  . Dar mai mult decât atât, prin privatizarea acestora aş face economii serioase la buget rupând legăturile prin care societăţile sau regii autonome (adică statul) sunt acum căpuşate prin tot felul de contracte mai mult sau mai puţin dubioase!

  Aş începe cu CFR şi Poşta Română, aş continua cu societăţile din sectorul energetic şi cel minier, după aceea cu porturile aeroporturile şi Tarom, şi aş face tot posibilul ca până miezul zilei, să fi parafat deja privatizarea Loteriei şi a Metrorex-ului.

  În paranteză şi cu cinism fie spus, actualul guvern ar trebui să vândă companiile de stat, măcar şi … doar pentru a” se răzbuna” pe sindicate, care i-au pus serios “sula-n coaste” în ultimul an şi jumătate. Privatizarea companiilor de stat ar slăbi mult puter

  Reply
 19. Cosmin Gheorghe

  As dori sa vin in continuarea ultimului comentariu si sa-l propun pe Sebastian Burduja ca exemplu de lider care a schimbat ceva semnificativ. Acest om s-a remarcat prin rezultatele academice de la Stanford si Harvard, avand chiar 2 masterate de la HBS si Kennedy School, fiind acum unul dintre cei mai bine educati romani din lume. Eu sunt student in State si l-am cunoscut personal in cateva randuri — Sebastian este inarmat cu un bun simt care dezarmeaza, este un tanar extrem de inteligent si onest care merita promovat! Discursul de la Gala Ligii ar trebui postat peste tot, se gaseste pe youtube si puteti sa va dati seama cu usurinta despre ce fel de om este vorba. Cu educatia lui, putea sa stea linistit si sa inceapa sa faca bani foarte multi in consultanta sau i-banking. Insa a fondat impreuna cu o mana de oameni liga studentilor din strainatate, o organizatie care acum are peste 5000 (!) de membri, tineri romani din intreaga lume care sunt educati la cele mai bune universitati. Sebastian si colegii lui nu numai ca i-au adus impreuna pe acesti oameni de viitor ai Romaniei, dar promoveaza intoarcerea lor acasa ca sa schimbe ceva, sa contribuie la dezvoltarea Romaniei! Merita sa va uitati pe site-ul Ligii la proiectele pe care le desfasoara si la rapoartele de proiecte mai ales, sunt mii si zeci de mii de tineri pe care aceasta organizatie ii ajuta sa capete o sansa in lumea de azi. Sebastian e inca foarte tanar, insa multa lume isi pune sperante in el si pe buna dreptate. El merita a fi inclus in topul dvs. Numai bine, CG.

  Reply
 20. DanBruma

  Romanul tot la politica se gandeste cand cineva ii cere sa-i dea un exemplu de lider de parca l-a facut maica-sa politician direct prin selectie genica :) @Tuturor. Vi se cere in mod simplu exemple reale de lideri din viata voastra de zi cu zi si nu neaparat sa aduceti un lider de partid :)
  Rubrica „Propuneti lideri!” e un fel de hai sa vedem pe situl asta si lucrurile pozitive (lucruri care reusesc) nu numai cele negative (coruptie, furt din bunul public etc)

  Reply
 21. CI-DO

  O desbatere despre lideri nu poate decit sa degenereze. In afara celor cativa cu „suflete aprinse” In Romania lideri nu pot fi. Daca nu te „alterezi subtil”, sigur vei declarat inapt (inutil).

  Reply
 22. ionm

  propun,ca lideri sa ii cautati si la alte religii culte,ptr ca sunt printre ei si persoane persuasive(convingatoare si carismatice)!!

  Reply
 23. marilena

  O personalitate care cred ca ,nu numai pe mine m-a convins ,este MONICA MACOVEI ,care a fost inregimentata politic mai mult fortat.Oricum aceasta doamna ,apreciata pe buna dreptate in parlamentul european si mai putin in tara, si-a pastrat verticalitatea, principiile sanatoase, nu este dispusa compromisurilor politice,cred ca este capabila de sacrificiu pentru tara, in sensul bun DAR…sprijinita neconditionat de un cadru legeslativ cu-adevarat democratic si bineinteles sustinuta de societatea civila. P.S. un gen de sacrificiu ,poate chiar suprem ar fi acela sa accepti aceasta functie inalta in stat ( venita in urma alegerilor) dar sa nu ai ‘ girul’ masonilor care iti pot forta ‘moartea naturala’.

  Reply
 24. George P

  Nu pot sa nu ma bucur si amuz ca deja in 2011-02-05 l-am pomenit aici pe Raed Arafat si nu chiar din intamplare. Singura rezerva pe care o aveam atunci era nationalismul romanilor, manifestat printre altele prin dispretul pentru eventualele invataturi care i-ar putea parveni, gratuit, din afara tarii. Nationalismul va mai dainui cel putin un deceniu. Si totusi… nu eu sunt cel care in urma cu cateva saptamani am scandat in piata ,,Arafat – roman adevarat”. Metaforic vorbind, trebuie sa fie un prag de la care burta golita de mamaliga incepe sa dea reactii neasteptate (salt cuantic). Ironic, nu?

  Dar poate e mai bine ca el nu vrea sa se amestece in politica. Desi parerea mea e ca va fi numai o chestiune de timp pana cand o va face.

  Reply
 25. LEVITCHI MIHAIL

  Eu a-si propune pentru Presidentia Romaniei pe tanarul Neculai,nepotul Printesei Margareta,sau pe Printul Charls,care ne viziteaza tara permanent si este indragit de Ea.
  Pentru postul de premier,de a alege din tara nu avem nici o sansa,cu totii avem in sange sosul amar al comunismului(care totusi ne place)cu mic cu mare,fara exceptii.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *