Propunerea Coaliției pentru Universități Curate pentru reformarea CNATDCU

Coaliția pentru Universități Curate invită Consiliul Rectorilor și Academia Română să creeze profiluri publice pe Google Academic pentru toți cercetătorii români și să facă publice cât mai multe lucrări online. Primii trei cercetători în ordine ierarhic superioară a citărilor academice pe specialitate pot forma noul CNATDCU, care va fi astfel redus la sub o sută de membri de la peste șase sute cât există în prezent

Stimate domnule ministru Adrian Curaj,

Am luat act de lansarea în dezbatere publică, pe site-ul MENCS, a proiectului de Ordin privind adoptarea Regulamentului de organizare si functionare al Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (aici, în format pdf) și de nominalizarea Societății Academice din România printre organizațiile care pot face propuneri. Deși avem o largă paletă de experți asociați cu diplome de la universități de rang (aici), considerăm că această onoare nesolicitată ne-a fost oferită datorită mai ales implicării noastre prin Coaliția pentru Universități Curate, unde avem multe alte organizații ca membri. Vă mulțumim pentru încredere.

Propunerea de selecție a unui viitor CNATDCU pe baze mai obiective este de lăudat și susținut. Cel actual este dominat de persoane cu profil mai degrabă politic decât academic, cu mulți miniștri, rectori, persoane care într-o formă sau alta sunt asociate cu impasul la care a ajuns educația superioară și care în primul rând au avut ocazia de a formula criteriile evaluării școlilor doctorale din România, așa cum le cerea legea, de câțiva ani buni, dar nu au făcut acest lucru. Desigur că se impune să se formeze un nou CNATDCU, care să proceadă neîntârziat la misiunea unde educația superioară pare să fi dat greș: prevenirea imposturii de masă și asocierea imposturii cu cele mai înalte funcții în stat.

În acest sens, ne îngrijorează faptul că există printre rectorii și prorectorii din România atât de multe cazuri de suspiciuni de plagiat. Este clar că în noul CNATDCU vor trebui să existe incompatibilități clare, astfel ca nimeni cu funcții de conducere în universități sau alte foruri de acreditare și control să nu poată fi simultan membru în CNATDCU, pentru a evalua persoane și școli doctorale cu deplină independență. Suntem la fel de preocupați și urmărim demersul colegilor noștri de la GRAUR, care au semnalat că mai multe Academii din România, printre care Academia Română, ar avea cazuri de plagiat (sursa – aici).

plagiat graur

Devine o situație periculoasă aceea în care nicio instituție prestigioasă nu reușește să se auto-reglementeze din punct de vedere al fraudei academice și o iluzie că, în aceste condiții, cooperarea dintre instituțiile noastre poate rezulta în altceva decât într-o nouă comisie de oameni vulnerabili, care să aleagă să nu facă nimic mai degrabă decât să fie expuși presiunilor de tot felul.

Sugestia noastră, așadar, este de a înlocui mecanismul propus de dvs. cu unul mult mai simplu, transparent și obiectiv. Educația superioară nu are nevoie de o comisie cu trei sute de persoane, care ar aduce practic actori din toate instituțiile cu probleme, facilitând noi înțelegeri oculte și suboptimale din punct de vedere al evaluării. Sugestia noastră este să vă mărginiți la trei nume din fiecare specialitate, alese în funcție de numărul de citări pe Google Academic, cea mai comprehensivă formă de citare. Dacă există academici care nu doresc să fie implicați, sau dacă apar incompatibilități, puteți coborî la numărul patru, sau cinci, sau mai jos pe listă, esențialul este însă că o asemenea comisie ar cuprinde oamenii cei mai marcanți ai fiecărei specialități, care ar fi deci perfect calificați să exercite activitatea din CNATDCU fără a fi legați de vreo instituție anume și deci autonomi să-și exercite atribuțiile. În acest fel, eliminați procesele complicate de nominalizare și auto-propunere și o simplă secretară poate compune un CNATDCU optimal din punct de vedere academic și al integrității. Încurajăm, de altfel, pe toate instituțiile nominalizate în acest proces – CNR, Academia, Universitățile, Ad-Astra să facă publice profilurile de Google Academic ale profesorilor și cercetătorilor lor, demers deja realizat de noi la SAR. Și pentru studenți, și pentru comunitatea academică din România, este cel mai transparent, accesibil și mai folositor fel de a prezenta activitatea noastră academică. Este și mai bine dacă acest gest poate fi completat și cu publicarea online a câtor mai multe lucrări de masterat, doctorat sau publicații, cum am făcut noi în Biblioteca de politici publice (aici), ca un exemplu că experții noștri academici nu au nimic de ascuns și îsi pun munca la dispoziția publicului larg. Dacă acest lucru se realizează, s-a făcut deja jumătate din treaba viitorului CNATDCU!

Rămânem la dispoziția dvs pentru orice alte lămuriri,

Alina Mungiu-Pippidi

Președinte SAR, profesor de studiile democrației, Hertie School of Governance

25 martie 2016


Recomandări

6 thoughts on “Propunerea Coaliției pentru Universități Curate pentru reformarea CNATDCU

 1. Catalin

  Simplu si eficient. Exista putine sanse de succes dar astfel de propuneri functioneaza ca un revelator al CNUM adica al Coalitiei Nationale pentru Universitati Murdare. Felicitari.

  Reply
 2. Catalin

  Ceea ce ar trebui sa inteleaga cei din “structurile de forta” ale tarii este foarte simplu: mediul academic si cel de informatii nu se pot amesteca, logica lor de functionare este complet diferita, ambele merita respectul nostru dar nu pot fi amestecate. Amestecul unei persoane din mediul academic in activitatea de intelligence nu duce decat la fiasco, acelasi lucru e valabil atunci cand pui un om din sistemul de informatii sa gestioneze parti din mediul academic iar rezultatele le vedem cu totii. Mecanismele de gandire si obiectivele sunt fundamental diferite, daca fiecare si-ar vedea de ce are de facut ne-ar fi mai bine tuturor. Oamenii de stiinta(cei adevarati nu impostorii) ar trebui protejati de catre cei platiti sa faca acest lucru dar, din pacate, atunci cand cei chemati sa faca acest lucru de macar juramantul pe care l-au depus candva, sunt ocupati sa isi dea doctorate si sinecuri devine evident ca principala lor misiune(care se numeste Romania) reprezinta un obiectiv in cel mai bun caz secundar. Pacat.

  Reply
 3. AlinaP

  Ne-am obisnuit sa ne vaiatam in loc de a gasi solutii la problemele pe care viata le pune in fata noastra. Felicitari pentru interventie, mi se pare o solutie clara, corecta si sper ca va avea efect. Atitudinea e demna de urmat in alte domenii deasemeni.

  Reply
 4. sorana

  A pune la gramada si a lua in considerare in acest cotext tot felul de asociatii care isi spun academii inseamna a le legitima si este total impotriva spiritului mesajului. Academia este una singura si, da, are si ea destule probleme. Dar problemele nu se rezolva prin amalgamarea planurilor, ci tocmai de-acolo pornesc.

  Reply
 5. alinaMP

  @sorana. Tocmai. Nu au ce cauta nici un fel de academii cu probleme, consilii ale rectorilorilor care aproba puscariasi cu lucrari stiintifice,s ia sa mai departe, cand exista, slava Domnului, sisteme universale de citare care ofera obiectiv si impersonal clasamente academice pe specialitati. Am propus pe cel mai accesibil (fara bani) si larg (ca sa iasa toata lumea mai bine), hai sa incepem de aici daca vrem sa facem ceva. Daca nu vrem sa facem nimic, ci doar in continuare sa mistificam scorurile la atletii nostri stiintifici ei vor fi mereu compioni aici si codasi afara- asta e metafora cu De ce nu iau romanii premiul Nobel, cine triseaza acasa nu poate castiga competitii afara.

  Reply
 6. Dorel

  Ideea cu Google Academic nu este una tocmai fericita. Raționamentul din spatele ei este corect, dar trebuie sa aveti in vedere faptul ca universitarii din Romania au reusit sa fraudeze si acest sistem. Pentru a vedea cum, este foarte util articolul urmator despre un profesor de la Universitatea din Craiova, Stefan Vladutescu, care si-a ”fraudat” indicele H:

  https://scholarlyoa.com/2015/01/20/did-a-romanian-researcher-successfully-game-google-scholar-to-raise-his-citation-count/

  La aceeasi modalitate de influentare a numarului de citari au apelat si alti profesori ai Universității din Craiova: Marian Siminica, Marioara Avram, Dalia Simion si multi altii. Poate ar fi util un articol pe tema aceasta.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *