Constantin-Alexandru Manda

Propunerea Școli curate pentru bugete mai transparente a ajuns pe masa ministrului Educației

Proiectul Școli curate își propune să crească transparența și buna guvernare în școlile și liceele din România, iar pe lângă acțiunile concrete la firul ierbii și susținerea comunităților active de elevi și părinți avem și o propunere de politică publică, care dacă ar fi implementată ar crește considerabil transparența și responsabilitatea unităților de învățământ.

Despre ce este vorba?

În episodul de acum două săptămâni din Ghidul Școli curate vă spuneam cât este de important să monitorizăm bugetul și execuția bugetară a școlilor noastre. Astfel, școlile vor fi mai responsabile cu privire la modul în care gestionează banul public și, la nevoie, vor cere Consiliului Local suplimentarea fondurilor, în loc să insiste pe lângă elevi și părinți să plătească fondul școlii. În prezent, din păcate, un număr foarte mic de școli își publică bugetul pe site, iar în acele cazuri în care se întâmplă formatul este aproape indescifrabil, de cele mai multe ori fiind  un .pdf scanat.

Prin urmare, Societatea Academică din România, în cadrul proiectului Școli curate, propune ca toate unitățile de învățământ să afișeze bugetul și execuția bugetară într-un format standard, optimizat, în SIIIR (Sistemul Informatic Integrat al Învățământului Românesc), platformă a Ministerului Educației. Astfel, bugetele și execuțiile bugetare ale tuturor școlilor și liceelor din România vor putea fi accesate de către orice persoana interesată accesând secțiunea publică „cartografie școlară” din SIIIR.

În vară am înaintat această propunere prin intermediul procesului de consultare al Semestrului European, iar răspunsul oferit de către Ministerul Educației a fost unul pozitiv. Pentru a concretiza acest demers, am transmis către ministrul Ecaterina Andronescu o serie propuneri în vederea concretizării acestei măsuri.

Rămâi pentru mai multe informații alături de echipa Școli curate, dacă și tu îți dorești să poți monitoriza mai ușor modul în care școala ta își folosește resursele!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *